kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 2 min 56 sec geleden

‘Kindermishandeling één van de grootste problemen op Curaçao’

23 juli 2021 - 11:11am

WILLEMSTAD – “Als je aan jongeren op Curaçao vraagt of ze vroeger thuis wel eens zijn geslagen, zal de meerderheid dit bevestigen.” Dat vertelt de 28-jarige Ruchendell Windster, beter bekend onder zijn artiestennaam Boechi. Windser is een rapper wiens roots op Curaçao liggen.

Boechi is gevraagd door de projectgroep Veiligheidshuis Curaçao om mee te werken aan een campagne die de nadelige effecten van de ‘correctietik’ ter discussie wil stellen. Hij heeft hiervoor een nummer geschreven om kinderen, maar ook hun ouders, bewust te maken van het feit dat slaan en schreeuwen niet hoeft. Dat het ook anders kan.

Criminaliteit
‘Bo ke mi kompronde of Bo ke mi sinte? Koregimi NO kibra’mi’ (Wil je dat ik het begrijp of dat ik het voel? Corrigeer me, maar maak me niet kapot?) is een campagne van stichting het Veiligheidshuis Curaçao, dat als doel heeft om de criminaliteit op Curaçao te verlagen.

Het Veiligheidshuis wordt ondersteund en georganiseerd door de stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC) en gefinancierd door het Ministerie Veiligheid en Justitie Nederland. De campagne wil de effecten en de gevolgen van kindermishandeling bespreekbaar maken.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

“De hoogopgelopen trauma’s van jongeren worden vaak achter gesloten deuren gehouden. Zo’n jongere komt vaak later pas in beeld als de uitbarsting al heeft plaatsgevonden”, aldus Viandrelica Narcisio, procesmanager van het Veiligheidshuis Curaçao.

Toename
In de afgelopen jaren is een toename te zien in het aantal zaken dat binnenkomt waarbij minderjarigen betrokken zijn. Het gaat hierbij soms om kinderen die jonger zijn dan tien jaar. “We zien dat de kinderen die bij ons komen steeds jonger worden en we merken dat ze gewelddadiger worden. Wat deze kinderen gemeen hebben, is dat ze vaak uit multi-probleemgezinnen komen waarin veel geweld voorkomt. De kinderen zien dit als voorbeeld en gebruiken dit voorbeeld weer om hun eigen problemen op te lossen”, aldus Narcisio.

“Wij willen draagvlak creëren om kindermishandeling terug te dringen”, aldus Viandrelica Narcisio, procesmanager van het Veiligheidshuis Curaçao

Kindermishandeling is volgens de hulpverlener één van de grootste problemen op het eiland op dit moment. “We krijgen op jaarbasis zo’n 120 gevallen. Zeventig procent van deze kinderen komt uit gezinnen waar mishandeling de boventoon voert. Daar valt niet alleen slaan met de riem onder, maar ook andere vormen van kindermishandeling, zoals psychische- en emotionele mishandeling.”

Muziekproject
Het Veiligheidshuis heeft ervoor gekozen om de boodschap te vertalen in een vorm dat veel mensen aanspreekt. “We zijn bezig met een kunstproject en dit muziekproject. Daarvoor hebben wij een artiest gezocht die hier ervaring mee heeft en die meehelpt met zijn talent om deze boodschap te vertalen naar een groter publiek. Wij willen draagvlak creëren om kindermishandeling terug te dringen, ondanks dat het al een strafbaar feit is”, aldus Narcisio.

Met het nummer hoopt ze dat ouders en kinderen zich er in herkennen en dat de slachtoffers om hulp gaan vragen. Narcisio: “We willen dat ze beseffen ‘hé, ik ben niet alleen, het is oké om hierover te praten’ omdat ze zich identificeren met de artiest. Hoe jonger je begint met behandeling hoe beter je de schade kunt beperken bij jongeren op latere leeftijd”.

The post ‘Kindermishandeling één van de grootste problemen op Curaçao’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Deltavariant ook op Bonaire aangetroffen: eiland weer een risiconiveau omhoog

22 juli 2021 - 2:14am

KRALENDIJK – Bonaire gaat vanaf 23 juli een risiconiveau omhoog; van risiconiveau 1 naar 2. Het aantal besmettingen op Bonaire neemt de laatste tijd weer toe en ook werd deze week bekend dat de coronavariant Delta op het eiland is.

Vooral degene die nog niet gevaccineerd zijn, of nog niet volledig, lopen het risico heel erg ziek te worden,“ aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie woensdag. “We vragen mensen extra voorzichtig te zijn.

Bonaire heeft momenteel 17 coronabesmettingen. “Er liggen nog geen mensen in het ziekenhuis en een groot deel van de Bonairiaanse samenleving is gevaccineerd. Daarom hebben wij niet besloten om naar een nog hoger risiconiveau te gaan,” aldus Rijna.

