kop

Feed-aggregator

Vacancy Head of Front Office

Bonaire.nu - 15 februari 2024 - 4:28pm

Delfins Beach Resort Bonaire is a growing 4-star-plus resort at the idyllic Punt Vierkant. Our resort stands for top quality in a relaxed, typical Caribbean ambiance. Located right by the sea, it is surrounded by lush green gardens with a wide variety of palm trees. We offer our guests a relaxing environment with two swimming […]

The post Vacancy Head of Front Office appeared first on Bonaire.Nu.

Kamercommissie in mei naar Bovenwinden

Dossier Koninkrijks Relaties - 15 februari 2024 - 2:50pm

Den Haag – De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties brengt tijdens het mei-reces een werkbezoek aan Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

Voor de meeste commissieleden betekent de reis een kennismaking met de eilanden. Aruba, Bonaire en Curaçao moeten nog even geduld hebben. De commissie combineert de kennismaking met die eilanden met de deelname aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg dat in januari 2025 op Aruba wordt gehouden. Eigenlijk zou de commissie deze maand de eilanden bezoeken, maar vanwege het annuleren van het IpKo is daarvan afgezien.

Een delegatie van de Eerste Kamer toert op dit moment wel door het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Het bericht Kamercommissie in mei naar Bovenwinden verscheen eerst op Dossier Koninkrijksrelaties.

Subsidieregeling Praktijkleren vanaf 2025 ook voor Caribisch Nederland

Dossier Koninkrijks Relaties - 15 februari 2024 - 2:45pm

Den Haag – De subsidieregeling voor praktijkleren wordt met ingang van 2025 ook opengesteld voor Caribisch Nederland. Dat schrijft minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) in het verlag van het ministerieel vierlandenoverleg Onderwijs dat hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De regeling omvat een tegemoetkoming voor de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een deelnemer. In Nederland kunnen werkgevers per deelnemer voor een praktijk- of werkleerplaats maximaal 2.700 euro subsidie ontvangen per schooljaar. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO werkt op dit moment aan de opzet van de Caribische variant.

Lees HIER het volledige verslag van het vierlandenoverleg

Het bericht Subsidieregeling Praktijkleren vanaf 2025 ook voor Caribisch Nederland verscheen eerst op Dossier Koninkrijksrelaties.

Anjelica Cicilia ~ Maar ik ben hier gekomen omdat ik echt, echt van dit eiland hou

Bonaire.nu - 15 februari 2024 - 11:20am

Ineens was ze daar eind oktober vorig jaar. ‘Vastgoedspecialist Anjelica Cicilia verkast van de Zuidas naar Kralendijk om ‘haar’ eiland als bestuurder te dienen’, kopte Binnenlands Bestuur. Als niet-partijgebonden gedeputeerde kreeg ze Ruimte en Ontwikkeling onder haar hoede. Een logisch pakket gezien haar carrière tot dan toe.  Nu ruim honderd dagen later is het tijd […]

The post Anjelica Cicilia ~ Maar ik ben hier gekomen omdat ik echt, echt van dit eiland hou appeared first on Bonaire.Nu.

Raad Onderwijs Arbeidsmarkt organiseert Love 4 BBL evenement | Advertorial

Bonaire.nu - 15 februari 2024 - 11:15am

ROA CN heeft op Valentijnsdag 14 leerbedrijven in het zonnetje gezet, omdat zij investeren in beroepsopleidingen voor hun medewerkers. Het gaat hierbij om de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Hierbij gaat een medewerker van een organisatie een dag in de week naar school en is zijn baan de leerwerkplek. Er is een enorme toename van BBL-studenten op […]

The post Raad Onderwijs Arbeidsmarkt organiseert Love 4 BBL evenement | Advertorial appeared first on Bonaire.Nu.

TCB zoekt goede doelen voor bezoekers

Bonaire.nu - 15 februari 2024 - 11:00am

KRALENDIJK- De Tourism Corporation Bonaire (TCB) is op zoek naar goede doelen op het eiland, waaraan bezoekers bij kunnen dragen tijdens hun bezoek. Het initiatief speelt in op de behoeft van bezoekers om ook tijdens hun vakantie zinvol bezig te zijn, of bij te dragen aan een goed doel.  Projecten die vrijwilligers kunnen gebruiken of […]

The post TCB zoekt goede doelen voor bezoekers appeared first on Bonaire.Nu.

Kustwacht neemt 29 vechthanen in beslag tijdens controle op boot met bestemming Bonaire

Bonaire.nu - 15 februari 2024 - 10:31am

Tijdens een recente operatie heeft de Kustwacht van Curaçao, op last van het Openbaar Ministerie, 29 vechthanen in beslag genomen. Deze actie vond plaats tijdens een routinecontrole op een boot die uit Aruba kwam, gedetecteerd door het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de Kustwacht op 31 januari. Een Metal Shark patrouilleboot werd naar het vaartuig […]

The post Kustwacht neemt 29 vechthanen in beslag tijdens controle op boot met bestemming Bonaire appeared first on Bonaire.Nu.

