Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Bijgewerkt: 49 min 24 sec geleden

Orkaan Maria: Modderstromen, hoge golven en harde windstoten

2 uur 59 min geleden

HILVERSUM – “De eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten worden vanmiddag (lokale tijd) niet vol geraakt door orkaan Maria. Maar ze moeten wel rekening houden met gevaarlijke modderstromen, windstoten tot honderd kilometer per uur en golven van zes meter hoog”. Dat zegt klimaatonderzoeker, Rein Haarsma, van het KNMI.

“Onder normale omstandigheden zouden deze windsnelheden geen groot gevaar vormen, maar door de verwoestingen van Irma is er met name op Sint-Maarten gevaar van rondvliegend puin”, waarschuwt klimaatonderzoeker Haarsma.

Modderstromen
Ook de regenval door orkaan Maria, zal volgens de klimaatonderzoeker impact hebben op de eilanden. “Naar verwachting zal er zo’n 100 tot zelfs 250 millimeter regen vallen. Dat is behoorlijk veel voor de eilanden en mensen moeten beducht zijn voor modderstromen”, aldus Haarsma.

Zwaarste categorie
Orkaan Maria zit in de vijfde en zwaarste categorie en bereikte maandagmorgen met windsnelheden van 250 kilometer per uur het eiland Dominica. Daar richtte het een enorme ravage aan.

“De reden dat Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba er minder last van zullen hebben is dat het de eilanden zuidelijk passeert in het noordwesten, richting Puerto Rico”, legt Haarsma uit. “Ze worden niet vol geraakt. Puerto Rico zal wel zwaar getroffen worden zoals Dominica.”

De hele nacht
Voor de drie eilanden begint de storm rond vijf uur vanmiddag (lokale tijd) met windsnelheden tot honderd kilometer per uur op Saba en Sint-Eustatius en tachtig kilometer per uur op Sint-Maarten. Deze windsnelheden zullen pas aan het einde van de nacht afnemen.

Koenders vraagt VN-steun voor wederopbouw Sint-Maarten

3 uur 45 min geleden

NEW YORK – Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft bij de Verenigde Naties steun gevraagd voor de wederopbouw van Sint-Maarten na orkaan Irma. Koenders riep namens het Koninkrijk de VN op om ‘ruimhartig’ te zijn.

Het is volgens Koenders ‘een enorme klus’ om alles te herstellen, ook als het gaat om geld. “Ik roep de VN daarom op ruimhartig te zijn bij het toekennen van financiële middelen uit de VN-fondsen en het beschikbaar stellen van expertise voor de wederopbouw van Sint-Maarten.”

Bureaucratie
“In deze tijden is er geen tijd voor bureaucratie”, aldus Koenders. Hij sprak namens de vier landen van het Koninkrijk de hoop uit dat de VN snel en flexibel zal inspelen op de behoeftes van de inwoners van de Caribische eilanden.

In het VN-hoofdkwartier in New York sprak Koenders met de Franse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers uit de getroffen Caribische eilanden.

Klimaatverandering
Minister Koenders pleit ervoor om een speciale VN-ambassadeur aan te stellen voor klimaat en veiligheid. Die zou zich dan moeten bezighouden met de veiligheidseffecten van klimaatverandering.

“Kleine eilandstaten in het Caribisch gebied zijn uitermate kwetsbaar en zijn binnen enkele uren volledig verwoest. De VN speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen van plannen om op die risico’s te reageren en te anticiperen”, aldus de minister. “Het Koninkrijk der Nederlanden wil daarom een speciale gezant bij de VN die zich hierop richt.”

Tweede groep Rode Kruis Curaçao naar Sint-Maarten

18 september 2017 - 4:37pm

WILLEMSTAD – De tweede groep van het Rode Kruis Curaçao bestaande uit twaalf leden is zondagmiddag naar Sint Maarten vertrokken. De groep gaat ‘mass care’ verlenen aan de slachtoffers van orkaan Irma. “We gaan de eerste groep vervangen die vorige week naar Sint-Maarten is vertrokken”, zegt Soraida Luisa-Molina van het Rode Kruis Curaçao.

Samen met deze groep reizen ook vijf andere vrijwilligers mee. Dr. Caroline Saleh gaat in het ziekenhuis van Sint-Maarten assisteren bij de medische verzorging van de slachtoffers. “Indien nodig ga ik bij de mensen thuis medische zorg verlenen. Met name de psychologische hulp is heel erg nodig”, zegt dokter Saleh. Saleh zal samenwerken met dokter Izzy Gerstenbluth die al op Sint-Maarten is.

‘Mass care’ houdt in medische hulp, het verdelen van voedsel en spullen die onmiddellijk noodzakelijk zijn en het opruimen van de woningen van de slachtoffers van Sint-Maarten.


Door José Manuel Dias

Skaih lanceert volgend schooljaar Engels- en Papiamentstalige havo/vwo

18 september 2017 - 2:06pm

WILLEMSTAD – De Fundashon Skol Humanista na Papiamentu (Stichting Humanistische Papiamentstalige School, Skaih) lanceert het komende schooljaar 2018-2019 het pre-universitaire tweetalige traject Engels en Papiaments. Het traject is gelijkwaardig aan de havo en vwo.

50 procent van de vakken zullen in het Engels gegeven worden en 50 procent in het Papiaments. De examens worden in het Engels afgenomen.