Risiconiveau 2 houdt onder andere in dat er, zowel binnen als buiten, niet gezongen en gedanst mag worden. Ook moeten restaurants en sportscholen hun bezoekers weer registreren.

Jongeren motiveren om te vaccineren
Momenteel heeft 80 procent op Bonaire de eerste coronaprik gehad en is 68,4 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. “Een mooi resultaat, maar met het oog op de Deltavariant is het van groot belang dat meer mensen zich laten vaccineren,” aldus GGD-arts Marian Luinstra.

Onder jongeren heeft momenteel slechts 20 procent de eerste coronaprik gehad. “Terwijl jongeren wel langdurig gezondheidsklachten kunnen houden“, aldus Luinstra. Er wordt gezocht naar manieren om deze groep te motiveren tot vaccinatie.

Op school vaccineren mogelijk maken, is volgens Luinstra geen optie. “Ouderen moeten hun kinderen toestemming geven en we willen ook geen groepsdruk creëren op school.“

Geen gevolgen bubbel ABC-eilanden
Voorlopig zijn er geen gevolgen voor de bubbel tussen de ABC-eilanden. Compleet gevaccineerde personen kunnen zonder problemen vliegen tussen de eilanden. “Maar men moet er wel rekening mee houden dat dit elk moment kan veranderen”, aldus de gezaghebber.

Nederland hoog risicoland
Een punt van aandacht is volgens Rijna wel dat veel mensen nu terugkeren van vakantie, of als toerist naar Bonaire komen. “Daarom hebben wij vanaf afgelopen maandag Nederland op de lijst met hoge risicolanden geplaatst.“

Dat betekent dat reizigers naast de NAAT(PCR)-testen voor vertrek of direct na aankomst, ook nog op de vijfde dag van hun verblijf een test moeten doen. Dit geldt voor zowel gevaccineerden als niet gevaccineerden. “We moeten rekening houden met grote drukte bij onze afdeling Publieke Gezondheid. Maar we doen ons best om te zorgen dat dit goed verloopt,“ zegt Rijna.

Ondanks controle blijft het een uitdaging
Op de vraag hoe wordt toegezien op deze extra test, antwoordt Luinstra: “We hebben daar een heel proces voor bedacht. Mensen tekenen een instemmingsverklaring op de luchthaven en maken hier bij binnenkomst al een afspraak voor. Een deel van de mensen bellen we ook om ze hieraan te herinneren.“

Luinstra is het met Rijna eens dat dit desondanks een uitdaging wordt. “Het gaat om enkele honderden mensen per dag, maar wij vinden het belangrijk om Bonaire op die manier te beschermen.“

The post Deltavariant ook op Bonaire aangetroffen: eiland weer een risiconiveau omhoog first appeared on Caribisch Netwerk.

Curaçao gaat evenementenbranche begeleiden bij naleving coronamaatregelen

21 juli 2021 - 1:04pm

WILLEMSTAD – Op Curaçao geeft een crisisteam sinds kort informatie aan de evenementenbranche en de uitgaanswereld over de meest recente coronamaatregelen.

“We geven toelichting over de maatregelen, meer informatie hoe ze hier mee om moeten gaan en bieden begeleiding. Alleen samen kunnen we de crisis aanpakken”, verklaart Lesley Fer, directeur Risicobeheersing & Rampenbeleid Curaçao. Deze week krijgen eigenaren van snèks en bars uitleg over de maatregelen.

Afgelopen week werd een bijeenkomst georganiseerd met verschillende strandtenten en discotheken hoe om te gaan met de maatregelen. Zo moeten strandtenten waar meer dan 250 mensen samenkomen, waar er gedanst wordt en/of harde muziek wordt gedraaid, verplicht aan de deur om een negatieve PCR-test, een antigeentest of een bewijs van een dubbele vaccinatie vragen.

“We kwamen er achter dat de beachclubs meer uitleg moesten krijgen over de vraag hoe ze om moeten gaan met dat soort vereisten. Hoe check je bijvoorbeeld of het vaccinatieboekje wel actueel is? Hoe check je of de antigeentest niet ouder dan drie dagen is? En tegenwoordig is er een app voor gevaccineerden uit Europa. Hoe kun je in die app zien dat iemand gevaccineerd is? Dat zijn allemaal vragen die we met de sector moesten bekijken”, aldus Fer.

Flinke toename van besmettingen
Curaçao kent sinds een dag of tien een flinke toename van het aantal coronapatiënten. Zo waren er op 11 juli 45 actieve coronabesmettingen geregistreerd, op 21 juli is dat gestegen naar 561.  Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft vorige week maatregelen voor controles aangescherpt.  Dat betekent dat handhavers bedrijven kunnen sluiten als ze niet aan de maatregelen voldoen, zo legt Fer uit.

‘’Maar we zetten nu ook in op meer informatie en begeleiding. De ministeriële regels zijn aangepast waardoor bedrijven duidelijker kunnen zien waar ze aan moet voldoen en waar ze zich aan moeten houden.” Volgens Fer is bekend welke zaken zich minder vaak of niet aan de regels houden. Deze controleert de overheid regelmatig en ze krijgen een boete bij overtreding van de regels.

