kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 9 min 37 sec geleden

Toeslagen-schandaal: Caribische ouders weten hulp nog niet te vinden

29 maart 2023 - 8:02pm

Caribische ouders die gedupeerd zijn door het Nederlandse toeslagenschandaal en hulp nodig hebben, zijn nog niet allemaal in beeld. Terwijl de tijd dringt.

Dat blijkt uit een gesprek met onder andere Zaira Barriento, teamcoach van het ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland (OTB). Het team houdt op de eilanden inloop-sessies voor ouders die zich nog niet hebben aangemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) in Nederland.

Deze instantie is bezig met een hersteloperatie om de financiële problemen en schade voor de gedupeerden op te lossen.  De tijd dringt want gedupeerde ouders kunnen zich hiervoor tot eind van dit jaar aanmelden. Het OTB-team geeft informatie om ouders te stimuleren zich te melden.

“Mensen die van de eilanden komen, hebben er toch banden en door de toeslagen-affaire zijn ze teruggegaan”, legt Barriento uit.

Vertrokken naar het buitenland

Door de belastingschulden verloren veel gedupeerde ouders hun huis of door stress, hun baan. De belastingdienst schat dat meer dan 1000 gedupeerden naar het buitenland vertrokken. Ze vertrokken naar het Caribische deel van het Koninkrijk. Maar ook naar Suriname, België, de VS, Canada, meer dan 35 landen.

Lage opkomst Arubaanse gedupeerden
In februari was op Aruba de tweede inloop-sessie. De eerste werd vorig jaar oktober gehouden met ouders die zich al hadden aangemeld. Het team hoopte dit keer meer ouders te vinden maar de opkomst was niet hoog. Degenen die wel kwamen, waren al bekend. Daarom probeert OTB het toegankelijker te maken door de komende tijd extra sessies te houden.

Maurella Ras, casemanager voor Aruba, legt uit dat zij via gedupeerde ouders die zich al hadden aangemeld, wel in contact is gekomen met gedupeerden die eerder nog niet in beeld waren.

Volgens informatie van de Nederlandse fiscus gaat het om zo’n twintig Arubaanse ouders die mogelijk gedupeerd zijn. Samen met de ouders van Curaçao en Sint-Maarten zijn nu 90 gedupeerden in beeld. Een groot deel is op Curaçao gaan wonen, weet Barriento.

“We verwachten dat het aantal meer is, omdat we via via al nieuwe aanmeldingen binnenkrijgen die niet in beeld waren.” Ook zijn er mensen die wel in beeld zijn, maar zich nog niet hebben aangemeld.

‘Cultuur van schaamte’

Voor sommige ouders is de stap om zich te melden, heel moeilijk of er is schaamte.

“Het kan zijn dat niemand in hun omgeving weet dat dit ooit gespeeld heeft. Sowieso leven we in een cultuur van schaamte”, zegt Barriento. “Op allerlei gebieden zijn er nog schaamtes of dat nou gezondheid is of gedupeerd zijn. We weten ook dat mensen het heel moeilijk vinden om erover te praten.”

Het is daarom dat het team extra moeite moet doen om de gedupeerden toch te kunnen bereiken. “Mensen moeten vooral niet bang zijn om zich te registreren”, moedigt Ras aan.

Waar moeten ouders zich aanmelden?
“We stimuleren de mensen om zich aan te melden bij de UHT want wij kunnen niet voor de ouders gaan nakijken of zij gedupeerd zijn”, legt Barriento uit.

In Nederland krijgen ouders brede ondersteuning via de gemeente. Omdat dit niet kan voor ouders die in het buitenland zijn, verleent het OTB die ondersteuning voor deze ouders. Zij kunnen zich aanmelden via info@hetotb.nl om meer informatie te krijgen of in contact te komen met het team.

Wat is het  toeslagen-schandaal?

Bij het toeslagen-schandaal werden duizenden ouders in Nederland ten onrechte door de Nederlandse belastingdienst als fraudeur bestempeld. Het gaat om aanvragen voor kindertoeslag in de periode van 2005 en 2019.

Ouders moesten duizenden euro’s terugbetalen waardoor velen in zware financiële problemen kwamen. Ze verloren hun huis en sommige zelfs hun kinderen die uit huis werden geplaatst. Ruim 70 procent van de gedupeerde ouders van het toeslagen-schandaal blijkt een migratieachtergrond te hebben.

In 2020 trad het kabinet Rutte III af door deze misstanden. Drie jaar na de oprichting van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) verloopt de afhandeling van het herstelproces traag.

The post Toeslagen-schandaal: Caribische ouders weten hulp nog niet te vinden first appeared on Caribisch Netwerk.

In memoriam – ‘Dankzij Eligio Melfor (82) gingen mensen van kleur ook naar de schouwburg’

29 maart 2023 - 2:10pm

Een van de grote helden van Curaçao is overleden: acteur, komiek en theatermaker Eligio Melfor (82).  “Het is dankzij hem dat veel mensen van kleur op Curaçao ook naar de schouwburg Sentro Pro Arte gingen. Melfor zorgde voor innovatie.”  

Wie op Curaçao niet naar de theaterzalen ging, zag hem jarenlang voorbijkomen in de verschillende tv-reclames. Wie de Curaçao cultuur en theater kent, weet hoe beroemd Eligio Melfor was. Als acteur, comedian, schrijver, producent, theaterregisseur.. de lijst is lang.

Roland ‘Pachi’ Damon, Dudy Pinedo en Jessica Damon – drie vooraanstaande acteurs en comedians op Curaçao – kijken terug op het leven van Melfor en de impact die hij heeft gemaakt in de theaterwereld.

Strijd tegen discriminatie 
Weinig mensen realiseren zich dat een van de grootste prestaties van Melfor was dat hij erin slaagde om alle lagen van de bevolking naar de nationale theater te krijgen, legt Pachi Damon uit.

“Hij was de eerste donkere persoon die in Sentro Pro Arte optredens gaf. Hij brak voor ons het glazen plafond en zorgde dat andere mensen daar ook konden staan.”

Melfor zorgde voor nog meer verandering. “Voordat hij er kwam, was het zo dat mensen maar een keer naar jouw show gingen, hoe goed die ook was. Eligio heeft laten zien dat de Curaçaoënaars dat anders doen; hij kreeg het voor elkaar dat mensen soms tot wel vijf keer voor diezelfde show terugkwamen.”

‘Zonder diploma, een uitzonderlijk talent’  
Een paar van zijn bekende shows waren Beberin, Hari, Humor met Eligio, De familie Fecunda en Ik ga naar Nederland.

Eigenlijk wilde Eligio Melfor zelf naar Nederland om Drama te studeren. Maar zijn moeder heeft hem dat toen niet toegestaan. Volgens Pachi Damon, heeft dit er voor gezorgd dat Melfor zich toch tot een uitzonderlijk talent ontwikkelde die een haarfijn gevoel had voor wat onder ‘het gewone volk’ zich afspeelde.

Melfor heeft zijn hart gevolgd, zag en deed wat anderen niet lukten, vertelt Damon. “Misschien was Eligio helemaal niet degene zijn geworden wie hij was, als hij in Nederland studeren. Hij liet ons zien dat je jezelf moet blijven.”

“Wellicht ben ik een betere acteur, maar hij wist andere mensen direct aan het lachen te krijgen Daardoor zijn mensen stapelgek op hem en dat maakt weer dat hij áltijd beter zal zijn dan ik. Ik kan zoveel theater-diploma’s halen als ik wil, maar Eligio was echt een natuurtalent. Daar kan niets tegenop.”

‘Wat gebeurde onder het volk, zag je meteen terug in de theater’ 
“In een wereld vol verdriet, was het goed om naar Eligio te kijken”, vertelt actrice Dudy Pinedo. “Zodra hij op het podium verscheen, begonnen mensen al te lachen.”

