kop

Ocan’s Spotlight: Jessica Molina

Nederland telt meer dan 150.000 inwoners met wortels in Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Duizenden hiervan zijn op hun eigen manier succesvol. Stichting Ocan, voortgekomen uit het Overlegorgaan Caribische Nederlanders, plaatst dit jaar elk week één van hen in het licht. Het idee achter Ocan’s Spotlight wordt deze week uitgelegd door Ocan-bestuurslid Jessica Molina, zelf van Bonairiaanse afkomst.

"In Nederland hoor je vaak dat er te weinig rolmodellen zijn met een niet-westerse achtergrond. We zijn niet voldoende zichtbaar. Terwijl er genoeg niet-westerse Nederlanders zijn waaronder Caribische mensen die succesvol zijn. Laten we elkaar inspireren en motiveren door authentieke verhalen te delen."

Nederland

"Ocan organiseert al ruime tijd activiteiten voor de Caribische Nederlanders in Nederland waarbij mensen in het zonnetje worden gezet; de uitreiking van de Dutch Caribbean Pearls en het evenement Let Us Shine, dat ervaren en beginnende ondernemers met elkaar in contact brengt. Maar onze ambities en maatschappelijke thema’s zijn breder. We richten ons bijvoorbeeld op armoedebestrijding, talentontwikkeling en vragen aandacht voor discriminatie en een thema als ouderen en eenzaamheid. Ocan richt haar aandacht op een diverse doelgroep, zoals ouderen, studenten, (tiener-)moeders en professionals. Ook daar zijn succesverhalen. Wat doe je als het tegenzit? Het persoonlijke verhaal kan anderen op ideeën brengen. We hebben mensen via onze sociale mediakanalen uitgenodigd om die verhalen aan te dragen. Het mooie is dat iedereen ook meteen iemand kent.''

Inspiratie

''Succes is niet per se een bestuursfunctie in een bedrijf, veel geld of een groot huis. Je kunt succes hebben met het doen van je eigen ding. Een oma die in Nederland Antilliaanse taarten bakt en vanuit huis verkoopt, een man die in zijn vrije tijd als hulpverlener werkt. De rolmodellen vertellen over hun band met de voormalige Nederlandse Antillen, welke doelen en ambities ze hebben, hoe ze die hebben bereikt, welke obstakels er waren en welk advies ze voor anderen hebben. We spraken al met een vrouw uit St. Maarten, die haar baan was kwijtgeraakt en nu voor zichzelf is begonnen. Ze maakt Caribbean Soul Food. Ze kan mensen die ook hun baan kwijt zijn geraakt, op ideeën brengen. De column is bedoeld voor inspiratie en ideeën.''

Verbinding

''Ocan wil bijdragen aan de verbinding tussen Caribische Nederlanders hier en daar. De columns in het Papiaments, Engels en Nederlands worden elke zaterdag geplaatst in de Extra, de Daily Herald en de Amigoe en zijn te lezen op Ocan’s social mediakanalen. We willen op de eilanden laten horen hoe het gaat met onze mensen in Nederland, zowel de mensen die zijn geëmigreerd als de mensen die in Nederland zijn geboren. Ze zijn bezig om een plekje voor zichzelf te creëren, maar ook erg betrokken bij hun familie - in de ruimste zin van het woord - op de eilanden. Dat was duidelijk na orkaan Irma. Mensen benaderden ons met de vraag hoe ze de eilanden konden helpen. Met onze inzamelactie kon een aantal scholen nieuw materiaal kopen. Maar er zijn meer leuke initiatieven. De Caribische cultuur wordt ook in Nederland gekoesterd en dat merken wij aan de vele activiteiten die onze mensen hier organiseren.

Tips

"Succes is voor mij een breed en persoonlijk begrip. Wat mij altijd helpt, is een doel stellen en daarop mijn focus houden. Bedenken wat en wie je ervoor nodig hebt en je plan maken. Het kan zijn dat je er minder snel komt dan je bedacht had, maar met doorzettingsvermogen en een positieve instelling kom je er wel. Interesse hebben in de manier waarop anderen iets voor elkaar hebben gekregen en hoe je anderen kunt helpen, helpt mij ook. Ik waardeer de leermomenten, geef er een eigen draai aan voor mijzelf en deel mijn ervaring met anderen. Tot slot is authenticiteit belangrijk. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en keuzes. Je kunt beter spijt hebben van iets dat niet gelukt is, dan dat je het nooit hebt geprobeerd. Openstaan voor elkaar om te inspireren, leren en delen is de warme wens van Ocan voor iedereen in het nieuwe jaar."

Auteur: Otti Thomas