“Het bedrag wordt elke keer opgeschroefd als ze weer een boete krijgen, dus de boetes worden telkens zwaarder.”

Liever geen avondklok of lockdown
Volgens Ashley Duits, directeur van de Stichting Rode Kruis Bloedbank Curaçao, doet de overheid er alles aan om ondanks de oplopende besmettingscijfers – onder meer veroorzaakt door de Deltavariant – herinvoering van strenge maatregelen zoals een avondklok of lockdown, tegen te gaan.

“We moeten rekening houden met een derde golf. Vanwege de vaccinatiegraad zie je nu dat de curve aan opnames in ziekenhuizen niet parallel loopt met het aantal besmettingen. Maar dat de golf gepaard gaat met opnames in het ziekenhuis, zie je wereldwijd terugkomen, vooral van niet-gevaccineerden. Dus wij verwachten dat dat hier niet anders zal gaan dan in andere landen.”

‘We moeten rekening houden met een derde golf’-Ashley Duits, Stichting Rode Kruis Bloedbank Curaçao

Als er vanwege de toename in besmettingen extra maatregelen moeten komen, zal het volgens Duits in eerste instantie gaan om het dragen van mondkapjes en het stimuleren van thuiswerken.

“We proberen de werking van het virus in te dammen door massale overdracht tegen te gaan. Gelukkig is het team van epidemioloog Izzy Gerstenbluth zo geroutineerd dat ze snel onderzoek kunnen doen, waarna ze ook snel kunnen reageren en ondersteunen. Maar we zijn een kwetsbaar eiland omdat we afhankelijk zijn van mensen die van elders komen. Zolang daarnaast een gedeelte van de populatie niet gevaccineerd is, blijven maatregelen noodzakelijk.’’

The post Curaçao gaat evenementenbranche begeleiden bij naleving coronamaatregelen first appeared on Caribisch Netwerk.

Studeren in Nederland in coronatijd: ‘Meeste klasgenoten helemaal niet ontmoet’

19 juli 2021 - 10:26pm

WILLEMSTAD – “Ik heb in het afgelopen studiejaar de meesten van mijn klasgenoten door de coronamaatregelen helemaal niet leren kennen.” Dat vertelt Anne Coenen, die sinds augustus 2020 in Nederland Communication & Multimedia Design aan de HAN in Arnhem studeert. Ze is afkomstig uit Curaçao.

Anne Coenen: “Ik heb het hele jaar grotendeels online les gehad en ben maar een aantal keer op de hogeschool zelf geweest. Ik heb eigenlijk alleen contact gehad met de studenten waar ik projecten mee heb gemaakt en waarmee een goede klik kreeg. Ik heb dus mijn klas nooit volledig leren kennen, wat eigenlijk best wel raar is.”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Sinds de coronacrisis zijn veel hogescholen en universiteiten in Nederland overgeschakeld van fysiek onderwijs naar online onderwijs. Door de coronamaatregelen, waaronder de ‘anderhalve meter maatregel’ was het voor veel scholen niet haalbaar om fysiek les te geven. De overgang naar online onderwijs heeft op veel Caribische studenten grote invloed gehad omdat ze nieuw in een land zijn en vaak nauwelijks of helemaal geen mensen kennen.

“Ik heb het geluk gehad dat ik in aanmerking kwam voor een woonruimte in een studentencomplex, samen met allemaal andere internationale eerstejaars studenten”, vertelt Anne. ”Omdat wij dus allemaal in dezelfde situatie zaten, hebben wij veel steun en gezelschap aan elkaar gehad. Samen koken, boodschappen doen, wandelen, fietsen, de dingen die wel mochten ondanks alle strenge maatregelen. Dus al met al heeft het gebouw ervoor gezorgd dat ik een sociaal leven had en niet eenzaam ben geweest”.

Enquête over beleving studenten
“Wij zijn ons ervan bewust dat studenten die in deze tijd naar Nederland gaan om te studeren in een andere situatie terecht komen dan andere jaren”, vertelt Juliette Chirino-Mendez, hoofd afdeling klantcontact van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC).

“Vanaf september zouden de studenten gewoon weer fysiek naar school gaan, maar nu de besmettingen in Nederland weer aan de hoge kant zijn, is het even afwachten wat dat voor gevolg heeft voor de studenten.”

Om er achter te komen wat voor invloed de maatregelen op de Caribische studenten heeft, heeft SCC een enquête doorgestuurd waarin ze vragen hoe de studenten de situatie beleven. “Een aantal studenten heeft laten weten dat ze zich eenzaam voelen omdat ze geen sociaal contact hebben. Maar gelukkig gaf de meerderheid aan dat ze daar geen last van hadden. Mochten de studenten wel problemen hebben, dan kunnen ze altijd contact opnemen met onze mentoren”, stelt Chirino-Mendez.

