kop

Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 32 min 29 sec geleden

Curaçao bereidt zich voor op tropische storm Bonnie, avondklok aangekondigd

29 juni 2022 - 7:22am

WILLEMSTAD – Het orkaanseizoen is nog maar net begonnen en Curaçao maakt zich al op voor de eerste tropische storm dat het eiland zal aandoen. Het is druk op straat, er komt een avondklok en er is kritiek op de overheid die te laat zou zijn begonnen met voorlichting.

Omdat de kracht van de storm nog lastig in te schatten is, roept de premier inwoners op om zich voor te bereiden op het slechtste scenario en te hopen op het beste. De storm komt eerder aan dan verwacht: al op woensdagmiddag in plaats van de avond.


Verslag: Kim Hendriksen

Komst van de storm roept herinneringen op
Veel mensen denken aan 2010, toen Curaçao werd geraakt door het staartje van orkaan Tomás. In één nacht viel er meer regen dan normaal in een heel jaar valt. Een groot deel van het eiland ondervond hierdoor wateroverlast, in sommige wijken waren er overstromingen. Twee mensen verloren hun leven.

Niet alleen is het heel vroeg in het orkaanseizoen, ook de baan die de storm volgt is uitzonderlijk voor de abc-eilanden. Normaal gesproken worden Aruba, Curaçao en Bonaire ten noorden gepasseerd.

Bonnie zal waarschijnlijk woensdag aan in de middag juist ten zuiden van het eiland gaan passeren. Gevreesd wordt voor veel regen, plaatselijke overstromingen en schade aan de zuidkust, waar de mooie stranden zijn.

Avondklok
De verwachting is dan ook dat het ook woensdag druk op de straat zal zijn, met rijen supermarkten en tankstations. Op Curaçao gaat een avondklok in, vanaf 16.00 uur geldt de ‘toke de keda’ tot nader orde. Uitzondering geldt voor mensen met een vitaal beroep.

Opnieuw drukte verwacht
De meeste mensen op straat geven aan dat zij zich wel wat hebben voorbereid. Het is ook drukker dan normaal in de supermarkt. Producten in blik zijn schaars.

“Ik heb wat extra spullen in blik gekocht en ik heb alle losliggende spullen in mijn tuin opgeruimd”, vertelt een vrouw terwijl ze met een volle supermarktkar naar haar auto loopt.

Ondanks dat de storm het gesprek van de dag is, blijven veel mensen sceptisch. “We worden al jaren gewaarschuwd voor stormen die het eiland zouden aandoen, maar tot nu toe bleek dat vaak een storm in een glas water”, reageert iemand in de supermarkt.

Bonaire spreekt inwoners aan op eigen verantwoordelijkheid

Op Bonaire zijn alle scholen op woensdag 29 juni gesloten in verband met de aankomende tropische storm. Het eiland heeft verder geen avondklok ingesteld, zoals op Curaçao. De overheid geeft de bevolking vooral veel informatie over de verwachte windstoten en hoeveelheid regen die gaat vallen. Voor de rest benadrukt de overheid dat het ‘ieders eigen verantwoordelijkheid’ is om voorbereid te zijn op slecht weer.

Op de website van de gemeente worden hierover de volgende richtlijnen gegeven: ‘‘Nu we in het orkaanseizoen zijn beland is het nodig om altijd voldoende voedsel en drinkwater in huis te halen. Met name voedsel dat niet snel bederft. Het is ook handig om kaarsen of een zaklamp in huis te hebben mocht de stroom uitvallen. Laad ook daarom de mobiele telefoon zodat er nog communicatie nog lang  mogelijk is. Spreek ook nu al af naar wie je toe kan gaan als je je huis moet verlaten in geval van nood. Bij slecht weer en orkaan blijf binnen.’’

Bedrijven vroeg dicht
Veel bedrijven geven gehoor aan het advies van de overheid. Overal op het eiland wordt rondom verschillende bedrijven het terrein schoongemaakt. De losliggende spullen kunnen in een storm gevaarlijk worden. Winkeliers laten via sociale media weten dat ze woensdag in de vroege middag al dicht zijn.

Kritiek op kabinet Curaçao
Er is ook kritiek op het kabinet. De waarschuwing voor de tropische storm zou eerder moeten zijn afgegeven, vindt bijvoorbeeld de wijkleider van Ser’i Fortuna. Niet pas op maandag; twee dagen van tevoren. Juist de mensen die in armoede leven, hebben meer tijd nodig om zich voor te bereiden. Het vraagt ook tijd om hulp voor deze mensen te organiseren.

‘Aruba goed voorbereid’

De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes heeft voor de bevolking van Aruba voor woensdag 29 juni een strak schema opgelegd. Zo moeten om 12 uur alle niet-essentiële winkels en overheidsdiensten de deuren sluiten. Om twee uur ’s middags geldt dat voor essentiële winkels, zoals apothekers, supermarkten en bouwmarkten. Om vier uur ’s middags stopt het openbaar vervoer met rijden en om zes uur ’s middags gaan de schuilkelders open.

In tegenstelling tot Curaçao heeft Aruba geen avondklok ingesteld. De ‘code rood’ die is ingesteld, geldt tot donderdagmiddag.

‘Waar zijn de schuilplekken?’
Veel inwoners op Curaçao weten niet waar de schuilplekken van de overheid zijn. Premier Pisas zei dinsdagavond in zijn persconferentie, een dag voor de storm, met meer informatie te komen. Intussen heeft de overheid vannacht op Facebook de plekken bekendgemaakt.

Dia di Bandera
Op 2 juli viert Curaçao normaalgesproken de Dag van het Volkslied en de Vlag; een dag die groots wordt gevierd in Willemstad. De grote tribune is door de komst van de storm niet opgebouwd. Premier Gilmar Pisas ziet het ‘erg somber’ in dat de activiteiten door zullen gaan. Na de storm komt een evaluatie.

The post Curaçao bereidt zich voor op tropische storm Bonnie, avondklok aangekondigd first appeared on Caribisch Netwerk.

Orkaan op komst? In één van de armste wijken van Curaçao weten mensen dat niet op tijd

28 juni 2022 - 7:36pm

CURAÇAO – De wijk draagt de naam ‘Berg van geluk’, maar Ser’i Fortuna is allesbehalve dat. Hier heerst werkloosheid, zie je kapotte huizen en veel puin. Wijkvoorzitter Omar de Camps maakt zich al dagenlang zorgen om de veiligheid van zijn geliefde buurtbewoners. Er is een storm, of misschien zelfs een orkaan op komst.

Als je op Curaçao iemand vertelt dat je naar Ser’i Fortuna gaat, is de kans groot dat mensen je aankijken alsof ze water zien branden. Het wordt gezien als een beruchte wijk, vlakbij luchthaven Hato, waar de zorgen groot zijn. Mensen voelen zich vooral in de steek gelaten door de politiek en volgen het nieuws niet zo, is wat je ook hoort als je met de mensen praat.

Deze zondag is anders; niet de rustdag die De Camps gewend is. Met nog drie, vier dagen voordat tropische storm of orkaan Bonnie het eiland bereikt, kan hij al stellen dat de overheid ‘te laat’ in actie is gekomen.