Wat Pinedo’s held ook haar heeft geleerd, is ‘om jezelf te zijn’. “Van Eligio leerde ik om als actrice niet anderen te gaan nadoen, maar om mezelf meer uit te dagen. Goed observeren, zodat je naar de top toe kunt groeien.”

Het is Melfor gelukt om de theaterwereld op de abc-eilanden te innoveren, vindt Pinedo. “Hij wist hoe je razendsnel een comedy show kunt samenstellen, op basis van de dingen die op dat moment actueel waren. En dat op een heel humoristische manier.”

Tot het einde was Melfor bezig met theater 
Melfor werd 82. Tot op het laatste moment was hij bezig met schrijven en regisseren van theater, vertelt actrice Jessica Damon (de zus van Pachi Damon). Tot het einde bracht hij de actualiteit naar de theaterzaal.

“Zijn laatste werk was Vlees over de datum. Er was veel ophef in de samenleving, omdat een ondernemer vlees verkocht dat over de datum was.”

Eligio Melfor heeft ook voor Jessica Damons carrière veel betekend, zegt ze. “Hij kwam altijd even kijken. Altijd gaf hij dan feedback; hoe hij het vond gaan en hoe je het net iets beter kunt maken. Hij gaf mee dat ik alles moest geven wat ik heb en tegelijkertijd dat ik vooral mezelf moest blijven.”

‘Zijn dood komt keihard aan’ 
‘De dood van Eligio Melfor komt voor ons als een harde dreun aan”, zegt haar broer Pachi Damon. “Wat we gaan missen is de gezonde concurrentie. Want als ik een theatershow maak, komt Eligio gelijk met een andere en je probeert dan weer met een betere te komen.”

Vroeger, was er geen scheldkannonade in de theaterzalen. “Hij trok alles uit de kast, zonder scheldwoorden te gebruiken. Hij slaagde erin om iedereen aan het lachen te krijgen zonder te schelden of vulgair te worden. Dat was iets heel opmerkelijks aan Eligio.”

“Zijn doel was altijd om dingen over te brengen en te zorgen dat het volk gelijk zichzelf erin herkende. Dat is hem tot het einde gelukt.”

Awards en erkenningen

Julio Constantino Hermanus ‘Eligio’ Melfor (12 di april 1940, Curaçao) heeft verschillende prijzen en erkenningen gekregen voor zijn levenswerk.

  • In 1976: Cola Debrot-prijs, de jaarlijkse cultuurprijs van Curaçao.
  • In 2020: Krus di Mérito Kòrsou, een onderscheiding van het autonome land Curaçao.
  • In 2021: benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  • In 2007: de Tapushi Literario, een erkenning voor zijn bijdrage aan Papiamentu.
De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post In memoriam – ‘Dankzij Eligio Melfor (82) gingen mensen van kleur ook naar de schouwburg’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Caribische landen willen later corona-leningen betalen, liever kwijtschelding

27 maart 2023 - 4:23pm

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hopen de corona-leningen nog niet dit jaar terugbetalen aan Nederland. De eilanden hadden om uitstel gevraagd, maar zien liever nog een kwijtschelding. 

Tijdens de corona-pandemie in 2020 en 2022 heeft Nederland de autonome eilanden geholpen met onder meer medische hulp en voedselpakketten, maar ook met honderden miljoenen aan noodleningen.

Met dat geld kon bijvoorbeeld zowel de overheid als de bedrijven die weinig inkomsten meer hadden de lonen toch nog uitbetalen. Zo werden faillissementen en werkloosheid voorkomen, toen het toerisme wegviel als gevolg van covid.

Dat de eilanden extra tijd krijgen om de leningen terug te betalen, is volgens de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten ‘cruciaal’. Richard Doornbosch, de president van de centrale bank, waarschuwde vorige week nog dat er anders problemen kunnen ontstaan.

‘Nederland wil geen kwijtschelding’
Aruba onderhandelt nog met Nederland over de herfinanciering van de corona-lening.  Want Nederland wil geen kwijtschelding, zegt de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes: “We praten dus over volledige terugbetaling, en over welke periode en tegen welke rente.”

Op 10 oktober vervalt de lening en Aruba heeft al aangegeven dat ze het bedrag dan niet in één keer kan betalen. “Nederland moet voor herfinanciering zorgen, dat staat in de leningsvoorwaarden.”

Renteloze leningen via Den Haag Aruba 441,7 miljoen euro / 915,5 miljoen Arubaanse florin Curaçao 448,2 miljoen euro / 911 miljoen Antilliaanse gulden Sint-Maarten 141,7 miljoen euro / 292,4 miljoen Antilliaanse gulden

De eilanden hadden eigenlijk tot 10 april 2022 de tijd om de zogeheten liquiditeitsleningen terug te betalen. De Rijksministerraad erkent dat de eilanden met hun economie en financiën nog niet zover zijn hersteld om dat te kunnen doen. De eilanden kregen daarom nog 18 maanden extra de tijd.

Het is de bedoeling om die tijd te gebruiken om lange termijn-afspraken te maken over de aflossing.

Zonder uitstel van de terugbetaling, zullen de financiën van de overheid op Curaçao en Sint-Maarten flink verslechteren. Dat kan ook een negatieve impact hebben op hoe de economie zich verder zal ontwikkelen.

Het gaat volgens de president van de centrale bank om ‘aanzienlijke’ leningen. In het geval van Curaçao gaat het om 22 procent van het bruto binnenlands product (bbp); het totaalbedrag dat de economie elk jaar oplevert. Voor Sint-Maarten gaat het om 11 procent van het bbp.

Het zou beter voor de economie van Curacao en Sint-Maarten zijn als de schulden worden kwijtgescholden, vindt Doornbosch.

Kwijtschelding

Vanuit alle drie de eilanden is in de afgelopen periode meerdere keren gevraagd de terugbetaling uit te stellen. De Curaçaose financiën-minister Silvania heeft daarnaast geopperd voor een kwijtschelding. Hij is niet de enige politicus die dat wil.

Als de eilanden genoeg voortgang laten zien, dan is er een kans de honderden miljoenen aan leningen worden kwijtgescholden, zei Knops in 2020 aan de Tweede Kamer. Maar niet bij voorbaat, “want daarvoor is er te veel gebeurd.”

Sint-Maarten heeft in februari tegenover de Nederlandse parlementsleden opnieuw op een kwijtschelding gewezen. Parlementslid Rolando Brison (UPP) wilde weten hoeveel zijn eiland terugkrijgt van het geld wat Nederland tijdens de slavernij heeft verdiend.

“Wij moeten de komende tachtig jaar een schuld terugbetalen aan Nederland. Hoe kunnen we ooit financieel onafhankelijk worden?”, zei Statenlid George Pantophlet (National Alliance). “Op dit moment is Sint-Maarten 1.4 miljard verschuldigd aan de Nederlandse regering. Ik vind dat meer dan slavernij.”

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen, de opvolger van Knops, zei in januari dat zij niet aan een kwijtschelding denkt. “Nee. Voorlopig niet.”

In de Tweede Kamer zei het CDA eerder bereid te zijn over een kwijtschelding na te denken, als de eilanden hun beloften over de hervormingen nakomen. In de oppositie is Bij1 voorstander van een kwijtschelding. De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Caribische landen willen later corona-leningen betalen, liever kwijtschelding first appeared on Caribisch Netwerk.

Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

26 maart 2023 - 3:24am

Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te gaan helpen. Sinds februari zamelt ze statiegeldflessen in om een steentje bijdragen aan de noodhulp.

Meer dan 50.000 mensen zijn omgekomen bij de aardbevingen. “Mama liet me wat video’s zien en ik vond het sneu voor de mensen daar”, vertelt Elize. “Als dit op Aruba zou gebeuren dan zouden we ook graag willen dat andere mensen ons helpen. Ik vroeg aan mama hoe we kunnen helpen.”

