kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 5 min 11 sec geleden

Eilanden wachten op Den Haag: ‘vaccinatie eilanden logistiek complexe operatie’

20 januari 2021 - 10:40am

DEN HAAG – Terwijl de eilanden klaarstaan om te vaccineren moeten ze nog een maand wachten. Volgens het ministerie van Volksgezondheid (VWS) in Den Haag is het ‘een logistiek complexe operatie om zes eilanden gereed te krijgen om te kunnen vaccineren.’

Eigenlijk zou er half januari gestart worden met vaccineren, dit is verschoven naar half februari. De afstand tussen Nederland en de Caribische regio speelt volgens de VWS-woordvoerder een rol. Terwijl de eilanden en Den Haag sinds oktober bezig zijn met de planning hiervoor.

“De infrastructuur en voorzieningen zijn anders en soms beperkter dan in Nederland (de cold chain en registratiesystemen) en deze zaken moeten goed op orde zijn voordat de vaccins arriveren”, aldus de woordvoerder.

Tekst gaat verder onder de video

Caribisch Netwerk coördinator Leoni Schenk legt de situatie uit bij De Nieuws BV op radio 1

Maar het registratieproces, wordt pas geregeld als de vaccins er zijn. Dat ligt ook aan het soort vaccins: niet elk vaccin is voor elke doelgroep geschikt, dat maakt planning lastig, zo melden de autoriteiten op de eilanden.

De vriezers voor de vaccins zijn al op de eilanden, een delegatie van de RIVM gaat volgens de woordvoerder van VWS nu de eilanden over om vriezers te inspecteren.

Er worden voorbereidingen getroffen voor de inzet van verschillende soorten vaccins. Het is nog niet duidelijk welke vaccins het gaan worden. VWS meldt dat het waarschijnlijk Pfizer wordt, dit vaccin moet op -80 bewaard worden. Moderna kan op -20 bewaard worden maar is duurder.

Caribische eilanden klaar voor vaccinatieprogramma

“Wij weten dat het RIVM-team vertraging heeft gehad, maar we hebben geen reden gekregen waarom zij later zijn met hun bezoek.” Lees hier meer over hoe de eilanden zich voorbereiden op het vaccinatieprogramma.

In Nederland werd woensdag bekendgemaakt dat Den Haag de Moderna vaccins direct beschikbaar gaat stellen en de tweede doses van het Pfizer vaccin ook. Of deze voorraden ook naar de eilanden gaat, is nog niet bekend.

Wachten op beoordeling plannen
De (ei)landen hebben uitvoeringsplannen opgesteld, waar ook personeelsplanning is meegenomen. Deze plannen worden momenteel beoordeeld door het RIVM. Op Aruba hebben ze de priklocaties en de mensen klaar, maar de Arubaanse minister van Gezondheid zegt dat het gebrek aan informatie van Den Haag, over bijvoorbeeld hoeveel vaccins er beschikbaar zijn voor Aruba, ervoor zorgt dat ze het vaccinatieprogramma maar moeilijk te plannen is.

Voor onze meest kwetsbare groepen heeft we zo’n 10 duizend nodig, rekening houdend met de tweede dosis. De Arubaanse premier overweegt om vaccins ergens anders te kopen.

Den Haag heeft het voornemen om de inwoners boven de 18 jaar van de Nederlandse gemeentes Saba en Sint-Eustatius in één keer vaccineren. Saba en Statia zijn volgens VWS te klein om daar alleen maar ouderen en verplegend personeel te vaccineren. Saba heeft 2000 inwoners en Sint-Eustatius 3800.

Saba wil grenzen eindelijk weer openen
Saba heeft bijna de hele coronacrisis de grenzen gesloten gehouden. Deze week begint het eiland een informatie campagne. De Sabaanse gedeputeerde (wethouder) van Gezondheid, Bruce Zagers, heeft de inwoners op Saba opgeroepen zich vooral te laten vaccineren, zodat de grenzen weer open kunnen. Zo kan toerisme weer op gang komen en ook verschillende bouwprojecten in de haven die stilliggen, weer starten.

The post Eilanden wachten op Den Haag: ‘vaccinatie eilanden logistiek complexe operatie’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Slachtoffers ernstige misdrijven: ‘In de kou gelaten door justitie’

19 januari 2021 - 10:01pm

KRALENDIJK- Slachtoffers van ernstige misdrijven vinden dat ze te weinig invloed hebben op het strafproces. Ze hebben bovendien minder rechten dan in Nederland. Het gaat ook om nabestaanden zoals Kathy Boezem. “Tijdens de behandeling van de zaak moesten we allemaal leugens aanhoren zonder de kans te krijgen om te kunnen reageren.”

Boezems broer werd door zijn ex-partner doodgestoken. De nabestaanden zijn ontevreden over het hele proces en zeggen weinig daartegen te kunnen doen. “Er is maar tien jaar gevangenisstraf geëist. Wij hebben geen enkele invloed hierop.”