Basisschool helemaal gesloopt: ‘Alle waardevolle spullen zijn weg’
Verschillende huizen zijn in een slechte staat, met bijvoorbeeld ramen die amper sluiten. Het gaat soms ook om de sociale woningen van de overheid, waar je duidelijk achterstallig onderhoud ziet. Hoe meer hij de zorgen bij elkaar optelt, hoe somberder het beeld wordt.

Dit was Kolegio Dodo Palm, intussen ‘een ruïne’, zoals de wijkleider Omar de Camps het beschrifjt.

Hij verwijst naar een plek midden in de wijk, waar je inmiddels een verlaten school kunt zien. “Het is helemaal gesloopt. Mensen hadden tijdens de pandemie geen werk. Ze namen de waardevolle dingen mee om te verkopen. Dit wás Kolegio Dodo Palm.”

Dat er ooit kinderen speelden, is moeilijk voor te stellen. Het ziet eruit als een dumpplek. “Je ziet houten balken, allemaal losse dingen en heel veel grofvuil. Bij onweer met veel wind, en zeker bij een tropische storm of orkaan, zal de wind voor veel schade zorgen. Al die losse dingen waaien weg, vallen op auto’s.”

“Wat als een van die dingen een raam van een woning verderop doorboort?”, aldus de wijkvoorzitter. “Het is zo ontzettend belangrijk dat de overheid hier iets aan doet. Dit is zorgelijk, ronduit gevaarlijk voor de mensen die er wonen.”

De wijk ligt op een berg, het vangt meer wind op
Met de komst van tropische storm Bonnie maakt de wijkvoorzitter zich ‘ernstige zorgen’ om de veiligheid van zijn geliefde wijkbewoners. Ja, de wijk is anders dan de rest van Curaçao, vertelt hij. Vooral omdat het op een berg ligt, waardoor het veel wind vangt.

Wie binnen kijkt, ziet wat armoede voor sommige mensen betekent in de wijk Ser’i Fortuna.

Dat de wijk verder verpaupert, versterkt het gevoel dat veel mensen in Ser’i Fortuna hebben: de politiek op Curaçao is ze al jaren geleden al vergeten. Als je hier met mensen praat, merk je dat ze de hoop hebben opgegeven dat de politiek hen komt helpen.

De Camps vindt het belangrijk dat hij opkomt voor de andere wijkbewoners. “Inwoners moeten in staat gesteld worden om zichzelf te beschermen. Op een of andere manier: ik wil dat de overheid de mensen komt helpen. Deze wijk vormt óók deel uit van Curaçao.”

Ruim van tevoren mensen alert maken
“Normaal gesproken start de overheid vroeg met bulletins. Dan heeft iedereen het in de wijk erover.” Maar vlak voordat de week begint, is die boodschap niet gekomen en dat is volgens de wijkvoorzitter al te laat.

Wat doen inwoners van Ser’i Fortuna dan als ze inmiddels wel weten dat hun huis geen flinke stormen of orkanen kunnen doorstaan? “Dat ligt er dus aan of de boodschap van de overheid hen tijdig bereikt”, benadrukt De Camps.

Met minder dan 24 uur voordat de storm het eiland bereikt, heeft het kabinet op Curaçao nog niet bekendgemaakt waar de schuilplaatsen op het eiland zijn.

“Wij wonen op een berg, wat de situatie anders maakt dan de rest van Curaçao. Als de overheid ze niet tijdig vertelt waar je kunt schuilen, dan blijven ze in een gevaarlijke situatie.”

“De overheid had houten platen en spijkers moeten uitdelen, zodat inwoners hun ramen en zichzelf kunnen beschermen”, vertelt hij. “Men leeft hier alsof er niks aan de hand is. Geen enkele zorgen.”

Wie ramen heeft, timmert buiten een houten plaat erop ter bescherming. Deze glazen shutters gaan niet helemaal dicht, waardoor de harde wind van een storm of orkaan een direct gevaar vormt voor het huis en de veiligheid van de mensen die erin schuilen.

Het plafond valt af. Er is amper geld voor elektriciteit, laat staan voor een nieuwe lamp.

De achterkant een huis: met tweedehands hout wat bij elkaar is gesprokkeld, is de muur dichtgetimmerd en is een deur geïmproviseerd.

The post Orkaan op komst? In één van de armste wijken van Curaçao weten mensen dat niet op tijd first appeared on Caribisch Netwerk.

Tropenmuseum opent vaste tentoonstelling over de Nederlandse slavernij, ‘Ook de Caribische stem is te horen’

27 juni 2022 - 3:25pm

AMSTERDAM – Hoe werkte het koloniale systeem? Welke sporen zie je daar nu nog van? Het Tropenmuseum is begonnen met een vaste expositie over ‘Onze koloniale erfenis’. 


Verslag door Sam Jones

De zalen van de tentoonstelling zijn verdeeld rond tien verschillende thema’s zoals handel en rijkdommen, slavernij, verzet en veerkracht en hedendaags racisme. Met de expositie wil het museum laten zien hoe het Nederlandse kolonialisme de wereld voor een deel heeft gevormd, maar met name ook laten zien hoe mensen het kolonialisme doorstonden.

Meer dan 500 objecten te zien
“We laten zien is hoe het systeem werkt”, vertelt Wendeline Flores, conservator Caribisch Gebied en Koloniale Geschiedenis. Zij heeft zelf een Curaçaose achtergrond. “Kolonialisme was een systeem van onderdrukking. Er waren allerlei mechanismen om dat systeem te legitimeren en in stand te houden.”

“Heel vaak ging het over het verhaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de VOC en de West Indische Compagnie, de WIC. Over de rijkdommen van de slavenhandel. Maar op de tentoonstelling gaat het ook om verzet tegen het koloniale system.”

“Aan de ene kant gaat het over het grote verhaal van het systeem en aan de andere kant over individuele verhalen van mensen die in opstand kwamen. We hebben vijfhonderd objecten. Eigenlijk vertellen al die objecten een verhaal.”

Niet zwart of wit, maar ‘meerstemmig’
De kelders van het statige gebouw van het Tropenmuseum herbergen een schat aan koloniale werken. Op deze tentoonstelling hebben ze het niet over verhalen vanuit een wit óf een zwart perspectief. Het gaat volgens het museum om een ‘meerstemmig’ beeld dat ze aan de bezoeker willen geven.

Ook de Caribische stem is te horen. “Voor het Caribisch gebied hebben we vooral gekozen voor hedendaagse makers”, vertelt Flores. Makers als documentairemaker en fotograaf Selwyn de Wind, beeldend kunstenaar Avantia Damberg en muzikant en componist Vernon Chatlijn.

Kunstwerk Koloniale Erfenis. Foto: Sam Jones Productions

“Er is ook een audio-installatie, gemaakt door Vernon Chatlijn”, vertelt Flores. “Hij gaat in op de tambú-muziek, zumbi en winti.”

“Ook zijn de instrumenten te zien die uit onze eigen collectie gehaald zijn. We hebben druk-knopjes bij de instrumenten gezet en als je daarop drukt hoor je de verschillende ensembles van Chatlein.”

Tentoonstelling naar de eilanden?
De komende zeven jaar is de expositie te bezoeken. Naar de eilanden verhuizen is lastig, vertelt tentoonstellingsmaker Rik Herder. Maar veel zal ook online te zien en te beleven zijn.

“Lezingen en debatten gaan we streamen. Daar hebben we tijdens de corona-pandemie veel mee geëxperimenteerd. Maar het Tropenmuseum optillen en op de eilanden plaatsen, dat kunnen we helaas niet.”

