kop

Ocans Spotlight: Rushanette Martis

Nederland telt meer dan 150.000 inwoners met wortels in Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Duizenden hiervan zijn op hun eigen manier succesvol. Stichting Ocan plaatst dit jaar elk week één van hen in de Spotlight. Deze week de Curaçaose Rushanette Martis.

 

"Ik kreeg mijn eerste fotocamera toen ik zestien was. Ik kom uit een familie van vrouwen die graag poseerden, dus ik maakte al snel foto's. Ook met vriendinnen. Toen we voor school een website moesten maken, een Facebook-achtige site, fotografeerde ik de modellen. Het dus langzaam gegroeid. Ik kwam nooit op het idee om fotografie te gaan studeren, want ik zag mezelf niet in een fotozaak staan. Het was gewoon een hobby en alles wat ik daarover wilde weten, vond ik op internet, al heb ik later wel cursussen gevolgd. Ik ging Human Resource Management studeren aan de UNA, maar merkte dat ik vakken als communicatie en gesprekstechnieken het leukste vond en het beste kon. Dus na het behalen van mijn diploma, besloot ik om me verder te verdiepen op dit gebied en ben ik Cross Mediale Communicatie in Rotterdam gaan studeren. Een jaar geleden heb ik fotografie weer serieus opgepakt. Een vriendin vroeg of ik foto's wilde maken voor haar verjaardag. Na die ene photoshoot was het gevoel helemaal terug. Ik ben met diezelfde vriendin een bedrijf begonnen dat zich specialiseert in het fotograferen van mensen en modellen met een gekleurde huid. Populaire opdrachten zijn van baby's, verjaardagen of koppels. Ik kan er nu nog niet van leven, dus ik combineer het met ander werk, maar ik hoop dat het in de toekomst wel kan.''

 

Inspiratie

"Mijn ouders hebben me altijd de ruimte gegeven om mezelf creatief te ontwikkelen. Ze zeiden nooit nee tegen mijn gekke plannen, zolang het maar iets positiefs was. Dat heeft me gevormd tot iemand die leergierig is. Mijn moeder is mijn inspiratiebron. Ze begon op de huishoudschool en ging door tot het HBO. Ze is de ultieme doorzetter. Als vrouw ik het belangrijk om mezelf op zoveel mogelijk terreinen te ontwikkelen en van niemand of niets afhankelijk zijn, tenzij het echt moet of ik er zelf voor kies."

 

Obstakels

"Mijn ouders kregen van mijn basisschool het advies om me naar een speciale school te sturen. Ik zou moeite hebben om me te concentreren. Ik had inderdaad soms meer tijd nodig om dingen op te nemen. Ik herinner me dat mijn moeder dagenlang met me oefende om een vis te tekenen toen ik op de kleuterschool zat. Maar mijn ouders vonden een speciale school geen optie, dus ze hebben dat advies geweigerd. Toen ik later naar de middelbare school moest, kreeg ik van de leraar een havo-advies, maar waren mijn cijfers op een mavo-niveau. Ik moest dus naar de mavo, maar daar heeft mijn vader een bezwaar tegen ingediend. Het werd geaccepteerd op voorwaarde dat ik mezelf in een jaar tijd kon bewijzen op de havo.  Dat werd geaccepteerd .Het was niet makkelijk, maar ik heb het gehaald. Die momenten hebben me gevormd. Mijn ouders hebben voor mij gevochten. Toen ik jonger was voelde dat wel als druk. Ik wilde ze niet teleurstellen en een echt voorbeeldkind zijn. Nu voelt dat niet meer als druk, wil ik ze gewoon trots maken.''

 

Helpen

"Ik werkte als vrijwilliger bij Fundashon Maneho di Adikshon. Als Peereducator gaf ik voorlichting over drugs- en alcoholgebruik aan leeftijdsgenoten. Ik zie mezelf niet als voorbeeld voor anderen, maar ik wil later wel kunnen zeggen dat mijn leven zin heeft gehad. Nu ik mijn studie heb afgerond, wil ik het uitbouwen van mijn eigen bedrijf combineren met werk als recruiter. Terug naar mijn basis, die ik nog steeds erg leuk vind. Want als recruiter zet je mensen op de plek waar ze hun talenten het beste kunnen gebruiken. Die hulpvaardigheid kreeg ik van huis mee.

 

Tip

"Ik neem wel eens te veel hooi op mijn vork. Op Curaçao werkte ik bij Papagayo Resort, verzorgde de promotie voor United Distributors en danste ik zes jaar voor Kombinashon Moderno. Ik schreef voor Amigoe Express, deed een kort seizoen mee met het programma Videozoo en met vriendinnen had ik vier jaar een Youtube-kanaal over beauty en fashion. In Nederland ben ik ook gaan dansen en werken naast mijn studie, maar op een gegeven moment voelde ik dat ik rust moest nemen. Ik ben gestopt met mijn werk voor Amigoe Express en met het dansen. Mijn tip is dus dat je prioriteiten moet stellen als je ambitieus bent.