“Ik moest haar uitleggen dat de situatie daar nog steeds heel gevaarlijk is. Daarnaast gaat het ook om een oorlogsgebied”, zegt Joally Nicolaas, de moeder van Elize.

Statiegeld inzamelen
Toen Elize en haar moeder drie jaar geleden terug naar Aruba verhuisden, bleven ze in contact met de familie Ozbay in Nijmegen. Elize maakte zich ook zorgen om haar Turkse vriend Mehki. Ze belt vaak met hem. Het idee om statiegeldflessen in te zamelen kwam dan ook van Mekhi, die in Nijmegen zo’n actie startte.

“Elize vroeg zich af of zijn familie in Turkije veilig was en ik kon haar geruststellen dat het goed gaat met zijn familie. Op Aruba krijg je ook statiegeld op lokale bierflessen, dus dat was iets dat we ook hier konden doen”, legt moeder Nicolaas uit.

“Als we voedsel sturen zou het lang duren voordat ze dat krijgen en ze hebben hulp nu nodig. Dit was de beste manier om ze te helpen.”

Meehelpen
Nu het carnavalsseizoen voorbij is, hoopt Nicolaas dat er mensen zijn mee willen helpen en het statiegeld willen doneren voor de mensen die het moeilijk hebben in het rampgebied.

Nicolaas plaatste namens Elize een oproep op Facebook. “Het gaat ons niet om de likes, we hopen met het bericht meer mensen te stimuleren om in actie te komen en mee te helpen.”

Hulp voor Syrië moeilijk
Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty belemmeren de Syrische regering en ook gewapende oppositiegroepen de aangeboden noodhulp.
Tot nu toe blijft het onduidelijk in hoeverre het aankomt, legt Nicolaas uit. “Het is niet dat we er niet over hebben nagedacht, toen we de oproep plaatsten was alles richting Syrië nog gesloten, het is moeilijk om hulp daar te laten komen.

Doneren aan IHHNL
Op aanraden van de familie Ozbay gaan zij doneren naar het Internationale Humanitaire Hulporganisatie in Nederland (IHHNL). “Mensen kunnen op de sociale mediakanalen van de hulporganisatie volgen wat er met de donaties gebeurt.

“De aardbeving heeft delen van zowel Turkije en Syrië getroffen. Veel mensen uit Syrië zijn naar Turkije gevlucht. Dan helpen we ook mensen uit Syrië”, denkt Elize.
“Wat we inzamelen sturen we op en het is ook fijn, die transparantie. Mensen op Aruba kunnen bijvoorbeeld via Instagram alles volgen”, aldus Nicolaas.

Ophalen of inleveren
Intussen is een persoon al langs geweest om flessen bij hen af te leveren. Ook hebben ze een aantal afspraken gepland om flessen bij mensen thuis op te halen. “We zijn in gesprek met verschillende lokale restaurants en inmiddels hebben enkele restaurants al toezeggingen gedaan.”

Ook Zero Waste Aruba heeft toegezegd dat er flessen daar opgehaald kunnen worden. Nicolaas wacht nog het antwoord van de lokale bierbrouwerij Balashi af of ze mee willen helpen aan deze actie. Tevens heeft ze de school van Elize benaderd om te kijken of Elizes schoolvrienden ook kunnen meehelpen.

Mensen kunnen ook zelf een donatie doen aan de organisatie of de statiegeldflessen inleveren bij Pavillapark 50. Daarnaast gaat Elize samen met haar moeder ook flessen ophalen bij mensen thuis.

Hun actie loopt in totaal drie maanden, tot en met april, dan hopen ze een mooi bedrag te hebben om naar de hulporganisatie op te sturen. “We kijken eerst hoe dat nu gaat of we dat voor langere tijd gaan doen.”

‘Chikito cu curazon grandi’
“We zijn geen organisatie, het gaat om een meisje dat geïnspireerd werd door haar Turkse vriend en dit uit de grond van haar hart wilt doen”, zegt de moeder. “Chikito cu curazon grandi (klein maar met een groot hart), zoals we dat hier zeggen. Ik vind het ook belangrijk dat Elize inziet wat belangrijk is op de wereld.”

Nicolaas legt uit dat ze haar dochter de echte wereld wil laten zien, ‘de mooie maar ook de slechte dingen’. “Het is belangrijk dat ze ook weet dat ze een verschil kan maken. Als iedereen zo zou denken kan je nagaan hoeveel we met zijn allen zouden kunnen bereiken.”

En zo denkt de 8-jarige Elize ook. “Het maakt niet uit of je groot of klein bent, je kan altijd een verschil maken in de wereld. We helpen omdat dat het juiste is om te doen, hè?”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië first appeared on Caribisch Netwerk.

Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

25 maart 2023 - 6:42am

Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie is helemaal weg.” 

Eigenlijk wil hij binnenkort weer op zijn eiland Curaçao gaan wonen. Maar Nathan is er even om carnaval mee te maken. Er is een extra goede reden daarvoor, vertelt hij. “Mijn vriend loopt mee in de parade, dus natuurlijk ga je dan kijken!”

Nathan is ‘pas een jaar uit de kast’, na een jarenlange strijd om zichzelf te durven zijn. Om meer zelfvertrouwen te krijgen, probeert hij uit zijn comfort zone te gaan. “Ik mag prima hakken en make-up dragen. Juist tijdens de teener parade, omdat tieners dit al gewend zijn.”

De parade komt er bijna aan. “Ineens word ik aangesproken door een agent. Hij wijst naar mijn outfit en roept dat het hem helemaal niet bevalt. Dan zegt hij heel streng dat ik onmiddellijk moet vertrekken.”

Hij heeft make-up aan, oorbellen, een lang shirt die aan de zijkanten open is. Dat shirt bedekt de korte zwarte legging die hij aanheeft. En hij draagt hakken.

Nathan is ‘verbaasd’ dat de agent hem weg wil hebben. “Heel beleefd vraag ik aan de agent: waarom niet? Er liepen de hele avond politieagenten langs; geen van hen had me eerder aangesproken.”

“Als ik een andere agent vraag of ze iemand mogen wegsturen vanwege een outfit, loopt de ‘boze’ agent terug. Hij trekt keihard aan mijn arm en slaat mij gelijk in de boeien. De reden? Ik heb geen gehoor gegeven aan zijn bevel om te vertrekken.”

Urenlang in de cel
Hij belandt op het politiebureau. “Er werden vingerafdrukken van mij afgenomen en foto’s van me gemaakt. Daarna werd ik door een officier van justitie bevraagd. Hij zei gelijk dat ik niet word vervolgd en geen boete hoef te betalen. Onvoldoende wettig bewijs om me te vervolgen, staat in de brief die ik heb gekregen.”

“Sommige mensen kunnen mijn outfit ordinair vinden. Maar dat is zó subjectief. Vrouwen die hun tepels met een stickertje bedekken en in een string dansen, dat is geen enkel probleem. Er lopen mannen rond met hun blote bovenlijf, in een super korte legging. Dat had ik ook aan, maar met een oversized shirt, hakken, oorbellen en make-up. Zeg gewoon wat het is: homofobie.”

‘Politie jouw beste vriend? Vertrouwen is helemaal weg’
Eigenlijk wilde Nathan daarna even alle emoties opzijzetten om ‘gewoon weer carnaval te kunnen vieren’. Maar hij is daarna vooral thuisgebleven.

“Zo’n onrecht raakt je diep. Het is discriminatie en machtsmisbruik door de politie, dat zei ik al tegen de officier van justitie. Ik ben juist in de buurt van de politie gaan staan om me veilig te voelen, ook omdat ik alleen was en wat verlegen ben.”