Onlangs organiseerde de stichting een lezing met professor Rick de Graaff, speciaal voor docenten met belangstelling voor tweetalig onderwijs. Hier behandelde de Graaff, hoogleraar Didactiek van de Vreemde Talen en Tweetalig Onderwijs aan de Universiteit van Utrecht, de relatie tussen taal en vakonderwijs.

Profesor Rick de Graaff . Foto: Deya Mensche

Papiaments in het onderwijs
Volgens De Graaff heeft het Papiaments een belangrijke plaats in het lokale onderwijs, samen met het Nederlands en het Engels. Hij gelooft dat er grote voordelen zijn voor de cognitieve en sociale ontwikkeling van een leerling om in zijn of haar moedertaal onderwijs te krijgen: “Dit is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de identiteit van het kind”, benadrukt De Graaff.

De directeur van de Skaih, Ronnie Lauffer, is tevreden dat de lezing goed bezocht was door docenten en de minister van Onderwijs Marilyn Alcalá Wallé ook aanwezig was. Al meer dan 10 jaar is de stichting bezig met de voorbereidingen om het traject van tweetalig pre-universitair onderwijs in te voeren op Curaçao. “In 2015 is de beslissing genomen om te beginnen met een havo en vwo in het Papiaments en in 2018 zijn we klaar zijn om dit in te voeren”, zegt Lauffer. Het nieuwe schoolgebouw in Emmastad is al sinds 2015 gereed.

Het introductietraject verliep de afgelopen jaren stroef, omdat alle havo- en vwo examens in het Nederlands afgenomen moeten worden, en het heel moeilijk was om geschikt materiaal in het Papiaments te vinden. Omdat het Nederlandse Bureau voor Examens vreest dat ze het niveau van de examens niet kunnen garanderen, worden examens niet in het Engels of een andere taal vertaald.

Ronnie Lauffer en Humphrey Senior. Foto: Deya Mensche

Papiaments en Engels
Humphrey Senior, coördinator van ‘Konstruyendo Futuro’ (‘Bouwen aan de Toekomst’), het pre-universitaire tweetalige introductieprogramma van Skaih, gelooft dat de leerlingen helemaal in het Papiaments voorbereid kunnen worden. “Maar het hoger vervolgonderwijs is vaak in het Engels. Daarom hebben we ervoor gekozen het Engels als instructietaal toe te voegen.”

Ook heeft Skaih ervoor gekozen om de examens toegekend door de ‘Caribean Examination Council’ te gebruiken, een instantie in Barbados die voor het hele Caribisch gebied examens maakt. De council is erkend door het NUFFIC, die voor de Nederlandse overheid het examen beoordeelt.

Internationale studenten
In Nederland is al 25 jaar geleden een deeltraject tweetalig onderwijs ingevoerd op middelbare scholen, waar 50 procent van de cursussen naast het Nederlands ook in het Engels worden gegeven. “Momenteel past één op de tien scholen het gedeeltelijk tweetalige traject toe”,zegt De Graaff. Het belangrijkste argument om Engels als instructietaal op universitair niveau in te voeren, is om meer internationale studenten aan te trekken. Volgen De Graaff is het doel om studenten te leveren die makkelijk kunnen integreren in de internationale gemeenschap.

Sint-Maartenaren praten op tv over de nasleep van orkaan Irma

15 september 2017 - 4:19pm

AMSTERDAM – Sint-Maarten is een getroffen door de verwoestende orkaan Irma, maar hoe nu verder? In het programma De Nieuwe Maan (NTR) spraken Sint-Maartenaar Donellis Browne en journalist Suzanne Koelega over de nasleep van orkaan Irma. 


Fragment uit De Nieuwe Maan op NPO 2

Donellis Browne is opgegroeid op Sint-Maarten en heeft er nog familie wonen. Zij zijn nu dakloos door orkaan Irma. Als kind werd Donellis door zijn ouders naar Canada gestuurd nadat orkaan Louis (1995) het eiland en zijn school had verwoest. De ouders wilden niet dat hij meer ellende moest verduren bij de wederopbouw van het eiland en vonden dat school onmisbaar was.

“Heel veel ouders hebben besloten dat hun kind naar het buitenland moet”, vertelt Donellis vrijdag bij De Nieuwe Maan (NPO 2). Hij denkt dat de wederopbouw van Sint-Maarten nu sneller zal verlopen. “Als het schoolgebouw heel is en je hebt de leerkrachten, maar stromend water is nog niet op orde, heeft het dan wel zin om jouw kind naar school te sturen?”

Ook Suzanne Koelega, politiek verslaggever voor The Daily Herald van Sint-Maarten, kent de zware klappen van orkaan Louis. Zij heeft veertien jaar op het eiland gewoond. “De wederopbouw is een hele grote uitdaging”, aldus Koelega. Ook zij vindt dat ‘de overgang van noodhulp naar wederopbouw sneller gaat dan vele mensen denken’. “Als een marinier naar jouw huis toekomt om jouw dak te helpen repareren, dan ben je al eigenlijk aan wederopbouw begonnen”, vertelde ze in het tv-programma.

Kunstwerk om slachtoffers Sint-Maarten te helpen

15 september 2017 - 12:52pm

DELFT – René Jacobs maakte een opvallend kunstwerk: een orkaan in Delft. De kunstenaar wil in Nederland ‘inlevingsvermogen’ vragen van alle Nederlanders voor de Sint-Maartenaren.    


