Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 27 min 39 sec geleden

Agriculturele centrum van Statia moet eiland zelfvoorzienender maken

8 december 2018 - 8:30am

ORANJESTAD – Zelfvoorzienend zijn, en zo betaalbare groente en fruit produceren voor de lokale bevolking. Dat is het belangrijkste doel van het project Made in Statia, dat startte in 2017. Hoe gaat het nu met het overheidsproject, dat tot stand kwam dankzij het departement van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)?

Anthony Reid, unit manager LVV, en tevens interim-directeur Economie en Infrastructuur: “Al gaat het niet voor de volle honderd procent zoals we willen. We hadden veel problemen met droogte en water en in bepaalde maanden was de productie lager dan verwacht.

Tekst gaat verder na de video:

Door Marcia van Oers

“Zelfvoorzienend zijn op het gebied van watervoorziening is nog lastig. In de toekomst gaan we catchments maken die het water opvangen, zodat er meer water beschikbaar komt”, vertelt marketing director Taro Merkman. “Nu komt het water vooral uit het nabijgelegen solarpark, waar het water van een zonnepaneel valt en opgevangen wordt.”

Tekort aan personeel
In eerste instantie had het project een sociaal nevendoel: er een reïntegratie-project van maken en jongeren aan het werk te helpen. Zo’n 15 mensen met een uitkering zouden er aan de slag kunnen. Reid: “Uiteindelijk zouden zij bepaalde zaken uit het project met steun van ons kunnen overnemen om daar in de toekomst verder aan te bouwen.” Merkman: “Momenteel werken we met z’n drieën op het land. Omdat het lastig is mensen te vinden, hebben we er via het project Because We Care tijdelijk iemand bij uit Curaçao. Coördinator Maurits Camelia is onze groente-guru en weet helpt ons met de landbouw.”

Maurits Camelia: “Op een paar kleine probleempjes na, zoals water en personeel, gaat het hartstikke goed. Op Statia zijn supermarktproducten veel te duur. Wij kunnen groente en fruit van het land voor een fractie van de supermarktprijs aanbieden zodat de bevolking gezondere keuzes kan maken. Bovendien zijn al onze producten biologisch en van hoge kwaliteit.”

Samenwerking met boeren
Reid: “We hebben veel geleerd en doen continu aanpassingen om betere resultaten te bereiken. Zo voeren we het project nu uit met behulp van bestaande boeren.” Merkman: “We telen in de eerste kas zaden. De opbrengst hiervan gaat deels naar de boeren, zodat zij zelf niet hoeven te zaaien. Als zij vervolgens oogsten, kunnen ze het groente en fruit weer naar ons brengen. Wij kopen het dan in en verzorgen de afzet.”

Elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 10 en 14 uur is er een groente- en fruitmarkt op het land. In de toekomst bestaat het plan een winkeltje op te zetten met handige tuinartikelen. Reid: “Verder hopen we niet alleen op een verhoogde productie, maar op meer variatie in het aantal producten.” Gaat dat lukken? “Met de juiste ingrediënten komen we er wel.”

Ondernemen als vrouw: ‘zorg dat niemand je wat kan maken’

7 december 2018 - 10:54am

WILLEMSTAD – Wereldwijd is steeds meer aandacht voor de vrouw: vrouwen staan op, eisen gelijke behandeling en streven naar hogere posities die ze steeds vaker krijgen. Hoe zit dat op Curaçao en hoe doen Curaçaose zakenvrouwen het in het buitenland? We vroegen het vier vrouwen op het eiland.

Milly Pandt werkte jaren in de communicatie en marketing en kwam uiteindelijk terecht in de verkoop van huizen. Ze heeft sinds vijf jaar MP International BV. Milly zegt altijd elke kans te hebben gegrepen en dat gaat tot de dag van vandaag goed. “Je moet zorgen dat je inhoudelijk goed bent: weet waar je het over hebt en zorg dat niemand je wat kan maken.”

Tekst gaat verder na de video

Door Elisa Koek

Ook Milly’s dochter Marie-Louise Klijn is ondernemer. Ze is 23 en begon zeven jaar geleden een marketingbedrijf. Ze heeft vooraanstaande bedrijven als klant en heeft een juwelenlijn Lovely’s by Lou Lou. Ze voelt zich meestal serieus genomen. “Alleen merk ik dat men denkt dat ik te jong ben, maar als ik laat merken dat ik wel degelijk weet waarover ik het heb, verandert dat.”