Nathan krijgt hulp van een psycholoog, vertelt hij. “Ik wil dit trauma verwerken. Ik wil vooral dat gevoel van vertrouwen terugkrijgen.”

“Eerlijk, ik voelde me door de open opstelling van de officier veilig om me te uiten. Maar hoe kan ik me nog veilig voelen, als agenten mij discrimineren en onze grondwet vertrappen?”

“Ik voel echt dat mijn vertrouwen in de politie nu helemaal weg is”, zegt hij. “Dat ik daar zo’n gevoel aan overhoud, vind ik zo ontzettend kwalijk. Want juist in een democratie zou je de politie als een vriend moeten zien. Ze willen trouwens niet zeggen wie de agenten zijn die me hebben gearresteerd.”

‘Ga niet in discussie met de politie’
Het bekende advies: ga niet in discussie met de politie tijdens carnaval, vanwege het zero-tolerance-beleid. “Dat snap ik aan de ene kant wel. Want als ik mijn mond had gehouden, was ik niet gearresteerd.”

“Zeker als je vindt dat de politie zich niet aan de wet houdt, dan mag ik hopen dat íedereen zich dan uitspreekt. Ik wilde gewoon weten waarom de politieagent mij dreigde te arresteren.”

Nathan denkt er over na om een klacht in te dienen. “Ik wil niet alleen excuses van de politie, maar ook horen wat ze gaan doen tegen homofobie onder agenten. De politie moet haar verantwoordelijkheid nemen.”

Caribisch Netwerk heeft de Korps Politie Curaçao afgelopen week om een reactie gevraagd. Ze kunnen pas volgende week op de schriftelijke vragen ingaan. Een woordvoerder heeft laten weten dat het momenteel intern wordt uitgezocht.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Sinterklaas-grap eindigt in celstraf voor Arubaanse politicus

24 maart 2023 - 10:09pm

De Arubaanse politicus Alan Howell blijft erbij dat 11.000 gulden die hij uit de fractiepot haalde voor een Sinterklaasbonus, een ‘grap’ was. De rechter kon er niet om lachen en gaf hem twee jaar cel voor verduistering van in totaal bijna 2 ton.

Dat bedrag is afkomstig van de POR-fractie waar Howell lid van was. Het is daarmee geld van de belastingbetaler. Howell stal het fractiegeld terwijl hij ook ondervoorzitter was van het Arubaanse parlement tijdens het kabinet Wever-Croes I.

Oorzaak val kabinet in 2021
De huidige premier, MEP-leider Evelyn Wever-Croes, liet haar eerste kabinet in 2021 vallen toen ze hoorde van het strafrechtelijk onderzoek naar Howell, die net partijleider van POR was geworden.  Ze had geen vertrouwen meer in haar coalitiepartner POR.

Howell beweert nog altijd dat hij ‘erin is geluisd’ door de premier samen met zijn toenmalige partijgenoot, Andin Bikker die minister van justitie was. Bikker had afstand genomen van POR na de zoveelste schandaal in de partij. Howell meent dat POR als nieuwe partij te machtig werd en ze hem daarom lieten vallen.

Zware straf want Howell is ook politieagent
De rechter ziet dat anders zo blijkt tijdens de uitspraak: ‘een politicus die misbruik maakt van zijn positie als volksvertegenwoordiger en persoonlijke belang boven die van de burgers plaatst’. Het schaadt ook het vertrouwen, zegt hij, die mensen moeten hebben in personen in belangrijke posities.

Want Howell is naast politicus, een hoge politiefunctionaris wat de rechter hem ook zwaar aanrekent. Daarbij heeft hij geen ‘schuldbesef’ laten zien. De Arubaanse politicus zei eerder in de media ‘teleurgesteld’ te zijn in het onderzoekswerk van zijn politie-collega’s.

Sinterklaas-bonus en betaald advies van zijn vader
“Geen grap, maar een serieuze verdeling van het geld van de partijstichting.” Dat oordeelt de rechter over de Sinterklaas-bonus van 11.000 gulden waarvan Howell tienduizend gulden aan zich liet uitkeren en de rest aan zijn trouwe penningmeester.

Zij is ook berecht maar de rechter vindt – los van de bonus – dat er onvoldoende bewijs van opzet is. Howell had vooral misbruik van haar goedgelovigheid gemaakt, ze waren al jaren bevriend. Op de meeste punten werd ze dan ook vrijgesproken.

Zo’n 65 duizend gulden uit de fractiepot zou zijn gegaan naar de inmiddels overleden vader van Howell voor juridisch advies. Maar Howell senior had zijn hele leven als onderwijzer gewerkt en was geen jurist noch advocaat, stelt de rechter.

Ook stond nergens het eenmansbedrijf van de vader geregistreerd. Maandelijks zou Howell zijn vader 3000 gulden contant hebben betaald. Maar de adviezen van zijn vader kon hij in de rechtbank niet overleggen. Er ging ook fractiegeld naar de rijschool van zijn vrouw.

Contant voorgeschoten, in hoger beroep

Alan Howell (rechts) verlaat de rechtbank met zijn advocaat na het horen van zijn vonnis (foto: Sharina Henriquez)

Howell verdedigt zich met dat hij veel contant heeft voorgeschoten en daarna het geld terug heeft gehaald bij de partijstichting.  Een positieve verklaring van twee accountants over de jaarrekeningen van de stichting laat zien dat hij niets heeft verduisterd, zegt hij.

De rechter vindt dat onvoldoende bewijs: de accountants hebben namelijk niet gecontroleerd of de facturen en kwitanties wel juist waren. Behoorlijk wat facturen en kwitanties doken ineens op toen de strafzaak al liep.

Ook de advocaat van Howell reageert na afloop dat de administratie van de partijstichting wel beter had gekund. Maar dat dat niet wil zeggen dat haar cliënt schuldig is. Ze gaan in hoger beroep.

Howell wil amper reageren op het vonnis. Of hij nog doorgaat met zijn politieke carrière, die hij tien jaar geleden begon? “Ik kan er niets over zeggen. Ik moet het eerst met mijn familie hierover hebben.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Sinterklaas-grap eindigt in celstraf voor Arubaanse politicus first appeared on Caribisch Netwerk.

Van Huffelen: Caribische studenten krijgen straks automatisch burgerservicenummer

24 maart 2023 - 10:57am

Caribische jongeren die in Nederland willen gaan studeren, krijgen mogelijk vanaf 2024 automatisch een burgerservicenummer (BSN). Daardoor hoeven ze niet meer wekenlang te wachten om een bankrekening te openen of huisvesting te regelen. 

Tot nu toe moeten jongeren na inschrijving bij de gemeente nog zo’n vier weken wachten tot ze het burgerservicenummer krijgen, waardoor ze in de problemen kunnen raken.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft besloten dat ze vanaf 2024 meteen een BSN krijgen. Dat gebeurt dan als ze online een studiefinanciering aanvragen bij DUO.

‘Groot nieuws’
“Dit is groot nieuws voor de eilanden”, vindt Tyson Hill. Hij begeleidt examenscholieren op Curaçao die straks in Nederland willen gaan studeren.

Hill weet zelf ook hoe het is om te moeten wachten op een burgerservicenummer. “In mijn geval betekende het dat ik in Amsterdam nog wekenlang niet mocht studeren. Pas toen ik die brief op mijn deurmat kreeg, werd ik tot de hogeschool toegelaten.”

Zonder dat BSN kunnen de jongeren bijvoorbeeld geen zorgverzekering of telefoonabonnement afsluiten. Ook kunnen ze dan geen Nederlandse bankpas krijgen.

‘Waarom heeft dit probleem zo lang kunnen duren?’
“En het probleem speelt zich nog steeds af”, ziet Hill. “Drie van mijn studenten bereiden zich voor om over een paar maanden naar Nederland te gaan, maar ze kunnen door dit probleem geen huisvesting regelen. Dat wordt spannend.”

