kop

Bonaire Niemandsland: Waarom kunnen wij geen rekening openen in NL

Tijdens de Economische Conferentie op Bonaire waar de minister Kamp ook even "voorbij" kwam, werd een vraag gesteld door een van de werkgevers: Waarom kunnen wij geen zakelijke bankrekening openen in Nederland?

Interessante vraag werd gezegd, echter tot op heden geen antwoord gezien of gehoord.

Dan maar zelf de vraag stellen:

Allereerst aan de Nederlandse Bank de vraag gesteld.

Antwoord: daar gaan de banken zelf over.

Een aantal banken gebeld:

ING hoofdkantoor
Het probleem is ons onbekend, maar u dient een KvK nummer te hebben. Ok, maar dat hebben we. Nee in Nederland, zodat we kunnen checken wat de onderneming doet. Dat zijn de huidige regels. Het onderwerp wordt intern besproken. Wordt vervolgt.
SNS hoofdkantoor
Het probleem is ons onbekend, maar u dient een KvK nummer te hebben. Ok, maar dat hebben we. Nee in Nederland, zodat we kunnen checken wat de onderneming doet. Maar uiteindelijk zijn wij niet geinteresseerd in het buitenland. Wij hebben het al moeilijk in Nederland.
RABO hoofdkantoor
Het probleem is ons onbekend, maar u dient een KvK nummer te hebben. Ok, maar dat hebben we. Nee in Nederland, zodat we kunnen checken wat de onderneming doet. Zodra er een KvK nummer van NL kunnen we (RABO) zaken doen. Of een dependence starten in Nederland.

De bovenstaande banken wilden ook weten: waarom een rekening in Nederland zo belangrijk is.

Een voorbeeld gegeven:

Als wij een factuur ontvangen uit Nederland in Euro dan maken wij het bedrag online over en de kosten van de lokale bank worden van de rekening afgetrokken. Echter de betaling in Europa gaat voor de MCB via ING Brussel en die vraagt ook zijn commissie en die wordt doorberekend aan de account in NL. Dus wij komen vooraf niet te weten wat de totale kosten zijn, met alle problenmen van dien.

Wie heeft er ook voorbeelden van problemen, extra kosten en weinig diensten?

---------

Omdat er ieder keer het struikelpunt "KVK nummer in Nederland, heb ik de KvK in Nederland gebeld.

Antwoord:

In aansluiting op ons telefoongesprek stuur ik u de volgende informatie:

U heeft in feite alleen een vraag over het kunnen hebben van een zakelijk bankrekening in Nederland, dan wel de mogelijkheid van een gereduceerd tarief voor overboekingen tussen Bonaire en Nederland v.v.

De ING heeft mijns inziens een helder tariefsysteem voor internationale betaling met valutawisseling:

https://www.ing.nl/particulier/betalen/buitenland/buitenland-betaling/wereldbetaling/index.html

Deze tarieven zijn een kwestie van de banken zelf. Een zakelijke rekening in Nederland zullen ze alleen verstrekken als er een Nederlandse inschrijving is. 

Criteria voor het inschrijven een bedrijf in Nederland zijn dat er “ondernemersactiviteiten” in Nederland zijn en een fysiek vestigingsadres.

Deze zijn er in uw geval echter niet, bovendien zal de Belastingdienst bij inschrijving een BTW-nummer toekennen, er van uitgaande dat er omzet gemaakt wordt en sprake is BTW-transacties die in Nederland belast worden. Dit is in uw situatie niet het geval, dus dit helpt u niet verder.

Wie gaat het probleem oplossen?