Kathy Boezem

Volgens Boezem is de positie van slachtoffers en nabestaanden op Bonaire niet stevig in de wet verankerd. “Het Openbaar Ministerie veranderde tijdens de zitting de tenlastelegging van moord naar doodslag. Dat voelde als een klap in ons gezicht.”

Minder rechten als in Nederland
Dat komt ook omdat slachtoffers minder rechten hebben als in Nederland. Zo vroeg Boezem tijdens de zitting aan de rechter of ze kon reageren op onwaarheden die volgens haar zijn gezegd. Maar dat werd niet toegestaan. “In Nederland hebben slachtoffers vanaf 2016 onbeperkt spreekrecht. Op Bonaire is dat niet zo. Het staat niet in de wet”, reageerde de rechter.

Boezem vindt in het algemeen dat het rechtssysteem op Bonaire faalt. “Alles is gericht op de dader. Psychiater, psycholoog en zelfs reclassering is er voor de dader. Wie spreekt dan namens mijn vermoorde broer?” zegt ze geëmotioneerd en vindt dat ze in de kou zijn gelaten door justitie.

Hoewel ze de kans kreeg om tijdens de zitting een slachtofferverklaring voor te lezen, is ze niet tevreden. “Het ging puur om de schade die de dader heeft aangericht, niks meer.” Meer dan vervolgens de uitspraak van de rechter afwachten, kan je als slachtoffer niet doen, zegt ze.

Herkenbaar voor andere slachtoffers
Het verhaal van Kathy Boezem is herkenbaar voor andere slachtoffers. “Het is omdat ik in God geloof. Anders zou ik er niet bovenop komen”, zegt Elvis Braaf. Hij werkte als bewaker op een geldtransport toen deze met veel geweld werd overvallen.

Elvis Braaf

“De kogels vlogen om mijn hoofd. Het is een wonder dat ik nog leef.” De daders zijn nog niet veroordeeld en behalve zijn verhaal vertellen, mag hij niks meer doen.

“Mijn leven is veranderd door deze overval. Ik had vertrouwen in de rechtbank tot ik zag hoe rommelig alles aan toe gaat.” Braaf vindt niet dat hij de kans kreeg om actief deel te nemen aan het strafproces. “Ik voel me in de hoek gedreven als slachtoffer. Ik vertrouw zelfs de rechtbank niet meer.”

Sterkere positie in wet
Slachtoffers kunnen vaak in een persoonlijk gesprek met de officier van justitie hun verhaal kwijt. De bovengenoemde gevallen laten zien dat slachtoffers dit niet voldoende vinden als het om een ernstige misdrijf gaat.

“De wet moet aangepast worden om een sterkere positie van slachtoffers of nabestaanden te garanderen”, erkent ook een medewerker van justitie die liever anoniem blijft.

Bureau Slachtofferhulp staat slachtoffers bij tijdens een zitting. Meestal bieden ze hulp om een slachtoffersverklaring op te stellen. Een reactie van hen over het ongenoegen van slachtoffers en ontbreken van spreekrecht, hebben ze echter nog niet kunnen geven.

Volgens het Openbaar Ministerie van Bonaire is er wel degelijk aandacht voor dit onderwerp.
“Op Bonaire bestaat het spreekrecht van de slachtoffers tijdens de zitting niet. In de komende weken zuller er verdiepingssessies zijn over aanpassingen hierover in het wetboek van Strafrecht BES”, zegt woordvoerder Roderick Gouverneur.

Over wie daaraan deelnemen en of ze dan al snel actie gaan ondernemen, daarover kon hij zich niet uitlaten.

The post Slachtoffers ernstige misdrijven: ‘In de kou gelaten door justitie’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Aruba: coronavaccinatie moeilijk inplannen door gebrek aan duidelijkheid Nederland

18 januari 2021 - 4:20pm

ORANJESTAD – Nederland heeft nog steeds geen helderheid gegeven over hoeveel coronavaccins Aruba gaat ontvangen. Hierdoor kan de lokale overheid het vaccinatieproces moeilijk inplannen, aldus de Arubaanse gezondheidsminister.

“Niet alleen wij, maar ook Curaçao en Sint-Maarten; in elke overleg vragen we om een exact cijfer te geven. We vinden de vertraging bij de Nederlandse regering om die helderheid te geven toch jammer. Want zij weten al hoeveel vaccins ze in het eerste kwartaal krijgen. Dus ze kunnen ons al zeggen of het om enkele honderden gaat of duizenden”, vindt minister Dangui Oduber.

De vriezers op Aruba voor de coronavaccins zijn nog steeds leeg.

Vorige maand zei Nederland dat Aruba enkele honderden coronavaccins zou krijgen. Dat was toen Nederland zelf nog maar over 40 duizend kon beschikken, zegt Oduber. “Maar we weten dat ze er nu 2,8 miljoen gaan krijgen via de Europese Unie. Voor onze meest kwetsbare groepen hebben we zo’n 10 duizend nodig, rekening houdend met de tweede dosis.”