“Wat iedereen zich afvraagt, is waarom het zo lang heeft moeten duren voordat de Nederlandse politiek met een oplossing is gekomen. Al jaren hebben veel ouders op de eilanden nachten wakker gelegen van de stress, omdat hun kind in Nederland geen kant op kon zonder dat nummer.”

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen begrijpt ook niet waarom dat nog niet is geregeld. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende problemen waar Caribische studenten tegenaan lopen.

De Tweede Kamer heeft vorig jaar het kabinet opgeroepen om actie te ondernemen, na een motie van Kamerleden Habtamu de Hoop (PvdA) en Jorien Wuite (D66).

Maatregelen voor jongeren die in 2023 beginnen

Het besluit van het Nederlandse kabinet om Caribische jongeren via DUO een burgerservicenummer geven, kan niet direct worden ingevoerd. Het moet nog eerst langs Raad van State voor advies. Daarna kan het voorstel naar de Tweede Kamer.

Verwacht wordt dat de wetswijziging op 1 juli 2023 ingaat, maar pas in 2024 uitgevoerd kan worden.

Voor Caribische studenten die in augustus of september dit jaar aan een studie beginnen in Nederland, is het dus niet mogelijk om het plan op tijd door te voeren.

In de tussentijd wordt er gewerkt aan een oplossing, zegt Van Huffelen. “Zodra duidelijk is of er extra maatregelen mogelijk zijn, wordt dat bekend gemaakt.”

“We weten uit ervaring dat studenten het BSN in verreweg de meeste gevallen binnen een week ontvangen. De ministeries van BZK en OCW gaan wel proberen om voor individuele gevallen bij wie het langer duurt, de knelpunten weg te nemen die voor vertraging zorgen bij de inschrijving. Dit vraagt wel om maatwerk.”

De eilanden gebruiken een andere en eigen manier om personen te registreren: het id-nummer of sédula. De cijferreeks bestaat uit het geboortejaar, maand, dag en volgorde van geboorte. Wie vandaag als eerste is geboren krijgt: 2023032401. Ze hebben weer een aparte cijferreeks voor de belastingdienst, het zogeheten persoonsnummer.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Van Huffelen: Caribische studenten krijgen straks automatisch burgerservicenummer first appeared on Caribisch Netwerk.

Gratis gebitscontrole voor 400 kinderen op Curaçao, gaatjes bij 60 procent

24 maart 2023 - 12:01am

Meer dan vierhonderd kinderen hebben afgelopen weekend een gratis gebitscontrole gekregen op Curaçao. Tijdens het evenement Un smail pa Kòrsou blijkt er bij zestig procent gaatjes te zijn. 

Kinderen uit verschillende wijken op Bandabou konden zich inschrijven voor de gratis controle. “Het aantal gaatjes per kind ligt beduidend hoger dan in Nederland”, vertelt mondhygiënist Saskia den Hartog. In samenwerking met onder andere Denice Bezemer-Hoyer organiseren ze voor de derde keer deze actie.

Afgelopen zondag was het evenement bij landhuis Groot Santa Martha. Meer dan vierhonderd kinderen zijn langsgekomen. Voor de kinderen die geen vervoer hadden, zijn bussen ingezet. “Van de Tera Kòrá tot aan Knip hebben we kinderen opgehaald en naar landhuis Groot Santa Martha gebracht”, vertelt Bezemer-Hoyer.

Dat er gaatjes waren, was te verwachten. Maar er valt de mondhygiënisten ook andere dingen op. “We zagen ook meer gebits- en kaakafwijkingen. De meeste kinderen gaan niet voor controle naar de tandarts. Alleen met pijn”, aldus Den Hartog.

Volgens de organisatoren komt dit omdat veel mensen niet weten dat kinderen tot achttien jaar gratis meeverzekerd zijn voor tandheelkundige zorg. Hoe dat kan? Daar zijn verschillende verklaringen voor, volgens Den Hartog.

“De Sociale Verzekeringsbank (SVB) promoot dit niet. Ook zijn er maar weinig tandartsen waarmee de SVB samenwerkt die de kosten vergoeden. Daarnaast is fluoride dat aan het drinkwater werd toegevoegd in 2018 afgeschaft. En hier is niks voor in de plaats gekomen. Dat zie je terug in het aantal gaatjes bij de kinderen.”

De gaatjes konden zondag niet gevuld worden. “We hadden geen tandheelkundige unit tot onze beschikking verbonden aan een compressor of zo.
De kinderen werden doorverwezen naar een tandarts verbonden aan de SVB.”

Kinderen helpen door training te volgen
Den Hartog organiseert samen met haar collega-mondhygiënist Lisette van der Harst elk jaar een bijscholing voor mondhygiënisten op Curaçao. Door samen te werken met de Curaçaose Mondhygiënisten Vereniging (CVM) zetten ze zich – naast de training – ook in tijdens een hulpactie: een grootschalige en gratis gebitscontrole voor kinderen tot achttien jaar.

Tijdens de actie wordt de gezondheid van de tanden van de kinderen geregistreerd. “De gegevens worden verzameld en bijgehouden in de wijken, zodat je ze kunt vergelijken met elkaar.”

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar uit de data valt er wel iets op, volgens de mondhygiënisten. Het lijkt erop dat kinderen op Bandabou een beter gebit hebben dan de kinderen in de stad.

“Hoe dat precies komt, weten we niet”, vertelt mede-organisator Bezemer-Hoyer. “Maar het is wel opvallend. Het zou kunnen dat de kinderen in de stad meer bewerkte voeding en meer suikers binnenkrijgen.”

Naast de kinderen zijn ook een veel volwassenen op het evenement afgekomen. Die krijgen gratis voorlichting over de verzorging van het gebit en wat voor hulp ze kunnen krijgen. “Er valt op het eiland enorme winst te behalen door voorlichting te geven en met z’n allen aan preventie te doen”, aldus Den Hartog.

Ook andere wijken straks aan de beurt
“We zijn enorm trots op de groei en professionaliteit van de organisatie”, zegt Den Hartog. “We zijn hier nu voor de derde keer op het eiland voor het project.”

Ook andere wijken hebben aangegeven dat ze graag het evenement naar hun bewoners willen halen. “Eind dit jaar gaan we naar Fuik, maar ook de wijken Koraal Specht, Brievengat en Otrobanda hebben al aangegeven interesse te hebben.”

De bedoeling is dat het evenement ook in de toekomst twee keer per jaar georganiseerd gaat worden. In hoeverre dat lukt, hangt volgens de initiatiefnemers af van sponsoren, donaties en vrijwilligers. Dat kan onder andere via stichting Hulp aan Curaçao.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Gratis gebitscontrole voor 400 kinderen op Curaçao, gaatjes bij 60 procent first appeared on Caribisch Netwerk.

Parlementslid Brison verdachte in corruptiezaak Sint-Maarten, premier ‘erg blij’ met vrijlating

23 maart 2023 - 7:14am

Parlementslid Rolando Brison (United People’s Party) wordt op Sint-Maarten verdacht van corruptie. Zelf ontkent Brison; hij noemt de arrestatie en verhoor ‘een schokkende ervaring’. 

Brison is fractievoorzitter van de UPP en was van 2020 tot 2021 parlementsvoorzitter van Sint-Maarten. Hij wordt door justitie ervan verdacht dat hij smeergeld heeft aangenomen en misbruik heeft gemaakt van zijn publieke functie. De arrestatie is groot nieuws op het eiland.

Er zijn huiszoekingen gedaan, ook in zijn kantoor bij het parlementsgebouw. Een dag later is Brison weer vrijgelaten. Het onderzoek in de zaak ‘Lissabon’ loopt door, zegt het Openbaar Ministerie.