Het kunstwerk ‘laat Sint-Maarten niet verzuipen’ – beelden: Frank Auperlé

De Rotterdamse kunstenaar voelde zich meteen geroepen om iets te doen voor alle slachtoffers op Sint-Maarten. “Een vriend van mij woont op Sint-Maarten. De beelden die ik zag, de verhalen die ik hoorde. Je kunt je amper voorstellen hoe het daar is gegaan en hoe mensen het hebben”, vertelt Jacobs. “Ik hoop dat mensen daar even bij stilstaan. We moeten ze helpen.”

De opbrengst van het kunstwerk gaat naar het Rode Kruis, dat noodhulp biedt aan de getroffenen. “Het hoogste bod is inmiddels 650 euro, dus dat gaat goed”, laat Jacobs weten. Fotograaf Frank Auperlé twijfelde ook geen moment om, naast zijn reguliere werk, vrijwillig een video te maken over het kunstwerk. Ook hij hoopt dat mensen stilstaan bij de gevolgen van orkaan Irma en op hun manier te hulp schieten.

Nationale hulpactie
Vrijdag zamelt Nederland geld in voor alle getroffenen op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius door orkaan Irma. Aan het einde van de middag (Nederlandse tijd) is ruim 7 miljoen euro opgehaald.Via bankrekeningnummer giro 5125 kunnen mensen geld doneren.

Zenders van de Nederlandse publieke omroep (NPO), RTL en SBS besteden de hele dag aandacht aan ‘Nederland helpt Sint-Maarten’. Rond 23.00 uur (Nederlandse tijd) wordt de eindopbrengst bekendgemaakt.

Ondernemers Sint-Maarten nemen omvang schade na orkaan Irma op

15 september 2017 - 9:01am

WILLEMSTAD – Ondernemers op Sint-Maarten beseffen langzamerhand de omvang en de ernst van de schade aan gebouwen en aan de infrastructuur na orkaan Irma. Op het grootste deel van het eiland heerst nog de noodsituatie. Op veel plaatsen moet de water- en elektravoorziening nog op gang komen.

De overheid is begonnen met de schoonmaak- en wederopbouwteams op te richten. De zakenwereld betreurt vooral de extra schade door plunderaars. Ajay Rawtan, IT en Operation Manager van Divico Distributors in Cole Bay: “Tot op zekere hoogte kan ik de behoefte aan water en voedsel begrijpen, maar hoe rechtvaardig je het plunderen van elektronica- en andere winkels waar geen levensmiddelen verkocht worden, waar plunderaars muzieksystemen en flatscreen tv’s meenemen?”

Hij vervolgt: “De infrastructuur op het eiland is tientallen jaren achter geraakt. Wat valt er te zien op die meegenomen tv? Geen stroom, geen communicatie, geen dak boven hun hoofd, ik begrijp het niet.”

Antonio Gosilio middenin de ravage op Sint-Maarten.

Angst
Antonio Gosilio, eigenaar van Incredible Nutriton & More in Simpson Bay, is ook geschokt. “We moeten meer politie en militaire aanwezigheid hebben om de situatie te normaliseren. Er een avondklok maar toch zijn de mensen bang in hun huis in het donker. Na een week is de toestand dermate nijpend geworden dat sommige mensen ’s nachts de straat opgaan om te kijken of ze iets van hun spullen kunnen vinden.”

Neil Henderson, eigenaar van Henderson International, een grote verzekeringsmaatschappij, werkt onafgebroken om alle aanvragen te behandelen sinds orkaan Irma het eiland verwoestte. Hij schat de totale materiële schade voorzichtig op 2 à 3 miljard gulden.

Foto: Ajay Rawtan

Volgens Henderson is de eerste prioriteit het opruimen van de puinhopen en de wateren en lagunes in het bijzonder, om problemen met hygiëne te voorkomen. Hij raadt cliënten van verzekeringsmaatschappijen aan foto’s van hun eigendom te nemen vóór ze opruimen, om onenigheid over hun bezittingen te voorkomen.

Premies
Henderson zegt dat de economie van Sint-Maarten en de werkgelegenheid al een tijd onder druk stonden. Hij is bang dat veel mensen hun premie niet konden betalen en daarom niet verzekerd zijn “Het verlies van onverzekerde zaken zal een groot probleem worden, want de meeste huizen zijn onbewoonbaar geworden. Dit zal de sociale rust verergeren”, vreest hij.

Orkaan Irma ook een ramp voor huisdieren

14 september 2017 - 12:42pm

PHILIPSBURG – Veel huisdieren hebben orkaan Irma op Sint-Maarten niet overleefd, maar er zijn ook honden die geluk hebben en met hun baasjes – of met dierenvrienden – geëvacueerd worden van het eiland.

De vier dierenbeschermingsorganisaties die het eiland rijk is, zijn er ondertussen in geslaagd om nagenoeg alle op hol geslagen honden en katten te vangen, maar voor veel huisdieren is orkaan Irma fataal gebleken. De stank van rottende kadavers van dode huisdieren, meestal onbereikbaar verborgen onder het puin, is op sommige plekken goed te ruiken.

Huisdieren hebben stress
“Ik heb mijn honden losgelaten voor de storm,” zegt Terrance Rey, “ze zoeken direct hun eigen veilige plekje en zijn na de orkaan gewoon weer teruggekomen. Maar je ziet nu, zelfs een week na de orkaan, dat honden die de ramp hebben overleefd nog steeds gestresst gedrag vertonen.