Idool
Sinds een jaar is Marie-Louise MP International BV aan het overnemen. Eerst vooral het creatieve gedeelte, maar inmiddels ook de rest. “Mijn moeder was mijn idool als jong meisje en ik heb bijna alles van haar geleerd. Natuurlijk is het spannend om nu haar bedrijf over te nemen, maar ik ga ervoor.”

Mediaparade naar de gevangenis met Schotte

5 december 2018 - 7:55pm

WILLEMSTAD – Posts op Facebook, Instagram en Twitter ten spijt, is de opkomst van MFK-aanhangers gering bij het afscheid van hun voor witwassen en corruptie veroordeelde partijleider Gerrit Schotte. De media reageerden wel massaal op zijn oproep om hem te begeleiden naar de gevangenis.

Via app was de media uitgenodigd om de ex-premier van Curaçao op te wachten bij de kerk in Koraal Specht. Vanaf acht uur in de ochtend arriveerden daar verslaggevers van kranten, radio- en televisiezenders. Evenals enkele vloggers die de gang van de kerk tot aan de gevangenispoort live registreerden. Belangstellenden waar ook ter wereld konden zo volgen hoe Gerrit Schotte zich op de ochtend van 5 december bij gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) meldde.

De veroordeelde verkoos de media niets meer te zeggen en de beelden voor zich te laten spreken. Een zoen op het hoofd van zijn vrouw Cicely. Een omarming voor enkele vrienden. Nog een bedroefde blik naar de camera’s. En dan, onder het geweeklaag van zijn aanhangers, met neergeslagen ogen naar binnen. Begeleid door bewakers maakt Schotte zijn gang naar de gevangenis, en kijkt daarbij niet meer om:

Door Jacqueline Hooftman

Podcast: ‘Ik ben bang dat ik mijn eiland verlies’

5 december 2018 - 1:21pm

AMSTERDAM – “De Nederlandse media besteden wel uitgebreid aandacht aan de eilanden als het gaat om corrupte politici, maar niet als het gaat over de schrijnende situatie in de Caribische gemeenten van Nederland.”

De Statiaanse Urisha Blake uit Rotterdam en de Bonairiaanse Alfrida Martis uit Amsterdam zijn het zat en trekken aan de noodbel. Ze willen meer aandacht voor armoede en ongelijkheid op hun eilanden: de Caribische gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

Door Natasja Gibbs

Naast media-aandacht willen Urisha (docent Engels) en Alfrida (student) ook naar het Binnenhof, alleen hebben ze niet dezelfde plannen en oplossingen. De één wil totale onafhankelijkheid terwijl de ander vooral dezelfde rechten wil als alle andere Nederlanders in het Nederlands Koninkrijk. Ook denkt de één aan protesteren terwijl de ander nog hoopt op een dialoog.

Hun hele verhaal over wat er allemaal echt speelt in de Caribische gemeenten van Nederland hoor je in de nieuwe podcast van Caribisch Netwerk en NPO Radio 1.

Luister naar de verhalen over armoede en ongelijkheid in het Nederlands Koninkrijk

Natasja Gibbs duikt samen met de Bonairiaanse Alfrida Martis en de Statiaanse Urisha Blake in de situatie op hun eiland. Ook kijkt ze met hen naar de toekomst in de podcast Koninkrijkskwesties van Caribisch Netwerk en NPO Radio 1.
Beluister deze podcast | Abonneer via iTunes

Schotte de bak in: ‘Vijf jaar lang niet verkiesbaar zijn, is uitzonderlijk’

4 december 2018 - 4:17pm

DEN HAAG – Een deel van de Curaçaoënaars vindt dat oud-premier Gerrit Schotte te mild wordt gestraft door hem ‘maar vijf jaar‘ uit de politiek te houden. Volgens de Nederlandse professor Gerhard Hoogers (Staatsrecht) is het juist een ‘ongelooflijk heftige sanctie’.

“Het is wel wat, dat een voormalig minister-president de cel in gaat. Maar dat de rechter een politicus het recht ontneemt om verkozen te worden, dat is wel uitzonderlijk”, vertelt Hoogers. “De laatste keren in Nederland dat mensen uit het passief kiesrecht zijn gezet, was vlak na de Tweede Wereldoorlog. Daarna nooit meer.”

Grove ambtsmisbruik
Volgens de rechtbank heeft Schotte zijn functie als eerste premier van Curaçao ‘op grove wijze’ misbruikt en het vertrouwen van de burger in de politiek ‘ernstig’ geschaad. Ook Sint-Maarten kent een politicus die door verkiezingsfraude vijf jaar niet mag meedoen met de verkiezingen: ex-parlementslid Silvio Matser.