Brison zegt onschuldig te zijn
Woensdag heeft Brison voor het eerst gereageerd op zijn arrestatie tijdens een parlementsvergadering. In een korte verklaring zei Brison dat hij hoopt dat het juridische proces verder zal lopen, waardoor zal blijken dat hij onschuldig is. “De onderzoekers (van het OM) doen hun werk, dit is het systeem dat ze hebben.”

Verder bedankte hij iedereen voor hun ‘love, prayer and support’ van de afgelopen dagen. Het maakte de situatie volgens hem makkelijker om te doorstaan.

De UP Party liet eerder op zondag weten dat de vrijlating reden was voor een grootse viering. Brison blijft aan als parlementslid en zal ‘al zijn aandacht besteden aan de verdere ontwikkeling van Sint-Maarten.’

Brison is de opvolger van oud-partijleider Theo Heyliger. Hij is in 2020 veroordeeld tot vijf jaar celstraf vanwege corruptie en het witwassen van terreinen. Hij moet bijna 4 miljoen dollar terugbetalen.

Steun vanuit premier
Brison’s partij UP Party zit samen met National Alliance in een coalitie. De premier van Sint-Maarten Silveria Jacobs heeft haar steun uitgesproken aan het parlementslid: ze was ‘geschokt en bezorgd’ toen ze hoorde dat Brison was gearresteerd en daarna ‘erg blij’ te horen dat hij weer is vrijgelaten.

De premier vindt het griezelig (‘uncanny’) ‘dat deze onderzoeken opduiken op momenten dat ze de lokale politieke stabiliteit negatief kunnen veranderen’.

Sint-Maarten heeft al drie jaar hetzelfde kabinet en geniet daarmee van een ongekende stabiliteit. Het kabinet van premier Jacobs is het langst zittende kabinet sinds het eiland in 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk is geworden.

Volgens Jacobs roept het onderzoek van justitie de vraag op ‘of het inderdaad geopolitiek of lokaal is geïnitieerd’. Daarmee werp de minister-president de suggestie op dat Nederland achter het onderzoek naar Brison kan zitten.

“Ik heb veel sympathie voor het parlementslid en zijn familie; zaken als deze laten binnen onze kleine eilandsamenleving weinig ruimte voor de privacy van de naasten van de getroffenen. Het is mijn hoop dat ze kracht vinden in deze tijd van onrust.”

RST doet onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Recherchesamenwerkingsteam (RST), onder leiding van de procureur-generaal Openbaar Ministerie van Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Dit team richt zich op een gespecialiseerde aanpak om corruptie en ondermijnende criminaliteit op de eilanden te bestrijden. 

The post Parlementslid Brison verdachte in corruptiezaak Sint-Maarten, premier ‘erg blij’ met vrijlating first appeared on Caribisch Netwerk.

Bonaire spreekt op VN-top over water en klimaatverandering

22 maart 2023 - 4:38pm

Bonaire krijgt volop aandacht tijdens de Waterconferentie van de Verenigde Naties in New York. Gezaghebber Edison Rijna heeft als een van de eerste landen een toespraak gehouden namens het Koninkrijk. 

Het evenement duurt drie dagen en wordt door Nederland en Tajikistan georganiseerd. Op de conferentie worden plannen gemaakt om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot water en sanitaire voorzieningen.

Wat zegt het dat u daar voor Bonaire spreekt bij de Verenigde Naties? 

“Ik vind het heel belangrijk dat we dit doen en aandacht kunnen vragen voor iets waar de mensen op Bonaire zeker verschil in kunnen zien. En dat we daarmee ook als voorbeeld dienen voor anderen landen en eilanden in de wereld. Ik ben heel blij en trots. Dit hebben wij als Bonaire natuurlijk geïnitieerd.”

Niet iedereen daar is bekend met de situatie op ons eiland.  

“Inderdaad. Mijn taak is om dat, samen met Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Nederland tijdens deze conferentie te veranderen.”

Toespraak gezaghebber Edison Rijna tijdens VN-Waterconferentie New York (Foto: OLB)

“Ik heb verteld over de klimaattafel die we hebben opgericht en over het recente onderzoek van Greenpeace, wat van groot belang is. Greenpeace heeft aangegeven wat er gaat gebeuren als we niets doen aan de klimaatverandering. Dat hele delen van Bonaire dan onder water zullen komen te staan.”

“Ik denk dat dit Bonaire op de kaart zet. Heel veel eilanden en landen uit onze regio zijn er ook: Barbados, de Bahama’s.. Die kunnen zien wat wij als pilot al gedaan hebben. Het kan dat anderen aansluiten. Of dat we meer gaan samenwerken met behulp van de waterschappen of ministeries.”

Wat is het belangrijkste dat er moet gebeuren op Bonaire?

“Het is tweedelig. We moeten voorkomen dat water naar de zee gaat waar het koraal kan beschadigen. De waterschappen hebben ons geholpen met een rapport dat zich daarop richt. Met maatregelen voor middellange en korte termijn op het gebied van waterinfrastructuur.”

“Aan de andere kant hebben we dat regenwater ook hard nodig. Bijvoorbeeld voor landbouw. Dus dat moeten we dan zoveel mogelijk op het eiland houden, zoals we dat vroeger deden.”

“Voordat wij nutsbedrijf WEB hadden, werd het water in dammen, putten en regenbakken opgeslagen. Tot er een wet kwam dat men thuis geen regenbak meer mocht houden. Daardoor werden putten en rooien ook niet goed meer onderhouden, met alle gevolgen van dien.”

Komt de regenbak bij mensen thuis terug?

 “Nou, ik hoop wel dat we die kant op gaan. Elke druppel die op Bonaire valt, moeten we op Bonaire houden. Misschien niet voor eigen gebruik, maar wel voor de natuur en het verhogen van ons grondwaterniveau.”

Wat gaan de mensen op Bonaire hier op korte termijn van merken?

“Slecht onderhouden wegen waar veel water blijft staan, gaan we zo snel mogelijk herstellen zodat voorkomen kan worden dat water weer de wijk en de zee in gaat. Mijn bedoeling is om te zorgen dat wat er gebeurd is in het regenseizoen niet nog een keer gaat gebeuren. Daar ga ik mij hard voor maken. Dat dat aangepakt wordt voor het regenseizoen eind van het jaar.”

Heeft u ook gesproken over betaalbaar drinkwater? 

VN-Waterconferentie New York (Foto: gezaghebber Edison Rijna)

“Nee, dat is meer de kant van Tajikistan. Tot nu toe wist ik niet dat zij een van de grootste gletsjer-reserves ter wereld hebben. Ze voorzien zestig procent van het drinkwater in Azië. Dat soort dingen leer je ook hier.”

“Het is niet zomaar een land wat met Nederland over water gaat praten, maar een land dat heel belangrijk is met name in drinkwater voor een grote regio in de wereld. Dus die gaan daar meer op concentreren.”

De koning is er ook. Wat betekent dat?

De aanwezigheid van de koning geeft natuurlijk de belangrijkheid hiervan aan. Het zorgt zeker bij de VN en de landen van de wereld voor aandacht.”

“Ik heb ook begrepen dat de conferentie zoveel aandacht trok, dat er zoveel animo voor was, dat ze niet iedereen konden toelaten om mee te doen. Het is iets waar iedereen het belang van inziet.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Bonaire spreekt op VN-top over water en klimaatverandering first appeared on Caribisch Netwerk.

‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

22 maart 2023 - 11:30am

Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger geworden nadat universiteiten zelf hun aankomende studenten selecteren, ziet Asosiashon Mediko di Antias (AMA).

De vereniging wil dat de politiek actie onderneemt zodat studenten eerlijke kansen krijgen, ‘ongeacht de achtergrond’.