Meer weten over het slavernijverleden

Lezen:
Welke rol speelde Nederland in de slavernij? (NPO Kennis)
Wat is racisme? (NPO Kennis)

Luisteren:
Het slavernijverleden van Curaçao doorwerkt in het heden (BNNVara, NPO Radio 1)
De plantage van onze voorouders (VPRO, NPO Radio 1)

Kijken:
Het leven op een slavenschip (NTR)
Atlas – De rol van de Nederlandse Bank tijdens de slavernij  (NTR)
Geboeid: Terug naar de plantage (EO)

Quiz:
Hoeveel weet jij over het slavernijverleden? (NPO Kennis)

The post Tropenmuseum opent vaste tentoonstelling over de Nederlandse slavernij, ‘Ook de Caribische stem is te horen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Van Huffelen over reisbezoeken: ‘Belangrijk dat alle collega’s hier naartoe komen, om de kern van problemen zelf te zien’

24 juni 2022 - 10:28am

KRALENDIJK – Nederlandse bewindslieden vliegen de afgelopen maanden af en aan naar de Caribische eilanden. Als het aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) ligt, zal dat vaker gaan gebeuren. Zij vindt dat de reisbezoeken leiden tot betere politieke beslissingen in Den Haag voor mensen in de Cariben.

Van Huffelen zegt dat ze wat anders is gaan denken en anders is gaan kijken naar de problemen op de eilanden door haar verschillende werkbezoeken aan de eilanden. “Je hoort en ziet het dan van iemand die dat echt meemaakt.”

“Je ziet steeds weer nieuwe indrukken”, zegt Van Huffelen tegen het einde van haar tweede bezoek aan Bonaire. “Daarom vind ik het belangrijk dat mijn collega’s hier naartoe komen; dat ze er zijn. Door samen met mijn collega’s te komen, kunnen we de kern van de problematiek zien.”


Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) in gesprek met correspondent Marit Severijnse


Op sociale media is vaak de reactie te lezen dat de bewindslieden op ‘snoepreisjes’ zouden zijn als zij de Caribische delen bezoeken. “Maar als je hier niet bent, dan zie je niet wat de kern van de problematiek is. Je kunt ook niet de juiste stappen zetten die ontzettend nodig zijn”, vindt de staatssecretaris.

“In februari heb ik de eerste gesprekken gevoerd met ongelofelijk veel mensen die heel veel verteld hebben over wat zij dachten dat nodig was. Ondertussen hebben we in de voorjaarsnota een flink budget vrijgemaakt voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.”

Heerlijk gewandeld op de malekon, mooie gesprekken gevoerd. Ik sprak onder meer Eddy & Eddy over het eiland en de zwemlessen in zee. Vissers vertelden me over wat hun leven beter zou maken. Danki pa e kombersashon ameno. pic.twitter.com/46TxCFi93e

— Alexandra v Huffelen (@AvHuffelen) June 18, 2022

Problemen rondom huisvesting in Caribische gemeenten
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) kwam met staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) mee om te praten over de problemen rondom huisvesting. Er is op Bonaire een grote vraag naar betaalbare huur- en koophuizen.

De Jonge kondigde namens het kabinet een aantal maatregelen aan om ‘de gewone Bonairiaan’ aan een huis te helpen.

Zorg en huiselijk geweld
Deze week was staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) ook aan de beurt. Hij heeft in de bijzondere gemeenten Bonaire en Sint-Eustatius gesprekken gevoerd over de zorg, jeugdzorg en het aanpakken van huiselijk geweld.

Dinsdag sprak hij op Aruba met de drie zorgministers van de autonome landen Curaçao, Sint-Maarten en Aruba om afspraken te maken op het gebied van volksgezondheid.

‘Mensen waarderen de hartelijkheid’

“Het valt op dat de staatssecretaris tijdens haar werkbezoeken veel bezig is om gesprekken aan te knopen met inwoners”, vertelt correspondent Marit Severijnse.

“Tijdens een wandeling aan de boulevard in Kralendijk knoopt ze gesprekjes aan met vissers, bijvoorbeeld. Tijdens de persconferenties op de abc-eilanden begint ze haar toespraken steeds met de eerste paar zinnen in het Papiaments. Het kan misschien voor sommige mensen iets kleins zijn, maar je ziet dat mensen het hier waarderen.”

“Ook richt ze zich in haar speech meteen tot de inwoners: ‘U wilde dat… en we hebben geluisterd. Nu zijn we hier om te luisteren wat er nog meer nodig is’. “Je hoort van inwoners dat ze de indruk hebben dat Van Huffelen iemand is die oprecht in ze geïnteresseerd is. Ze spreekt ook met enthousiasme over culturele feesten die ze daar bijwoont. Het is de toon die de muziek maakt, maar mensen hebben juist ook hierom nu hoge verwachtingen van haar.”

“De gezaghebber heeft ook zijn waardering uitgesproken over het feit dat de staatssecretaris zich heeft voorgenomen om zoveel mogelijk collega’s naar Bonaire te brengen. Men hoopt op Bonaire dat dit zorgt voor daadwerkelijke veranderingen, want ze voelen zich al jarenlang achtergesteld.”

The post Van Huffelen over reisbezoeken: ‘Belangrijk dat alle collega’s hier naartoe komen, om de kern van problemen zelf te zien’ first appeared on Caribisch Netwerk.

College Financieel Toezicht adviseert: Curaçao, beheers jouw uitgaven

23 juni 2022 - 8:52am

WILLEMSTAD – De economie van Curaçao laat vanaf de tweede helft 2021 een behoorlijk herstel zien. Dat is goed nieuws, maar het eiland zou deze periode van herstel moeten benutten om de begroting ‘structureel op orde te krijgen’. Oftewel: niet te veel nieuwe uitgaven.

Zo luidt het advies dat het College Financieel Toezicht (Cft) deze week heeft gegeven aan de Curaçaose regering. Dat komt op het moment dat er op het eiland vooral wordt gesproken over een verhoging van de uitgaven. Volgens voorzitter Raymond Gradus moeten die uitgaven juist worden beheerst.

‘Ambtenaren flink gekort tijdens corona-pandemie’

De regering-Pisas heeft een sterke wens om iets terug te doen aan de ambtenaren die tijdens de corona-pandemie flink zijn gekort. De minister-president heeft onlangs aangekondigd dat het eiland de door Nederland opgelegde korting van 12.5 procent op de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren wil opheffen. Deze korting was een Nederlandse voorwaarde bij de corona-leningen die het land heeft gekregen in 2020 en 2021.

Minister van Financiën Javier Silvania wil daarnaast ambtenaren 3 procent vakantiegeld uit te betalen; ook omdat hier tijdens de pandemie op was bezuinigd. Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Kid ‘Ornelio’ Martina heeft daarnaast een gratificatie van 1750 Antilliaanse gulden voor alle ambtenaren in het vooruitzicht gesteld.

‘Nauwelijks overleg’

Of dat allemaal lukt is de vraag. Minister Silvania liet tijdens een persconferentie weten het jammer te vinden dat er nauwelijks was overlegd over alle plannen. Hij hield een slag om de arm of het vakantiegeld en de gratificatie naast elkaar kunnen plaatsvinden. Volgens hem ziet het Cft geen problemen voor wat betreft de 3 procent vakantiegeld.

