kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 33 min 52 sec geleden

Omikron-golf op Saba weer op zijn retour

12 uur 29 min geleden

THE BOTTOM – Met 184 besmettingen op een populatie van 1800 inwoners heeft de omikron-variant Saba verrast. In mei maakte Saba bekend dat het de eerste Nederlandse gemeente was welke alle maatregelen, zoals anderhalve meter afstand en mondkapjes, in de ban deed.

“We hebben gezien wat een lockdown kan doen met de maatschappij, dus dat gaan we hier zeker niet meer invoeren”, zegt gezaghebber Jonathan Johnson.

‘Liever boosters eerder gehad’

Ondertussen zijn de mondkapjes weer terug in het straatbeeld. Ook de anderhalve meter is opnieuw van kracht. De maatregelen opschorten eerder vorig jaar was niet voorbarig, stelt Johnson. “Maar als we iets eerder de beschikking hadden over de boosters, hadden we wellicht de schade kunnen beperken.” De booster is nu door bijna duizend bewoners gehaald.

Jane O’Flynn Hoofd van Public Health (GGD): “de cijfers zijn nu enkele weken later weer gedaald en de scholen sinds deze week weer geopend. We kijken het even aan en als het zo blijft kunnen we afschalen van code drie (zwaarste code) naar code twee.”

Hoe pakt een klein eiland als Saba de omikron-golf aan?

Door Tim van Dijk

The post Omikron-golf op Saba weer op zijn retour first appeared on Caribisch Netwerk.

Inwoners Bonaire uiten kritiek: ‘Geef ons nieuwe wegen, geen spoedreparaties’

26 januari 2022 - 4:50pm

KRALENDIJK –  De bijzondere gemeente Bonaire is eindelijk begonnen met de aanpak van de vele slechte wegen. Maar veel inwoners zijn hier niet over te spreken, omdat het vooral om noodreparaties blijkt te gaan in plaats van gloednieuwe wegen. “We hebben een te klein eiland, om zulke rotte straten te hebben”, is een van de vele boze reacties. 

De wegen zijn volgens inwoners van deze Caribische gemeenten ‘ver ondermaats’, in vergelijking met de andere gemeenten in Europees Nederland. “Er gebeurt een klein beetje hier, een klein beetje daar. Dat vind ik eigenlijk onzin”, vindt Grace Winklaar. “Het moet goed gepland en gedaan worden, zo simpel als dat.”

Tekst gaat verder onder de video

Verslag door Marit Severijnse

Volgens de laatste cijfers van de afdeling Ruimte en Ontwikkeling van de gemeente is 70 procent van de geplande werkzaamheden nu afgerond en is 80 procent van de bijgekomen projecten van start gegaan. Daarmee lijkt de lokale overheid dus een behoorlijke inhaalslag gemaakt te hebben in de laatste maanden.

Uit frustratie een ludieke actie
“Het is fijn dat ze iets doen, want het heeft veel te lang geduurd”, reageert een andere inwoner Ruud van der Veen. “Er waren ludieke protestacties waarbij mensen bloemetjes in die gaten staken. Schandalig dat het zover moest komen. Als je hoort dat er vanuit Nederland geld genoeg is, dan moet je dat geld daarvoor besteden en de bevolking geen gekke dingen voorhouden. Eerlijk zijn, daar ontbreekt het wel eens aan.”

Velen op Bonaire herinneren nog deze ludieke actie: een groep inwoners gingen vier jaar geleden uit frustratie richting de politiek bloemen plaatsen in alle gaten op Kaya Grandi, de hoofdstraat van Kralendijk. (Foto: Gijs van den Heuvel)

De gemeente beloofde vorig jaar in een persconferentie dat er maandelijks een statusupdate gegeven zou worden, maar dit werd vervolgens maar drie keer gepubliceerd. De veelgehoorde kritiek vanuit inwoners is dan ook dat de gemeentebestuur te weinig communiceert. Ze hadden liever al veel eerder een verklaring willen waarom zo lang moesten wachten op het herstel van de wegen.

Op de vraag waarom die renovaties nu wel ineens kunnen, antwoordt de afdeling Ruimte en Ontwikkeling van de bijzondere gemeente dat er nu simpelweg meer geld bij is gekomen.

Blunder met verkeerde rotonde
Een blunder met de bouw van een rotonde enkele maanden geleden is nog steeds bron van irritatie. De nieuwe rotonde op Kaya Amsterdam moet vanwege fouten in het ontwerp volledig opnieuw worden gebouwd. Het is te klein en ook voor vrachtwagens is het onveilig om bochten te nemen.

Momenteel is op de plek van de mislukte rotonde een gewoon kruispunt gebouwd, die daar de komende drie tot vijf jaar nog zal blijven. De nieuwe rotonde zal tussen de 600.000 en 800.000 dollar gaan kosten.

“Een beetje onlogisch, ongeorganiseerd en onverantwoordelijk”, vindt inwoner Grace Winklaar. “Ik kan best begrijpen dat projecten niet in een keer gebeuren. Maar het is niet te begrijpen dat dingen zó in de war gaan.”

In april is een procesmatig onderzoek van start gegaan om te kijken waar het precies mis is gegaan. Maar dat onderzoek is nog steeds niet afgerond.

Nog veel wegen onveilig
Volgens Winklaar zijn er nog een heleboel wegen onveilig, maar de weg naar het dorp Rincon – het cultureel hart van Bonaire – zou volgens haar als eerste moeten worden aangepakt. “Het is daar te donker en er zijn te veel gaten. Het is ons erfgoed, dus het moet wel goed gedaan worden.”

Als het om veiligheid gaat, wijst Van der Veen erop dat veel wegen nog te smal zijn. “Dan rijden er zware vrachtwagens met ijzer of hout en wringt zich daar een ander autootje tussen. Ik zie gevaarlijke situaties.”

Op Bonaire wordt verder ook nog steeds weinig rekening gehouden met de toenemende fietsers. Op de weinige wegen waar er fietspaden zijn, staan regelmatig auto’s geparkeerd. “Om te kletsen, of voor boodschappen. Maar dat is een gewenningsproces”, zegt van der Veen.

Nieuw kabinet voelt niks voor ‘Rijkswegen’
Onlangs hebben de gedeputeerden aan het kabinet een verzoek gedaan om een aantal wegen aan te merken als ‘rijkswegen’. Als dat gebeurt, is niet meer de gemeente maar de Rijksoverheid verantwoordelijk voor de onderhoud. Maar daar voelt Den Haag opnieuw niks voor, zegt het gemeentebestuur.

Ook Consumentenbond Unkobon deed in het verleden al dezelfde oproep. Zij vinden het een onmogelijke taak voor de gemeente Bonaire om het grote en verourderde wegennet te renoveren.

De Directie Ruimte & Ontwikkeling is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de projecten uit het Bestuursakkoord. De afdeling van de gemeente moet dus naast alle normale werkzaamheden ook de vele andere grote projecten doen. Het gaat om bijvoorbeeld de bouw van een kruithuis, brandstofopslag en ontwikkelingen rondom een vrachthaven.