Jhuresy La Roche, AMA-vicevoorzitter en arts in opleiding tot Specialist (AIOS) Cardiologie, zag tijdens haar studie weinig Caribische studiegenoten. “Ik merkte tijdens de geneeskunde-opleiding dat er weinig mensen waren met dezelfde achtergrond als ik.”

Sinds 2017 is er een daling in het aantal studenten met een migratieachtergrond die toegelaten worden. Dat blijkt ook uit het promotieonderzoek van Lianne Mulder die de kansenongelijkheid in de selectie van het hoger onderwijs onderzocht.

‘Caribische kandidaten staan 1-0 achter’
Op basis van de selectieprocedure van de school wordt een ranglijst gemaakt. Er zijn verschillende trainingen of cursussen te volgen om kandidaten beter voor te bereiden zodat ze voor een hoger rangnummer kunnen scoren. De kosten hiervan kunnen in de duizenden euro’s oplopen.

Katherine van Ierland.

“De decentrale selectie is een grote business”, merkt Katherine van Ierland op. Zij is arts-niet-in-opleiding-tot-specialist (ANIOS) voor gynaecologie en obstetrie en zit ook in het bestuur van AMA.

“Een onderdeel van de selectie is de taaltoets, als Nederlands niet je moedertaal is, voel je je minder zeker over het halen van de toets terwijl het bij de exacte vakken wel goed gaat, dan is het niet gek dat we niet hoog ranken.”

Caribische studenten kunnen het zich niet veroorloven om deze extra kosten te maken. De meeste trainingen zijn ook niet online te volgen. “Dan staan we al met 1-0 achter. Op de eilanden zijn er geen mogelijkheden om zulke trainingen te volgen.”

Geen ministersplaatsen

In 2017 hadden Caribische studenten nog een extra kans om toegelaten te worden met de zogeheten ministerplaatsen. Maar Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt het geen gelijke behandeling als er speciale plekken worden reserveren voor Caribische studenten. In plaats daarvan komt er weer een loting terug.

De minister wil onderzoeken hoe Caribische studenten toegelaten kunnen worden tot medische opleidingen. De resultaten van dit onderzoek worden naar verwachting in juli bekend gemaakt.

Grote vraag naar specialisten op de eilanden
Er is nog een groot probleem, ziet AMA. De Caribische studenten die wel toegelaten worden tot een medische opleiding, kunnen zich moeilijk daarna verder specialiseren. De plekken voor vervolgopleidingen zijn beperkt, omdat er alleen rekening wordt gehouden met de hoeveelheid specialisten die er in Nederland nodig zijn. De grote vraag naar specialisten vanuit de eilanden worden hier niet in meegenomen.

Dat maakt de situatie ‘extra pijnlijk’, zegt de vereniging. Nu worden veel buitenlandse specialisten ingevlogen. “Voor ons zijn de eilanden thuis en willen we graag ons steentje bijdragen.”

Bonded Medical Places
‘Bonded Medical Places’ zou een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan specialisten op de eilanden, vindt de vereniging. Caribische studenten worden opgeleid en in ruil daarvoor moeten ze een aantal jaar in een ziekenhuis op de eilanden werken. Het concept is al jarenlang succesvol in Australië en wordt ook voor een deel in Suriname gebruikt, legt Van Ierland uit.

Werkeloze specialisten ook aan de bak
In Nederland zijn er veel specialisten die momenteel geen vaste baan kunnen vinden. Het bieden van zulke opleidingsplekken in samenwerking met ziekenhuizen zou ook de werkloosheid onder specialisten in Nederland kunnen verlichten, aldus AMA.

Wie financiert het?
De kosten van een opleiding tot medisch specialist zijn rond de 100.000 euro per jaar. Een medische opleiding van gemiddeld zes jaar komt dan heel duur uit. Op de eilanden is er interesse voor zo’n programma als bonded medical places.

Maar dan blijft de vraag, wie gaat dat financieren? “Het is een investering maar gezien de financiële situatie waarin de eilanden zich nu verkeren hebben ze die flexibiliteit niet”, zegt Van Ierland.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Onderzoek naar plagiaat nieuw embleem Curaçao in april klaar

21 maart 2023 - 9:11am

Het onderzoek naar mogelijke plagiaat van de winnares van het nieuwe Curaçaose embleem zal in april afgerond zijn. Dat zegt minister Sithree van Heydoorn (Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport) in een reactie tegenover Caribisch Netwerk.

“Vorige week heb ik een update van Stichting Overheidsaccountants Bureau (SOAB) gekregen”, vertelt de minister. “Eind maart is er een draft voor hoor en wederhoor; en eind april verschijnt het definitieve rapport.”

Ophef rondom embleem voor Curaçao
Het kabinet op Curaçao heeft vorig jaar een wedstrijd georganiseerd voor een nieuw embleem voor het eiland. De minister hoopte daarmee op meer saamhorigheid en positiviteit, maar het zorgde voor een storm aan kritiek vanuit inwoners op het gewonnen ontwerp.

De kolibrie is niet de nationale vogel van Curaçao (en ook niet blauw, maar groen), de afgebeelde cactus komt niet voor op het eiland en het bootje zou op een ‘Venezolaanse go-fast’ lijken, was toen de kritiek.

Winnares ontkent plagiaat
Daarna werd winnares Andresetti Monart op Facebook van plagiaat beschuldigd: uit een vergelijking met plaatjes van databank Shutterstock, zou de conclusie zijn dat zij het niet zelf heeft ontworpen. Door de ophef heeft de minister toen besloten om een onderzoek in te stellen.

Tegenover Caribisch Netwerk ontkende zij plagiaat te hebben gepleegd. “Ik heb de beelden zelf getekend. Als grafisch ontwerper ken ik de wetten omtrent auteursrechten en de procedures bij het ontwerpen van een nationaal embleem”, zei ze in oktober.

Het winnende embleem en de elementen van Shutterstock.

Voor het winnende concept was 15.000 gulden uitgeloofd. Het is onbekend of Monart dit bedrag ontvangen heeft.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Onderzoek naar plagiaat nieuw embleem Curaçao in april klaar first appeared on Caribisch Netwerk.

Welke coalitie krijgt Bonaire? MPB lijkt de sleutel in handen te hebben

20 maart 2023 - 4:40pm

Welke partijen gaan besturen op Bonaire? Een paar dagen na de verkiezingen voor de eilandsraad, liggen een aantal scenario’s op tafel. MPB lijkt de sleutel te zijn, terwijl Demokrat nog op een restzetel hoopt via een hertelling.

Partijleider Clark Abraham eist een hertelling. PDB ziet ‘een zodanig klein verschil’ in het aantal stemmen, dat ze er zeker van willen zijn dat het allemaal wel klopt. Want stel dat er fouten zijn gemaakt én PDB zo’n 50 stemmen meer blijkt te hebben.

In dat geval gaat een van de restzetels niet naar UPB, maar naar PDB. De optie voor opnieuw een coalitie van MPB+UPB valt dan ook weg. En dan ziet de eilandsraad er ook anders uit: Demokrat (4), UPB (2), MPB (2) en M21 (1).

Terwijl Demokrat (PDB) een grote overwinningsoptocht houdt, laat de groene partij UPB weten voorlopig geen gesprekken met ze te gaan voeren voor een coalitie. Onder andere vanwege de vraag om een hertelling.

UPB schort gesprekken met Demokrat op
Zaterdag heeft Demokrat een delegatie benoemd die in de tussentijd met verschillende partijen wil praten. Ook UPB is – net als MPB en M21 – uitgenodigd voor een gesprek dinsdag.

Daar is geen antwoord op gekomen. Wel heeft UPB de volgende dag in een statement bekendgemaakt dat ze het niet zien zitten om met Demokrat te praten, vanwege de vraag om een hertelling.