Hij hoopt dat voor RIVM komt om de koelkasten voor het bewaren van de vaccins te inspecteren (25/26 januari) dat Nederland bekend maakt hoeveel vaccins de eilanden krijgen. “Vooral voor ons is het heel belangrijk vanwege onze economieën die op toerisme draaien.”

De minister meldt verder dat Aruba ingedeeld wordt in zeven vaccinatiegroepen A tot en met G. Door de onduidelijkheid van Nederland, kan Oduber echter nog geen tijdlijn geven wanneer welke groep gevaccineerd zal zijn. Er zijn vier priklocaties aangewezen voor de massavaccinaties van de groepen C tot en met G (zie kaart).

De 4 locaties waar vaccins worden gegeven.

De eerste twee groepen krijgen het vaccin op hun werk- dan wel verblijfsplek. Het gaat om
werkenden in de acute zorg, huisartsen en ambtenaren van volksgezondheid (groep A). En vervolgens om ouderen en personeel in bejaarden- en andere verpleeghuizen (groep B).

Vooraf registeren kan via de al bestaande Aruba Health App of bij de MFA’s (soort gemeentekantoren). De minister waarschuwt dat er bijwerkingen kunnen zijn en dat huisartsen deze blijven monitoren. Mensen die boven de 80 zijn en een hele zwakke gezondheid hebben, moeten eerst van hun huisarts advies krijgen of ze het vaccin wel überhaupt kunnen krijgen.

“We weten dat in Noorwegen 13 ouderen zijn overleden. Maar dat waren dus mensen boven de 80 vooral, in de laatste fase van hun leven. Tot nu toe is het percentage van ernstige bijwerkingen of dodelijk afloop heel laag, als we wereldwijd naar de bevindingen kijken”, aldus Oduber die benadrukt dat het vaccineren vrijwillig blijft. De vaccinatie is gratis, ook voor niet AZV-verzekerden.

Oduber vertelt dat het vaccin mensen een bescherming geeft van iets meer dan een jaar. Maar dat ook met het vaccin je nog steeds drager kan zijn van het virus en dus anderen kan besmetten. Wie dus is gevaccineerd en positief door de PCR-test komt, moet nog steeds de regels van quarantaine dan wel isolatie opvolgen. Ook de hygiëneregels van mondkapjes dragen, sociale afstand en handen wassen blijven dus gelden.

‘Uitzondering
Maar mondkapjes en afstand blijkt de Arubaanse gezondheidsminister in de praktijk zelf niet altijd na te leven. Deze foto stuurde zijn departement vorig week over het bezoek van de Arubaanse honkballer Chadwick Tromp. Waarom hij zich niet aan de regels houdt en zelf het goede voorbeeld geeft, op die vragen antwoordt Oduber: “Ze hadden een negatieve coronatest wist ik en vroegen om een foto bij elkaar
zonder mondkapje. Het was een uitzondering.”

Minister Oduber, tweede van rechts

Aruba heeft nu te maken met een derde golf. Het ziekenhuis heeft opgeschaald vanwege de relatief vele opnames. Er liggen nu 10 coronapatiënten op de intensive care en 21 minder zieken op de Covid-afdeling. Het ziekenhuis zegt te merken dat meer mensen met symptomen zich niet laten testen. Hierdoor komen coronapatiënten met complicaties binnen die al zo ernstig zijn, dan ze direct op de ICU belanden.

The post Aruba: coronavaccinatie moeilijk inplannen door gebrek aan duidelijkheid Nederland first appeared on Caribisch Netwerk.

Caribische eilanden klaar voor vaccinatieprogramma, wachten is op Nederland

14 januari 2021 - 11:07pm

KRALENDIJK/ORANJESTAD – Hoewel het vaccineren tegen corona in Nederland in volle gang is, moeten de overzeese eilanden, ook Bonaire, Sint-Eustatius en Saba die deel van Nederland zijn, tot medio februari wachten. Eerst moet een delegatie van RIVM inspecteren of alles op orde is en om de lokale zorginstanties te trainen.

De delegatie gaat ook naar de andere, autonome eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Belangrijk zijn de vriezers  die op de meeste eilanden deze week zijn aangekomen. Deze moeten de lage temperaturen consequent aankunnen,  nodig om de vaccins goed te kunnen bewaren.

“Eigenlijk zou half januari gestart worden met vaccineren, maar dat is nu half februari geworden”, zegt Joël Candelaria van het lokale bestuur van Bonaire (OLB), die zich bezighoudt met het vaccinatieprogramma. “Wij weten dat het RIVM-team vertraging heeft gehad, maar we hebben geen reden gekregen waarom zij later zijn met hun bezoek.”

Toch loopt op Bonaire volgens Candelaria nog alles op schema. “Wij zijn goed voorbereid en rekenen nu gewoon op hun komst en dan kunnen we vanuit daar verder.”