Het kabinet zegt de gemeente verder te willen ondersteunen met middelen. Ook zou Bonaire kunnen gaan samenwerken met andere gemeenten in Europees Nederland. Het is een reactie die overeenkomt met die van oud-minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen (VVD), tijdens een werkbezoek aan Bonaire afgelopen juli.

The post Inwoners Bonaire uiten kritiek: ‘Geef ons nieuwe wegen, geen spoedreparaties’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Personeelstekort en volle ic’s in Curaçaose ziekenhuis; meer mensen op wachtlijst voor operatie

25 januari 2022 - 9:36am

WILLEMSTAD – Alle zestien bedden van de intensive-care in het Curaçao Medical Center (CMC) liggen opnieuw vol. Het aantal ziekenhuisopnames loopt nog steeds op, ondanks dat het aantal besmettingen op Curaçao aan het afnemen is.

Niet het aantal bedden en apparatuur, maar een aanhoudend personeelstekort is het probleem waardoor de ic steeds weer volloopt. Intussen moeten daardoor ook steeds meer mensen op het eiland wachten op een operatie.

Tekst gaat verder onder de video

Verslag door Kim Hendriksen

42 personeelsleden zitten met een Covid-besmetting thuis in isolatie. Twee weken geleden waren dit er nog 150. Om het tekort op te vangen huurt het ziekenhuis 35 arts-assistenten uit het buitenland in.

Daarvoor vraagt CMC aan het Sociale Verzekeringsbank (SVB) om een extra 4,5 miljoen gulden. Maar van het gevraagde bedrag heeft het CMC 3,1 miljoen gulden ontvangen, wat volgens het ziekenhuis goed is voor maar 28 arts-assistenten.

Dit blijkt uit een bodemprocedure dat gevoerd wordt tussen het CMC en het ministerie van Gezondheid, schrijft Antilliaans Dagblad. Volgens de minister moeten de kosten voor het inhuren van extern personeel omlaag en zou dit genoeg zijn voor zeker 31 arts-assistenten.

Ziekenhuisopnames lopen verder op
Van de zestien ic-patiënten liggen op dit moment tien patiënten op de Covid-afdeling van de IC. Vier konden verhuisd worden naar de reguliere ic. “Als we meer dan zestien patiënten hebben op de Covid-IC, zetten we ons Kort Verblijf-afdeling in als tijdelijke ic”, aldus Germaine Gibbs, woordvoerder van het CMC.

Het ziekenhuis dreigt op ‘code zwart’ te moeten overschakelen. In dat geval moeten zorgverleners een keuze maken welke patiënten wel en niet een kans maken op een plek op de ic, als daar een bed vrijkomt.

Veel kwetsbare mensen op het eiland
Door het hoge aantal inwoners op Curaçao met onderliggende gezondheidsproblemen zoals overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk vallen veel mensen op het eiland onder de kwetsbare groep. De meeste patiënten die op de ic terecht komen en overlijden zijn ouderen tussen de zeventig en negentig jaar.

‘Op Curaçao wachten 1.900 mensen op hun operatie’

“We hopen dat de cijfers in de komende week dalen. Dan kunnen we zo snel mogelijk aan onze wachtlijst van 1.900 patiënten beginnen die wachten op hun geplande maar niet spoedeisende-operatie”, aldus woordvoerder Germaine Gibbs van het ziekenhuis.

Al eerder dreigde code zwart
In april vorig jaar was dit nog kantje boord met 145 corona-patiënten. Er was toen versterking van ongeveer 135 extra personeel vanuit het Amerikaanse medische uitzendbureau AMI en het ministerie van Volksgezondheid uit Nederland.

Inmiddels zijn in de afgelopen weken 45 extra arts-assistenten aangetrokken via AMI. Vorige week waren dit er nog dertig. Zij helpen op de ic, spoedeisende hulp (SEH) en op de Covid-afdelingen.

Verplegend personeel moeten lange diensten draaien

Ondertussen loopt het aantal ziekenhuisopnames dagelijks nog steeds op. Op maandag 24 januari zijn tweeënvijftig patiënten met een Covid-besmetting opgenomen. Vier patiënten zijn overleden. Deze patiënten waren niet gevaccineerd en met onderliggende medische problemen.

Besmettingscijfers dalen: vertekend beeld?
Het lijkt er wel op dat de dagelijks besmettingscijfers aan het dalen zijn, maar we moeten volgens immunoloog Ashley Duits, hoofd van het Vaccinatieprogramma Curaçao, wel een slag om de arm nemen omdat weekenden vaak een vertekend beeld kunnen geven.

“Het lijkt erop dat het de goede kant uitgaat maar dit moet bevestigd worden door de cijfers van de komende dagen”, aldus Duits. Er wordt momenteel een inhaalslag gemaakt met de patiënten uit quarantaine en isolatie halen. “Het betermelden van Covid-patiënten is inmiddels geautomatiseerd.”

“Door de enorme Omikron-uitbraak is de GGD de afgelopen weken enorm overbelast. Hierdoor hebben zij ontzettend veel vertraging opgelopen in het bijhouden van de cijfers”, aldus de immunoloog.

‘Het nieuwe normaal’
Curaçao lijkt wederom aan het eind van een Covid-golf te staan. Duits legt uit hoe de GGD meebeweegt naar ‘het nieuwe normaal’, waarin nieuwe golven en uitbraken verwacht worden.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/duitscmc.mp3 Immunoloog Ashley Duits in gesprek met Kim Hendriksen

Of we aan het eind van de pandemie zijn is volgens Duits lastig te zeggen. Het gevaar zit er in de vaccinatiegraad van andere landen. Bijvoorbeeld landen in Afrika waar de vaccinatiegraad met zo’n twee à drie procent heel erg laag is. “Dat is een bakermat voor virussen om naar gelang te muteren zonder enige rem, dan heb je kans dat daar weer iets uit kan komen wat weer een uitdaging kan worden”, vertelt Duits. En dat geldt ook voor Curaçao.

‘Curaçao is nog niet genoeg beschermd’
“Willen wij in de endemie-periode rustiger hebben en minder vatbaar voor uitbraken, dan moet een zo hoog mogelijk percentage van onze populatie gevaccineerd of geboosterd zijn”, stelt Duits. “Dat is de enige garantie dat wanneer het rustiger wordt, het ook rustiger blijft.”

Volgens de immunoloog zit Curaçao nu op een beschermingsgraad van zo’n 65 procent. Dat is inclusief gevaccineerden en mensen die Covid al hebben gehad. “Dat is nog niet genoeg. Ook mensen die Covid al hebben gehad, doen er goed aan om zich alsnog te laten vaccineren of boosteren. Want we weten inmiddels dat de antistoffen na een besmetting na zo’n drie maanden weer afnemen.”

The post Personeelstekort en volle ic’s in Curaçaose ziekenhuis; meer mensen op wachtlijst voor operatie first appeared on Caribisch Netwerk.