Honden en katten achtergelaten
Er zijn ook hopeloze verhalen van mensen die hun huisdieren moesten achterlaten omdat ze in allerijl moesten geëvacueerd worden. Lisa Davis – Burnett vertelt over haar buurvrouw, die met haar hoogbejaarde vader naar veiliger oorden kon vertrekken. Wanhopig verzocht ze Lisa zorg te dragen voor haar vier honden en vier katten die achter moesten blijven.

“Hoe moet ik dat in vredesnaam doen”, vraagt Lisa zich af. “Ik woon voorlopig met mijn eigen hond en drie pleeghonden op mijn kantoor, ik heb amper vervoer en grote moeite om mezelf en mijn eigen hond eten en drinken te geven.” Ze zucht en slaat de armen in de lucht.


Door Jean Mentens

Een Sint-Maartense stel mocht hun teckels veilig en wel aan boord nemen op een evacuatievlucht van de Kustwacht. Foto: Jean Mentens

Hondenevacuatie uit dierenliefde
Andere honden hebben veel geluk. Een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht evacueert nu Spaanse onderdanen. Een jonge meid uit Madrid neemt twee vliegtuigbenchen mee met daarin vier honden. “Het zijn hondjes van hier die verloren zijn gelopen. Nou hoop ik maar dat ze aan boord mogen”, zegt ze, “we vliegen eerst naar Santo Domingo en daarna naar Spanje.” Ze doet deze hondenevacuatie uit dierenliefde, op eigen initiatief.

Europees Parlement: ‘maak geld vrij voor wederopbouw Sint-Maarten’

13 september 2017 - 11:58am

BRUSSEL – De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat óók het Nederlandse deel van het eiland Sint-Maarten in aanmerking moet komen voor financiële steun vanuit de Europese Unie (EU). 

“Ik vind dat we deze burgers, die stemmen bij de Europese verkiezingen en die dezelfde verwoesting hebben ondergaan als hun Franse buren, moeten helpen”, zegt parlementsvoorzitter Antonio Tajani. Hij gaat namens het parlement een brief sturen naar de Europese president Jean-Claude Juncker, die volgens hem met een oplossing moet komen.

Wel geld voor Franse deel
Het Franse deel, Saint-Martin, is via Frankrijk deel van de EU en komt daarom direct in aanmerking voor geld uit het Europees Noodfonds. Voor het Nederlandse deel geldt een andere staatkundige situatie doordat het een autonoom land is in het Nederlands Koninkrijk. Maar het verschil in staatkundige verhouding is volgens Tajani nu niet belangrijk.

“Als gevolg van deze staatkundige status kan het Nederlandse deel van Sint-Maarten geen directe hulp van de Europese Unie ontvangen”, legt de parlementsvoorzitter uit. Dat is onterecht volgens Tajani, want er is volgens hem wel degelijk sprake van een indirecte verbinding met het Nederlands Koninkrijk.

Geld hard nodig
Het geld uit de EU kan op Sint-Maarten gebruikt worden voor onder andere infrastructuur. Negentig procent van alle huizen en gebouwen op Sint-Maarten is beschadigd, blijkt uit een inventarisatie van het Rode Kruis en TNO. Een derde van de huizen is compleet verwoest.

Debat
Vanavond debatteert het Europees Parlement over de nasleep van orkaan Irma. De gevolmachtigd minister van Aruba, Juan-David Yrausquin, is daar ook bij uit solidariteit.

Onderweg naar Straatsburg om het debat EU(-natuurrampen)fonds(en) tbv Sint Maarten te volgen en te ondersteunen. #irma

— Juan-David Yrausquin (@juanyrausquin) September 13, 2017

Nederland
EU-parlementariërs van het CDA, de VVD en PvdA hebben maandag de Europese Commissie ook opgeroepen om meer flexibiliteit te tonen in de geldkwestie voor Sint-Maarten. Ook de Nederlandse regering deelt die opvatting.

Voorzitter @EP_President stuurt brief naar @JunckerEU voor steun St. Maarten & St. Martin. Gaat Europa eindelijk om? #weblijvenknokken pic.twitter.com/hffXEMyxoY

— Agnes Jongerius (@a_jongerius) September 13, 2017

‘Richt hulp op Sint-Maarten, want Sint-Eustatius is daar afhankelijk van’

13 september 2017 - 11:50am

ORANJESTAD – Orkaan Irma, de grootste storm die ooit in de Atlantische Oceaan werd gemeten, is vorige week met een verwoestende kracht langs de Bovenwindse eilanden gepasseerd. De storm liet een pad van vernieling achter. Sint-Eustatius is ook getroffen door orkaan Irma. Veel lokale bedrijven hebben schade en ondernemers weten niet wanneer ze weer hun deuren weer kunnen openen.

Sybolt ten Hoopen is de eigenaar van het hotel ‘The Old Gin House’ op Sint-Eustatius, en maakt zich voor al zorgen over Sint-Maarten. “Sint-Eustatius is erg afhankelijk van Sint-Maarten. Richt alle hulp daarom op Sint-Maarten.”


Door Deya Mensche

“Hoewel we ook schade hebben opgelopen, is het niets in vergelijking met onze buren Sint-Maarten. In die zin hadden we geluk gehad”, zegt Ten Hoopen. Hij hoopt dat de luchthaven van Sint-Maarten snel weer gebruikt kan worden voor burgerluchtvaart en er weer toeristen naar de Bovenwinden kunnen komen.