Momenteel zijn ze druk met het regelen van onder andere mankracht en distributiepunten. Zodra de vaccins er zijn, regelen ze het registratieproces. “Omdat vaccineren vrijwillig is, is het voor ons belangrijk om in ieder geval te faciliteren dat mensen zich kunnen registreren en ze te voorzien van instructies over wanneer zij aan de beurt zijn en waar. Dat zal telefonisch gebeuren, maar mensen kunnen zich ook aanmelden via de huisartsen.”

‘Zorgpersoneel afwachtend’

Ziekenhuis Fundashon Mariadal op Bonaire – foto: Marit Severijnse

Shahaira Salas-Libier was voorheen werkzaam als dialyseverpleegkundige en zit momenteel in het bestuur van de vakbond die leden van Fundashon Mariadal vertegenwoordigd. Zij merkt niet dat het zorgpersoneel het vervelend of oneerlijk vindt dat Nederland eerder van start is gegaan met vaccineren. “Het zorgpersoneel is nu nog afwachtend. Ik denk dat we pas een mening erover kunnen vormen als we zien hoe het gaat met het vaccinatieprogramma in Nederland.”

Vaccin voor iedereen op Saba en Statia
Het ministerie van Volksgezondheid in Nederland (VWS) zegt dat op Saba en Sint-Eustatius iedereen boven de 18 jaar een vaccin kan krijgen. “ Ze zijn te klein om daar – op een efficiënte manier met zo weinig mogelijk risico op verspilling van vaccin – alleen maar ouderen en verplegend personeel te vaccineren”, aldus een woordvoerder.

Uit de speciale radio-uitzending vanavond met regeringscommissaris Marnix van Rij en hoofd medische dienst Gerwin Schobbe blijkt dat iets meer dan 1600 Statianen het vaccin zouden moeten krijgen, om te komen tot groepsimmuniteit. De RIVM-delegatie is op het moment op het eiland. Ook op Statia kunnen mensen zich via een formulier gaan opgeven. Ze krijgen dan een datum en tijd.

Welk vaccin nog niet overal duidelijk
VWS laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het voornemen is om het vaccin BioNtech/Pfizer aan de eilanden beschikbaar te stellen. Maar dat is nog niet definitief besloten, dus het kan ook nog het vaccin Moderna worden. Pfizer en Moderna zijn tot nu toe de enige twee door Nederland goedgekeurde vaccins.

De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes laat vanavond weten dat Nederland heeft gezegd dat Aruba het Pfizer-vaccin krijgt. Of dat zo blijft voor Aruba, is nog niet duidelijk. De premier zegt namelijk dat Aruba zelf ook vaccins wil gaan kopen.
“We hebben de vriezers maar nog niet de vaccins. We weten nog niet hoeveel Nederland nu gaat geven. Als we niet genoeg krijgen, gaan we elders kijken om ze te krijgen.”

Bonaire zegt nog niet te weten welk vaccin ze krijgt. “Dat heeft te maken met bepaalde factoren. Niet elk vaccin werkt op elke doelgroep, dus je moet kijken welke je krijgt en welke doelgroep je daarmee kunt benaderen. Ook krijgt elke doelgroep ook een andere locatie. We verwachten dat we eind deze maand, begin februari alle knopen moeten doorhakken”, zegt Candelaria.

Op Statia is ook nog geen beslissing genomen over welk soort vaccin, zegt Schobbe. “De beslissing over Pfizer of Moderna is nog niet genomen. Er zijn voordelen voor beide vaccins en de discussie is nog gaande.” Pfizer moet namelijk bewaard worden op -80 graden en Moderna kan op -20 bewaard worden. Maar Moderna is duurder.

Wie krijgt het vaccin in de eerste ronde
VWS meldt dat 86 duizend mensen nu in aanmerking voor het vaccin komen. Dat zijn dus op de eilanden (behalve Saba en Statia) de specifieke groepen van zorgpersoneel en vervolgens ouderen boven de 60 jaar. Voor Bonaire gaat het in ieder geval om zo’n 350 mensen in de zorg en 250 in ondersteunende diensten.

Op Aruba gaat het in de eerste vaccinatieronde om ongeveer 1500 personen die in de acute zorg werken en in bejaardenhuizen. De tweede groep zijn mensen die ouder zijn dan 60 jaar en een kwetsbare gezondheid hebben. En daarna zijn Arubanen aan de beurt die jonger zijn en een zwakke gezondheid hebben, de rest van het zorgpersoneel en andere patiënten in het ziekenhuis. Dat is een groep van ongeveer 27 duizend, aldus de premier. “En daarna pas de rest van de bevolking, ongeveer 64 duizend.”

Curaçao zegt dat als eerste het vaccin van Pfizer wordt gegeven, daarna Moderna en ook AstraZeneca hoewel deze laatste nog niet is goedgekeurd door Nederland/Europa. De verwachting is wel dat dit binnen enkele weken gaat gebeuren.