‘Het is een hele grote stap om in de coronatijd naar het buitenland te verhuizen voor je studie’

Anne vindt het jammer dat ze haar medestudenten van de opleiding niet heeft leren kennen. “Het is een hele grote stap om in de coronatijd naar het buitenland te verhuizen voor je studie, maar door een sociale woonomgeving heb ik het jaar niet ervaren als een eenzaam jaar met al te veel beperkingen. Eigenlijk zouden er voor internationale studenten veel meer van dit soort woonaccommodaties moeten zijn, zodat zij steun hebben aan elkaar.”

Ze hoopt dat ze het komende nieuwe studiejaar dan ook weer gewoon normaal fysiek onderwijs kan volgen. Maar of dit kan, hangt af van de ‘anderhalve meter maatregel’ en of die kan worden losgelaten. Door deze maatregel is het aantal lokalen erg beperkt geworden op de hogeschool, waardoor niet iedereen direct fysiek les kan gaan volgen.

“Ik hoor pas begin augustus of ik eindelijk gewoon weer naar de hogeschool kan gaan om mijn lessen te kunnen volgen of dat de lessen toch gedeeltelijk online zullen worden gegeven. Het is dus allemaal nog erg onzeker.”

The post Studeren in Nederland in coronatijd: ‘Meeste klasgenoten helemaal niet ontmoet’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Curaçao stelt PCR-test verplicht voor alle bezoekers uit Nederland

15 juli 2021 - 12:54pm

WILLEMSTAD – Nederland is vanaf maandag 19 juli een hoog risico-gebied voor Curaçao. Dat betekent dat alle passagiers minstens 72 uur voor hun vlucht naar Curaçao een PCR-test moeten laten afnemen. Dat geldt ook voor mensen die al twee keer zijn gevaccineerd en ook voor Curaçaoënaars die op vakantie zijn geweest en terugkeren.

Dat heeft minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas donderdag bekend gemaakt. Volgens hem moeten alle passagiers op Hato een negatieve test-uitslag kunnen overhandigen. Drie dagen na aankomst moet iedereen een antigeen-test af laten nemen. Bezoekers die positief blijken te zijn, moeten tien dagen in isolatie blijven. De antigeen-test is al verplicht op Curaçao.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth benadrukte dat uit cijfers blijkt dat 93 van de bezoekers daadwerkelijk een dergelijke test laat afnemen.

Curaçao voert de verplichting voor een PCR-test niet alleen in vanwege de stijgende cijfers in Nederland, maar ook vanwege de stijging op het eiland zelf. Curaçao kent een snelle stijging van het aantal besmettingen. Op 7 juli waren twintig actieve besmettingen geregistreerd, op 14 juli was dat gestegen naar 102.

De regering kondigde verder aan dat er meer controles zullen worden uitgevoerd bij uitgaansgelegenheden. Verder deed Pisas een emotionele oproep aan iedereen op Curaçao om zich aan de regels te houden. Dat betekent onder meer om consequent te zijn in het dragen van een mondkapje bij het bezoek aan winkels en in de openbare ruimte en zich te houden aan de regels van sociale afstand.

The post Curaçao stelt PCR-test verplicht voor alle bezoekers uit Nederland first appeared on Caribisch Netwerk.

Van Nieuwenhuizen: ‘Verbetering wegen? Bevolking Bonaire moet nog even geduld hebben.’

15 juli 2021 - 2:00am

KRALENDIJK –  “We moeten voor het hele eiland bekijken waar de financiële middelen het beste inzetbaar zijn, zodat de Bonairianen er het meest aan hebben. Maar dit moet nog worden uitgewerkt.“ Dat zei minister van Infrastructuur & Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, tijdens haar eerste werkbezoek aan Bonaire op 12, 13 en 14 juli

Video: Van Nieuwenhuizen over de vraag of Nederland het wegenprobleem gaat oppakken op Bonaire op korte termijn

Tijdens het werkbezoek gaf Van Nieuwenhuizen onder meer het startsein voor de aanleg van een zogenoemd ‘Galileo Sensor Station’, een grondstation voor een satelliet navigatiesysteem. Ook bracht ze een bezoek aan WEB, de haven en Selibon. Toch gingen bij de afsluitende persconferentie veruit de meest vragen van de pers over de slechte staat van de wegen.

Verder onderzoek en gesprekken nodig
Onlangs hebben gezaghebber en gedeputeerden aan Nederland gevraagd of een aantal wegen op Bonaire aangemerkt kunnen worden als ‘rijkswegen’, waarmee ze onder de verantwoordelijkheid van Nederland vallen. Iets waar volgens de minister eerst verder onderzoek naar gedaan moet worden. “Er zijn strakke regels voor de categorisering van wegen. Bijvoorbeeld wanneer je een snelweg in Nederland een snelweg mag noemen. In hoeverre je dat één op éen kunt vertalen naar de situatie in Bonaire, kan ik nu niet overzien.”

