kop

Limburgers openen slavernijmuseum op Bonaire

Drie Limburgers hebben een museum op Bonaire opgericht. Het zijn twee archeologen en een ontwerper: Ruud Stelten uit Montfort, Joost Morsink uit Merkelbeek en Steven Schaeken uit Weert.

Hun Terramar Museum, gevestigd in de hoofdstad Kralendijk, is vrijdag geopend. Het vertelt de historie van de Nederlandse eilanden in de Cariben, met aandacht voor de koloniale geschiedenis, de eerste inwoners, de leefwijze van de indianen en de slavenhandel.

Archeoloog
Hoe komen drie Limburgers ertoe een museum op te zetten in het Caribisch gebied? Initiatiefnemer Ruud Stelten, directeur van het museum, studeerde Caribische archeologie en werkte als archeoloog op de eilanden. Joost Morsink, ook archeoloog, is specialist in de geschiedenis van het gebied voordat Columbus er voet aan wal zette. Steven Schaeken studeerde industrial design en is mededirecteur van het gelauwerde ontwerpbureau NorthernLight in Amsterdam, dat interactieve omgevingen creëert voor onder meer musea. De verhalen die Ruud en Joost in hun museum willen vertellen, laten Steven en de zijnen tot leven komen.

 

Behoefte
Waarom moet op Bonaire dit museum komen? Bonaire, waar 19.000 mensen wonen, heeft al een paar musea. Ze belichten verschillende aspecten van de eilanden, maar er is er nog geen dat de geschiedenis van het hele Caribische gebied vertelt. En daar is behoefte aan, zo hebben de initiatiefnemers gepeild. Op het eiland komen jaarlijks 60.000 duiktoeristen en een kwart miljoen mensen stappen vanaf een cruiseschip inKralendijk aan wal. Van deze mensen blijkt 63 procent zo’n museum te willen bezoeken, mits het dichtbij de haven is en een rondgang niet langer duurt dan drie kwartier tot een uur. Want ze willen natuurlijk ook nog winkelen en snorkelen.

Afgelopen vrijdag is op Bonaire het Terramar Museum geopend. Het is het eerste museum in de Cariben dat de geschiedenis van het hele regio vertelt. Het museum in Kralendijk is ontwikkeld en ontworpen door drie Nederlanders.

Doel van het museum is om de vele toeristen die het eiland bezoeken te vertellen over de geschiedenis en de mix van culturen die hun sporen hebben nagelaten in de regio. Bezoekers kunnen op interactieve wijze het verhaal van Bonaire en de Cariben ervaren, van de eerste bewoners en de slavenhandel tot de hedendaagse manier van leven op het eiland.

De verhalen achter de artefacten worden onder andere met interactieve displays, historische tekeningen en 'staged encounters' met lokale bewoners tot leven gebracht. Zo vertelt een Taino-Indiaan over zijn ontmoeting met Europese kolonisten en een slaaf over het harde leven op de plantages.

Ruud Stelten is de initiatiefnemer en directeur van het museum. Steven Schaeken, de directeur van het Nederlandse ontwerpbureau NorthernLight, heeft het museumconcept ontwikkeld. Wetenschapper en archeoloog Joost Morsink is samen met Stelten verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling van het museum.

"Uit onderzoek is gebleken dat toeristen en cruisepassagiers graag meer over de geschiedenis van de Cariben willen weten", vertelt Stelten. “Daar spelen we met dit museum op in. Het museum ligt in een schitterend pand op steenworpafstand van de plaats waar de cruiseschepen aanmeren. Voor vele toeristen zal ons museum een verrijking zijn van hun bezoek aan de Cariben.”

“Er wordt geen eurocentrisch verhaal verteld”, vult Schaeken aan. “De bezoeker ondergaat een bijzondere ervaring die zijn kennis over en het perspectief op dit deel van de wereld zal veranderen.”