De eerste groep die op Curaçao een vaccin mogen krijgen, zijn personen boven de 60, degene die 18 jaar en ouder zijn met een chronische ziekte en zorgpersoneel. In totaal gaat het om meer dan 70 duizend mensen. Kinderen onder de 16 jaar en zwangeren komen helemaal niet in aanmerking omdat de vaccins nog niet genoeg zijn getest op hen. “En mensen moeten ook na het vaccin afstand blijven houden, een mondkapje om en handen wassen. Het is nog niet bewezen of het beschermd tegen verdere besmetting. Het is dus echt niet de silver bullet”, aldus de Curaçaose regering.

The post Caribische eilanden klaar voor vaccinatieprogramma, wachten is op Nederland first appeared on Caribisch Netwerk.

Meer geitendiefstal op Bonaire: ‘bijna onhoudbaar om geitenboer te blijven’

13 januari 2021 - 11:27am

KRALENDIJK- “Het heeft allemaal geen zin meer. Geitendiefstallen zijn niet meer te stoppen”, zegt geitenboer Alfonso Winklaar.

Tekst gaat verder onder de video

Door Marit Severijne

Sinds zijn zevende jaar hielp hij zijn vader in de boerderij en uiteindelijk heeft hij het bedrijf overgenomen. Het stelen van geiten en andere dieren was altijd een probleem, maar de laatste vijf jaar ziet hij een vermeerdering van geitendiefstallen.

‘Ik ben maar gestopt’
Zo ook Alexander Boezem. “Ik had tachtig geiten en ze zijn allemaal gestolen. Moet ik al de energie en geld er in stoppen zodat dieven kunnen profiteren?”, vraagt hij zich af. Op een gegeven moment werd de frustratie teveel en is hij gestopt als geitenhoeder. Hij kon ook niet rekenen op de politie. “Ik wist wie de dieven waren maar ik had geen bewijzen, dus er is nooit wat mee gedaan”, zegt hij.

Popo Morales van landbouwcoöperatie Kriabon zegt dat deze toename te maken heeft met dat Bonaire nu meer inwoners heeft. “Vroeger wist je wie de dieven waren. Iedereen kende elkaar en elkaars kinderen. Nu is dat niet meer zo”.

Gestolen geitenvlees
Morales vindt dat er geen passende straffen worden gegeven waardoor dieven niet worden afgeschrikt. “Ze krijgen een voorwaardelijke straf of maar twee maanden gevangenisstraf. Zo hou je dit soort diefstal in stand”, vindt hij.

Boer Maicky Evertsz, die 18 jaar geiten houdt, vindt ook dat er zwaardere straffen moeten komen. “Ze komen op klaarlichte dag jatten maar worden door de politie met fluwelen handschoenen aangepakt”, zegt hij.

Volgens Evertsz heeft hij in een persoonlijk gesprek met de gezaghebber (burgemeester) in 2019 het probleem aangekaart. “Dat was tijdsverspilling, want er is niets veranderd.”

Winklaar heeft weinig hoop op verbetering, zolang dit een lucratieve handel blijft. “Er moet meer controles en fikse straffen komen voor mensen die gestolen geitenvlees kopen”. Legaal geitenvlees is te herkennen aan een stempel van LVV. Dit is de dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij op Bonaire.

Het Openbaar Ministerie reageert dat zij straffen eisen volgens de richtlijnen in de wet. Er worden geldboetes opgelegd van 300 tot 1000 dollar en gevangenisstraffen. Vragen aan de gezaghebber Edison Rijna over de geitendiefstal en bescherming van boeren, zijn niet beantwoord.

The post Meer geitendiefstal op Bonaire: ‘bijna onhoudbaar om geitenboer te blijven’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Preventie hiv/aids staat stil door coronacrisis

12 januari 2021 - 12:29pm

WILLEMSTAD – Cura+, de stichting die mensen met hiv/aids steunt, heeft hard financiële steun nodig. De stichting krijgt geen subsidie. Minister Zita Jesus-Leito van Gezondheid bevestigt de aanvraag: “maar financiële situatie is door de coronacrisis zeer moeilijk.”

De stichting heeft tot nu toe geen subsidie van de overheid gekregen om aan preventie te werken. “Daarom doen we alles vrijwillig en geven we informatie aan begeleiders van buurthuizen en lokale organisaties. Maar door de coronacrisis staat dit stil”, zegt Dudley Ferdinandus, voorzitter van Cura+.

De aandacht om de verspreiding van aids/hiv te voorkomen is door de coronacrisis erg verslapt, zegt Ferdinandus. Ook blijven recente cijfers van het aantal aids/hiv-gevallen uit. Het departement van Epidemiologie houdt normaliter het aantal gevallen bij.

Volgens de laatste cijfers uit 2018, zijn er 2100 geregistreerde gevallen van aids/hiv op Curaçao.

