kop

Feed-aggregator

Orkaanseizoen gaat weer beginnen

Bonaire.nu - 10 uur 1 min geleden

De boulevard van Kralendijk in 20118 tijdens orkaan Omar

Kralendijk – Het orkaanseizoen begint officieel op zaterdag 1 juni 2019 weer. Het seizoen loopt van 1 juni tot en met 30 november.  Het is belangrijk dat alle burgers goed zijn voorbereid. Als een burger onvoldoende voorbereid is op een orkaan, kan dat betekenen dat hij of zij gevaar loopt.

Het Openbaar Lichaam Bonaire, OLB,  zorgt ervoor dat de Bonairiaanse samenleving goed is geïnformeerd. Dit jaar zal het OLB weer huis aan huis orkaanfolders in vier talen bezorgen voordat het seizoen begint. Zo kunnen alle burgers goed voorbereid zijn op een tropische storm of orkaan. In de folder wordt uitgelegd wat het OLB doet in het geval van een orkaan en wordt ook het noodnummer vermeld. In een noodsituatie kan men naar het nummer 911 bellen.

Het OLB publiceert naast deze informatie ook onder andere persberichten op zijn Facebookpagina’s (Gobièrnu di Boneiru en Openbaar Lichaam Bonaire), twitter (@OLBonaire), de website (www.bonairegov.com) en geeft ook tips en noemt de maatregelen om goed voorbereid te zijn op orkanen.

Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) heeft een rampenbestrijdingsteam dat klaarstaat om bij een crisis of een ramp in actie te komen en deze te bestrijden. Het team coördineert samen met verschillende instanties zoals de politie, brandweer, artsen en zorgverleners wat er moet gebeuren bij gevaar tijdens en na een orkaan of tropische storm. Ook regelt het OLB bij een orkaan schuilplaatsen voor mensen die niet thuis kunnen blijven omdat het daar onveilig is. 

Download de  calamiteitenapp! De app Disasterprep Bonaire is te downloaden via iTunes en Google Play. In de app kunnen burgers lezen hoe ze zich op verschillende rampen kunnen  voorbereiden. De app informeert ook wat het OLB doet, wat het noodnummer is en ook  waar men op social media informatie kan vinden.  Via de app kan het OLB als dat nodig is korte en belangrijke berichten naar alle gebruikers sturen.

Bonaire verliest met Gerharts een van haar allergrootste iconen

Bonaire.nu - 10 uur 20 min geleden

Hugo Gerharts bij de 50-jarige viering van het Washington-Slagbaai National Park, geflankeerd door gezaghebber Edison Rijna (r) en George ‘Kultura’ Thodé (l). Foto: ABC Online Media

Kralendijk- Bonaire verliest met het overlijden van Hugo Gerharts een van haar allergrootste iconen ooit. Niet alleen was Gerharts jarenlang de grootste werkgever op het eiland, maar hij stond ook aan de wieg van verschillende ontwikkelingen op het eiland. Gerharts mag dan ook zonder meer worden beschouwd als een van de belangrijkste architecten van het huidige toerisme op het eiland.

Het ondernemerschap zat Gerharts in het bloed. De geest van pionieren en ondernemen kreeg hij zeker mee van zijn vader Lodewijk Daniel Gerharts (‘meneer Eldee’), die niet alleen politiek zeer actief was, maar ook als eerste begon met tal van zaken op het eiland, zoals onder meer de electriciteitsvoorziening op het toen nog zeer dunbevolkte Bonaire.

Op zijn hoogtepunt als ondernemer stond Gerharts aan het hoofd van zo’n 30 verschillende vennootschappen en niet minder dan 350 medewerkers. Het merendeel van de medewerkers was in dienst van de N.V. Handelsmaatschappij Bonaire (HMB) en de Handelsmaatschappij Kralendijk (HMK). Gerharts stond daarnaast aan de wieg van de het Sunset Beach Hotel, met 100 werknemers in de jaren 90 op zichzelf al een van de grotere werkgevers op het eiland, en van bijvoorbeeld Bonaire Travel & Tours. Daarnaast runde Gerharts het grootste reisbureau, handelde zijn bedrijf alle vliegtuigen af, verkocht en verhuurde hij auto’s, leverde hij benzine en deed hij in verzekeringen.

Ook richtte Gerharts begin jaren negentig Sunbelt Realty op, nu nog steeds het grootste makelaarskantoor van het eiland.

Onvermoeibaar was Gerharts als het ging om de promotie van het eiland. Niet zelden liet hij op eigen kosten promotiemateriaal drukken of nodigde hij reisagenten uit kosteloos op het eiland en in zijn hotel te verblijven. Ook was Gerharts instrumenteel in het naar Bonaire halen van de directe vluchten van de KLM in het jaar 1991, iets waaraan talloze trips naar het KLM hoofdkantoor aan voorafgingen.