“Het recht om te stemmen of gekozen te worden is een belangrijk recht dat je als burger hebt”, zegt Hoogers. “Vanuit onze democratie en het staatsrecht gezien, is het een ongelooflijk heftige sanctie.”

Wordt Schotte nooit meer premier?
Schotte zegt politiek leider te blijven van MFK vanuit de gevangenis. Over vijf jaar zou hij opnieuw gekozen kunnen worden als parlementslid. Van de wet mag hij geen minister of premier meer worden. Een formateur die hem straks toch durft voor te dragen, riskeert een gevangenisstraf van vier jaar.

Oud-premier Gerrit Schotte (2010-2012) – foto: MFK

In Nederland zou Schotte volgens de wet wél premier kunnen worden. Er wordt weliswaar feitenonderzoek gedaan naar de kandidaat-minister, net zoals op Curaçao, maar in Nederland is de keuze uiteindelijk aan de formateur. Het onderzoek ‘dient slechts ter ondersteuning’, staat in het handboek.

“In theorie zou dat kunnen”, benadrukt Hoogers. “Wij hebben geen screeningswet die iemand met een strafblad tegenhoudt, maar in de praktijk wordt corruptie veel minder getolereerd in Nederland.”

De enige manier voor Schotte om later minister te kunnen worden op Curaçao, is als de screeningswet aangepast wordt. In dit geval is tweederde meerderheid nodig in het parlement. Alleen zijn eigen partij is voorstander.

Parlementsleden van Curaçao kwalijk te nemen
Een ander parlementslid dat vervolgd wordt voor corruptie, is partijgenoot Jacinta Constancia. Zij is veroordeeld voor oplichting tijdens haar ministerschap (2010-2012) en gaat in hoger beroep.

Parlementslid en verdachte Jacinta Constancia – foto: MFK

Wat de strafzaken van Schotte en Constancia laten zien, is volgens Hoogers een groter probleem: dat de Curaçaose politiek niet in staat is om zichzelf te ‘zuiveren’. “Hun collega’s hadden druk moeten zetten zodat ze alsnog aftreden. De Curaçaose politiek moet dat zich aanrekenen.”

“Je hebt als volksvertegenwoordiger een voorbeeldfunctie. Er wordt van je verwacht dat je integer bent. Als je verdacht wordt van zulke strafbare feiten, ook al vind je dat je onschuldig bent, moet je uit een publieke functie aftreden.”

‘Steun in de rug voor bestrijden van corruptie op Sint-Maarten’

Op Sint-Maarten worden parlementsleden momenteel vervolgd voor misdrijven: Frans Richardson voor het kopen van stemmen en Theo Heyliger voor omkoping van een ander parlementslid. Volgens Hoogers is de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak van Schotte ‘een enorme steun in de rug’ voor justitie op Sint-Maarten.

“Voor het vertrouwen in Curaçao als rechtsstaat was het belangrijk dat de hoogste rechter, de Hoge Raad, heeft bevestigt dat het lokale OM en de rechters gelijk hebben.”

Gerhard Hoogers, hoogleraar Staatsrecht en Constitutioneel Recht, doceert aan de Universiteit Groningen. Zijn specialisatie: het Statuut en de (ingewikkelde) staatkundige relatie tussen Nederland en de Caribische eilanden.

Schotte: ‘Ik heb geen cent van het volk aangenomen’

3 december 2018 - 10:50pm

WILLEMSTAD – Woensdag 5 december, negen uur in de ochtend. Het tijdstip waarop de veroordeelde Gerrit Schotte zich bij de gevangenis zal melden. De leider van de MFK rekent op een massa aanhang die hem tot aan de gevangenispoort vergezelt: “Negen uur, mensen! Dan is het zover.” De ex-premier van Curaçao is veroordeeld voor corruptie en witwassen.

Hij maakt zich zorgen om zijn gezin, vraagt zich af hoe het zijn vrouw en kinderen zal vergaan met de Kerstdagen en tijdens Oud en Nieuw. “Ik kan aan niets anders meer denken”, zegt Schotte. “Wat betekent dit voor mijn familie? Hoe gaat dit de kinderen beïnvloeden?”

Schotte is pas met zijn gezin teruggekeerd uit Colombia, waar hij zich medisch liet onderzoeken. “Mijn cholesterol is aan de hoge kant, maar verder ben ik gezond”, zegt hij, terwijl hij het bij een privékliniek verkregen medisch dossier in de lucht houdt. “Lichamelijk moet ik het verblijf in de gevangenis kunnen doorstaan.”