Pisas zelf sprak afgelopen weekend op Aruba met staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) over de voorwaarden die Nederland stelt aan het opheffen van de 12,5 procent-korting. In tegenstelling tot Aruba en Sint-Maarten is daar tussen Willemstad en Den Haag ook nog geen akkoord over bereikt, ook lijkt het overleg niet makkelijk te gaan.

‘‘Er is een discussie tussen Nederland en Curaçao over de voorwaarden van het afschaffen van de korting van 12.5 procent. Het Cft speelt hierin geen rol.’’ Want geheel volgens de rol die het Cft heeft (adviserend) en het karakter van de voorzitter (terughoudend), weigert Gradus harde woorden te gebruiken. Wel benadrukte de Cft-voorzitter dat het herstel ‘broos’ is.

Meer inkomsten door belastingbetalers
‘’Er zijn veel extra inkomsten doordat meer bedrijven en personen hun belasting hebben betaald. Dat zijn toch vooral incidentele inkomsten. Daarnaast zijn er zorgen over de stijging van de personeelslasten, vooral veroorzaakt door het vele overwerk.’’

Cft Voorzitter Raymond Gradus. Foto: Sharson Smith

Waarom kan Curaçao volgens het Cft nog niet opgelucht ademhalen?

‘‘Jaren van economische neergang en een oplopende overheidsschuld hebben de overheidsfinanciën sterk verslechterd. De overheidsschuld van Curaçao bedraagt nu ANG 4,3 miljard (dat is 84 procent van het bbp). Curaçao staat voor een grote uitdaging om de overheidsschuld te verminderen en zo snel mogelijk naar een houdbaar niveau te brengen”, aldus Cft-voorzitter Raymond Gradus.

“Een combinatie van hervormingen uit het Landspakket, strikt begrotingsbeleid, strakke budgetdiscipline en het structureel verlagen van de kosten van de publieke sector, zorg en sociale zekerheid moet zorgen voor een daling van de overheidsschuld’’, zegt Gradus.

Over het plan om ambtenaren 3 procent vakantiegeld te betalen, krijgt Gradus binnenkort meer uitleg over de dekking. Hij ziet in principe wel mogelijkheden, maar wacht de uitleg van minister Silvania verder af.

Over het gratificatie-plan van 1750 Antilliaanse gulden heeft Gradus grotere vraagtekens. Maar de voorzitter van de Cft blijft bij algemene bewoordingen. ‘‘Het is belang dat er geen uitgaven worden gedaan zolang er geen dekking is, dat benadruk ik in al mijn gesprekken met de overheid.’’

Uitgaven in de zorg
Een ander punt van zorg is de hoge uitgaven in de zorg. Het Cft benadrukt dat de regering eerder heeft aangegeven te willen werken aan lagere uitgaven in de zorg door onder meer meer generieke medicijnen te gebruiken, te bezuinigen op kosten voor medisch specialisten en medische uitzendingen.

‘‘Maar daar is in de afgelopen periode veel te weinig mee gebeurt. Het gaat om bezuinigingen van verschillende tientallen miljoenen waar we tot nu toe niets van zien.’’

‘Meters maken’
Gradus drong tijdens een persconferentie woensdag in verschillende bewoordingen aan op de noodzaak het probleem aan te pakken . Zo wil hij dat er ‘tempo wordt gemaakt’ en er binnenkort ‘concrete actie’ is te zien. Hij heeft het over ‘spijkers met koppen’ die dienen te worden geslagen en benadrukt ‘dat er binnen enkele weken meters dienen te worden gemaakt’.

Op de vraag wat er gebeurt als die meters niet worden gemaakt, wil hij niet ingaan. Met een glimlach zegt hij: ‘‘Het enige dat ik kan zeggen is dat ik hier tijdens onze komende bezoek in oktober weer op terug zal komen. Dat mag hopelijk heel duidelijk zijn.’’

The post College Financieel Toezicht adviseert: Curaçao, beheers jouw uitgaven first appeared on Caribisch Netwerk.

Geen doorbraak over Coho, Nederland wil ‘de tijd nemen’

22 juni 2022 - 3:57am

ORANJESTAD – Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland hebben na twee dagen overleggen opnieuw geen akkoord bereikt over het Coho. Eerder zei premier Rutte dat er niet wordt onderhandeld, maar de staatssecretaris wil nu toch ‘de tijd nemen’ voor alternatieven.

In ruil voor honderden miljoenen aan coronaleningen, moeten er hervormingen komen op de eilanden. Nederland wil in de Cariben een speciale organisatie in het leven roepen om toezicht te houden op alle hervormingen en het uitvoeren van projecten.

Het Coho, zoals het er nu op tafel ligt, maakt echter weinig kans. De parlementen van de eilanden hebben het idee met verschillende moties al afgewezen, omdat ze vinden dat het indruist tegen hun grondwet. Ook belangrijk: omdat ze vrezen dat ze hun hard bevochten politieke zeggenschap over hun eigen eiland uit handen geven aan Nederland.

Geen doorbraak, wel andere scenario’s
Het overleg op Aruba heeft afgelopen maandag niet tot een doorbraak geleid, zoals er wel op werd gehoopt. Bij de gezamenlijke persconferentie stonden er drie premiers en een staatssecretaris die niet meer nieuws te melden hadden dan dat ze ‘er nog mee bezig zijn’ en dat de gesprekken ‘plezierig’ zijn verlopen.

Waar er precies over is gesproken, willen de bewindslieden niet vertellen. “Details zijn nu niet relevant”, reageert staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) op vragen van de pers. Er zouden ‘drie scenario’s’ zijn gepresenteerd door de eilanden, maar Nederland voelt daar weinig voor.

Premier Rutte: ‘Wij onderhandelen niet’
Het is opmerkelijk dat er nu wel onderhandeld wordt en dat de scenario’s daarom ook niet prijs worden gegeven. Premier Rutte zei in het begin van de corona-crisis dat Nederland ‘niet onderhandelt’ over de voorwaarden voor honderden miljoenen aan leningen; er komt toezicht. “Dit is een onverplicht voorstel. Men moet kijken wat men ermee doet.”

De eilanden spraken toen van ‘een enorme politieke druk’ uit Den Haag, want ze hadden het geld van Nederland dringend nodig tijdens de corona-crisis. “Ik snap dat het politiek ingewikkeld is op de eilanden, maar het is wel van belang natuurlijk om er een keer een ei over te leggen”, zei Rutte eerder.

Nederland wil tot 2026 bijna een half miljard euro (457) investeren via het Coho.

Parlementen liggen dwars, Nederland neemt nu de tijd
Nu de parlementen dwarsliggen, kan het Nederlandse kabinet niet veel anders dan alsnog een compromis proberen te sluiten. Eerder dit jaar hebben de verschillende parlementen een pakket aan vragen gestuurd over het Coho. Die vragen moeten nog beantwoord worden.

De haast is er niet meer. “Ik vind het belangrijk dat we hier de tijd voor nemen die nodig is”, beseft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties).

Nederland kan niet zomaar toezicht invoeren op het politieke bestuur van de autonome eilanden. Daarvoor is een  consensusrijkswet nodig en dat kan alleen als er consensus (overeenstemming) is, zo waarschuwden verschillende juridische experts al eerder.

Die consensus moet niet alleen komen van de verschillende regeringen; ook de parlementen moeten instemmen. En dat is nu het struikelblok.