Zijn grote liefde voor het toerisme deed zijn bedrijven imperium uiteindelijk ook de das om. Gerharts voelde zich verantwoordelijk voor de overname van het tot dan toe nooit goed draaiende overheidshotel Hotel Bonaire, hetgeen hij omdoopte in het Sunset Beach Hotel. Hoewel het hotel daarmee een nieuw leven kreeg en populair was onder de bezoeker, lukte het Gerharts nooit om de renovatie van het hotel goed te financieren.

Hierdoor bekostigde hij de meeste zaken voor het hotel vanuit de cashflow van de bedrijven die wel goede rendeerden, met name HMB en HMK. Daarmee nam Gerharts in financieel opzicht erg veel hooi op zijn vork. Nadat de toenmalige ABN weigerde de groep bedrijven verder te financieren, stapte Gerharts over naar de Arubaanse Interbank, die een blauwe maandag op het eiland actief was. Die trok echter vrij snel de stekker uit de bedrijvengroep, waarna het faillissement van de meeste NV’s volgde.

Gerharts kwam het verlies van zijn bedrijven nooit echt te boven. Na een verblijf van enkele jaren in Miami, waar hij een appartement had, kwam hij terug naar Bonaire. Zoon Larry en dochter Natasha zetten met respectievelijk Bonaire Air Services (BAS) en Bonaire Travel het werk van hun vader gedeeltelijk voort.

Ondanks de hoge leeftijd van Gerharts, die op 11 april zijn 88ste verjaardag vierde, was hij bijzonder scherp en nog heel actief op sociale media, waar hij regelmatig van zich liet horen. Zijn laatste publieke optreden was bij de viering van het 50 jarige bestaan van het Washington Slagbaai National park.

Met het overlijden van Gerharts verliest Bonaire een van zijn allergrootste boegbeelden die het eiland ooit heeft gekend.

Vacature JICN Beveiliger

Bonaire.nu - 10 uur 43 min geleden

Vliegerwedstrijd ‘Kontèst di Fli’

Bonaire.nu - 11 uur 9 min geleden

Foto Monliz.art

Kralendijk – Afgelopen zondag 19 mei werd op Bonaire de jaarlijkse vliegerwedstrijd gehouden; de zogenaamde ‘Kontèst di Fli’. Deze grote vlieger hapening wordt al 41 jaar georganiseerd.

Aan het vliegerfestival wordt door zowel volwassenen als kinderen deelgenomen, waarbij er in verschillende categorieën wordt gestreden om verschillende prijzen; de grootste vlieger, de kleinste vlieger, de kleurrijkste vlieger, de origineelste vlieger, et cetera. Alle vliegers die meedoen aan de wedstrijd, moeten door de deelnemers zelf gemaakt zijn.

De Kontèst di Fli werd dit jaar gehouden op Tras di Montaña en trok ook deze keer weer honderden deelnemers en evenzoveel toeschouwers.

Foto Monliz.art

Foto Monliz.art

Wist je dat…

Bonaire.nu - 19 mei 2019 - 8:06am

Advertentie

… de eigenaar van een snèk een afvalbak voor zijn klanten moet neerzetten? En dat hij ook verplicht is om de omgeving van de snèk schoon te houden?

Een eigenaar van een andersoortig bedrijf moet dagelijks de openbare weg schoon houden van afval dat afkomstig is van zijn bedrijf. Ook is het verboden om stoffen zo te vervoeren dat de weg of de leefomgeving er door wordt verontreinigd.

Voor optochten en evenementen is er een speciale regeling waarbij de organisatoren worden verplicht om na afloop de rommel op te ruimen.

Al deze bepalingen staan in de artikelen 30 en 31 van de Eilandsverordening afvalstoffen Bonaire.

Meer informatie over onze leefomgeving en natuur lees je op www.bibadinaturalesa.com

Volg ons ook op Facebook @NTBDN.

Nationale Voorleesdag voor derde keer op Bonaire

Bonaire.nu - 18 mei 2019 - 10:19am

Kralendijk – Op donderdag 13 juni 2019 organiseert de stichting Lezen en Schrijven Bonaire voor de derde keer een Nationale Voorleesdag.

In de ochtend om 10.00 uur zullen in alle klassen van alle basisscholen en vele opvanglocaties op het eiland door meer dan 100 vrijwilligers worden voorgelezen.

Vele bedrijven en organisaties op Bonaire geven hun medewerkers de gelegenheid om op die donderdag een half uurtje aan kinderen te komen voorlezen. Politie-agenten, brandweerlieden, ambtenaren, ondernemers uit alle bedrijfstakken doen mee. Ook gedeputeerden van het bestuurscollege maken tijd om een half uurtje voor te lezen.

Het doel van deze dag is ouders en kinderen te laten inzien dat lezen en met name voorlezen leuk is. We hopen dat hiermee een gewoonte ontstaat en in vele gezinnen iedere avond kinderen wordt voorgelezen. In onze ogen is lezen heel belangrijk voor het ontwikkeling van het kind en kun je niet vroeg genoeg hiermee beginnen.