DossierKoninkrijksrelaties.nl viert eerste verjaardag: ‘Ik zal pas stoppen met journalistiek als ik dood ben’

24 januari 2022 - 3:47pm

DEN HAAG – Journalist René Zwart is officieel met pensioen, maar het lukt hem niet om afscheid te nemen van de Caribische journalistiek. Zijn politiek nieuwssite DossierKoninkrijksrelaties.nl viert vandaag haar eerste jubileum. Niet iedereen neemt hem dat in dank af, ook gezien de laatste ophef.

Het is de nieuwssite voor politieke junkies: DossierKoninkrijksrelaties.nl is bedoeld voor mensen die zo snel mogelijk op de hoogte willen zijn van Caribisch nieuws uit politiek Den Haag. Zwart houdt dagelijks alle Kamervragen en brieven van de regering in de gaten, volgt de debatten en schrijft opiniestukken.

“Er gebeurt ook veel in Den Haag dat invloed heeft op de eilanden. Ik kan echt boos worden om de armoede op de eilanden. Het is onvoorstelbaar!”, vertelt Zwart. “De armoede is toegenomen op álle eilanden. Ook in de drie Caribische gemeenten waar Nederland keihard verantwoordelijk voor is. Ik vind dat ik de verantwoordelijkheid heb om met mijn pen voor mensen daar op te komen.”

Gepensioneerd en toch elke dag aan het werk
Het meest verbaast Zwart zich over ‘de Haagse arrogantie’. “Dat ze bijvoorbeeld het minimumloon niet verhogen met de AOW en de onderstand, omdat mensen anders niet willen werken. Dat is zo arrogant! Mensen hebben daar twee, drie banen nodig om überhaupt rond te komen.”

Hij begon in de jaren negentig als communicatieadviseur voor de Curaçaose politiek en ging geleidelijk ook voor de andere eilanden aan de slag. Daarna ging hij de journalistiek in met de oprichting van de Caribische editie van het Algemeen Dagblad en later de Telegraaf, vervolgens de oprichting van het Antilliaans Dagblad en als politiek verslaggever in Den Haag.

Intussen is hij gepensioneerd, maar is toch elke dag aan het werk. “Ik moet niks want ik ben nu AOW’er. Nee wacht, het enige wat ik moet doen is drie keer per week koken. Maar verder heb ik echt geen zin om op de golfbaan te zijn. Ik wil blijven doen wat mijn passie is en dat is toch echt de Cariben. En ik zag dat er behoefte aan was in dagelijkse nieuwsvoorziening.”

‘Het is interessant juist als mensen kritiek hebben’
Zwart ontvangt soms ook kritiek op zijn werk. Op sociale media wordt hem weleens verweten dat hij als ‘makamba’, een geuzennaam voor Europese Nederlander, ‘een verborgen agenda voert’ tegen de eilanden. “De mensen die kritiek hebben gaan bijna nooit het gesprek aan”, vertelt Zwart. “Het is juist interessant als mensen kritiek hebben. Ze kunnen nooit honderd procent ongelijk hebben, dus dan ben ik als journalist nieuwsgierig.”

‘De mensen die kritiek hebben gaan bijna nooit het gesprek aan’

Het meest recente voorbeeld is zijn vermeende ‘haatcampagne’ tegen de nieuwe regeringsvertegenwoordiger Carlson Manuel (MFK) van Curaçao. Zwart heeft onder meer geschreven dat de diplomaat zijn eigen broer en schoonzus werk geeft op het departement in Den Haag. Dat leidde tot ophef.

“Als een gevolmachtigd minister – waar die ook vandaan komt – tegen alle regels in opeens familieleden baantjes gaat geven, moet ik daar niet over schrijven? Ik ben voor de bevolking van de eilanden en tegen politici die zich misdragen.”

‘Je moet de Duitsers haten’
De broer en de persoonlijke assistent van Manuel heeft de afgelopen weken vaker kritiek geuit op Zwart en ‘al de mensen die deze clown helpen’. Daarop plaatst de vader van de gevolmachtigde minister als reactie: ‘om geen haatgevoelens voor de clown te hebben’. “Je moet de Duitsers haten die hem hadden moeten afmaken in de Tweede Wereldoorlog.”

‘Dit gaat ook om mijn veiligheid als journalist’

De doodsverwensing en vergelijking met de Tweede Wereldoorlog is Zwart niet in koude kleren gaan zitten, vertelt hij. “Als ik op Curaçao had gewoond, was ik zeker vertrokken. Dit gaat ook om mijn veiligheid als journalist. Als je me een lul vindt en me voor rotte vis wil uitschelden, prima. Maar dit gaat tien stappen te ver. Het geeft me nog steeds een heel onaangenaam gevoel.”

“Ik heb gewacht met publicatie, want ik dacht: misschien is zo’n uitspraak in een opwelling gedaan. Maar hij herhaalde het”, aldus Zwart. “Het is niet alleen onsmakelijk, maar ook heel dom. Ik ben tegen Curaçao? Dít zijn juist dingen die tegen Curaçao werken.”

Een serie ‘stekelige’ columns over de politiek

Ter gelegenheid van het eerste jubileum, brengt Dossier Koninkrijksrelaties een bundel uit van alle verschenen columns uit de ‘stekelige rubriek’ Kadushi.

“Soms moet ik mezelf censureren, want ik word zó boos van de grote armoede”, vertelt hij. “Kadushi is dus vooral emotie. En of de columns nou verstandig zijn of consequent, dat speelt voor mij geen enkele rol. Ik let er wel op dat ik het fatsoeneer, als ik in woede uitbarst.”

‘Ik hoop dat er meer compassie en empathie komt voor de eilanden’

“Ik hoop met het boek dat er vooral vanuit de Haagse politiek meer compassie en empathie komt voor de eilanden”, vertelt Zwart. “Als je de bundel leest, dan verbaas je je. De bestuurders van de eilanden staan voor ongelooflijk moeilijke problemen. Ik hoop daarom dat de nieuwe staatssecretaris meer open staat voor hun uitdagingen, voor de andere cultuur en hoe je met elkaar communiceert.”

‘De verhoudingen zijn scheef’
“Toen ik 18 was, zei mijn journalistiek mentor: iedereen die macht heeft, is niet te vertrouwen totdat hij of zij het tegendeel bewijst. Dat geldt zelfs voor de brugwachter. Als die ’s ochtends van zijn vrouw op z’n lazer heeft gekregen, kan hij – omdat hij het wil – de brug 3 minuten langer openhouden voor al die mensen die staan te wachten. Jij bent als journalist verantwoordelijk om voor mensen op te komen. Dat was 49 jaar geleden en dat ben ik nooit vergeten.”

‘Ik vind mezelf bevooroordeeld, ik sta meer aan de kant van de eilanden’

Zwart vindt zichzelf ‘bevooroordeeld’. “Ik sta iets meer aan de kant van de eilanden. De verhoudingen tussen Den Haag en de eilanden zijn scheef. Als er onderhandeld wordt of gesproken wordt, dan zit de minister aan tafel met minstens drie of vier ondersteuners en twintig achter in de kamer. Van de eilanden moeten de bestuurders het in hun eentje zien te rooien.”

