kop

Handelstekort Bonaire stijgt en daalt op Saba en Statia

Het handelstekort van Bonaire is in 2016 voor het tweede opeenvolgende jaar gegroeid. De handelstekorten van Sint-Eustatius en Saba waren juist kleiner dan in 2015. Dit meldt het CBS.

Vanaf de eerste metingen in 2011 voeren Bonaire, Sint-Eustatius en Saba meer goederen in dan uit. Op de eilanden wordt in vergelijking met Europees Nederland relatief weinig geproduceerd. Caribisch Nederland kent daarom structureel een handelstekort, zo heet het als de import groter is dan de export.

Hogere import en lagere export op Bonaire

Bonaire had in 2016 een handelstekort van 192 miljoen dollar, 4 procent meer dan in 2015. In vergelijking met een jaar eerder steeg de import van goederen met 3,5 procent tot iets meer dan 200 miljoen dollar. De waarde van de goederenexport van het eiland was met bijna 9 miljoen dollar ruim 8 procent lager dan in 2015.

Lagere import en hogere export op Saba en Sint-Eustatius

Sint-Eustatius en Saba hadden handelstekorten van respectievelijk 35 miljoen dollar en 16 miljoen dollar. De waarde van de ingevoerde goederen liep op Sint-Eustatius met bijna 11 procent terug en op Saba met ruim 27 procent. De waarden van de goederenexporten van beide eilanden zijn in 2016 juist gestegen. Dit alles resulteerde in kleinere handelstekorten dan een jaar eerder.

Import gefabriceerde goederen neemt het meest toe op Bonaire

Bonaire importeerde in 2016 voor 5,5 miljoen dollar meer aan gefabriceerde goederen. Dat is een vijfde meer dan in het jaar ervoor en de grootste toename van alle goederencategorieën. De importwaarden van fabricaten en van machines en vervoermaterieel stegen elk met 3 miljoen dollar. De import van deze goederen bereikte in 2014 het laagste punt, maar is sindsdien gestegen.

Op Bonaire is de waarde van de ingevoerde minerale brandstoffen in 2016 bijna gehalveerd vergeleken met een jaar eerder. In 2015 was de importwaarde van deze goederen nog ruim verdubbeld.

Bronnen