Cursus HR & Arbeidsrecht Fundamentals |Advertentie

Bonaire.nu - 15 februari 2024 - 9:50am

Tijdens deze meerdaagse interactieve cursus nemen onze professionals de deelnemers mee in de basisonderwerpen van HR en het arbeidsrecht. Onderwerpen als onboarding, employer branding, functiewijziging en ontslagrecht worden aan de hand van een interactief programma en praktijkvoorbeelden behandeld. De deelnemers krijgen tevens de kans om zelf praktijkvoorbeelden in te brengen. De kennis en vaardigheden die […]

The post Cursus HR & Arbeidsrecht Fundamentals |Advertentie appeared first on Bonaire.Nu.

Abraham: Rammelend geheugen of bewust loopje met de waarheid?

Dossier Koninkrijks Relaties - 15 februari 2024 - 8:01am

Bonaire – Heeft gedeputeerde Clark Abraham een slecht functionerend geheugen of neemt hij het opzettelijk niet zo nauw met de waarheid? Die vraag dringt zich op nu uit raadpleging van de archieven blijkt dat de leider van de coalitie op Bonaire staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen ten onrechte publiekelijk voor jokkebrok uitmaakt.

Abraham verwijt de bewindsvrouw met regelmaat het Bestuurscollege en de Eilandsraad te hebben gepasseerd bij het wijzigen van de WolBES, de wet waarin de bestuurlijke verhoudingen tussen Rijk en openbare lichamen wordt geregeld en benadrukte dat nog eens deze week in een krantenartikel.

Werkagenda

Maandag jl. gaf Van Huffelen de Tweede Kamer inzicht in haar werkagenda. Daaruit blijkt dat zij de afgelopen jaren – met vermelding van datum en locatie – wel degelijk vaker met gedeputeerden en eilandsraden van de BES-eilanden heeft overlegd over de voorgenomen aanpassing van de WolBES. Bovendien werd duidelijk dat Bonaire, net als Sint Eustatius en Saba, herhaaldelijk is uitgenodigd om inbreng te leveren.

Niettemin sprak Abraham een etmaal later (dinsdag) tegenover de Nederlandse krant NRC opnieuw en met grote stelligheid tegen dat er ooit op bestuurlijk niveau over de WolBES is gesproken. “De eilanden kregen voorstellen uit Den Haag. Niemand vroeg: wat vinden jullie er van?” citeerde de krant, het publiek in verwarring achterlatend wie de waarheid spreekt. Het antwoord op die vraag blijkt het digitale archief op de website van het openbaar lichaam Bonaire te geven.

Werkbezoek

“Afgelopen week, van 27 juni tot en met 1 juli 2022, heeft de Eilandsraad een werkbezoek gebracht aan Nederland”, staat te lezen in een op 7 juli 2022 door de afdeling Communicatie van het OLB naar de media verstuurd persbericht. Aanleiding voor de reis (toen nog in de economyclass) was het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

“Naast het VNG-congres had de Eilandsraad diverse afspraken. Een daarvan was het open gesprek met staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, mevrouw Van Huffelen, waarbij verschillende onderwerpen aan bod kwamen waaronder wijzigingen WolBES, (achterstallige) infrastructuur op het eiland en de stijgende energieprijzen op Bonaire”, aldus het persbericht.

Wensen

De Eilandsraad liet in het persbericht ook nog optekenen na het gesprek met Van Huffelen “een technische briefing te hebben gekregen van ambtenaren van BZK inzake de herziening van WolBES en FinBES waarbij stil is gestaan bij de voorlopige wijzigingsvoorstellen en de wensen vanuit de Eilandsraad als volksvertegenwoordiger.” Uit de bij het persbericht gevoegde foto blijkt dat ook toenmalig Eilandsraadslid Abraham deel uitmaakte van de delegatie.

In het kader van hoor en wederhoor heeft de redactie Abraham de vraag voorgelegd hoe zijn verwijten aan het adres van staatssecretaris Van Huffelen te rijmen zijn met het persbericht. Een reactie is vooralsnog uitgebleven.

Screenshot van de website van het openbaar lichaam Bonaire:

Uit het programma van het werkbezoek:

Het bericht Abraham: Rammelend geheugen of bewust loopje met de waarheid? verscheen eerst op Dossier Koninkrijksrelaties.