Bezoek koning
Afgelopen maandag en dinsdag bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Het hotel van Ten Hoopen heeft de koning en minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk ontvangen voor een lunch. “De koning verzekerde de Statianen van hulp en drukte op het hart dat ze niet ontmoedigd moeten raken. Ik ken de mensen hier en ik weet dat ze het heel erg waarderen.”

NTR Caribisch Netwerk doet mee aan ‘Nederland helpt Sint-Maarten’

13 september 2017 - 4:10am

HILVERSUM – NTR Caribisch Netwerk van de Nederlandse publieke omroep, doet vrijdag ook mee aan de nationale actiedag ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ op NPO 1.

De nationale Nederlandse televisiezender NPO 1 staat de hele vrijdag in het teken van inzamelingsacties voor Giro 5125 ten behoeve van de orkaanslachtoffers op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. De hele dag zijn er korte updates, waarin te zien is hoe burgers in Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk de getroffen eilanden helpen.

Enorme verwoestingen
Vorige week werden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius getroffen door de verwoestende orkaan Irma. 91 procent van de huizen op Sint-Maarten raakten daardoor beschadigd of onbewoonbaar. Ook grote delen van Saba en Sint-Eustatius zijn verwoest, meldt het Rode Kruis en TNO. Op Sint-Maarten is de jacht op water volop gaande.

Benefietuitzending
Samen met de NOS verzorgt NTR Caribisch Netwerk interviews en reportages over de situatie op de getroffen eilanden en de hulpacties in het hele Nederlandse koninkrijk. Deze bijdragen zijn de hele vrijdag te zien tijdens de speciale benefiet-uitzending op NPO 1

Meedoen kan!
Indien u bij wil dragen aan de uitzending met een verhaal, een video of een hulpactie ten behoeve van Giro 5125 dan hoort de redactie graag van u via caribischnetwerk@ntr.nl. Ook als u bij de uitzending wil zijn.

De uitzending ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ vindt vrijdag live plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Aan het eind van de avond wordt de totale opbrengst bekend gemaakt.

Puinruimen en 2,5 miljard dollar vinden voor herstel Sint-Maarten

12 september 2017 - 9:43pm

PHILIPSBURG – De grote nood helpen lenigen, thuis de schade opmeten en de rommel opruimen, dat is waar mensen nu mee bezig zijn. De kleinere straten liggen nog vol wrakstukken maar de doorgaande wegen zijn nagenoeg opgeruimd, dat helpt.


Door Jean Mentens

Maar we zijn er nog lang niet: Alberto ‘Chos’ Romero, de directeur van de Central Bank van Curaçao en Sint-Maarten heeft vanmiddag op het door Irma geteisterde eiland een voorlopige raming ontvangen van wat het herstel van de schade gaat kosten. Dat komt neer op 2,5 miljard dollar.

Verzekering
Corinne Dijkhoffz prijst zich gelukkig dat het dak van haar huis is blijven vastzitten, want na inspectie met drones is komen vast te staan dat 90 procent van de gebouwen op Sint-Maarten geen dak meer heeft of ernstige schade aan het dak heeft opgelopen. Ze rekent er op dat de verzekering snel uitbetaalt. “Maar laat ons maar eerst zorgen dat het eiland weer functioneert”, zegt ze, “onze persoonlijke sores komt later wel in orde.”


Door Jean Mentens

Sint-Maarten: wat met de kinderen?

12 september 2017 - 3:21pm

PHILIPSBURG – Eveline Henriquez worstelt met een groot moreel dilemma: moet ze haar kinderen nu laten evacueren of niet? “De oudste is groot genoeg om hem te laten vertrekken naar familie in Nederland,” zegt ze, “maar de jongste niet en ik wil ze ook niet van elkaar scheiden.”

Eveline is manager van een voedingsgroothandel en weet als geen ander dat normaal eten nog niet zo snel op tafel zal staan. Ze zou, als het dan toch moet, liever willen dat de kinderen terechtkonden op Curaçao of een ander eiland nabij, “want als ze vertrekken is het voor langere tijd en dan is Nederland ook direct zo ver weg.”

Kwellende vraag
De vraag wat het beste is voor minderjarige kinderen kwelt ouders en het antwoord is dringend gewenst want het  – onbevestigde – bericht gaat de ronde dat het Rode Kruis aanbiedt een dezer dagen kinderen naar Nederland te evacueren.

Richard Gibson jr., zoon van de minister van Financiën, weet ook niet wat hij moet doen. “Ik snap wel dat ouders de situatie nu erg gevaarlijk vinden en dadelijk hun aandacht eerst willen geven aan het herstellen van de aangerichte schade. De kinderen lopen dan misschien alleen maar in de weg.”

Het is inderdaad zo gevaarlijk dat echt iedereen die kleinere kinderen heeft met ze rondrijdt op de achterbank en zeker niet thuis laat.

Scholen dicht
De scholen zijn allemaal dicht, ze zijn vaak behoorlijk beschadigd en de schoolbesturen vergaderen vandaag pas voor het eerst om de situatie in te schatten.

“Kunnen opa en oma wel twee kinderen aan?” vraagt Richard zich af. Hij zou ze eigenlijk toch het liefst van al op het eiland houden.