De Koninkrijksregering in Den Haag moet met antwoorden komen, die ook de volle steun genieten van de premiers van Aruba, Curaçao en van Sint-Maarten. “De opmerkingen van de parlementen zijn fundamenteel”, aldus Van Huffelen.

“Het is nu voor het eerst dat we met z’n allen bij elkaar zijn geweest om die te bespreken en dat we de pro’s en contra’s hebben afgewogen. Maar we hebben nog geen overeenstemming over hoe we het orgaan gaan vormgeven.”

Augustus opnieuw topoverleg
In augustus is er daarom weer een topoverleg met Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland. De eilanden gaan de komende maanden werken aan een alternatief plan.

Nederland lijkt nog alleen met steun van de drie premiers een ander variant van toezicht te kunnen krijgen. En daarmee lijkt het Coho als instelling nog verder weg.

De eilanden benadrukken dat ze zich aan de gemaakte afspraken houden en dat ze hetzelfde van Nederland verwachten. Daarmee beloven de eilanden ook dat alle hervormingen die afgesproken zijn worden uitgevoerd.

The post Geen doorbraak over Coho, Nederland wil ‘de tijd nemen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Vakbonden teleurgesteld: salariskorting ambtenaren nog niet van tafel, ‘fors meer ziekmeldingen’

21 juni 2022 - 3:04pm

ORANJESTAD – De ambtenarenbonden van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn teleurgesteld gekomen uit het overleg met hun regeringsleiders en de Nederlandse staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties). De vakbonden bereiden zich voor op acties, terwijl ambtenaren minder werken en zich vaker ziek melden.

Op de eilanden is de inflatie sterk toegenomen. Het leven is duurder geworden, terwijl ambtenaren niet hun volledige salaris ontvangen. Zowel de eilanden als Nederland erkennen dat dit een onhoudbare situatie is voor de ambtenaren. Toch blijft staatssecretaris Van Huffelen vasthouden aan haar voorwaarden om de korting terug te draaien.

“Acties zijn nu dichtbij”, zegt Thaïse Isidora Lo-A-Njoe van de Curaçaose vakbondsdelegatie.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/Thaise_Isidora_vakbondcur.mp3 Thaïse Isidora Lo-A-Njoe van de Curaçaose politievakbond NAPB

Download audio

De vakbonden van de drie eilanden hebben al eerder beloofd samen op te trekken tegen de zogeheten ‘solidariteitsheffing’. Al twee jaar worden ambtenaren gedwongen om in te leveren op hun salaris. Arubaanse ambtenaren leveren 12,6 procent in, overheidspersoneel van Curaçao en Sint-Maarten zijn 12,5 procent gekort.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/josephine_albertus_vakbond.mp3 Josephine Albertus van lerarenbond Simar (Aruba)

Download audio

Vakbonden vertrekken met lege handen
De politici onderhandelden afgelopen weekend op Aruba ook over de salariskorting en er zou vooraf sprake zijn van ‘goed nieuws’ tijdens een gezamenlijke persconferentie op maandag. Maar al ruim voor deze persconferentie stonden de vakbonden met lege handen op de stoep buiten. Die van Sint-Maarten virtueel, want die konden er niet fysiek bij zijn.

Waarom krijgen ambtenaren niet hun volledige salaris?

Sinds het begin van de corona-pandemie moeten ambtenaren op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten aan loon inleveren uit ‘solidariteit’ met de financiële situatie van de eilanden. Veel inwoners raakten werkloos en de eilanden moesten bij Nederland aankloppen voor noodleningen.

Het Nederlandse kabinet zag toen kans om via deze (renteloze) leningen een pakket aan voorwaarden aan de landen op te leggen. Nederland vindt bijvoorbeeld dat Aruba een te grote en dure ambtenarenapparaat heeft.

De economie op de eilanden pikt weer op en het geld komt bij de overheid ook weer binnen. De ambtenaren willen weer hun volledige salaris. Een gevecht die de Arubaanse vakbonden eerder nog voor de rechter verloren.

Verschillende ambtenaren vertellen dat ze ‘zeer laag’ gemotiveerd zijn om hun werk te doen door de korting. Het aantal ziekmeldingen zou flink zijn gestegen.

“Ik wilde eerst nog wel solidair zijn, maar ik ben er klaar mee. Nu hoor ik elke week van de regering hoe goed het gaat met het toerisme. Waar gaan die inkomsten naar toe? Nou, niet naar ons”, vertelt een Arubaanse ambtenaar die anoniem wil blijven. “Dus ik werk korter: 12,6 procent korter. Ja, ik meld me dan ziek. Andere collega’s doen dat ook, hoor. Ik ben eigenlijk niet zo, maar zo word je wel door al die politieke leugens.”

Thaïse IsidoraLo-A-Njoe van politiebond Curaçao. Foto: Sharina Henriquez

‘Nederland gebruikt situatie ambtenaren’ voor politieke wensen
Volgens vakbondsleider Isidora-Lo-A-Njoe gebruikt Nederland de situatie van de ambtenaren om haar politieke voorwaarden voor de corona-leningen erdoorheen te krijgen bij de de regeringleiders.

“Dat hebben we ook duidelijk gemaakt aan de staatssecretaris: waarom zitten ze vast aan elkaar? Want dat was eerst niet zo.” Curaçao moet voldoen aan acht voorwaarden, en dat wordt volgens haar ‘heel moeilijk’.

Aruba wel akkoord, maar geeft nog geen garantie

Josephine Albertus, van lerarenbond Simar. Foto: Sharina Henriquez

De Arubaanse regering blijkt als enige van de drie landen wel een akkoord te hebben bereikt met Nederland over de voorwaarden om de salariskorting voor haar ambtenaren terug te draaien.

Volgens premier Evelyn Wever-Croes was de ‘kogel al door de kerk’ dat ambtenaren alvast vijf procent erbij krijgen eind eind juli. Maar nu blijkt het helemaal niet meer zo zeker of ze haar belofte kan waarmaken.

“We hebben haar gevraagd om dit op papier te zetten. Maar toen hoorden we vandaag dat dat niet mogelijk is, omdat het nog niet zeker is”, vertelt Josephine Albertus namens de Arubaanse vakbonden.

Aruba moet nog aan vier voorwaarden voldoen. “Het is dan weer luchtkasteeltjes bouwen door haar, maar wij willen zekerheid.”

De Arubaanse premier reageert op die kritiek veel minder stellig dan in eerdere mededelingen. Ze heeft het nu over ‘streven’ om de ambtenaren in juli 5 procent terug te geven.

Het contact tussen de Arubaanse vakbonden en de regering, is volgens de vakbondsleider Albertus niet goed. In ieder geval niet zoals haar collega’s op Curaçao en Sint-Maarten, die vergeleken met Aruba regelmatig overleg hebben met het kabinet.

Komende vrijdag Rijksministerraad
De Rijksministerraad zal aanstaande vrijdag beslissen of Aruba de salariskorting mag terugdraaien, vertelt Van Huffelen. En als de andere landen willen aansluiten door in te stemmen met de voorwaarden, kan dat volgens haar nog.

The post Vakbonden teleurgesteld: salariskorting ambtenaren nog niet van tafel, ‘fors meer ziekmeldingen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Minister De Jonge over woningmarkt: ‘We moeten de gewone Bonairiaan beschermen tegen het grote geld van buitenaf’

20 juni 2022 - 4:27am

KRALENDIJK – Het Nederlandse kabinet komt met maatregelen voor de woningmarkt op Bonaire. Steeds meer huizen worden opgekocht door nieuwkomers, met name Europese-Nederlanders, met veel meer eigen vermogen of een bovenmodaal inkomen. 

