kop

Ocan’s Spotlight: Charis Kuwas

Nederland telt meer dan 150.000 inwoners met wortels in Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Duizenden hiervan zijn op hun eigen manier succesvol. Stichting Ocan plaatst dit jaar elk week één van hen in de Spotlight. Deze week de Curaçaose Charis Kuwas van Strong.Wise.Better, een platform waarmee ze vrouwen empowered.

 

"Ik ben naar Nederland gekomen voor mijn studie, samen met mijn vriend die inmiddels mijn man is. Als meisje verlangde ik al naar het ontdekken van nieuwe omgevingen en het leren van nieuwe dingen. Misschien heeft het iets te maken met het overlijden van mijn moeder toen ik vier was. Ze had een ziekte waarbij haar witte bloedcellen de rode bloedcellen opaten, waardoor haar immuunsysteem werd aangetast. Mijn drie oudere broers gingen bij mijn vader wonen en ik werd opgevoed door mijn oma en tantes. Ik had echt een leuke kindertijd en natuurlijk vond ik het jammer om hen achter te laten op Curaçao. Maar ik wilde echt iets nieuws beginnen en ik had geen moeder aan wie ik me vast moest houden.

Omdat ik koken leuk vind en kok wilde worden, volgde ik Rotterdam de opleiding consumptieve techniek. Toen ik zwanger werd, stopte ik met de opleiding. De combinatie was te zwaar. De opleiding voor secretaresse was beter te combineren. Ik heb hem in drie jaar afgerond en werk in deeltijd als secretaresse bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast ben ik empowerment strategist voor vrouwen.''

 

Obstakel

"Met mijn eigen platform Strong.Wise.Better empower ik vrouwen. Het is ontstaan omdat ik het zelf nodig had. Toen ik zwanger was van ons derde kind, merkte ik dat het me emotioneel te veel werd. We hadden net een nieuwe woning, ik had twee kinderen die ik moest verzorgen en door mijn zwangerschap bleef een aantal klussen in huis liggen. Ik kan goed met mijn man praten, maar hij was aan het werk en vaak weg. Bovendien is steun van je echtgenoot anders dan van een vrouw.

Ik had dus mensen nodig met een bemoedigende houding, maar ik kreeg niet de steun die ik op dat moment nodig had van mijn vriendinnen. Die hadden een eigen leven en een eigen manier om met dingen om te gaan. Misschien was het egoïstisch van mij om op dat moment hun steun te verwachten, maar soms is het niet anders. Het hebben van verwachtingen heeft me veel gekost.

Dat deed ontzettend pijn. Inmiddels weet ik dat het verlies van mijn moeder meespeelde.

Telkens als ik mij in de steek gelaten voel, dan roept dat gevoelens op van pijn, verdriet en onbegrip. Ik had iets nodig dat me van tijd tot tijd kracht geeft waardoor ik deze emoties kon overwinnen. Die steun vond ik via God en via social media. Ik volgde een aantal influencers die mij  inzichten gaven. Zo ben ik in contact gekomen met de Quotes Sisters, die me na een tijdje uitnodigden om mijn levenslessen en uitspraken met anderen op hun platform te delen.

Zo ben ik eigenlijk begonnen.''

 

Helpen

"Ik begon op Facebook en Instagram met het platform Strong.Wise.Better, en ik heb ook een Facebook-groep Strong.Wise.Better womanhood. Het is een besloten groep waar inmiddels ruim 400 vrouwen lid van zijn, die kracht en ondersteuning nodig hebben voor alles waar ze in hun leven mee te maken kunnen hebben. Vrouwen zijn van nature emotioneel, dus zodra het niet goed zit met onze emoties, dan heeft het gevolgen voor ons hele leven. Ik richt me op emotioneel herstel en op een mindset van zelfvertrouwen en liefde voor jezelf.

Naast de activiteiten op internet, organiseer ik B.O.S.S. network events, wat staat voor Building Other Strong Sisters. Het zijn bijeenkomsten, waarin vrouwen bij elkaar komen en zich door elkaar zich laten inspireren en motiveren. Deze maand is de zevende editie in Rotterdam en elke keer vind ik het weer fantastisch, inspirerend en leerzaam. Als ik een vrouw help, dan leer ik er altijd zelf iets van."

 

Dankbaar

"Ik ben gelovig. Zonder God had ik dit nooit bereikt en had ik nooit een goede moeder en echtgenote kunnen zijn. Mijn huis en gezin zijn echt mijn veilige haven. Ik heb vier prachtige kinderen, een zoon, drie dochters en een stiefdochter. Er was een tijd dat onze relatie niet stabiel genoeg was en daaruit is een kind ontstaan. Ze is mijn bonus dochter en ik ben er blij mee. Door deze situatie heb ik veel kanten van mezelf mogen leren kennen en één daarvan is dat liefde ongelooflijk machtig is. Anders had ik mijn man nooit kunnen vergeven en dit prachtige meisje in mijn leven kunnen verwelkomen. Ik hou van haar als van mijn eigen kinderen. Ik heb ook een sterke band met mijn broers en families hier in Nederland en op Curaçao."

 

Inspiratie

"Na God zijn mijn man en kinderen mijn inspiratie en bron van energie maar ook mijn verleden motiveert mij om beter te kunnen doen. Ik wil dat onze kinderen hun eigen ontwikkeling door kunnen maken en niet met dezelfde dingen moeten worstelen als ik deed. Want vaak leven we het leven van onze ouders. We doen hetzelfde als zij, terwijl we juist de ruimte hebben om ons eigen ding te doen en te leren van ons eigen leven. Als niemand je steunt en motiveert, dan is het verleidelijk om op te geven en genoegen te nemen met een leven dat eigenlijk niet voor jou bedoeld is. Dat is jammer. Het leven leiden, dat bij jou past, is mijn definitie van succes. Mijn leven past bij mij, maar ik heb nog veel ambities. Ik wil nog veel meer vrouwen helpen, omdat ik weet dat het nodig is.''

 

Advies

"Het allerbelangrijkste is geloof in jezelf. Je familie en vrienden kunnen wel heel positief over je zijn, maar dat helpt niet als je niet in jezelf gelooft. Het goede dat een ander in jou ziet, vervangt niet wat jij niet in jezelf ziet. Je moet jezelf leren kennen. Je fundering bestaat uit alles wat je meemaakt. Net als bij een huis is dat de basis. Die fundering kan uit pijn, verdriet en negatieve ervaringen bestaan en zelfs als je een positieve houding hebt, kom je daar toch weer op terug. Je moet die fundering afbreken en het opnieuw opbouwen. Dat is een flinke klus, maar het is de moeite waard en het is niet onmogelijk!''