Rector Francio Guadeloupe

Wie geen moeite had met de beslissing zijn kinderen al direct van het eiland af te sturen is Francio Guadeloupe, de rector van de ‘University of St. Martin’. Zijn huis is helemaal weggeblazen door orkaan Irma en hij rijdt rond in een auto zonder ruiten. “Ik slaap dan weer hier bij vrienden, dan weer daar, ik weet het nooit op voorhand; dat kan niet met kinderen”, zegt hij. Het gebouw van de universiteit heeft hij opengesteld als shelter en hij zorgt voor de aanvoer van noodhulp en water.

Defensie: situatie op Sint-Maarten iets verbeterd

12 september 2017 - 12:49pm

DEN HAAG – De situatie op Sint-Maarten is iets veiliger geworden voor burgers. Dat zegt generaal-majoor Richard Oppelaar van Defensie tijdens een persconferentie dinsdag in Den Haag. 


Generaal-majoor Richard Oppelaar

Zeshonderd militairen
Er zijn vanaf dinsdag in totaal ongeveer zeshonderd militairen op Sint-Maarten. Zij helpen het lokale gezag met het handhaven van de openbare orde en veiligheid. De afgelopen dagen zijn er meldingen gemaakt van plunderingen. Volgens Defensie zijn er arrestaties verricht, maar hoeveel kon generaal-majoor Oppelaar dinsdag niet zeggen. Oppelaar kon ook nog geen indicatie geven over hoe lang Defensie verwacht op het eiland zullen blijven.

Op sociale media klinkt kritiek op de hulpverlening vanuit Nederland. De generaal-majoor zegt daar begrip voor te hebben en verzekert dat Defensie haar best doet. “We begrijpen de frustratie, maar er wordt alles aan gedaan.”

Een derde huizen verwoest
91 procent van de huizen op Sint-Maarten is beschadigd door orkaan Irma. Uit een inventarisatie van het Rode Kruis en TNO blijkt bovendien dat een derde van de huizen op het eiland totaal is verwoest.

Wederopbouw

Dinsdag is een delegatie van Rijksambtenaren op Sint-Maarten aangekomen om te beginnen met het plan voor de wederopbouw van het eiland. Het team van experts van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal dat in samenwerking met lokale experts doen, verzekert oud-commandant van de Koninklijke Marechaussee, Hans Leijtens. Hij is namens Nederland belast met de wederopbouw van Sint-Maarten en de twee Caribische gemeenten Saba en Sint-Eustatius.

750 mensen geëvacueerd
Inmiddels zijn er 750 mensen van Sint-Maarten geëvacueerd, aldus generaal-majoor Oppelaar. In de komende dagen zullen meer evacuatie plaatsvinden, met name via een luchtbrug tussen Sint-Maarten en Curaçao.

My brother's wife and sons were evacuated today! We're so happy! My brother stays behind to coördinate repairs in the Port of St.Maarten. pic.twitter.com/2QytS0ZVec

— John van Kooten (@JvKRDm) September 12, 2017

Tweede Kamer staat stil bij slachtoffers Irma

12 september 2017 - 10:18am

DEN HAAG – De Tweede Kamer stond dinsdagmiddag een moment stil bij de verwoesting die orkaan Irma afgelopen week heeft aangericht op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba.

Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib

Dat gebeurde in de plenaire zaal, waar minister-president Mark Rutte en de gevolmachtigde minister van Sint-Maarten, Henrietta Doran-York ook aanwezig waren.

Tweede Kamer-voorzitter, Khadija Arib, hield een toespraak waarin zij namens de Kamer ‘intens medeleven’ betuigde aan de eilanden. “Hoewel zevenduizend kilometer aan water en land ons van elkaar scheidt, voelen wij ons nauw verbonden met het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Het zal tijd en kracht kosten, maar wij hopen dat Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zich herpakken na dit extreme natuurgeweld. Wij wensen hen in de komende dagen en maanden veel sterkte toe bij het herstel en de wederopbouw.”

Na de Tweede Kamer-voorzitter sprak ook premier Rutte en hielden de Kamerleden, medewerkers en het aanwezig publiek een moment van stilte. Demissionair premier Mark Rutte

Gestrande toeristen willen vertrekken, Sint-Maartenaren willen water

11 september 2017 - 4:45pm

PHILIPSBURG – Op Sint-Maarten is iedereen op jacht naar water. Taxichauffeur Anne Marie, heeft zich met veel moeite door de verwoeste straten gebaand om een groepje Franse toeristen naar de luchthaven te brengen. Ze gaat nu twee Nederlandse cameraploegen, die met een Hercules van de luchtmacht zijn aangekomen, een dag rondrijden door de miserie die orkaan Irma heeft aangericht. Maar wel op één voorwaarde: dat ze haar aan drinkwater helpen.


Nutsbedrijf GEBE deelt water uit. Door Jean Mentens

Alita Sing is verslaggever bij de lokale krant de Daily Herald. Ze komt de aankomst van koning Willem Alexander verslaan voor haar krant. Ze vertelt hoe er na bijna een week na de orkaan nog steeds grote chaos heerst; “De premier moet zijn kabinet bijeengeroepen via de uitzending van het enige radiostation dat nog in de lucht is, want telefoonverbindingen zijn er slechts mondjesmaat.”

Koning Willem-Alexander op Sint-Maarten. Foto: Jean Mentens

Geen krant
Ze vertelt dat de krant niet kan gedrukt worden omdat er geen water is om de drukinkt aan te lengen. “Maar aan distributie kunnen we nu ook niet denken, dus we maken enkel online edities.”

