kop

Bezoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan Bonaire

Woensdag 4 november heeft de Nederlandse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Piet Hein Donner, een kort bezoek gebracht aan Bonaire. Het was voor hem de eerste keer als minister van SZ&W. Daarvoor was hij als minister van Justitie al een paar keer op Bonaire geweest.

 

De minister had als doel om aan de bevolking te vragen welke problemen er zijn en ook welke vragen er bij de bevolking leven. In het Sentro di Bario Rincon hebben Forma en Mangazina di Rei in de personen van Inge Berben en Danilo Christiaan een goede beknopte presentatie gegeven. De nadruk lag vooral op kwaliteit en continuiteit kan alleen gegeven worden als er een goede financiele basis ligt. Niet dat men ieder jaar weer een projectaanvraag naar Usona moet sturen. Daarna is in een kringgesprek een korte discussie geweest waar ook het platform Rincon aan deelnam. 

 

Waar werd niet over gesproken?

Op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties staat bij het onderwerp veelgestelde vragen, de vragen met de voorlopige antwoorden tot nu toe.

http://www.minbzk.nl/onderwerpen/de-nederlandse/nieuwe-staatkundige/bes-eilanden/veelgestelde-vragen#blw_SocialeZaken

 

Vraag 1

Verbeteren de sociale uitkeringen zoals de AOW?

 

Antwoord: Er is afgesproken dat de regeling voor de AOV op de eilanden zoveel mogelijk zal aansluiten op de regeling voor de AOW zoals men die in Nederland kent. Samen met de eilandsbesturen wordt verder uitgewerkt hoe de regeling er precies uit moet komen te zien. Uitgangspunt is een in Nederland aanvaardbaar voorzieningenniveau, rekening houdend met de specifieke omstandigheden van de eilanden en de huidige bedragen.

 

Redactie BBB:

Deze zin is belangrijk. Uitgangspunt is een in Nederland aanvaardbaar voorzieningenniveau, rekening houdend met de specifieke omstandigheden van de eilanden en de huidige bedragen.

De specifieke omstandigheden kunnen volgens ons alleen maar op basis zijn van het bestaansminimum van iemand die gepensioneerd is, zoals in Nederland.

In Nederland is daarvoor 30 jaar geleden een instituut opgericht, namelijk het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting in Utrecht. Daar weten ze precies wat het bestaansminimum is in Nederland en hoe dat vastgesteld moet worden. Dus als er door het NIBUD onderzocht wordt wat het bestaansminimum is op de BES-eilanden, dan kan men de AOV voor de BES eilanden eenvoudig vast stellen. De AOV op deze eilanden is nu ruim 700,00 gulden per maand. 

 

Vraag 2

Wat wordt de premie voor de sociale verzekeringen?

 

Antwoord: Dat kan nu nog niet worden gezegd want dat hangt af van het totale fiscale- en premieplaatje. Hiervoor is het nodig om te weten hoe de inkomsten, belastingen en premies, in relatie tot het niveau van voorzieningen, er uit komt te zien. Net als bij de belastingen is het overigens de bedoeling om te voorkomen dat er grote koopkrachtverschillen ten opzichte van de huidige situatie gaan ontstaan.

 

Redactie BBB: Op basis van het huidige belasting voorstel zal een premie bepaalt kunnen worden?

 

Vraag 3

Wat zal in de samenleving voor de sociaal zwakkeren en probleemgroepen worden gedaan?

 

Antwoord: Er zal, zowel in de nieuwe status als in de aanloop daar naar toe, extra aandacht zijn voor de kwetsbare groepen in de samenleving. Zo zal er bijvoorbeeld extra worden geïnvesteerd in de zorg voor jeugd en gezin. Daarbij zal in ieder geval prioriteit worden gegeven aan de (her)inrichting van een tehuis op Bonaire en de aanstelling van maatschappelijk werkers/gezinsvoogden op alle drie de eilanden. Hiervoor wordt voor zowel 2009 als 2010 €3 miljoen extra beschikbaar gesteld, dat is dus €6 miljoen voor twee jaar, voor de drie eilanden samen.

 

Redactie BBB: Er wordt in het antwoord een bedrag aangegeven. Klinkt als veel geld. Maar is dit een structurele oplossing voor de sociaal zwakkeren en probleemgroepen? Uit welk rapport blijkt dit?

 

Vraag 4

Wordt er gezorgd voor een goed sociaal vangnet?

 

Antwoord: Voor wat betreft het sociaal vangnet wordt nu bezien hoe de situatie verbeterd kan worden. Uitgangspunt is dat er normen worden opgesteld voor een binnen Nederland aanvaardbaar voorzieningenniveau op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, op met name de terreinen onderwijs, sociale zekerheid en volksgezondheid.

 

Redactie BBB: Ook hiervoor is het antwoord van vraag 1 belangrijk. Want stel dat het bestaansmininmum op de BES eilanden op 1000 USD ligt, wordt dan het vangnet daarop aangepast?

 

Vraag 5

Blijft de pensioenleeftijd 60 jaar?

 

Antwoord: Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om iets te veranderen aan de pensioenleeftijd. Uiteraard maakt deze vraag onderdeel uit van de wijze waarop de nieuwe regeling voor de AOV definitief wordt vormgegeven.

 

Redactie BBB: Deze discussie is in Nederland in volle gang. Hier zullen, nemen wij aan, de BES-eilanden niet aan ontkomen. De BES eilanden hebben nu al te horen gekregen dat zij van 60 naar 65 jaar moeten gaan. Zo gaat het: in een paar maanden discussie komt er 5 jaar bij en in Nederland zijn daar tientallen jaren voorbij gegaan om 2 jaar toe te voegen.

 

Er zijn vast nog meer vragen te bedenken.