Veel Bonairianen zijn bang dat ze daardoor op hun eigen eiland niet meer aan een huis kunnen komen. “Ongelofelijk te begrijpen”, vindt minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). “Dat je geen mogelijkheid hebt op een huis als je die grote zak geld niet hebt, is geen fictieve situatie, maar de pijnlijke waarheid van dit moment.”

De woningmarkt staat onder druk: de prijzen voor huur- en koopwoningen zijn fors gestegen. Volgens De Jonge is het hard nodig maatregelen te nemen om de woningmarkt te beschermen.

Enkele maatregelen op een rij – Extra geld: voor de korte termijn investeert het kabinet 9 miljoen dollar extra om sneller nieuwe woningen te bouwen voor sociale huur. – Woonvisie: het kabinet gaat samen met de gemeente Bonaire kijken hoe groot de vraag is naar woningen en wat voor soort. Zo kan er een plan worden gemaakt voor de komende jaren. – Woningbouwcorporaties helpen: ze kunnen moeilijk aan financiering komen voor het bouwen van huizen. Het kabinet wil ze hiermee gaan helpen. – De hypotheekgarantie: er wordt gekeken of het bedrag voor een hypotheekgarantie via de overheid omhoog kan. – Erfpachtsysteem: er zal meer grond moeten vrijkomen om te bouwen voor sociale huurwoningen en de middeninkomens. De manier waarop dit geregeld is, moet worden verbeterd.

Minister De Jonge benadrukt dat hij samen met de lokale bestuurders de maatregelen wil gaan nemen. Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) gaat hierbij helpen.

Op Bonaire heeft De Jonge gesprekken gevoerd over de woningmarkt met onder andere bewoners, de woningcorporatie, de huurcommissie en de bank.

“We moeten mensen helpen en ook een beetje beschermen tegen het grote geld van buitenaf. Ik denk echt dat dat nodig is’’, aldus De Jonge. “Er is werk te verzetten om te zorgen dat gewone mensen profiteren van het feit dat Bonaire zo in trek is bij investeerders.”


‘Wat zegt u tegen de Bonairiaan die bang is om op zijn eigen eiland geen woning meer heeft?’, vraagt Correspondent Marit Severijnse aan minister De Jonge.

‘Probleem niet vandaag op morgen opgelost’
Huisvesting op Bonaire is een nijpend probleem is geworden en het kabinet komt daarom met maatregelen. “Het gaat niet van vandaag op morgen worden opgelost, maar het is wel mijn allerbelangrijkste inzet voor de komende periode; betaalbaar bouwen voor de gewone Bonairiaan.’’

De Jonge ziet dat het gemeentebestuur zelf ook verschillende maatregelen kan nemen om de woningmarkt te regulieren, maar dat niet doet. Bijvoorbeeld door met strengere regels te komen voor het verhuren van huizen aan toeristen en ‘heldere afspraken’ over het aantal sociale huurwoningen.

“Je bent en je kúnt gewoon de baas zijn op je eigen eiland, maar dan moet je het wel doen.”

Kabinet wil versneld bouwen van sociale huurwoningen
“Er is momenteel onvoldoende sociale huur’’, ziet De Jonge. “Daarom gaan we 9 miljoen dollar investeren om het bouwen te versnellen.’’

Alleen het bouwen van meer sociale huurwoningen is volgens de minister niet genoeg. Er moet een groot en helder plan komen voor de komende jaren.

Woonvisie
“We moeten met een woonvisie komen waarin we uitwerken hoeveel woningen er eigenlijk nodig zijn. De komende tijd wordt daar een beleidsagenda voor gemaakt. We hebben echt heel erg veel te doen.”

Woningbouwcorporatie heeft te weinig geld
Nog een probleem dat volgens de minister moet worden aangepakt, is de financiering van woningbouwcorporaties. “Is de woningbouwcorporatie op Bonaire eigenlijk wel voldoende in staat om geld op te halen bij de bank om daar mee te kunnen bouwen? Het antwoord is nee. Dus dat moet worden opgelost.”

De 9 miljoen die extra ter beschikking is gesteld, moet de corporatie daarbij helpen. “Zodat ze snel kunnen gaan bouwen. Daardoor zijn de sociale huurwoningen twee jaar eerder klaar, is de afspraak die we hebben gemaakt.’’

Daarnaast moeten er volgens de minister gekeken worden hoe ze aan goedkopere leningen kunnen komen. “Bijvoorbeeld door een samenwerking aan te gaan met een corporatie uit Nederland. Dat zou kunnen. Dat gaan we allemaal uitzoeken.”

Moet hypotheekgarantie omhoog?
Met de ‘Hypotheekgarantie Bonaire’ probeert de overheid sinds 2021 te zorgen dat inwoners makkelijker een hypotheek kunnen krijgen. Mensen kunnen maximaal 225.000 dollar lenen. Door de krapte op de woningmarkt, is de kans klein geworden dat je met dat bedrag nog een huis kunt kopen.

Het kabinet gaat opnieuw kijken naar het maximale bedrag voor deze hypotheekgarantie. “Ik heb met de bouw gesproken. Dit is een van de dingen waar ik wel graag opnieuw naar wil kijken: wat moet eigenlijk de limiet zijn?”, aldus minister De Jonge.

Gebrek aan betaalbare woningen
Toch denkt de minister dat de koopsom niet de kern is van het probleem. “Ook als je de limiet verhoogt, is het zo dat mensen wel de lening op moeten kunnen brengen.”

“Dus het blijft feit dat er meer betáálbaar gebouwd moet worden. Of dat er grond ter beschikking moet komen om meer te gaan bouwen. Dat is echt de kern van het probleem”, zegt De Jonge. “Dus dat betekent dat we bijvoorbeeld ook naar een erfpachtsysteem moeten kijken.”

‘Niet de vloer laten aan de projectontwikkelaar’
Belangrijk is volgens de minister ook dat er samen met de gemeente opnieuw wordt gekeken naar alle regels.

“Zodat je helder hebt wat je ergens gebouwd wilt hebben en niet de vloer laten aan de projectontwikkelaar die daar maximaal aan wil verdienen. Daar ga ik graag samen met het eilandsbestuur mee aan de slag.”

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap en politiek Den Haag. Abonneer je net als andere lezers ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

The post Minister De Jonge over woningmarkt: ‘We moeten de gewone Bonairiaan beschermen tegen het grote geld van buitenaf’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Kabinet: Bonaire kan zelf ingrijpen op de woningmarkt, maar doet dat niet

18 juni 2022 - 10:37am

KRALENDIJK – Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) erkent het probleem rondom betaalbare woningen op Bonaire, maar vindt dat de lokale bestuurders zelf tot nu toe te weinig maatregelen hebben genomen. Het kabinet wil nu naar alle opties kijken voor ‘de gewone Bonairiaan’.

Het eiland is volgens veel inwoners en bezoekers in de negatieve zin veranderd, omdat het ‘volgebouwd’ zou zijn met villa’s en vakantieverblijven. Bonairianen kunnen zelf moeilijker aan een woning komen, omdat de huizen fors duurder zijn geworden.