En moet een journalist ook opiniestukken schrijven? “Er zijn mensen die zeggen: je mag alleen letterlijk verslag doen. Zo zit ik niet in elkaar. Ik moet een motief hebben om te schrijven, dat is met name: hier zijn de verhoudingen scheef of iemand die zich niet kan verweren de klos. Het is heel makkelijk om mensen te beledigen of diskwalificeren, dat wil ik absoluut niet. Dat werkt contraproductief. Het belang van de mensen die het niet goed hebben, daar doe ik het echt voor.”

“Aan de andere kant zijn veel politici op de eilanden de politiek ingegaan omdat het een bron is van inkomsten en macht. Ze hebben sinds 10-10-’10 niet het maximale uitgehaald om het algemeen belang te dienen”, vindt René Zwart. “En dat is ook een drijfveer om door te gaan. Ik zal pas stoppen met de Caribische journalistiek als ik dood ben.”

Het boek Kadushi’s Prikkeljaar 2021 is gratis te downloaden.

The post DossierKoninkrijksrelaties.nl viert eerste verjaardag: ‘Ik zal pas stoppen met journalistiek als ik dood ben’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Vier jaar na Bestuursakkoord Bonaire en Den Haag: ‘weinig vooruitgang, want ambtenaren frustreren elkaar’

20 januari 2022 - 12:10pm

KRALENDIJK – Vier jaar geleden tekende de bijzondere gemeente Bonaire een Bestuursakkoord met politiek Den Haag. Welzijn en welvaart werd er beloofd. Maar er is weinig vooruitgang geboekt, omdat ambtenaren voortdurend bezig zijn ‘elkaar tegen te werken’, vertellen betrokkenen.

Er heerst irritatie binnen het kabinet, omdat bestuurders van Bonaire te weinig vooruitgang boeken. Bij het aantreden van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) in 2018 vallen er ook dreigende woorden: Caribische gemeenten die voortaan niet meewerken met de Nederlandse regering, krijgen ook minder voor het zeggen. “More for more, less for less.”

De slechte wegen opknappen, meer betaalbaar en gezond eten, meer sociale huurwoningen, meer werk en inkomen en de ontwikkeling van landbouw en veeteelt en visserij. Het zijn wensen die al langer zijn geuit door de politiek op Bonaire, maar die niet worden gerealiseerd. Veel inwoners kijken ook naar politiek Den Haag.

Het kan allemaal wel degelijk sneller als de staatssecretaris meer regie krijgt op het eiland, vindt het kabinet. Met het bestuursakkoord wil Knops niet alleen goed bestuur en de financiën op orde krijgen, maar ook gemeente-taken gaan doen.

De lokale politiek was bij het tekenen van het akkoord in 2018 niet onverdeeld enthousiast. Archieffoto: Ronald A. Muyden.

Angst en wantrouwen
Het plan van Knops wordt in eerste instantie niet met enthousiasme ontvangen door de lokale politiek, al zagen de Bonairiaanse politici wel hun eigen wensen op de lijst staan.

In het achterhoofd van sommige politici op Bonaire weerklinken vooral angst en wantrouwen richting politiek Den Haag. Want 400 kilometer verderop werden op Sint-Eustatius alle raadsleden en bestuurders uit hun functie gezet vanwege onder andere ‘wanbestuur’ en ‘wetteloosheid’. Nog steeds bestuurt het kabinet in Den Haag deze gemeente.

Die angst blijkt een reden te zijn voor de lokale bestuurders om ‘een soort regeerakkoord voor Bonaire’ toch te tekenen, waardoor ministeries nu veel meer te zeggen hebben. Ondanks de batterij aan ambtenaren uit Den Haag, gaat het even moeizaam op Bonaire. Hoe komt dat?

Een duiventil op Bonaire
Om alle plannen aan te sturen, is een Programmabureau op het eiland opgericht. Maar het blijkt een duiventil te zijn ‘door heel veel frustraties’, vertellen ingewijden. Ambtenaren van de verschillende ministeries en de gemeente moeten nauwer samenwerken, maar zouden ‘vooral bezig zijn elkaar tegen te werken’. Zeker vier belangrijke ambtenaren pakken hun spullen en vertrekken.

‘Van begin af aan werkten mensen elkaar tegen’

“Er waren tegenstrijdige belangen”, zeggen ingewijden in en rondom het Programmabureau. “Van begin af aan werkten mensen elkaar tegen. Dat zorgde vervolgens ook voor veel spanning met Den Haag.”

Zowel de lokale overheid als de ministeries in Den Haag ‘spelen net zo hard spelletjes’, zeggen betrokkenen. “Je merkt dat mensen steeds helemaal overnieuw moeten beginnen. Je bouwt met veel moeite iets op en dan hoor je ineens dat iemand vertrekt. Zo houdt niemand het vol.”

Mediastilte
Als klap op de vuurpijl, is ook de programma-manager van het bureau vertrokken. Die heeft de taak om de voortgang te bewaken. Hoewel hij werd neergezet als het gezicht van het Bestuursakkoord, mocht hij niet met de media praten over de voortgang of waarom dingen stroef verlopen. Ook nu wil hij geen reactie geven.

Waarom er in korte tijd zoveel ambtenaren hun handen van het Bestuursakkoord hebben afgetrokken, daar wil het gemeentebestuur zelf niet op ingaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ontkent in ieder geval. “De reden van ontslag van de genoemde medewerkers niets te maken heeft met betrokkenheid bij het Bestuursakkoord”, stelt een woordvoerder.

Het slechte wegennet aanpakken heeft vertraging opgelopen door geldgebrek, de coronacrisis en het vertrek van ambtenaren.

Trage voortgang
Ook inwoners merken de gevolgen van het getouwtrek. Na drie jaar komt het herstel van de wegen nog steeds niet op gang. In de afgelopen weken zijn er spoedreparaties gedaan. Maar de renovatie van wegen gebeurt nauwelijks, omdat ambtenaren meer bezig zijn met de organisatie en communicatie.

‘Na vier jaar is maar 10 procent van de projecten afgerond’

Met het voortgangsrapport van het ministerie van BZK, geeft ook de Nederlandse regering toe dat de resultaten tegenvallen. Volgens de laatste cijfers van oktober is maar 10 procent van de projecten afgerond en is 45 procent nog in uitvoering.

Dit zou te maken hebben met de corona-pandemie en beperkte mogelijkheden om op afstand te werken. Maar in de praktijk blijkt er zich nog meer af te spelen. Het vinden van de juiste mensen was voor de gemeente Bonaire al een moeilijke taak, maar ook de ministeries blijken het niet beter te kunnen.

Ook op het gebied van financieel beheer moet nog veel gebeuren. Het is volgens het rapport zelfs de vraag of er bij de gemeente voldoende capaciteit is om naar de doelen van het kabinet toe te werken.