Anne Marie baant zich een weg door de straten van Philipsburg waar kapotgewaaide rommel manshoog op het asfalt ligt. Er is slechts een pad open van één auto breed. Op een straathoek van de binnenstad van Philipsburg wordt water verdeeld. Er wordt luid gekibbeld, geduwd en getrokken. “Iedereen komt aan de beurt”, schreewt de man op de tankwagen, die om orde te herstellen de kraan dichtdraait.

Het tafereel wordt gadegeslagen door Cynthia Scott. Ze is op vakantie bij familie en wilde 8 september terug naar Nederland vertrekken. Ze wist niet dat mensen met een Nederlands paspoort en woonachtig in Nederland zich mogen melden voor evacuatie. Ze durft niet naar de luchthaven: “Ik wil daar ’s nachts niet in open lucht slapen.”


Door Jean Mentens

Wat nog over is van de eens zo prachtige airport, is ondertussen weer de enige plek waar langzaam structuur ontstaat. Hulpgoederen komen aan en worden overgeladen voor bedeling. Nederlandse Mariniers runnen de organisatie met ijzeren hand.

Gestrande passagiers bij het vliegveld. Foto: Jean Mentens

Bij de enige geïmproviseerde in- en uitgang van de airport zijn ondertussen vele honderden gestrande passagiers neergestreken. Ze beschutten zich zo goed als het kan tegen de brandende zon met kleurige parasolletjes. Er zijn groepjes Britten, mensen uit de Domincaanse Republiek, Amerikanen, maar de enigen die voorlopig kans maken om te vertrekken zijn Nederlandse en Franse onderdanen.

Luitenant Maxime van de Franse paracommando’s wijst op Franse vrachtwagens die mensen uit het Franse deel van Sint-Maarten aanvoeren naar de luchthaven. Die vertekken met Franse militaire vrachttoestellen naar ander Franse eilanden die niet getroffen zijn door Irma. “De samenwerking met de Nederlandse mariniers verloopt hier vlekkeloos”, zegt hij, “we hebben in april nog samen geoefend om aan dit soort situaties het hoofd te bieden en dat loont nu in de praktijk”.

Curaçao in actie voor Sint-Maarten

11 september 2017 - 4:38pm

WILLEMSTAD – Orkaan Irma verwoestte vorige week Sint-Maarten. De schappen zijn leeg en de voorraden raken op: er is dringend water en eten nodig. Op Curaçao worden daarom op verschillende plekken spullen ingezameld.


Door Elisa Koek

Bij Optica Antilliana is de actie vrijdag gestart, maar maandagochtend vroeg staat alles al vol met dozen. “Water, kleding, hele pallets met spullen: van alles komt er binnen”, vertelt Marieke Stegeman, die de inzamelactie coördineert.

De opticien is niet de enige plek die waar mensen hun spullen kunnen komen brengen. Bij verschillende supermarkten, de zeilhaven Asiento en een locatie van het Rode Kruis op Curaçao kan deze week van alles worden gebracht. Gelddonaties zijn welkom bij het Rode Kruis.

Koning Willem-Alexander wil volk moed inspreken

11 september 2017 - 2:27pm

PHILIPSBURG – Koning Willem-Alexander is maandag aangekomen op Sint-Maarten, het Bovenwindse eiland dat het zwaarst is getroffen door de orkaan Irma.

Volgens de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Richard van Zwol, heeft het bezoek van het staatshoofd van de vier landen binnen het koninkrijk vooral tot doel om zelf de schade in ogenschouw te nemen, de bevolking bemoedigend toe te spreken, en in overleg te gaan met de overheid van Sint-Maarten.

De koning zal op het eiland overnachten en daarna mogelijk doorvliegen voor een bezoek aan Saba en Sint-Eustatius. Het staatshoofd wordt vergezeld door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Koning Willem-Alexander bij het ziekenhuis op Sint-Maarten. Foto: Kees Broere

Willem-Alexander landde aan het einde van de ochtend op de luchthaven Princess Juliana, vernoemd naar zijn grootmoeder. De koning heeft meteen na de landing een bezoek gebracht aan de verwoeste vertrek- en aankomsthal van het vliegveld, waarvandaan momenteel alleen militaire vluchten vertrekken.

Watertanks
Daarna nam de vorst een kijkje bij twee grote watertanks, die pas onlangs op Sint-Maarten in gebruik zijn genomen, maar door het enorme geweld van Irma nu alweer zijn verwoest. De tanks zouden orkaanbestendig moeten zijn geweest, maar door enorme drukverschillen tijdens de orkaan van dinsdagnacht bleek dat niet het geval.

Aan het begin van de middag was de koning bij het St. Maarten Medical Centre, het enige ziekenhuis op het Nederlandse deel van het eiland. Willem-Alexander heeft zich daar door de staf van het ziekenhuis laten rondleiden en enkele patiënten bezocht. Pers was hierbij binnen niet aanwezig, om de mensen in de ziekenboeg niet verder te belasten.

Later op de dag zal de koning, die zich nog niet in het openbaar over zijn indrukken tijdens het bezoek aan Sint-Maarten heeft uitgesproken, ook langsgaan bij de centrale commandopost van de Nederlandse krijgsmacht, waar inmiddels enkele honderden militairen uit Aruba, Curaçao en Nederland actief zijn.