De minister roept de gemeentepolitiek op om zelf ook maatregelen te nemen op Bonaire. “Je bent en je kúnt gewoon de baas zijn op je eigen eiland, maar dan moet je het wel doen”, reageert De Jonge tegenover Caribisch Netwerk. 


Minister Hugo de Jonge in gesprek met correspondent Marit Severijnse

‘Stel heldere regels’
“Als je vindt dat er bijvoorbeeld geen woningen mogen worden onttrokken aan de lokale huurmarkt, om ze aan toeristen te verhuren, maak dan die huisvestingsverordening waarin je dat gewoon ook regelt”, vindt de minister.

“Stel heldere regels wat je gebouwd wilt hebben. Als je vindt dat dertig procent beschikbaar moet zijn voor sociale huur, doe dat dan. Maak afspraken daarover.”

‘Prioriteit kabinet ligt bij de gewone Bonairiaan’
De minister vindt dat het hoog tijd is dat de politiek nu gaat ‘zorgen dat je er bent voor de gewone Bonairiaan’. “Een huis is echt de basis van je bestaanszekerheid. En ik denk dat dat op het gebied van wonen momenteel echt onder druk staat, dus dat is echt de eerste prioriteit.”

Volgens De Jonge worden vanuit het kabinet alle opties (opnieuw) bekeken voor bouwen en wonen op het eiland, waaronder meer sociale huurwoningen, betaalbare huizen voor de middeninkomens, woningbouwcorporaties aan geld helpen en betere mogelijkheden voor een hypotheek.

Kabinet geeft bestuurders Bonaire tik op de vingers

“Het eiland is echt in trek bij nieuwkomers sinds het in 2010 een bijzondere gemeente van Nederland werd. En het is niet alleen in trek om daar vakantie te gaan vieren, maar ook om daar een huis te hebben”, vertelt politiek verslaggever John Samson. “Je hoort er op straat en feestjes opvallend vaak de kritiek dat het eiland een soort bezit is geworden van de Europeanen. De beschuldigende vinger wijst al snel richting Den Haag.”

“Daar is men wel gevoelig voor. Bij zowel het kabinet als bij Kamerleden hoor of merk je dat ze wat terughoudend willen zijn met het opleggen van regels, omdat ze anders vanuit de eilanden de beschuldiging krijgen van ‘koloniaal gedrag’. Een groot probleem is dat veel inwoners zich achtergesteld voelen ten opzichte van gemeenten in Europees-Nederland. Ze zitten niet bepaald te wachten op nog meer regels, wel op meer rechten.”

“Het valt daarom op dat minister De Jonge nu tijdens de persconferentie de lokale politiek een flinke tik op de vingers geeft, omdat ze zelf te weinig zouden hebben gedaan op het gebied van wonen. Hij vindt dat het hoog tijd is dat het kabinet nu wel gaat ingrijpen om de gewone Bonairiaan aan een woning te helpen. Alle opties worden nu door de minister op tafel gelegd. Maar je hoort opnieuw die ene kanttekening: het moet wel in samenwerking met de lokale bestuurders.”

Amsterdam
In Europees-Nederland heeft bijvoorbeeld Amsterdam een woonplicht ingesteld voor nieuwe huizenkopers. De gemeente wil voorkomen dat mensen met geld woningen gaan opkopen om geld mee te verdienen.

Daarnaast hebben ze AirBnb gereguleerd: je kunt met een vergunning jouw woning maximaal dertig dagen per jaar aan toeristen verhuren. Je moet er zelf wonen én je moet van tevoren een melding maken bij de gemeente. Houd je je niet aan de regels? Dan kan je een boete krijgen: tussen 8.700 en 21.750 euro.

Kabinet wil vaker op eilanden zijn
Minister De Jonge heeft deze week voor het eerst een werkbezoek gedaan aan de drie Caribische gemeenten Saba, Sint-Eustatius en Bonaire. Dat deed hij samen met staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering).

Het kabinet wil vaker op de eilanden zijn, om zo vooral met betrokken inwoners zelf te praten over hun problemen en wensen. “Als je hier niet bent, dan zie je niet wat de kern van de problematiek is en kun je ook niet de juiste stappen zetten die ontzettend nodig zijn”, vertelt Van Huffelen aan correspondent Marit Severijnse.

Volgende week is staatssecretaris Maarten van Ooien (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op Bonaire en Sint-Eustatius om over gezondheid en huiselijk geweld te praten.

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap en politiek Den Haag. Abonneer je net als andere lezers ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

The post Kabinet: Bonaire kan zelf ingrijpen op de woningmarkt, maar doet dat niet first appeared on Caribisch Netwerk.

Reizende politici zelf onderwerp van discussie op Curaçao: ‘Zijn al die dure wereldreizen wel echt nodig?’

17 juni 2022 - 11:35am

WILLEMSTAD – Nu de corona-beperkingen verdwijnen, zijn de Curaçaose ministers en parlementsleden opvallend vaak in het buitenland voor werkbezoeken. De vele wereldreizen zijn het gesprek van de dag geworden onder inwoners. 

In amper een half jaar tijd heeft hebben parlementsleden ruim 400.000 gulden uitgegeven aan elf dienstreizen, schrijft dagblad Vigilante. Het budget is dit jaar al met een ton overschreden.

Er is vanuit de samenleving flinke kritiek op de reislustige politici, omdat Curaçao in een financieel moeilijke situatie zit sinds de corona-crisis.


Verslag: Kim Hendriksen

‘Wat doen ze tijdens die reisjes?’
Veel inwoners vragen zich hardop af wat de verschillende reisbezoeken het eiland uiteindelijk opleveren. Een gedeelde kritiek onder zowel de voor- en tegenstanders, is dat de Curaçaose politici lang niet transparant zijn over wat ze allemaal doen tijdens hun reis.

Volgens Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) is het aantal reizen te verklaren: in de afgelopen twee jaar zijn er amper reisbezoeken gedaan vanwege de corona-beperkingen.

Sommige parlementsleden vinden hun verschillende wereldreizen een must, omdat ze voor hun politieke werk hun horizon willen verbreden. Anders blijf je ‘kleingeestig’ als je op een klein eiland blijft, stellen zij.

Andere collega-Statenleden vinden dat het geld voor urgentere dingen gebruikt kan worden en niet voor ‘snoepreisjes’.

En nu? Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als andere lezers ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

The post Reizende politici zelf onderwerp van discussie op Curaçao: ‘Zijn al die dure wereldreizen wel echt nodig?’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Curaçao: Hoog tijd dat Nederland excuses maakt voor slavernijverleden en eerherstel geeft aan verzetsheld Tula

16 juni 2022 - 10:16am

WILLEMSTAD – Excuses en genoegdoening voor slavernij, eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula, afronding van het dekolonisatie-proces en erkenning voor het Papiaments als basistaal in het Nederlandse Koninkrijk. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die vanuit Curaçao aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.

Op 27 juni is er een zogeheten rondetafelgesprek over het slavernijverleden in Den Haag. De Kamer spreekt met verschillende vertegenwoordigers uit onder andere de Surinaamse en Caribische gemeenschap. Het pakket met aanbevelingen vanuit Curaçao is aangedragen door Gibi Bacilio, voorzitter van Plataforma Sklabitut i Herensha di Sklabitut. De stichting wachtte zo’n drie jaar op antwoord van het Nederlandse kabinet.