Woningnood
Een andere afspraak uit het Bestuursakkoord, is de woningnood aanpakken. Er zijn in de tussentijd 120 sociale huurwoningen gebouwd, maar dat is nog lang niet genoeg. Intussen stijgen de huurprijzen op het eiland door nieuwkomers.

De bouw verloopt volgens het ministerie traag, omdat bouwmaterialen niet op tijd aangeleverd kunnen worden vanwege de corona-pandemie.

Maar het blijkt dat het beleid voor volkshuisvesting nog niet af is. Daarmee is er dus geen politiek antwoord gekomen op de vraag: hoe en wanneer precies komen er fors meer sociale woningen, die ook nog betaalbaar zijn?

Er is vaart nodig om alle beloftes na te komen: het Bestuursakkoord loopt eind 2022 af.

Resultaten

Ondanks de trage voortgang van het Bestuursakkoord, zijn er hier en daar ook resultaten geboekt die zichtbaar zijn voor de lokale bevolking: – Een proef gestart voor verlenen van hypotheekgaranties. Wie problemen krijgt met het betalen van de hypotheek krijgt hulp om het huis niet te verliezen. – Bonaire heeft eindelijk een huurcommissie: een onpartijdige organisatie die conflicten tussen huurder en huisbaas oplost. – Kinderopvang is goedkoper geworden voor ouders. De dagopvang is van 175 dollar naar 112 dollar per maand gegaan. En voor de buitenschoolse opvang betalen ouders nu 87 dollar in plaats van 150 dollar. – De website van de gemeente Bonaire is vernieuwd, waardoor vergunningen ook digitaal kunnen worden aangevraagd, net zoals gemeenten in het Europese deel van Nederland. – Ook is er sinds een jaar een vacatureloket Plenchi di Trabou (Werkplein) opgestart om werkloze mensen aan een baan te helpen. Volgens het job center hebben sindsdien 106 mensen een baan gevonden. Van de 1.006 mensen die zich hebben geregistreerd, waren in november nog zo’n 472 actief op zoek. – De lokale veeteelt heeft stappen gemaakt: op het LVV-terrein wordt er meer groente, gewassen en hooi geproduceerd.

The post Vier jaar na Bestuursakkoord Bonaire en Den Haag: ‘weinig vooruitgang, want ambtenaren frustreren elkaar’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Opkrabbelende horeca en hotels op Curaçao kampen met groot personeelstekort

19 januari 2022 - 12:08pm

WILLEMSTAD – Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op het eiland, is 80 procent daaraan gerelateerd. Maar juist mensen die veel ervaring hebben, durven een baan in een hotel of restaurant niet meer aan. 

Dat blijkt uit onderzoek van Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata). De meest recente cijfers uit december laten zien dat er meer dan 300 vacatures zijn. Het gaat om banen voor medewerkers in de schoonmaak, front officemanagers tot aan sous-chefs en elektriciens. “Een breed scala aan banen”, zegt Chata-directeur Maria-Helena Seferina-Rojas.

Maar er is nog een probleem: een deel van de mensen die ervaring hebben in de restaurant- en hotelwereld, is naar het buitenland vertrokken. Om het tekort op te lossen wil Chata zo snel mogelijk een grootschalig trainingstraject opzetten voor werkzoekenden.

Negenduizend banen verloren
In 2020 verloren zo’n negenduizend mensen in de horecabranche hun baan door de pandemie. “Organisaties moesten soms afscheid nemen van de helft van hun personeelsbestand of zelfs meer. Toen het toerisme in juni vorig jaar aantrok en in sommige maanden zelfs beter presteerde dan pre-Covid-19 waren er direct arbeidskrachten nodig voor de dienstverlening aan gasten”, zegt de Chata-directeur.

Chata-directeur Maria Helena Seferina-Rojas

Voor de corona-pandemie verdienden zo’n 18.000 mensen hun brood in de horeca-sector. Nu zijn er nog meer arbeidskrachten nodig, omdat er nieuwe hotelaccommodaties opengaan, zoals Sandals Royal Resort en Courtyard Marriott.

“In 2022 groeit het aantal hotelkamers op het eiland met dertig procent. Per hotelkamer heb je 1,5 fte (anderhalve werkweek aan arbeidskracht, red.) nodig”, becijfert Seferina-Rojas.

Op het eiland is al te merken wat het tekort aan personeel doet: een aantal restaurants hebben hun openingstijden noodgedwongen moeten aanpassen.

Ook het onlangs geopende Zoetry Hotel kan niet alle kamers verhuren vanwege het personeelstekort. “Ondernemers die willen uitbreiden wachten met hun plannen tot ze de vacatures gevuld hebben, om de kwaliteit van dienstverlening zo hoog mogelijk te houden.”

Bang om baan opnieuw te verliezen
Uit onderzoek onder hotels blijkt dat een deel van de voormalige werknemers iets anders is gaan doen. “Ze vinden het eng om weer in dezelfde sector te werken”, ziet Seferina-Rojas. “De onzekerheid dat ze bij een nieuwe lockdown opnieuw hun baan kwijt kunnen raken speelt daarin mee. Ook is een groep van het eiland weggegaan. Slechts een deel van het personeel dat zijn baan was verloren, is weer aan de slag gegaan. Vandaar dat het tekort zo hoog is.”

“Door de corona-crisis zijn meer dan de helft van al mijn collega’s zijn hun baan verloren in mei 2020”, vertelt Ashmara*. Ook zij verloor toen haar baan bij een hotel op Curaçao waar ze als assistent-manager voor de bewaking.

“Ik was één van de weinigen die een verlenging van het arbeidscontract kreeg. Toen ik over moest gaan in vaste dienstverband, hebben ze mij laten gaan. Ik kreeg een ontslagbrief mee, dat ze vanwege Covid-19 geen werk voor mij hadden. Op het moment dat de markt weer aantrekt, zou ik als een van de eersten worden gebeld.”

Ze besloot naar Nederland te verhuizen, omdat ze daar haar kansen op de arbeidsmarkt groter zag. Voordat ze in het vliegtuig stapte, had ze bij drie bedrijven in Nederland sollicitatiegesprekken lopen. Uiteindelijk moest ik een keuze maken tussen twee bedrijven. Beide bedrijven hadden mij een contract aangeboden.”

‘Je offert veel op, maar je word alsnog ontslagen’

Ashmara* is blij met het salaris dat ze nu verdient. Ze krijgt ook toeslagen, vakantiegeld en bouwt ze een goed pensioen op. Bovendien werkt ze nu in een andere branche waar haar hart ligt: de techniek.

“Om in de horeca te werken, offer je veel op. Ik maakte het mee toen mijn vader in 2020 overleed. Ik draaide in die periode zoveel overuren. Ik was meer op het werk dan thuis. In de laatste maanden dat hij nog bij ons was kon ik weinig tijd met hem doorbrengen. Wat kreeg ik als dank? Mijn opofferingen waren tevergeefs. Ik werd tenslotte ook naar huis gestuurd.”