Verantwoordelijkheid Nederland
De vraag vanuit de lokale overheid aan Nederland kwam na een oproep van consumentenbond Unkobon, die stelde dat Bonaire onmogelijk zelf het hele wegennet kan renoveren. “Tot dusver wilden Bonairiaanse politici daar niet aan”, reageert Harry Somers, adviseur bij Unkobon. “Dus dat is al winst.”

In plaats van een jaarlijks bedrag voor de wegen, ziet Unkobon liever dat Nederland de renovatie op zich neemt, zodat Bonaire zich kan richten op het onderhoud. Op de vraag of de minister hier positief tegenover staat, antwoordde Van Nieuwenhuizen: “Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en taken. Dat hebben we al langer geleden met elkaar afgesproken.” Al zijn hier volgens de minister wel gesprekken over. “We moeten kijken hoe we dat per weg uitwerken, maar de uitkomst weten we echt nog niet.”

De minister voelt er niet veel voor om het hele renovatieproces over te nemen. “We hebben juist meerdere keren afgesproken om zoveel mogelijk samen te doen. Jullie weten wat er moet gebeuren en wij helpen voor zover dat kan.”

Geen valse beloftes
Van Nieuwenhuizen kan niet zeggen op welke termijn er iets gaat gebeuren. “Ik kan geen valse beloftes doen. Ik kan niet zeggen volgend jaar is die en die weg af. Mensen van de uitvoering en coördinatie moeten die keuzes maken. Wat wij doen, is expertise en financiële middelen ter beschikking stellen.”

Maar volgens de minister kunnen de Bonairianen wel zien dat Nederland zijn bijdrage levert op het gebied van infrastructuur en water. “Ik heb de nieuwe fabriek van WEB gezien, anderhalf jaar geleden was daar nog helemaal niks. Met de wegen gaat dat ook echt gebeuren, maar dat heeft helaas nog wat tijd nodig.”

Grote verschillen
Wat betreft de infrastructuur in zijn algemeenheid, spreekt de minister van grote verschillen. “Op de luchthaven is heel veel werk verricht, maar je ziet ook plekken waar het echt nog niet op orde is. Daar werken we graag aan mee’’

Als laatste richt ze zich tot de lokale bevolking: “Ondanks dat ik niet alle problemen in één keer kan oplossen, mogen jullie trots zijn op dit mooie eiland.’’

The post Van Nieuwenhuizen: ‘Verbetering wegen? Bevolking Bonaire moet nog even geduld hebben.’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Coronacrisis verdiept maatschappelijke problemen in achterstandswijken

14 juli 2021 - 10:50pm

WILLEMSTAD – De sociale problemen, armoede en werkloosheid die al voor de coronacrisis in achterstandswijken op Curaçao waren, zijn door de crisis nog diepere ‘littekens geworden. Dat zeggen wijkmedewerkers van Bonam, Bandabou en Souax die hopen dat de nieuwe regering meer aandacht aan deze wijken gaat besteden.

De wijk Bonam en omstreken – ‘Meer armoede’

“Er was al veel armoede maar na Covid-19, valt dit nog meer op”, zegt Anelga Cicilia, voorzitter van Buurtcentrum Bonam. De wijken die onder het Buurtcentrum Bonam en omstreken vallen zijn: Jongbloed, Bonam, Kirindongo Abou, Sapateer, Ronde Klip Cocori, Koraal Tabak, Koraal Partier en Abrahamsz.

Cicilia legt uit dat in dit gebied ook veel mensen hun baan hebben verloren. “Van de ene dag op de andere dag hadden mensen met een goed salaris, niets meer.” Inmiddels hebben 500 mensen bij het buurcentrum hulp gezocht. Ze leefden van voedselpakketten. Maar ook nu de economie weer wat opleeft, zitten velen nog in een moeilijke situatie, zegt Cicilia.

De wijk Bandabou – ‘Werk en vorming zijn urgent’

Jahaira Muzo coördineert de projecten van de stichting Mangusa in Bandabou. De stichting werkt met gezinnen, kinderen en jongeren op het gebied van onderwijs en sociale vorming, en bestaat 50 jaar.
Muzo legt uit dat voor Bandabou ook vóór de coronacrisis de omstandigheden niet goed waren. “De meeste gezinnen zijn of gezinnen met een alleenstaande moeder, of in de bijstand, of alleen de vader heeft werk.”

Diverse gezinnen verloren familieleden. Ze zijn er nog niet overheen want ze hebben geen werk, vertelt Muzo. Daar komt bij dat de afgelopen 20 jaar er geen aandacht was voor de ontwikkeling van Bandabou. “Er is bijna niets gebeurd op het gebied van sociale vorming en gezinsbegeleiding.”