Later maandag zal de koning daarom spreken met de gouverneur van het eiland, Eugène Holiday, en met premier William Marlin, die de monarch tijdens diens tocht over het eiland vergezelt. Mogelijk zal Willem-Alexander ook een bezoek brengen aan het grootste opvangcentrum op het Nederlandse deel van Sint-Maarten, het NIPA hurricane shelter.

Honderd evacués vanaf Sint-Maarten aangekomen in Eindhoven

11 september 2017 - 10:18am

EINDHOVEN – Honderd evacués zijn maandagmiddag (Nederlandse tijd) vanaf het verwoeste Sint-Maarten op vliegbasis Eindhoven aangekomen. Dat gebeurde met het militaire transportvliegtuig KDC-10.

Het gaat om Nederlandse toeristen, gezinsleden van Nederlandse ambtenaren en ander overheidspersoneel dat dakloos is geraakt tijdens orkaan Irma. De vlucht had zondag eerst een tussenstop op Curaçao.

70 procent verwoest
Het eiland Sint-Maarten werd woensdag 6 september vol geraakt door orkaan Irma met windsnelheden van meer dan 250 kilometer per uur. Ruim 70 procent van het eiland is verwoest en zeker vier mensen zijn om het leven gekomen aan de Nederlandse kant.

Extra KLM-vluchten
Vanavond (Nederlandse tijd) vertrekt er een extra KLM-vlucht met meer evacués via Curaçao naar Nederland. De vlucht KL738 komt naar verwachting dinsdagochtend (Nederlandse tijd) aan in Amsterdam.

“Afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende dagen zal KLM indien nodig meer extra vluchten inzetten naar Curaçao zolang de het vliegveld van Sint Maarten nog niet open is voor commerciële passagiersvliegtuigen”, laat een woordvoerder van KLM weten.

Op Hato vreugde en bezorgdheid bij aankomst evacuees uit Sint-Maarten

10 september 2017 - 7:54pm

HATO – Tafereel in de aankomsthal van de luchthaven Hato op Curaçao: dikke tranen van blijdschap rollen over het gezicht van Nurette Vonsee. Ze omhelst haar collega’s die zijn geëvacueerd uit Sint-Maarten.

Vandaag kwamen de eerste burgers aan op Hato en Nurette wist al van een appje op haar telefoon dat drie Bonairianen, medewerkers van Banco di Caribe, met de eerste vlucht het rampgebied konden verlaten.


Nurette Vonsee: “Wij zijn heel blij dat onze mensen terug zijn. Het gaat om drie collega’s van ons. We weten nu dat ze oké zijn en ze zijn blij dat ze naar huis kunnen.”

Evacuatie
Vandaag komen vier of vijf militaire vluchten uit Sint-Maarten aan op Curaçao, het staat nog niet helemaal vast. Ze worden uitgevoerd met Dash 8 vliegtuigen van de Kustwacht of met Hercules toestellen van het leger. Ze brengen een gemengde groep passagiers mee, veelal gestrande toeristen, maar mondjesmaat ook mensen van Curaçao en Bonaire die werk hadden op Sint-Maarten, maar daar nu niks meer kunnen doen.

Al eerder zijn er al militairen, overheidspersoneel en mensen die gewond zijn geraakt in het geweld van orkaan Irma, overgebracht naar Curaçao.

In totaal worden er zondag zowat 120 mensen verwacht op Curaçao, maar het kunnen er meer of minder worden. Niemand weet hoeveel evacuees er precies zullen aankomen en ook niet wie dat zijn. Door de gestoorde communicatie met het rampgebied kunnen mensen hun komst niet aankondigen.

Onzeker
Muriëlle Rosa zat al in de aankomsthal te wachten toen die nog helemaal leeg was. Ze maakt zich grote zorgen om haar zoon Achilles van vijftien: “Ik heb al sedert afgelopen woensdag niets meer van hem gehoord. Hij is bij zijn vader, die werkt op Sint-Maarten voor de Nederlandse overheid.” Ze is onrustig en zit op haar lip te bijten. “Ik verwacht dat ze samen op een van de eerste vluchten zitten”, zegt ze, maar ze heeft daarvan bevestiging noch ontkenning.

Eigenlijk is het alleen maar de hoop dat jonge kinderen en overheidspersoneel voorrang krijgen, wat haar naar Hato heeft gelokt. Er is niemand die iets van uitleg aan de wachtende burgers geeft. Muriëlle moet nu al voor de tweede keer van omstaanders horen dat de militaire vluchten serieuze vertraging hebben.

Toeristen geëvacueerd uit St. Maarten komen aan op Curaçao. Foto Jean Mentens

Toeristen
De Nederlandse toeristen die zijn geëvacueerd en eindelijk naar buiten komen lopen recht in de armen van de journalisten van Hart van Nederland, EenVandaag en het NOS-journaal, nog voor ze de balie van TUI hebben bereikt. TUI vangt haar reizigers op in een hotel en bekijkt op welke vlucht ze later deze week naar Nederland kunnen vertrekken.


Door Jean Mentens

Bij de deur van de uitgang op Hato houden twee jongens van de Curaçaose Militie in camouflagepak een bordje omhoog met daarop ‘Defensie IRMA’: “We staan te wachten op 44 mariniers die op de KLM-vlucht zitten en deze dagen in het rampgebied ingezet zullen worden”. Koning Willem-Alexander en minister Plasterk zitten ook op die vlucht: “maar die komen niet met de andere passagiers mee naar buiten”. Ze lachen.