‘Kijk naar het herstel’
Tegen medewerkers die bang zijn dat ze bij een volgende lockdown opeens op straat staan, zegt Seferina-Rojas om ‘naar het herstel van de sector te kijken’. “Er is geen enkele sector waar zoveel werk is. Het herstel is zelfs veel sterker dan we durfden te dromen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die liever thuis willen zitten dan aan het werk.”

Grootschalig trainingstraject op komst

Door de uitbraak van de pandemie moest Chata het traject ‘Kla pa Turismo’ (Klaar voor toerisme) in 2020 vroegtijdig afbreken. Driehonderd werkzoekenden zouden een training volgen tot keuken-assistent, bedienend personeel, assistent-beveiliging en schoonmaak-medewerker.

Met de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en Economische Ontwikkeling (MEO) wil Chata opnieuw een grootschalig trainingstraject opzetten. Werkzoekenden en langdurige werklozen worden in een korte tijd opgeleid om in de hospitality-industrie aan de slag te gaan.

Ook horecavakbond Horecaf heeft plannen voor een trainingsprogramma.

*Naam is bij de redactie bekend.

The post Opkrabbelende horeca en hotels op Curaçao kampen met groot personeelstekort first appeared on Caribisch Netwerk.

Stijging minimumloon op de BES-eilanden, maar ‘valt in het niets door prijsstijgingen’

17 januari 2022 - 6:14am

KRALENDIJK – “Wij zijn altijd dankbaar voor een verhoging, maar deze valt bijna in het niets doordat alles op Bonaire duurder is geworden’’, zegt MPB-fractievoorzitter Elvis Tjin Asjoe.

Op de BES-eilanden zijn het minimumloon en de bedragen van de uitkeringen vanaf 1 januari met 10 procent verhoogd. “Maar inmiddels zijn de kosten voor elektriciteit 28 procent omhooggegaan, is benzine zo’n 30 procent duurder geworden, en zijn de huur- en voedselprijzen gestegen.”

Tekst gaat verder onder de video

Marit Severijnse in gesprek met Wietze Koopman van Unkobon

In september namen de BES-eilanden nog een motie aan waarin de nieuwe Nederlandse regering werd opgeroepen om zo snel mogelijk een sociaal minimum vast te stellen. “We wilden het minimumloon in een keer met 400 dollar te verhogen, zodat deze gelijk is aan het sociaal minimumloon’’, vertelt Tjin Asjoe. Maar dat is niet gelukt.

“In plaats daarvan heeft de Tweede Kamer het voorstel van Centraal Dialoog gevolgd om de minimumlonen 4 jaar lang met 100 dollar te verhogen.’’ Centraal Dialoog is een lokaal overlegorgaan van werkgevers, vakbonden en de lokale overheid.

Geen vangnet voor werklozen
Ook op de bedragen voor de uitkeringen heeft de stijging volgens Tjin Asjoe weinig effect. “Vergeet niet dat de onderstand in Nederland veel hoger is dan hier. Ook kent Bonaire geen WW-uitkering, hoewel dit wel in het Centraal Dialoog ‘Akkoord van Kralendijk’ staat. Er is dus geen vangnet.’’

Momenteel bedraagt het minimumloon op Bonaire 1045 dollar voor een 40-urige werkweek. “De kosten van levensonderhoud voor een eenpersoonshuishouden liggen ongeveer anderhalf keer zo hoog. En voor een tweepersoonshuishouden is dat twee keer zo hoog’’, zegt Wietze Koopman, voorzitter van consumentenbond Unkobon.

Het Nibud heeft in 2014 op verzoek van de Bonairiaanse overheid berekend dat een alleenstaande vrouw eigenlijk 1472 dollar zou moeten verdienen om rond te komen.

‘Armoede op eilanden blijft zo bestaan’
Volgens Koopman is er daarna wel veel politieke druk gekomen om een sociaal minimumloon vast te stellen op basis van de kosten van levensonderhoud. “In 2018 heeft beleidsonderzoekbureau Regioplan uit Nederland nog een onderzoek gedaan naar de minimale kosten van levensonderhoud. Alleen is daar vervolgens eerst 25 procent en toen nog eens 10 procent van afgetrokken om een ijkpunt te maken. Zo blijft de armoede op deze eilanden gewoon bestaan’’, aldus Koopman.

Op Saba is het sociaal minimumloon nu 1246 dollar en op Sint-Eustatius 1265 dollar.

‘Het vorige Nederlandse kabinet heeft onvoldoende stappen gezet tegen armoede op de BES’

“Wat mij continue raakt is dat het ons niet lukt om het sociaal minimum gewoon aan te grijpen. Geen stip op de horizon, maar de realiteit van de situatie, want armoede kun je niet uitstellen’’, zegt Tjin Asjoe. “Het vorige kabinet heeft stappen gezet, maar als het gaat om armoede is het niet voldoende. Ik zou zeggen; nieuw kabinet, nieuwe kansen, dus we zullen de kamerleden en bewindspersonen aanspreken zoals we dat al 10 jaar doen.’’

Consumentenbond Unkobon denkt dat Bonaire nog meer publiciteit in Nederland zou moeten zoeken. “De helft van de bevolking heeft een inkomen beneden de armoedegrens en dat is voor een land als Nederland onaanvaardbaar.’’

Gerechtelijke procedure
Unkobon heeft als reactie een brief geschreven aan de Koninkrijkscommissie in de Tweede Kamer en de formateur. “Met een uitgebreid verhaal over de kosten van levensonderhoud en het ijkpunt.’’ Momenteel onderzoeken ze ook de mogelijkheid om een gerechtelijke procedure starten.

The post Stijging minimumloon op de BES-eilanden, maar ‘valt in het niets door prijsstijgingen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Bonaire gaat niet in lockdown, wel extra maatregelen: ‘De zorg staat onder druk’

15 januari 2022 - 6:28am

KRALENDIJK – Bonaire gaat niet in een strenge lockdown, ondanks de oplopende besmettingen en de grote druk op de zorg. Zo’n ‘drastische maatregel’ is volgens gezaghebber Edison Rijna nog niet nodig.

Er liggen ‘niet zoveel mensen in het ziekenhuis’, aldus Rijna tijdens een persconferentie vrijdag. De zorg op het eiland kan het aantal corona-gevallen nog aan. Toch is er reden voor bezorgdheid: de druk op de zorg is aan het toenemen, omdat ook steeds meer zorgverleners nu zelf thuis in quarantaine of isolatie moeten. “Daarom is het tijd om de maatregelen aan te scherpen.”

Bonaire (met zo’n 21.000 inwoners) heeft momenteel 900 actieve corona-besmettingen. Deze week zijn er twee mensen aan corona overleden. Zes mensen liggen nog in het ziekenhuis.

Vanaf zondag 16 januari tot 4 februari gelden weer nieuwe maatregelen. Zo is het niet meer mogelijk om evenementen te organiseren en worden vergunningen daarvoor ingetrokken.