Premier Gilmar Pisas, die afkomstig is van Bandabou maakte onlangs een rondrit met staatsecretaris Raymond Knops door onder andere de arme wijken van Bandabou. Staatsecretaris Knops constateerde dat in deze wijken veel hoop is dat de nieuwe premier hen zal helpen. Muzo bevestigt dat en hoopt op meer aandacht voor de situatie in Bandabou.

Souax – ‘Lokale bewoners blijven in nood’

Bewoners van de wijk Souax laten zich niet makkelijk helpen. Het zijn vooral bewoners van buitenlandse afkomst die geboden hulp accepteren en niet de lokale eilandbewoners. Een grote groep blijft daardoor in armoede, ook nu nadat de situatie zich op het eiland weer aan het verbeteren is.

Souax is een buurt die uit drie delen bestaat: Souax Ariba (Noord, vert.) dat bekend staat als Seru Kandela, Souax Pabou (West, vert.) en Souax Pariba (Oost, vert.) In West en Oost wonen voornamelijk Curaçaose bewoners, terwijl op Seru Kandela, de bevolking gemengd en multicultureel is, vertelt Romeo Welvaart van de stichting, Fundashon Kompromiso.

“Het litteken dat Covid-19 in Souax heeft achtergelaten is: gebroken gezinnen en grote armoede in de wijk. Er is nu een groot gebrek aan voedsel in de wijk. Bovendien kunnen veel mensen de formulieren om in aanmerking te komen voor hulp van de overheid, niet invullen.”

Welvaart zegt verder: “Toen we op Seru Kandela werkten, kregen we veel pakketten via het Rode Kruis. Iedereen in nood,komt hiervoor in aanmerking. Maar uit schaamte vragen de lokale bewoners geen hulp.”

Op de vraag aanWelvaart wat hiervoor de oplossing zou kunnen zijn, antwoordt hij: “Ik denk dat we de mensen moeten blijven motiveren. Want het is een probleem van onze cultuur, dat we ons schamen om hulp te vragen en te aanvaarden. Het is niet makkelijk want dit gaat van generatie op generatie.”

The post Coronacrisis verdiept maatschappelijke problemen in achterstandswijken first appeared on Caribisch Netwerk.

Discussie instructietaal middelbare school: ‘aanpassen aan elk kind’

13 juli 2021 - 6:33am

KRALENDIJK – “Iedereen heeft verschillende meningen over wat de instructietaal moet zijn, maar ik vind dat we van de behoefte van ieder kind moeten uitgaan”, zegt Valerie Anthony, docent Papiamentu op Scholengemeenschap Bonaire (SGB).

Sinds het Papiamentu onlangs officieel als taal is erkend, wordt in het onderwijs gesproken over de rol van de taal op school en hoe dit in verhouding moet staan tot onder meer het Nederlands, wat momenteel een instructietaal is op school. “We moeten kijken wat het kind zelf wil en waar het comfortabel mee is”, vindt Anthony.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Nederlands als vreemde taal
Fardaileys Valentijn zit in de derde klas en vindt Engels lastiger door de Nederlandse instructietaal. “De teksten zijn in het Engels en de vragen in het Nederlands. Dan moet ik echt goed nadenken wat wat is.’’

Docent Nederlands, Cynthia Sno, vindt dat er te veel focus ligt op het Nederlands als instructietaal. “Het moet een combinatie worden van talen.’’ Sno laat de leerlingen vaak dingen vertalen naar hun moedertaal. “Dan zeg ik; kunnen jullie even in het Papiaments en in het Spaans uitleggen aan de klas wat juffrouw verteld heeft? Kinderen leren ook spontaner van elkaar.’’

Julienne Nicolaas zit in het tweede jaar en zou meertaligheid een goed idee vinden. “Zo kun je beter begrijpen wat je bijvoorbeeld in een toets moet doen.’’

Alyn van Rij richt zich als een van de taalcoördinatoren de komende tijd op de vraag: “Hoe kunnen we Nederlands aanbieden als vreemde taal in plaats van moedertaal?’’ Dat begint al bij de leerstof. “De Nederlands boeken gaan er te veel vanuit dat de taalgebruiker wel weet hoe het zit. Ook worden leerlingen vaak beoordeeld op dingen die afhankelijk zijn van het Nederlands en dat is heel akelig.’’

Bonairiaanse context
Daarnaast richten de taalcoördinatoren zich op het leuker maken van de Nederlandse lessen. “Naast het feit dat de methode Nederlands niet klopt, hebben leerlingen een aversie tegen Nederlands. Een gemiste kans,’’ zegt van Rij.

Zo moet er in de Nederlandse les meer aandacht zijn voor een Bonairiaanse context. “Bij een tekst over merchandise van de FEBO, moet ik eerst uitleggen wat de FEBO is,’’ vertelt docent Nederlands Linda de Veer. “De FEBO kan ik nog vergelijken met de snackbar hier, maar waar begin je bij een verhaal over een uil in de Koen tunnel?’’