Dit zijn de zes opvallendste aanbevelingen Excuses: Het Koninkrijk der Nederlanden moet excuses aanbieden, op een manier die als welgemeend ervaren wordt door nazaten van de totslaafgemaakten. Herstelbetalingen: het stellen van een blijk van genoegdoening (‘reparations’). Eerherstel Tula: Verzetsheld Tula, de strijder voor ‘vrijheid, gelijkheid en broerderschap’, moet door het Koninkrijk der Nederlanden gerehabiliteerd worden. Dekolonisatie: Het serieus, oprecht en daadwerkelijk opstarten, verhelderen en vervolmaken van het dekolonisatie-proces. Museum: Museo Tula (het Tula-museum) op Curaçao moet een Koninkrijksbreed gedragen en internationaal erkend museum worden voor
het slavernijverleden, cultureel en historisch erfgoed. Papiaments: Erkenning van Papiamentu als een van de basistalen van het gehele Koninkrijk der Nederlanden.

Diepe spijt en berouw, (nog) geen excuses
Drie jaar geleden vroeg het platform al om eerherstel van nationale verzetsheld Tula. Pas dit jaar in april kwam daarop reactie van minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Zij bood haar excuses aan dat een reactie zo lang op zich heeft laten wachten.

In de brief aan Bacilio herhaalt en benadrukt de minister het standpunt van Nederland. Namelijk, dat ook dit kabinet ‘het ten zeerste betreurt dat slavernij onderdeel uitmaakt van onze geschiedenis en, evenals voorgaande kabinetten, diepe spijt en berouw heeft over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid ten tijde van het slavernijverleden’.

Op 1 juli vorig jaar presenteerde het onafhankelijke Adviescollege Dialooggroep slavernijverleden zijn rapport van bevindingen, genaamd ‘Ketenen van het verleden’. Het kabinet zal voor de zomer op de aanbevelingen in dit rapport reageren, ‘waarin uw verzoek tot de rehabilitatie van verzetsstrijder Tula wordt meegenomen’, aldus Bruins Slot.

Oud-premier Suzy Camelia-Römer spreekt Kamer namens eilanden
In de Rondetafelconferentie komt Curaçao met een reactie op de brief van het Nederlandse kabinet. Het platform heeft oud-premier Suzy Camelia-Römer (Nederlandse Antillen, PNP) voorgedragen om de Tweede Kamer toe te spreken.

Ook een vertegenwoordiger van Ocan, een Caribische belangenbehartiger in Nederland, spreekt de Kamer op 27 juni toe. De stichting heeft een schriftelijk advies aan de Kamer opgestuurd, waarin de politiek én de samenleving worden opgeroepen om het gesprek over het slavernijverleden aan te gaan. “Alleen samen komen wij verder, anders hebben wij alleen last van elkaar. Dat draagt niet bij om de strijdbijl te begraven.”

Excuses in 2023? Kamermotie aangehouden

In september vorig jaar diende voormalig D66-Kamerlid Rob Jetten (nu minister voor Klimaat en Energie) een motie in die het kabinet oproept om in 2023 excuses te maken voor het slavernijverleden.

Naast D66, hebben ook PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Denk, Bij1, Fractie Den Haan en Volt de motie ondertekend.

Uiteindelijk is er niet over de motie-Jetten gestemd omdat de partijen in de Tweede Kamer ‘zorgvuldig’ te werk wil gaan, door eerst gesprekken te voeren met bijvoorbeeld nazaten en experts. “Een mooi initiatief”, reageerde premier Mark Rutte.

‘Wij willen niks anders dan onze vrijheid’
De Nederlandse staat kan volgens Bacilio het ‘helings -en herstelproces helpen’ waar te maken door het rapport ‘Wij willen niks anders dan onze vrijheid’ uit te voeren. Over de titel van het rapport is goed nagedacht. “Wij zijn al te erg mishandeld. Wij willen niemand kwaad doen, maar we willen onze vrijheid”, zo zou Tula dat hebben verklaard voordat hij werd opgepakt om later op een afschuwelijke manier te worden afgeslacht door het koloniaal regime op Curaçao.

Tula werd vastgebonden aan een kruis en nog levend werden zijn botten gebroken met ijzer. Zijn gezicht werd daarna verbrand met fakkels en vervolgens werd hij onthoofd. Zijn hoofd werd samen met het hoofd van Bastiaan Carpata op een stok gezet en diende vervolgens als afschrikmiddel op een veld waar nu het nationale herdenkingsmonument staat. De rest van het lichaam werd samen met dat van medeleiders Bastiaan Carpata en Pedro Wacao met stenen verzwaard in zee gegooid.

In 2010 werd zowel door het bestuurscollege van het Eilandgebied Curaçao als door de Eilandsraad van Curaçao besloten, om formeel Tula te benoemen tot nationale held van Curaçao. Naar mening van Bacilio is de Nederlandse staat nu aan zet.

Instituut voor het slavernijverleden 
Verder hoopt voorzitter Bacilio op de oprichting van een nieuw instituut voor het gehele Koninkrijk. Die zou met de kennis over het koloniaal- en slavernijverleden scholen moeten gaan helpen, zodat daar structureel aandacht voor komt in de klaslokaal.

Overigens, bestaat een soortgelijk instituut al jaren: de Ninsee. Maar het kreeg in 2012 geen subsidie meer vanuit de Rijksoverheid. Het bestaat weliswaar nog steeds, maar – dankzij steun vanuit de gemeente Amsterdam – in afgeslankte vorm.

Brief namens de ‘nazaten van Tula’

In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft Gilbert Bacilio dat op 3 oktober 1795 ‘Tula en Carpata, in de omgeving van Fort Amsterdam, publiekelijk van onder op levendig geradbraakt, in het gezicht geblakerd en het hoofd afgehouwen.’

“Dit omdat zij gestreden hebben tegen beroving, roofmoord, onteigening, vernedering, verkrachting, onrecht, onrechtvaardigheid, en onmenselijkheid. Zij werden op godsgruwelijke wijze vermoord omdat zij gestreden hebben voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. Wij, nazaten van Tula, vinden dat de Nederlandse staat, als rechtsopvolgers van hen die deze misdaden begaan hebben, dit onrecht, recht moet trekken, aan ons de nazaten van Tula, recht moet doen.”

Doel van de strijd van Plataforma is dat de Nederlandse Staat ‘deze verwerpelijke misdaden die gepaard zijn gegaan met zeer diepe lichamelijke, psychische en geestelijke wonden te helen, te herstellen. De impact van deze wandaden hebben zulke diepe sporen achtergelaten, dat wij tot op de dag van vandaag de nasleep hiervan op uiteenlopende, vaak mensonterende manieren, tot aan de botten ervaren’.

In zijn brief stelt Bacilio ‘dat de effecten van de verbrijzelde beenderen, het geblakerde gezicht en het afgehakte hoofd van met name Tula, waren van zo’n ingrijpende aard, dat wij pas begin jaren vijftig schoorvoetend een begin hebben kunnen maken aan ons eigen helingsproces.’ Dat herstelproces is ingezet door Dr. Moises Frumencio da Costa Gomez, die voor meer zelfbestuur heeft gestreden voor de Nederlands-Caribische eilanden. Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als andere lezers ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.

The post Curaçao: Hoog tijd dat Nederland excuses maakt voor slavernijverleden en eerherstel geeft aan verzetsheld Tula first appeared on Caribisch Netwerk.