Bij de opvang en in de lagere klassen wordt in Papiaments gelezen en de hogere klassen zoveel mogelijk in het Nederlands. De vrijwilligers kiezen zelf een boek dat ze leuk vinden.

Voor meer informatie: Chantal Cali
Stichting Lezen en Schrijven mob. 785 4281

Aanhouding voor transport 60 kilo cocaïne

Bonaire.nu - 18 mei 2019 - 6:09am

Schiphol – De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft donderdag in Nederland een Curaçaoënaar aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de smokkel van 60 kilogram cocaïne naar Nederland in juni 2018.

De verdovende middelen werden destijds aangetroffen in een vliegtuig van de KLM, dat van Bonaire naar Nederland was gevlogen.

Skimmers veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf

Bonaire.nu - 18 mei 2019 - 5:55am

Kralendijk – Op vrijdag 17 mei zijn twee mannen van Bulgaarse en Ierse afkomst (K.B.P. 33 jaar en A.I. 19 jaar) door de rechter op Bonaire veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf voor het voorhanden hebben van skimapparatuur.

Met dergelijke apparatuur is het mogelijk om betaalgegevens van bankpassen over te dragen op andere passen zonder dat de eigenaar van de bankpas dat in de gaten heeft.

De mannen zijn op 2 februari bij aankomst op Flamingo Airport door de Koninklijke Marechaussee aangehouden nadat de Douane de apparatuur bij een controle had aangetroffen.

Na het uitzitten van de straf worden de mannen overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie en in samenwerking met de KMar Bonaire uit gezet.

 

DavidLee Winklaar geblesseerd in Boedapest

Bonaire.nu - 17 mei 2019 - 12:39pm

DavidLee Winklaar, kickboxing kampioen van de WAKO Pan American Championship moest vanochtend de wedstrijd staken wegens een opgelopen blessure aan zijn hand.

Sinds maandag 6 mei is DavidLee in Europa om zich voor te bereiden op de Hongaarse Wereldkampioenschap Kickboxing te Boedapest.

Tijdens de wedstrijd vandaag tegen een Hongaarse kickbokser heeft DavidLee zijn hand zodanig bezeerd dat hij niet meer in staat was om de wedstrijd voor te zetten.

Wij wensen DavidLee een snel herstel toe.

Vacature Maatschappelijk werker

Bonaire.nu - 17 mei 2019 - 10:44am

De directie Samenleving & Zorg (DSZ) stimuleert de ontwikkeling en verbetering van de leef- en woonomstandigheden van de burgers op Bonaire. Voor de afdeling Maatschappelijke Ondersteuning & Arbeid (MOA) en het Programma Wijkontwikkeling zoekt DSZ Maatschappelijk werkers.

Centraal bij de afdeling Maatschappelijke Ondersteuning en Arbeid staat de ondersteuning en activering van burgers. Bij het Programma Wijkontwikkeling ga je vanuit het sociaal wijkteam op uitreikende wijze aan de slag.

WAT GA JE DOEN?

Je analyseert de problematiek van cliënten door het voeren van intake– en verdiepende gesprekken. Op basis hiervan stel je een plan van aanpak op, begeleidt je cliënten en coördineer je de benodigde hulpverlening. Je legt huisbezoeken af, je behandelt aanvragen voor financiële en sociale steun. Je zorgt voor brede begeleiding op verschillende leefgebieden waaronder wonen, relaties, financiën en werk en lost eenvoudige hulpvragen op. Je werkt nauw samen met ketenpartners en voert waar nodig de regie. Als maatschappelijk werker ben jij het aanspreekpunt voor cliënten.

WAAR MOET JE MINIMAAL AAN VOLDOEN?

Naast ruime ervaring in een vergelijkbare functie beschik je over een HBO opleiding Maatschappelijk werk of een vergelijkbare opleiding. Je beheerst de Nederlandse, Papiamentse en Spaanse taal in woord en geschrift. Je bent een goede netwerker, integer, efficiënt, samenwerkings-, resultaatgericht, besluitvaardig en hebt oog voor kwaliteit. Tevens ben je in het bezit van een rijbewijs, categorie B.

  • Het salaris bedraagt minimaal $ 2.365,- (aanloopschaal 8) en  maximaal $ 3.925,- (functieschaal 10).
  • Het betreffen tijdelijke functies voor de duur van één jaar.

GEINTERESSEERD?

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Ingrid Sealy, Afdelingshoofd MOA, tel. 717 2211 of Ina Garretsen, Beleidsadviseur P&O, tel. 717 3871 of kijk op www.bonairegov.com.

Je sollicitatie en C.V. kun je tot en met 3 juni 2019 sturen aan het Bestuurscollege van Openbaar Lichaam Bonaire, t.a.v. Afdeling P&O, Plasa Reina Wilhelmina 1, Kralendijk, Bonaire. Bij voorkeur ontvangen wij uw sollicitatie per email: personeelszaken@bonairegov.com.

Inhoud syndiceren