Sno merkt dat de leerlingen beter scoren wanneer zij zelf de teksten maken. “Bijvoorbeeld over de kustwacht. Dat kennen ze.’’ Maar dit kost tijd. “We blijven tot laat na school en we rouleren.’’

Uniform beleid lastig
De komende tijd vinden er gesprekken plaats tussen de taalcoördinatoren en het SGB over de talen op school. “We zien al zo lang dezelfde problemen. Nu is het moment om iets te doen,’’ zegt taalcoördinator en docent Nederlands Lucretia Leming.

Het bereiken van een uniform taalbeleid is volgens van Rij wel lastig. “Je hebt natuurlijk verschillende niveaus op het SGB. Ook hebben ze daardoor weer andere dingen nodig voor verdere studie, of werk. Daar moet je eerst naar kijken.’’

Maar met een referentiekader Papiamentu wordt straks wel in de wet beschreven waar scholen aan moeten voldoen. “Dat is naar verwachting in augustus af.’’ Dan start ook een onderzoek op de basisscholen. “Wij gaan in de klas kijken hoe er omgegaan wordt met taal; worden woorden uitgelegd, worden leerlingen verbeterd, etc. Dat bespreken we met de schoolbesturen en vanuit daar kijken we verder”, zegt van Rij.

Basisschool De Pelikaan

Erkenning Papiamentu zorgt ook voor veel veranderingen onderwijs Bonaire

“We willen graag dat onze kinderen het goed beheersen en goed voorbereid zijn op Papiamentu als vak op de middelbare school’’, vertelt Dailisa Ignacio. Ignacio is vakdocent Papiamentu op basisschool de Pelikaan en merkt dat er veel verschil is in niveau. “We hebben allerlei nationaliteiten op school, dus voor de een is het makkelijker dan de ander. Lees meer via deze link.

The post Discussie instructietaal middelbare school: ‘aanpassen aan elk kind’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Ziekenhuis Aruba: ‘We willen duidelijkheid voor we een huwelijk aangaan’

12 juli 2021 - 2:05am

ORANJESTAD – “Ik verwacht wel dat er regionale samenwerking komt. Of dan iedereen voor 100 procent meedoet, is nog even de vraag. Maar als de ruimte daarvoor is, verwacht ik wel dat het kan.”

Dat zegt de Jacco Vroegop, directeur van het Arubaanse Horacio Oduber Hospital, over de samenwerking tussen de ziekenhuizen in het Caribische deel van het koninkrijk. Eerder bracht Caribisch Netwerk dat Aruba terughoudend is geweest in het hele proces van de oprichting van de ziekenhuiscoöperatie Dutch Caribbean Hospital Alliance.

Vroegop legt uit dat ze terughoudend zijn geweest, omdat in eerste instantie ook werd gesproken over verplaatsing van de basiszorg. Daar was Aruba het niet meer eens.
“Dat bracht wel her en der wat discrepantie in het hele verhaal want daarmee kan je theoretisch ervoor zorgen dat de bevolking meer moet reizen. Terwijl je volgens mij ervoor moet zorgen dat artsen meer gaan reizen. En patiënten juist zo dicht mogelijk bij hun plek te houden, bij hun eigen familie en zorgsysteem wat ze kennen.”

Inmiddels is dit punt geschrapt, zegt Vroegop maar het ziekenhuis én de Arubaanse overheid zitten verder op één lijn in het coöperatieproces, dat ook de autonomie van het ziekenhuis gewaarborgd moet blijven alsook een gelijk speelveld. Dit laatste zodat het ene ziekenhuis de andere niet kan uitsluiten, legt Vroegop uit.

“Aruba zal niet koste wat kost alles accepteren. Want we maken ons zorgen over de mate waarin we zelf regie kunnen houden over wat hier gebeurt en wat we doen. We staan er financieel niet lekker voor, Curaçao ook niet, veel slechter ook. Het is een bijzondere basis hoe je dus met elkaar moeten samenwerken in een heel noodlijdende situatie. Dus daar moet je wel hele goede afspraken over kunnen maken.”

In het proces was er ook onvoldoende transparantie zegt Vroegop, en ‘op de juiste momenten is er te weinig om tafel gegaan’. “We willen gewoon duidelijkheid voordat we een huwelijk aangaan.”

Ziekenhuis in de problemen
Het hospitaal verkeert al langer in de rode cijfers. Vorig jaar was het plan om 18 miljoen gulden te besparen maar dat viel met 11 miljoen lager uit.
Vroegop: “Het ziekenhuis deed jarenlang meer dan waarvoor ze werd betaald. Dus we hadden heel weinig geld om te investeren: in mensen, scholing, maar ook nieuw apparatuur, onderhoud. En toen kwam de hack dat heel veel geld heeft gekost. Achteraf was het misschien verstandiger om het losgeld te betalen.”