Geen preventiebeleid voor hiv/aids
Ferdinandus werkt al 27 jaar als psychosociale begeleider van HIV- en aidspatiënten. Voor preventie is er geen beleid van uit de overheid en als gevolg hiervan is er geen financiering.

‘Informatiecampagne voor aids/hiv moet net zo aangepakt worden als de campagne over corona’

Richardson Ignacio weet al tien jaar dat hij hiv besmet is. Volgens Richardson moet er openhartiger gesproken worden over aids/hiv op Curaçao. “Dit moet niet uitsluitend de taak zijn van Cura+, maar ook van de overheid. De gemeenschap moet alle informatie over hiv/aids krijgen, op zo’n grote schaal als nu gebeurt met Covid-19.”

‘Deel je verhaal’
In tegenstelling tot wat hij had verwacht nadat hij erachter kwam dat hij hiv/aids had, is hij niet afgewezen door zijn vrienden en familie. Wel werd hij weggepest op zijn werk, maar heeft ander werk gevonden als postbode. Door zijn verhaal te delen, wil hij anderen die hiv/aids hebben stimuleren om openlijk over de ziekte praten. “Er rust nog steeds een groot taboe op Curaçao.”

Richardson Ignacio

Leven met hiv

Richardson Ignacio was 27 toen hij de ziekte opliep tijdens carnaval. Zijn wereld stortte in. “Ik heb online zelfs gezocht naar een huurmoordenaar, maar gelukkig leerde ik in die periode Dudley kennen. Hij heeft me geholpen mijn ziekte te accepteren.” Bekijk het hele verhaal van Richardson hier.

The post Preventie hiv/aids staat stil door coronacrisis first appeared on Caribisch Netwerk.

Arubaans onderwijssysteem wordt doorgelicht: ‘onze kinderen slecht voorbereid door misstanden’

11 januari 2021 - 11:06pm

ORANJESTAD – Dat Arubaanse studenten falen als ze in Nederland gaan studeren door slechte voorbereiding, komt ook door de misstanden in het onderwijssysteem op Aruba.

Daarom komt er nu een doorlichting van het onderwijssysteem zodat Aruba ook aanspraak kan maken op de financiële hulp van Nederland, zegt de Arubaanse onderwijsminister Rudy Lampe. Onderwijs is namelijk één van de prioriteiten in het landenpakket dat Aruba met Nederland overeen is gekomen om steun te krijgen vanwege de coronacrisis.

“We zijn in het vierlandenoverleg overeengekomen dat op 15 januari het plan van aanpak hiertoe klaar is.”

Foto: onderwijsminister Rudy Lampe -foto: Sharina Henriquez

Het overleg tussen de landen in het koninkrijk had vorige week plaats. Hoog op de agenda stond het rapport van de Nederlandse ombudsman over obstakels die Caribische studenten ervaren als ze in Nederland gaan studeren. De meesten blijven daardoor zonder diploma maar met een hoge studieschuld zitten.

Lampe zegt dat sinds zijn aantreden er behoorlijk wat misstanden aan het licht zijn gekomen; omvangrijke fraudes bij EPB (lager beroepsonderwijs), Enseñansa pa Empleo (onderwijs voor werkenden) en Openbare Avondleergangen Aruba (volwassen beroepsonderwijs) die nog in onderzoek zijn.

Gesjoemel met subsidies
Ook is er door schoolbesturen gesjoemeld met subsidies. Zoals bij SKOA, het grootste schoolbestuur (katholiek) dat volgens de minister op basis van een rapport van de Centrale Accountantsdienst ten minste voor 8,1 miljoen gulden (3,7 miljoen euro) onterecht aan subsidies heeft uitgegeven. “Er was geen financiële controle vanuit de onderwijsdirectie op de subsidieverstrekking aan schoolbesturen. Dat wordt nu rechtgetrokken”, zegt de minister die daarmee  erkent dat zijn eigen departement ook flinke steken heeft laten vallen.

Alle schoolbesturen krijgen nu een strikte controle op hun financiën, zo belooft hij. Maar wat betekent dit voor de leerlingen die zijn gedupeerd omdat het geld niet is gestoken in waar het had gemoeten. “We weten niet hoeveel en op wat voor manier de leerlingen door de misstanden zijn benadeeld. Het is moeilijk meten ook omdat elke leerling er anders mee is omgegaan. Sommigen hebben het op eigen houtje toch weten te redden, anderen dus niet. Wat we wel kunnen doen, is voor de toekomst de situatie herstellen.”

Ook overheid faalde in controle
Dat betekent volgens hem ook dat er bepaalde ‘gewoontes’ in het onderwijs op de schop gaan. “Als je daaraan komt, weet je dat dit leidt tot ontevredenheid bij sommige docenten. We hebben dat al gemerkt toen we volgens de wet wilden gaan werken. Je hebt gelijk dat daarbij de overheidsinstanties hebben gefaald in de controle. Voor wat betreft de jongeren, er zijn fouten gemaakt die niet meer gecorrigeerd kunnen. Want zij zijn al weg.”