Dit zijn een paar van de maatregelen op Bonaire
 • Mondkapjes dragen is verplicht in alle openbare binnenruimtes en winkels, zoals supermarkten, horeca, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen
 • Kerken mogen maximaal de helft van het aantal bezoekers. 
 • Buiten sporten mag, op de voorwaarde dat er geen publiek aanwezig is.
 • Sportscholen mogen de helft van het maximum aantal bezoekers naar binnen laten. Voor sportscholen buiten is er geen limiet aan bezoekers.
 • Bij contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s en massagesalons is een mondkapje dragen verplicht en mag het niet af. Ze mogen binnen alleen open zijn als er goed geventileerd wordt met verse lucht. 
 • Bioscopen, casino’s en gokhallen moeten om 22.00 dicht zijn. Ook daar mag er maar 50 procent van de capaciteit aan bezoekers zijn.
 • Verboden om met een grote groep mensen bij elkaar te komen. Er geldt een maximum van 10 personen van maximaal twee huishoudens in de openbare ruimte.

Bekijk de kaart met alle maatregelen vanaf 16 januari

Lockdown nu ‘te drastisch’ voor Bonaire

Er komt geen avondklok, zoals op de andere eilanden. De vraag om een lockdown krijgt gezaghebber Rijna nu ‘regelmatig’, vertelt hij. “Maar ik vind dit nu een te drastisch besluit is die mensen hun vrijheid beperkt.” Wel waarschuwt hij ervoor dat het eiland alsnog in een lockdown terecht gaat komen als de besmettingen blijven stijgen.

Rijna vindt dat het de verantwoordelijkheid van mensen zelf om ‘het niet zover te laten komen’ dat Bonaire opnieuw in een lockdown beland. “En als je je nog niet hebt laten vaccineren of als je de boosterprik nog niet heb gehad: ga dat nu halen!”

Reisbeleid versoepeld
Vanaf zondag 16 januari zal Bonaire alle landen beschouwen als hoog risicolanden, dus een PCR-test of antigeentest blijft verplicht. Maar reizigers hoeven bij aankomst niet meer een zelftest te doen en ook de zelftest op 5 dag vervalt.

Nieuwe maatregelen voor toeristen en reizigers
 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn kunnen inreizen met een antigeentest van 24 uur voor vertrek of een PCR-test van 48 uur voor vertrek.
 • Reizigers hoeven bij aankomst op Bonaire niet meer een zelftest te doen.
 • Ook de verplichte antigeentest na 5 dagen geldt niet meer.
 • Reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn, moeten een PCR-test doen van maximaal 48 uur voor vertrek.
 • Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn hoeven niet meer na aankomst in quarantaine.

Deze reisvoorwaarden werden onlangs verscherpt om de komst van de omikron-variant naar het eiland te vertragen. Nu ruim 90 procent van de besmettingen op het eiland door deze variant wordt veroorzaakt, is er geen reden meer voor deze extra reisvoorwaarden. Zelftesten zijn inmiddels ook beschikbaar voor de bevolking.

Kritische situatie zorg

De druk op de zorg neemt toe op Bonaire, maar dat is dus geen reden voor een avondklok of een lockdown. Er is volgens Jaspers momenteel nog genoeg capaciteit in het ziekenhuis. “Het maximum is gelukkig nog niet bereikt. Er zijn ook extra collega’s bijgekomen. Met name voor de ambulance, de eerste hulp en de intensive care”, vertelt dokter Loes Jaspers van de afdeling Publieke Gezondheid.

Allerlei zorgmedewerkers worden door corona geraakt en kunnen niet werken. “Er is dus relatief minder personeel om in te zetten en de zorgbehoefte wordt groter, dus dat maakt het best een kritische situatie. We houden nauw contact met onze zorgpartners – waaronder de ouderenopvang en de huisartsen – en iedereen wordt geraakt’.’

Onlangs deed ziekenhuis Fundashon Mariadal nog een oproep aan verpleegkundigen op Bonaire om zich zich te komen melden, zodat ze zich kunnen bereiden op noodsituaties.

Met verschijnselen toch naar werk 
De gezaghebber doet nu ook een opvallende oproep aan werkgevers. Sommige mensen zouden in de afgelopen weken toch naar werk zijn opgeroepen terwijl ze verkoudheidsklachten hebben. “De inspectie gaat hierop controleren. Laat werknemers niet op werk verschijnen als ze in isolatie of quarantaine moeten.”

Ouderen de dupe
Jaspers ziet ook dat er veel uitval is bij ouderen opvanglocaties waardoor die soms niet open kunnen blijven. “We houden nauw contact en proberen ervoor te zorgen dat de ouderen hier wel terecht kunnen, zodat ze niet in het ziekenhuis belanden omdat er niet op een andere manier opvang is.’’

Vooral patiënten zonder (volledige) vaccinatie in het ziekenhuis
“Van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen in de afgelopen week, is 60 procent niet of niet volledig gevaccineerd’’, vertelt dokter Michael Mercuur van de afdeling Publieke Gezondheid. De gemiddelde leeftijd van mensen die in het ziekenhuis belanden ligt momenteel rond de 59 jaar.

“De cijfers uit Aruba, waar we ook al redelijk op lijken, laten zien dat op dit moment geen mensen in het ziekenhuis terecht komen die de boosterprik hebben gehad, dus dat is veelbelovend”, aldus Jaspers.

Soepele maatregelen voor boosterprikkers
Mogelijk komen er binnenkort ook versoepelde maatregelen voor mensen die een boosterprik hebben gehad. Bijvoorbeeld dat deze mensen dan niet meer in quarantaine hoeven als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet blijkt. Sinds vrijdag geldt deze versoepeling in het Europese deel van Nederland. Wie klachten heeft, moet alsnog in quarantaine en zich laten testen.

Momenteel is 77,75 procent van de volwassenen op Bonaire volledig gevaccineerd, daarvan hebben 5.700 een boosterprik gehad.

Ziekteverloop
Over het ziekteverloop van de omikron-variant kan Publieke Gezondheid steeds nog weinig duidelijkheid geven, omdat het over het algemeen nu vooral jonge mensen zijn die besmet zijn. “Het blijft lastig. Het is nu nog te vroeg om te zeggen dat het bij ouderen of mensen met onderliggende klachten ook milder zal verlopen’’, aldus Jaspers.

The post Bonaire gaat niet in lockdown, wel extra maatregelen: ‘De zorg staat onder druk’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Teleurgestelde reacties: Koning rijdt ‘voorlopig’ niet meer in omstreden Gouden Koets

14 januari 2022 - 11:15am

Den Haag – De Gouden Koets wordt ‘voorlopig’ niet meer gebruikt door koning Willem-Alexander, maakte hij bekend. Binnen de Caribische gemeenschap zijn de reacties op de videoboodschap gemengd. Opvallend is wel de ‘teleurstelling’ dat de Gouden Koets misschien ooit weer gaat rondrijden. 

“We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden. De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval”, zegt de koning.

Vooral die laatste zin wekt onbegrip bij verschillende mensen, omdat zij liever hadden dat de koning duidelijk had gezegd dat hij nooit meer de Gouden Koets wil gebruiken. Een paar betrokken mensen (een dansdocent, kunstenaar, oud-minister en een student) vertellen aan Caribisch Netwerk hoe zij naar deze videoboodschap kijken.