Daarnaast wordt het ziekenhuis 5 procent gekort vanwege de Nederlandse voorwaarde voor de coronalening aan Aruba waardoor het eiland 60 miljoen gulden moet besparen op zorgkosten. “Om het ziekenhuis financieel gezond te maken, hebben we 23 tot 25 miljoen initieel nodig. En structureel 15 miljoen. Met de 5 procent korting, dat is 12 miljoen, hebben we dus 27 tot 30 miljoen tekort per jaar.”

‘Als wij niet meer geld gaan krijgen, dan ontkomen we niet aan om echt rigoureuze maatregelen te nemen’

De ziekenhuisdirecteur zegt dat het zo nijpend is dat aan het einde van het derde kwartaal dan wel begin vierde kwartaal van dit jaar het ziekenhuis weer in de problemen komt.

“Als wij niet meer geld gaan krijgen van AZV (nationale zorgverzekeraar) ofwel de overheid, dan ontkomen we niet aan om echt rigoureuze maatregelen te gaan nemen. En dat is misschien nog een keer korten op de salarissen van werknemers. Wat niet de goede oplossing is, want het is een vicieuze cirkel naar beneden. Veel mensen zullen dan uiteindelijk weggaan. Of we moeten gaan zeggen: dit is de maximale zorg die we leveren en dat betekent uiteindelijk langere wachtlijsten of misschien wel schade bij mensen omdat ze te lang moeten wachten.”

Het bestuur is bezig met een strategisch plan dat over 6 tot 8 weken klaar is. Het toekomstige ziekenhuis hoopt Vroegop zal een combinatie worden van het leveren van basiszorg dat relatief duur is met inkomsten die uit medisch toerisme alsook geprivatiseerde zorg moeten komen.

“Het ziekenhuis is relatief een dure omgeving. Maar als je voor bepaalde zorgdelen joint ventures aangaat met andere ziekenhuizen en onderdelen privatiseert tot een soort shop-in-shop concept, dan zou je natuurlijk medisch toerisme kunnen leveren waardoor je interessant wordt voor een investeerder.”

Vroegop is onder andere als voormalig directeur van Worldeye bekend met het combineren van publieke en private zorg in één instelling. Deze oogkliniek met vele vestigingen waaronder in Nederland, is van een Turkse investeringsgroep. In het strategisch plan om het Arubaanse ziekenhuis uit de rode cijfers te trekken, zal ook het idee naar voren geschoven worden om externe kapitaalverstrekkers aan te trekken. Zeker als op Aruba onvoldoende geld is, om de zorg te kunnen blijven betalen.

De ziekenhuisdirecteur zegt nog geen investeerders op het oog te hebben. Bovendien zijn het keuzes die gezamenlijk met de overheid/politiek genomen moeten worden, vindt hij. “Ik denk wel dat de overheid uiteindelijk keuzes moet gaan maken over wat voor een zorg we willen op het eiland.”

Wereldwijd is de discussie over privatisering van ziekenhuiszorg met de coronacrisis weer actueel. Met name doordat in landen als India vele mensen geen zorg konden krijgen doordat de privatisering deze te duur heeft gemaakt. Op vragen of met de nieuwe plannen met privatisering en privé-investeerders, Arubaanse patiënten dit ook mogelijk te wachten staat, zegt Vroegop:

“Nooit. De basiszorg blijft gegarandeerd. Je moet open staan voor degene die sneller toegang tot zorg wil hebben of meer voor wil betalen. En dan kan je zorgen dat dat geld terugvloeit in het algemene fonds ten goede van iedereen.”

Zorgvraag die naar Colombia gaat, waarom niet hier opzetten?

Medisch directeur Ingemar Merkies van het Curaçao Medical Center (CMC) is een groot voorstander van de ziekenhuiscoöperatie. “Kijk, corona heeft ons blootgelegd zoals bijvoorbeeld steeds orkanen ook over een van de eilanden gaat. We hebben elkaar gewoon nodig.”

Hij is het wel mee eens dat elk ziekenhuis op de eilanden een eigen verantwoordelijkheid blijft dragen. “De soevereiniteit wordt niet geschaad. Je bundelt alleen waar je consensus over hebt.” Merkies erkent dat Aruba  in het hele proces ‘meer reserves’ heeft getoond. “Ze stellen bepaalde voorwaarden, zoals andere eilanden ook bijvoorbeeld doen. Daar is de een wat stringenter in dan de ander, maar doorgaans is de lijn wel hetzelfde: dat iedereen wil samenwerken.”

Voor de Curaçaose ziekenhuisdirecteur zijn de voordelen van de samenwerking ook economisch:
“Als je nagaat dat bijvoorbeeld in 2018, 271 miljoen gulden uitgegeven is bij alle eilanden in uitzendingen met name naar Colombia. Ja, dan kan je je afvragen: waarom kunnen we dat geld niet in onze eigen economie stoppen. En de zorgvraag waar die naar Colombia gaat, waarom zou je dat hier niet kunnen opzetten?”

The post Ziekenhuis Aruba: ‘We willen duidelijkheid voor we een huwelijk aangaan’ first appeared on Caribisch Netwerk.