Lampe hoopt met de introductie van afstands- en vooral meer gepersonaliseerd onderwijs het verleden enigszins goed te maken. Dat betekent  jongeren faciliteren door ze internationaal hoger onderwijs op Aruba te laten volgen zonder dat ze hiervoor naar het buitenland moeten. Maar ondertussen heeft de minister zich opnieuw de woede van docenten op de hals gehaald. Dat heeft vooral te maken met een rapport die de minister ook aanhaalt over misstanden bij de middelbare school Colegio San Nicolas.

Protest docenten
Het rapport is een verslag van de onderwijsinspectie over docenten die meer lesuren dan wettelijk bepaald voor bepaalde vakken hebben gegeven ten nadele van andere vakken. En volgens de minister daaraan  onterecht verdiend hebben. Daarnaast werden de klassen steeds kleiner, terwijl de kosten van de school structureel toenemen. Ook is er een lijst met de namen van 24 docenten die nog geen cijfers hebben gegeven. Volgens de minister is dat ‘onethisch werkgedrag’.

Het niet bekendmaken van de cijfers ‘stagneert de leerlingen in hun leerproces’, concludeert de onderwijsinspectie in het verslag. Twee docenten hebben bijvoorbeeld de cijfers van tien klassen niet ingevoerd. Maar bij de meeste docenten gaat het om minder dan vijf klassen die (nog) geen cijfers hebben gekregen. Ook is bij de inspectiecontrole geen rekening gehouden met ziekteverlof van docenten.

Docenten van Colegio San Nicolas stonden direct na de verklaringen van de minister op straat. Ook eindexamenleerlingen steunden hen in het protest. “We vragen al maanden om hulp en transparantie. Er is geen communicatie. En nu moeten we dus horen dat we corrupt zijn”, aldus docent Daniëlle Kole. De protesterende docenten eisen gesprekken met de minister, het schoolbestuur en -leiding, en willen inzage in het inspectierapport.

Slecht voorbereid naar Nederland
Toch ziet de minister in alle misverstanden een verband met het rapport van de ombudsman over studenten die slecht voorbereid naar Nederland gaan.

Elk jaar gaan honderden jongeren in Nederland studeren – foto: Sharina Henriquez

“Ja, er is een correlatie. Het is daarom dat slechts 23 procent een diploma haalt en achterblijft met een hoge studieschuld. Daarom is de doorlichting nodig om ons onderwijssysteem te verbeteren en zo onze kinderen een betere voorbereiding krijgen voor zelfredzaamheid en zelfstudie.”

The post Arubaans onderwijssysteem wordt doorgelicht: ‘onze kinderen slecht voorbereid door misstanden’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Grote uitbraak corona op Bonaire: ‘Mensen zijn zorgeloos geworden’

8 januari 2021 - 5:14pm

KRALENDIJK – “We kunnen niet langer doen alsof het virus niet op het eiland is. De tijd van zorgeloosheid is voorbij”, aldus epidemioloog Marian Luinstra-Passchier over de grote uitbraak van corona op Bonaire.

In de periode 29 december 2020 tot en met 6 januari 2021 heeft het eiland 95 nieuwe besmettingen. Inmiddels zijn er 100 actieve gevallen en 365 mensen in quarantaine. Belangrijkste oorzaak volgens de autoriteiten: mensen nemen de coronaregels niet meer zo nauw of volgen deze zelfs helemaal niet op.

Volgens de epidemioloog is een nieuwe cluster ontstaan door een feest op Tweede Kerstdag. Ondanks het dringende advies om met maximaal vijfentwintig personen samen te zijn, waren op dit feest meer dan honderd mensen aanwezig.

Groot feest
Op social media zijn verschillende video’s te zien van feestvierders die geen anderhalve meter afstand houden. Een Bonairiaanse vrouw van 64 jaar die liever anoniem blijft, ging niet in quarantaine hoewel zij ook op het feest was.

“Ik weet dat ik het virus niet heb opgelopen, want ik voel me goed”, zegt ze. Een coronatest heeft ze niet gedaan.

“Mensen zijn zorgeloos geworden. De cijfers laten nu zien waar dat toe kan leiden”, constateert ook Luinstra-Passchier.

Op social media en op de radio is er veel discussie over het al of niet bestraffen van de feestgangers en organisatoren. Bonairianen zeggen dat op het eiland net als in andere landen waar feesten waren, strenger opgetreden moet worden.

Het Openbaar Ministerie hanteert sancties aan de hand van richtlijnen maar ze gaan niet over het uitdelen ervan. “De politie gaat over uitdelen van boetes. Zij moeten het proces-verbaal opmaken zodat het Openbaar Ministerie kan optreden”, benadrukt woordvoerder Roderick Gouverneur.

De politie heeft niet bevestigd of ze daadwerkelijk ook al boetes heeft uitgedeeld. Bij het publiceren van dit artikel waren de politie, het Openbaar Ministerie en de dienst toezicht en handhaving in overleg hierover. Een persbericht moet nog volgen.