33 miljoen voor slavernijprojecten in Caribisch deel Koninkrijk

Dossier Koninkrijks Relaties - 15 februari 2024 - 7:57am

Den Haag – Van de 100 miljoen euro die het kabinet heeft uitgetrokken voor projecten ter herinnering aan het slavernijverleden gaat 33 miljoen naar Caribisch Nederland.

“Het kabinet vindt het belangrijk dat de inzet van de middelen wordt bepaald in afstemming met de gemeenschappen van nazaten en andere betrokkenen in Europees Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Suriname”, schrijven de bewindspersonen Van Huffelen, De Jonge en Bruins-Slot.

“De eerste ideeën over de verdeling per eiland worden in de komende periode verder uitgewerkt. Nazaten, maatschappelijke organisaties en de overheden van ieder land en eiland hebben hierbij de regie en bepalen het tempo. Waar mogelijk en wenselijk wordt de samenwerking tussen (ei)landen opgezocht.”

Lees HIER de gehele brief

Het bericht 33 miljoen voor slavernijprojecten in Caribisch deel Koninkrijk verscheen eerst op Dossier Koninkrijksrelaties.

De ‘Bario Challenge’ is een begrip op Curaçao

Caribisch Netwerk - 15 februari 2024 - 7:30am

Of je nou lang of kort op Curaçao hebt gewoond, de meeste mensen denken met weemoed terug aan de periode dat ze op ‘dushi Kòrsou’ verbleven: de mooie stranden, het buitenleven, de heerlijke Curaçaose keuken en de warme Caribische zon. Zeker als de temperaturen in Nederland dalen tot het vriespunt.

Om toch nog een beetje mee te kunnen genieten en herinneringen op te halen aan hun geliefde eiland, volgen ruim 36 duizend mensen de Facebookgroep: ‘You Know You’ve Live in Curaçao if…’. In deze groep worden foto’s en herinneringen gedeeld door mensen die op het eiland hebben gewoond en door mensen die nog op het eiland verblijven. Wie deze groep volgt, kent ook de Bario Challenge van Christopher Massur.

Positief daglicht
Al acht jaar lang post Christopher, die eigenlijk Christel Monsanto heet, foto’s van (land)huizen, stilstaande objecten die ze tegenkomt in de wijk, muurschilderingen of andere kunst, met de vraag waar de foto genomen is. En dit doet zij niet zomaar: ‘Mijn missie is om Curaçao in een positief daglicht te zetten’.

Tekst gaat door onder video

Elke werkdag, het hele jaar door, met uitzondering van de feestdagen, post Christel foto’s van bijzondere dingen die ze tegenkomt wanneer ze over het eiland rijdt. Dat zijn zo’n 250 foto’s per jaar. En dat doet ze sinds 2015. “In die tijd was mijn man net overleden. Een vriendin van mij had al een ‘challenge’ in de ‘mondi’ (struiken) waarbij je natuurfoto’s moest maken van dieren. Maar daar ben ik niet goed in, dus heb ik gekozen voor stilstaande beelden zoals huizen, hekken of brievenbussen die anders zijn. Maar positief.”

Dit doet zij niet alleen. Sinds een jaar of vijf wordt zij vergezeld door Marion van der Burgh die tevens fungeert als haar chauffeuse. “Christel heeft altijd een heel lijstje. Ik rij haar dan en dan gaan we naar die plekken toe”, vertelt Marion. “Ik ben de durfal van ons tweeën, dus soms rijen we gewoon door een willekeurige wijk en komen we een klein straatje tegen waar Christel niet in durft, maar dan ga ik toch en komen we hele mooie bankjes of uitzichten tegen.”

Toekomst
Hoelang ze hier nog mee door gaan, weten ze niet. Christel: “De spoeling wordt na acht jaar, en 2000 bario challenges, wel een beetje dun. Ik probeer nu ook ander soort foto’s te maken, zoals foto’s van architectuur. Ik heb hierin ook veel moderne gebouwen opgenomen, maar daar is niet iedereen het mee eens, ik krijg daar nog wel eens kritiek op.”

Ook hierin zit een missie in verscholen. “Ik vind dat je niet zomaar bestaande gebouwen moet veranderen of aanbouwen. Wat architectonisch goed is moet je niet veranderen. Maar dat doet men wel. Ik zeg daar niks over, maar probeer het met beelden te laten zien.”

The post De ‘Bario Challenge’ is een begrip op Curaçao first appeared on Caribisch Netwerk.

Voorstel Nationaal Slavernijmuseum gepresenteerd

Dossier Koninkrijks Relaties - 15 februari 2024 - 7:00am

Amsterdam – Het Nationaal Slavernijmuseum moet een toonaangevend gebouw worden op Java-eiland in Amsterdam en moet een compleet beeld geven van het Nederlandse koloniale slavernijverleden.