‘Dit is een bijzondere dag’
“Ik vond het al bijzonder dat de koets zo’n drie jaar geleden in een museum terechtkwam. Dit is een bijzondere dag, ik moet het nog laten bezinken.”, reageert professioneel dansdocent Layzmina Emerencia (28). “Ik had niet verwacht dat dit zo snel bekend zou worden gemaakt”

In de afgelopen jaren is er een groeiend kritiek op het gebruik van de Gouden Koets. Op een van de panelen, aan de zijkant van de koets, zijn zwarte mensen geschilderd die knielend goederen bieden aan witte mensen. Ze krijgen in ruil daarvoor – ook als symbool voor beschaving – de bijbel.

Emerencia houdt zich in haar werk en privé bezig met het koloniaal verleden van Aruba en de positie van zwarte mensen op haar eiland. Ook volgt zij een masterstudie Kunsteducatie aan de Hogeschool voor de Kunsten. Zij vindt dat de koets in een museum hoort.

“De Gouden Koets heeft – met of zonder de panelen – een beladen, racistische geschiedenis. Maar dat de koning het voor mogelijk houdt dat deze koets weer een keer op straat zal kunnen rondrijden, dat vind ik wel moeilijk.”

‘Klaar voor racisme?’
Het koloniaal verleden is voor Zion Piggott (in de twintig) uit Curaçao al langer de reden om straks docent Geschiedenis te worden. Hij is onderwijs-assistent en geeft rondleidingen bij het Nationaal Archief in Den Haag. Toen hij over het nieuws hoorde, werd hij eerst ‘blij’. Nadat hij zelf de video zag, raakte hij ‘teleurgesteld en in de war’.

“Ik vind het niet goed dat de koning geen standpunt inneemt over hoe fout deze panelen zijn. Het raakt me als hij zegt dat de Gouden Koets weer zal rondrijden als Nederland daar klaar voor is. Klaar voor wat? Klaar voor racisme? Onze staatshoofd had nu zijn excuses moeten aanbieden dat hij hierin heeft rondgereden. Het hoort thuis in een museum, voor altijd.”

Eerste protest tegen Gouden Koets door Caribische Nederlanders

Geschiedenis schreef de Curaçaose Ruben La Cruz in 1990 toen hij samen met een aantal andere Caribische Nederlanders als eerste een protest organiseerde tegen de Gouden Koets. “Het is paraderen met leed wat het koningshuis doet. Het kan anders”, vindt La Cruz (67).

“De meeste Caribische mensen waren toen niet zo bewust van hoe denigrerend die panelen zijn. Als beeldend kunstenaar wil je mensen wakkerschudden, dus we gingen ze prikkelen terwijl ze lekker aan het dansen waren tijdens carnaval. Op onze Gouden Koets stonden de teksten ‘Gouden Eeuw, Negers Eeuw’. En ‘Negers te koop’ op het koffertje van de minister”, vertelt La Cruz. “De meeste reacties waren positief, weet ik nog.”

‘De Antilliaanse regering zag het echt als een belediging naar het koningshuis’

“Daarna werden we niet alleen door de organisatie van de carnaval geboycot, maar ook door ons eigen Antillenhuis. De Antilliaanse regering in Den Haag zag het echt als een belediging naar het koningshuis.”

De kunstenaar en activist is teleurgesteld. “De koning had een duidelijke standpunt moeten innemen: nee, dit niet meer! Hij gaf in mijn ogen aan, dat hij in de Gouden Koets toch kan rijden als de Nederlanders er klaar voor zijn. Wat bedoel hij daar precies mee?”

“De witte Nederlanders zijn in de meerderheid. Wat als zij vinden dat het weer mag gaan rijden? De koning moet ook duidelijk aan de Koninkrijkskinderen vragen wat wij ervan vinden.”

De Gouden Koets staat al drie jaar in het Amsterdam Museum. Vanaf zaterdag (tijdelijk) gratis te bekijken. “Wij kunnen het in Nederland wel zien, maar de mensen op de zes eilanden niet. Het mooiste zou dus zijn als de Gouden Koets langs alle eilanden gaat”, vindt La Cruz.

‘De boodschap van de koning is juist gebalanceerd’

“Geld- en tijdverspilling. De koets zouden we ook digitaal kunnen bekijken vanuit Curaçao”, vindt Omayra Leeflang (67), oud-Statenlid en ex-minister van de Nederlandse Antillen. “Maar ik vind de videoboodschap juist gebalanceerd!”

“In zulke moeilijke kwesties moet je als koning geen standpunt nemen, puur omdát je veel machtiger bent. Je wil dat er brede erkenning is dat het koloniaal verleden fout, wreed en onmenselijk was.”

“In de videoboodschap geeft de koning iets belangrijks aan: ga in gesprek met elkaar. Hij benoemt dat óók de stem van de Nederlanders met onvrije voorouders gehoord moeten worden. Dat kan natuurlijk alleen als we ook echt de dialoog aangaan.”

‘Maar hoe nu verder? Dát is de vraag’

Volgens oud-minister Omayra Leeflang is het nu belangrijk om de vraag te stellen: en hoe nu verder? “Wij hebben als eilanden ook bewust gekozen om door te gaan met de relatie met Nederland. Dat deden we bewust toen we voor het Statuut van het Koninkrijk hebben gekozen. Dus we moeten ook nu met elkaar een weg zien te vinden in deze moeilijke kwestie.”

Wat Leeflang betreft moet de Caribische gemeenschap dit moment ook aangrijpen om te praten over de gevolgen van het slavernijverleden. “Hoe gaan we daarmee om? Er is nog steeds slavernij op Curaçao door de ongekende armoede. Want veel tienermeisjes en vrouwen zijn daardoor op een wrede, onmenselijke manier – door bijvoorbeeld seks – afhankelijk van mannen die wél geld hebben.”

‘Je kunt als koning niet neutraal hierin blijven’

Wat dansdocent Emerencia betreft, krijgt de koning het voordeel van de twijfel met zijn videoboodschap. “De discussie over racisme ligt heel gevoelig in Nederland. Een kant kiezen in dit debat zou voor hem heel slecht kunnen vallen onder een deel van het Nederlandse volk. Maar het koningshuis heeft ook een negatieve aandeel in het slavernijverleden en ik vind dat je als koning dan niet neutraal kunt blijven hierin.”

Ook de populariteit van de koning speelt mogelijk een rol, denkt Emerencia. Het vertrouwen in hem is niet eerder zo laag geweest.

“Wat we ook niet moeten vergeten, is dat de koning zelf geen politieke verantwoordelijkheid draagt. De Nederlandse premier wel. Maar je weet dus niet wat zij achter de schermen hebben besproken. Misschien wilde de koning juist wel een standpunt innemen, maar mocht niet.”

The post Teleurgestelde reacties: Koning rijdt ‘voorlopig’ niet meer in omstreden Gouden Koets first appeared on Caribisch Netwerk.