De nieuwe coronamaatregelen voor Bonaire

Update: Bonaire heeft inmiddels nieuwe, zwaardere maatregelen genomen. Onder andere dat bij privé-bijeenkomsten maximaal twee huishoudens aanwezig mogen zijn, in horeca geldt maximaal vier personen bij elkaar en op evenementen maximaal 25 personen waarbij zang en dans is verboden.

De ‘driehoek’ van de hoofdofficier van justitie, de korpschef en de gezaghebber hebben ook besloten strenger op te treden bij overtreding van de coronamaatregelen. In plaats van waarschuwen en beëindigen van feesten en bijeenkomsten, kunnen de aanwezigen een boete van 150 dollar krijgen. De organisatoren kunnen zelfs voor een zwaarder strafbaar feit aangepakt worden. Dat geldt ook voor mensen die weten dat ze besmet zijn, maar toch uitgaan.

The post Grote uitbraak corona op Bonaire: ‘Mensen zijn zorgeloos geworden’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Knops: ‘Van de zomer moet Aruba zelf alle bijstand en voedselhulp oppakken’

7 januari 2021 - 6:20pm

ORANJESTAD – Een kwart van de Arubaanse bevolking is afhankelijk van voedselhulp. Maar vanaf de zomer moet het eiland zelf weer in staat zijn om deze groep en ook andere mensen die leunen op bijvoorbeeld de bijzonder bijstand (Fase) door de coronacrisis, te helpen.

Dat zegt staatssecretaris Raymond Knops tijdens zijn werkbezoek aan Aruba waar hij ook langs het Rode Kruis ging. “Het zijn gigantische aantallen die voor langere tijd al afhankelijk zijn van voedselhulp.” Of Nederland opnieuw geld voor noodhulp gaat geven, is nog niet besloten. “Die besluiten worden binnenkort genomen dus daar kan ik niet op vooruitlopen. Tegelijkertijd zeg ik er ook bij, en dat is nu ook mijn signaal naar de Arubaanse regering geweest: we zijn dadelijk een jaar verder, is er nog sprake van noodhulp. Of een situatie die door het land zelf moet worden opgepakt?”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/knopsnoodhulp.mp3 Staatssecretaris Knops over noodhulp

Download audio here
.

Het Rode Kruis meldt dat het tijdens de coronacrisis 75.000 warme maaltijden op Aruba heeft uitgedeeld en 8000 e-vouchers waarmee 20 duizend mensen boodschappen konden doen. Ook hebben ze meer dan 100 doktersbezoeken aan patiënten gesteund. Ook andere hulporganisaties voorzien nog wekelijks duizenden mensen van maaltijden en levensmiddelen.

Velen van de hulpbehoevende families hebben geen legale status. Hulporganisaties schatten in april vorig jaar al dat dit aantal ongeveer 20 duizend is. Deze hebben geen recht op bijstand en van de regering moeten ze maar hulp bij de hulporganisaties zoeken, aldus de Arubaanse premier vorig jaar. Het Rode Kruis krijgt hiervoor echter geen geld van de lokale overheid. De miljoenen die ze vorig jaar kregen, kwam van de Nederlandse overheid.

Knops benadrukt opnieuw dat met Aruba afspraken zijn gemaakt dat het eiland vanaf de zomer zelf alles gaat oppakken. “Alles wat gaat over onderstand, bijstand, bijzonder bijstand, voedselhulp. Dat is niet meer een Koninkrijkstaak dan en ook niet meer een taak van een noodhulporganisatie zoals het Rode Kruis. Althans niet in omvang zoals ze het nu doen. Het is van belang dat het land Aruba de komende tijd alles wat gaat om bijstand aan mensen oppakt.”

Over de ongedocumenteerden die hulp nodig hebben, vindt de Nederlandse bestuurder dat ook daar Aruba iets aan moet doen. “Ik vind dit wel een probleem wat nu heel duidelijk aan de oppervlakte is gekomen waar het land Aruba iets mee moet. Je kunt niet in de hoogtijdagen de ongedocumenteerden gebruiken in de economie en op momenten dat de nood hoog is en deze mensen de eerste zijn die de klap opvangen, dan zegt: ja, maar dan zijn we er niet.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/knopsillegaal.mp3 Staatssecretaris Knops over ongedocumenteerden

Download audio here
.

In de landspakketten voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten staan als maatregelen ook de aanpak van illegale arbeid en ook het tegengaan dat buitenlandse werknemers op de eilanden illegaal aan de slag kunnen. Maar zegt Knops er moet ook een vangnet zijn voor mensen die helemaal niets hebben. “Daar moet echt de komende maanden een hele slag gemaakt worden.”

The post Knops: ‘Van de zomer moet Aruba zelf alle bijstand en voedselhulp oppakken’ first appeared on Caribisch Netwerk.