Dat adviseren de kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt op basis van onderzoek, participatiebijeenkomsten en gesprekken met diverse gemeenschappen, ‘grassroots organisaties’, culturele instellingen en kennisinstituten in Nederland, de Caribische delen van het Koninkrijk en Suriname. Vandaag presenteerden zij het voorstel voor het concept, de bouw en oprichting van het nationaal slavernijmuseum. Het voorstel vormt de basis voor het definitieve besluit over zowel de bouw als de financiering door de gemeente Amsterdam en het Rijk.

Demissionair minister-president Mark Rutte: “Het Nationaal Slavernijmuseum is een belangrijk onderdeel van het verhaal achter de komma, na de excuses voor de rol van de Nederlandse Staat in het slavernijverleden. Om recht te kunnen doen aan het verleden en in het hier en nu samen verder te komen, is het dringend nodig dat we meer en beter zicht krijgen op deze donkere pagina’s uit de geschiedenis. Het slavernijmuseum heeft daarin straks een centrale rol, als centrum van kennis en dialoog.”

Burgemeester Halsema: “De excuses die door steden, bedrijven, de minister-president en de koning voor ons slavernijverleden zijn gemaakt waren helend voor de nazaten, de betrokken gemeenschappen en ons land. Zij hebben talloze mensen de hoop gegeven dat zij niet meer hoeven te strijden voor erkenning van leed en onrecht uit het verleden. Zij hebben ons land de hoop gegeven dat er een weg is naar een toekomst zonder racisme. Het slavernijmuseum is onmisbaar om die hoop in te lossen.”

De trans-Atlantische slavernijgeschiedenis vormt het uitgangspunt voor het nog te bouwen Nationaal Slavernijmuseum. Kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt kregen de opdracht te onderzoeken hoe tegelijkertijd het brede verhaal van het Nederlandse slavernijverleden getoond en verteld kan worden. Ook moesten zij het locatieonderzoek (waaruit negen locaties naar voren kwamen) verder uitwerken en een programma van eisen opstellen. Belangrijk onderdeel van de opdracht was een uitvoerig participatieproces.

De kwartiermakers adviseren de geschiedenis van de slavernij op te bouwen aan de hand van verschillende tijdvakken en zalen. In elk tijdvak kan de bezoeker een deel van de eeuwenlange geschiedenis ervaren aan de hand van verhalen en thema’s die tijdens de participatie door de mensen zijn gedeeld. Verhalen over kracht, verzet, onderdrukking en pijn, maar ook over vieringen en culturele uitingen. De tijdvakken laten de ononderbroken lijn zien tussen heden en verleden en geven inzicht in de onderlinge verbinding tussen continenten, culturen en tradities. Ook adviseren zij een kindermuseum en een kenniscentrum waar mensen hun familiegeschiedenis kunnen onderzoeken onderdeel te maken van het museum.

De kwartiermakers noemen Java-eiland als voorkeurslocatie. De kop van het Java-eiland is een waardige en prominente plek aan doorgaand stromend water, is goed bereikbaar en biedt voldoende ruimte.

De kwartiermakers zijn van mening dat het uiterlijk van het gebouw recht moet doen aan de bijzondere inhoud ervan, in architectuur, uitstraling, materiaal, vorm en omgeving. Zij geven aan dat voor de erkenning en herkenning van het slavernijverleden een zichtbaar en krachtig gebaar belangrijk is. Ze adviseren de gemeente Amsterdam en het Rijk om de mogelijkheid te onderzoeken om een hoogwaardig gebouw van 9000 vierkante meter te realiseren. Zij verwachten dat het museum in 2029 of 2030 zijn deuren kan openen.

Nu het voorstel van de kwartiermakers er ligt, breekt een volgende fase aan. Adviesaanvragen worden uitgezet bij stadsdeel Oost, de Commissie Omgevingskwaliteit, de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur. Op basis van deze adviezen wordt een met het Rijk afgestemde bestuurlijke reactie opgesteld door de gemeente Amsterdam en wordt later dit jaar een besluit over het Nationaal Slavernijmuseum voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het bericht Voorstel Nationaal Slavernijmuseum gepresenteerd verscheen eerst op Dossier Koninkrijksrelaties.

Vliegenplaag Bonaire op de stortplaats niet meer dan voorgaande jaren

Bonaire.nu - 15 februari 2024 - 6:20am

Afgelopen week werd stond in een bericht van Bonaire.nu dat inwoners op Bonaire klagen over vele vliegen die overlast geven op het eiland. Volgens het afvalbedrijf Selibon is deze vliegenplaag op de stortplaats niet meer dan voorgaande jaren. Een post op sociale media leidde tot veel reacties over het toenemende aantal vliegen op Bonaire. Ook […]

The post Vliegenplaag Bonaire op de stortplaats niet meer dan voorgaande jaren appeared first on Bonaire.Nu.

Inhoud syndiceren