“Het standpunt van de Democratische Partij brengt met zich mee dat het geen enkele zin heeft om op dit moment besprekingen te gaan houden met de partij, aangezien zij een ander beeld hebben van de verdeling van de zetels”, aldus de verklaring.

Aanhangers van Demokrat vinden dat hun partij aan de beurt is om te besturen, omdat de partij de meeste stemmen heeft behaald. Ze reageren verontwaardigd over de verklaring van UPB om niet in gesprek te gaan voor een coalitie.

“Geen enkele politieke partij heeft de absolute meerderheid”, aldus UPB. “Wat met zich meebrengt dat de bewering dat er verandering in de regering moet komen nergens op gebaseerd is.”

Welke coalitie wordt het? Dit zijn de verschillende scenario’s
Demokrat (3) en M21 (1 zetel) hebben inmiddels een samenwerkingsovereenkomst getekend. Die combinatie is alleen niet genoeg voor een coalitie. Er is steun nodig van nog een partij: UPB (3) of MPB (2).

Een eerdere coalitie tussen PDB en UPB hield het amper en jaar vol (2015-2016). Tijdens de campagne werden er ook vragen gesteld, of deze combinatie weer mogelijk is. Oud-partijleider Ramoncito Booi heeft zich de afgelopen weken negatief uitgelaten over die combinatie.

Bij UPB (3) is de voorkeur om door te besturen met MPB (2), ondanks dat de blauwe partij nu de zetels heeft verloren. In de afgelopen jaren was er in de Bonairiaanse media steeds onvrede te merken binnen die coalitie.

Als UPB niet wil samenwerken met Demokrat, dan heeft de blauwe partij MPB de sleutel in handen voor een nieuwe coalitie. Oud-partijleider Elvis Tjin Asjoe zei kort na de uitslag dat zijn partij het niet heeft verdiend om ‘afgestraft’ te worden.

MPB laat maandag in een verklaring weten dat de partij ‘de deur openhoudt voor alle partijen’. De partij laat weten dat ze ‘door kandidaten van Demokrat, UPB en M21’ gebeld te zijn om gesprekken te gaan voeren. “Echter, het onderhandelen is nog niet begonnen.”

“Onze partij wil niet de 2034 stemmen die wij uit vertrouwen hebben gekregen tenietdoen”, schrijft MPB. “Dit is een van de redenen waarom onze deuren openstaan om met iedereen aan tafel te gaan. Ook staan we open om gesprekken te voeren met eenieder die herkent wat onze partij de afgelopen vier jaar gedaan heeft en die een coalitie willen vormen met MPB.”

Hertelling van de stemmen
Mocht de hertelling er komen én Demokrat ook nog de restzetel krijgen, dan liggen de kaarten er anders voor. De combinatie van Demokrat en M21, zou in dat geval voldoende zijn om een meerderheid te vormen.

Tot nu toe is het niet bekend of en wanneer de hertelling gaat plaatsvinden. Op donderdag 23 maart komt het hoofdstembureau bijeen.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Welke coalitie krijgt Bonaire? MPB lijkt de sleutel in handen te hebben first appeared on Caribisch Netwerk.

Verkiezingen Sint-Eustatius: PLP opnieuw winnaar

17 maart 2023 - 4:39am

De Progressive Labour Party (PLP) heeft opnieuw de verkiezingen voor de eilandsraad op Sint-Eustatius gewonnen. Het CDA haalt er geen; de twee andere zetels blijven bij DP.

Het is sinds 2015 de de derde keer op rij dat PLP de verkiezingen wint. Onder leiding van Rechelline Leerdam, heeft de partij bijna 56 procent van de stemmen. Dat is goed voor opnieuw drie van de vijf zetels. De DP, onder leiding van Raquel Spanner-Carty, wint de andere twee zetels in de eilandsraad.

Het CDA deed voor het eerst lokaal mee op Sint-Eustatius, onder leiding van Sjahairah Fleming. De partij heeft te weinig stemmen gekregen voor een zetel.

Daarmee blijft de verdeling hetzelfde als in 2020, toen er verkiezingen werden gehouden na het bestuurlijk ingrijpen van Den Haag.

Partij 2023 2020 Verschil Progressive Labour Party (PLP)
Rechelline Leerdam 3 3 – St. Eustatius Democratic Party (DP)
Raquel Spanner-Carty 2 2 – CDA Statia
Sjahairah Fleming 0

‘Herstel van de democratie’ 
De eilandsraad van Sint-Eustatius heeft nog niet alle bevoegdheden terug, omdat de Nederlandse regering het lokaal bestuur heeft overgenomen in 2018. Volgens een onderzoek zou er sprake zijn geweest van wanbestuur. Oud-staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) kreeg toen steun van de Tweede Kamer om in te grijpen.

Zijn opvolger, staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66), heeft in de afgelopen weken belooft dat het eiland ‘zo spoedig mogelijk’ na de nieuwe verkiezingen haar budgetrecht terugkrijgt.

Eerste Kamer 
De drie bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius hebben woensdag 15 maart ook voor de Eerste Kamer meegestemd via een zogeheten kiescollege, omdat de eilanden niet tot een provincie behoort

  • 71 procent op de DP (582 stemmen) gestemd
  • 39 procent op het CDA (236 stemmen)

PLP deed niet mee aan deze verkiezingen voor het Kiescollege.

Grootste stemmentrekkers 
De grootste stemmentrekker blijken niet de lijsttrekkers, maar de oud-partijleiders van zowel PLP als DP.

Terwijl ze bij deze verkiezingen op nummer zeven op de lijst van DP staat, krijgt Mercedes Lopes-Spanner heeft ze de meeste stemmen gekregen: 299. Lijsttrekker Raquel Spanner-Carty haalde zelf 112 stemmen.

Oudgediende Clyde van Putten (PLP) volgt als tweede grootste stemmentrekker met 269 stemmen. Dat is ook meer dan de huidige lijsttrekker Rechelline Leerdam (144).

‘We are there to work with everyone’
Leerdam richtte zich in een reactie na de verkiezingsuitslag aan de bevolking. Volgens Leerdam is er veel werk te verrichten en heeft de bevolking aangegeven dat ze willen dat het werk door PLP wordt gedaan.

De partij benadrukt dat de democratie, zoals die in 2018 door Nederland opzij is gezet, nog steeds niet is hersteld.

“Ik had verwacht te winnen en ook met dit goede resultaat. Have no fear. We are there to continue work with everyone. Alle hens aan dek om te zorgen voor een beter St. Eustatius, our beloved home.”

“Dank voor uw vertrouwen waarmee we het vele harde werk waar we mee zijn begonnen voort kunnen zetten. We zijn er voor alle inwoners van het eiland en gaan verder werken aan de ontwikkeling van het eiland.”

Alleen vrouwen als lijsttrekker
De leiders van PLP, DP en CDA benadrukten tijdens de verkiezingscampagne dat het feit dat Statia enkel vrouwelijke partijleiders kent vooral iets was waar in de bevolking over werd gesproken. Zelf waren ze er minder mee bezig, zeggen ze.

“Veel mensen wezen ons erop dat de vrouwen de partijen leiden”, vertelt DP-lijsttrekker Raquel Spanner-Carty. “Dat de drie vrouwen onder meer qua haardracht veel overeenkomsten hebben. We zijn er zelf minder mee bezig. We willen alledrie werken aan een beter Statia, onder meer door het vaststellen van een sociaal minimum, dat ten goede komt aan de bevolking.”

CDA-lijsttrekker Sjahairah Fleming heeft gezien dat er tussen de leiders van de drie partijen veel overeenstemming is. Ondanks dat haar partij CDA geen zetel krijgt in de eilandsraad, kijkt ze tevreden terug op de campagne, zegt ze.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

The post Verkiezingen Sint-Eustatius: PLP opnieuw winnaar first appeared on Caribisch Netwerk.