kop

Fietsen in tijden na corona

Met afstand het beste!

In Europa zijn de landen druk bezig om het fietsen te bevorderen.

In Nederland is de fiets bij velen bekend. Tijdens het coronavirus moet het nu even op een hometrainer. En als je écht naar buiten moet, dan op ten minste 1,5 meter afstand van andere mensen... Dat weten we allemaal en toch is het gezellig druk op de fietspaden. Op de fiets naar de supermarkt of een recreatief rondje in de buurt.

Veel Nederlandse fietspaden zijn breder dan 2 meter. Een afstand van 1,5 meter tot andere fietsers bewaren, dat kan op de meeste plekken wel.

Er wordt nu voorgesteld om bredere fietspaden te maken om het toenemende gebruik van de fiets mogelijk te maken terwijl tegelijk iedereen veilig afstand van elkaar kan houden, in overeenstemming met de Covid 19-voorschriften. De pilot moet inzichtelijk maken hoe de capaciteit op korte termijn vergroot kan worden.

In Frankrijk is de fiets minder bekend.

Het gemeentebestuur van Parijs gaat tijdelijke extra fietspaden aanleggen langs exact dezelfde trajecten als metro’s, maar dan boven de grond.
“We beginnen met de (drukke) lijnen 1, 4 en 13’’, vertelde wethouder Christophe Najdovski. Het doel: Parijzenaren laten fietsen in plaats van de hyper drukke metro’s te nemen.

De ontwikkelingen in Frankrijk staan niet op zichzelf. Wereldwijd wordt nagedacht over het vervoer ná corona. 

Berlijn besloot kort geleden al om van autorijbanen fietspaden te maken. Ook de Italiaanse stad Milaan heeft plannen om de heerschappij van de wagen in zijn straten een halt toe te roepen. Als de Lock down achter de rug is, zouden grote delen van de wegen niet meer voor auto’s zijn, maar voor fietsers en voetgangers. Ook in fietsland Nederland gingen al stemmen op om de huidige crisis te ‘gebruiken’ om nóg meer mensen op de fiets te krijgen.

Bonaire haalt ook haar plannen uit het archief?

Bijna 10 jaar geleden, in 2011, is op Bonaire de vraag over een fietsplan door de stichting BanBoneiruBek aan de Rijksdienst Caribisch Nederland(RCN) gesteld. Mevrouw Drewes van het RCN was een voorstander en heeft de opdracht naar ABC-advies gestuurd. Het onderzoek is vrij snel gestart door de Universiteit Twente en is verder door twee studenten uitgevoerd. (verslag kunt u hier lezen)

Het zou nu in deze tijd, na de corona crisis een interessante kans voor de toeristen branche kunnen zijn voor het “Nieuwe Normaal” van Bonaire.