Enkelband
Zijn advocaten hadden te elfder ure nog een verzoek bij de rechtbank ingediend om hem zijn straf thuis te laten uitzitten, onder Elektronisch Toezicht. Met een enkelband. Omdat hij vader is en zijn kinderen hem nodig hebben. Omdat hij een vooraanstaande figuur in de samenleving is. En omdat hij leider is van een politieke partij en dat werk gewoon doorgaat.

Maar bij de rechtbank was er geen ruimte op de agenda om dit verzoek te behandelen, zo luidde het antwoord op schrift. Schotte, met grimmige blik: “Geen tijd. Waarom verbaast me dat niet?”

Een voorkeursbehandeling zit er niet in voor Schotte. Elektronisch Toezicht wordt doorgaans toegekend aan gedetineerden die het merendeel van hun straf hebben uitgezeten en zich netjes hebben gedragen. De MFK-leider moet van de drie jaar cel waartoe hij veroordeeld is, minstens twee jaar zitten om in aanmerking te komen voor de enkelband.

“In de gevangenis wil ik uitrusten” – Gerrit Schotte

Woensdagochtend, wanneer hij zich meldt, gaat hij eerst praten met gevangenisdirecteur Urny Floran, zegt Schotte. “Ik wil van Floran horen wat mijn kansen zijn in de gevangenis. Let wel, ook daar heb ik rivalen. Hen is er alles aan gelegen om mij het leven zuur te maken. Daar zit ik niet op te wachten.”

Tekst gaat verder na de video:

Door Jacqueline Hooftman (Papiaments gesproken, Nederlandse ondertiteling)

“Gestraft ben ik al genoeg, dunkt mij”, vervolgt Schotte. In feite heb ik vier straffen gekregen: ik moet drie jaar zitten. Gedurende vijf jaar mag ik niet verkozen worden. Ook mag ik zelf in die periode niet mijn stem uitbrengen. En ik moet 1.8 miljoen gulden betalen. Kan ik dat niet, dan wordt mijn gevangenisstraf verdubbeld van drie naar zes jaar.” Hij zucht. “Je begrijpt: nog meer kopzorgen wil ik vermijden. In de gevangenis wil ik uitrusten.”

‘Geld van een ondernemer’
Hij gaat, omdat het moet, maar zijn verdediging gaat door, zegt Schotte. “Ik ben de enige politiek leider in de geschiedenis van dit land die is veroordeeld voor het aannemen van geld voor de financiering van onze partijpolitieke campagne. Geen cent van het volk heb ik aangenomen, nee, geld van een ondernemer. Alle politieke partijen doen dat. Alleen ik ben er voor veroordeeld.”

Hij is slachtoffer van een politieke heksenjacht, meent Schotte. “Er komt een dag dat dit vuile spel uitkomt, dat de waarheid aan het licht komt.” Aansluitend aan de persconferentie werd er door zijn partij MFK een auto verloot.

Den Haag gaat huizenbezit op Bonaire bevorderen

3 december 2018 - 5:12pm

KRALENDIJK – Na jaren van uitstel introduceert het kabinet in Den Haag op Bonaire een vorm van hypotheekgarantie. Het gaat om een experiment, zo stelt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De komende vijf jaar zullen 350 inwoners van Bonaire – maximaal 70 per jaar – bij de bank een hypotheek kunnen aanvragen voor honderd procent van de koopsom van de woning. Nu financieren banken tot tachtig procent van de waarde van een huis, of de executiewaarde. Het resterende bedrag moet de koper zelf inleggen.

Eigen vermogen
Wie een huis wil kopen op Bonaire, moet beschikken over eigen vermogen. “Reken op minimaal 50.000 dollar”, zegt Corine van der Hout, eigenaresse van Sunbelt Realty. “Behalve 20 procent van de koopsom, betaal je op Bonaire 5 procent overdrachtsbelasting en voor de dienstverlening avn het Kadaster mnoet ene fiks bedrag betaald worden. Met name voor starters is dat een probleem. Ook veel anderen met een gemiddeld inkomen zitten bij gebrek aan voldoende startkapitaal ongewild in een huurhuis.”

De markt voor huurwoningen is gespannen; er is een groot tekort aan huurhuizen en de prijzen zijn relatief hoog. Een klein appartement kost maandelijks, inclusief vaste lasten, ongeveer 1100 dollar. Te duur voor veel twintigers met een maandloon van 1200 tot 1600 dollar. “Ik woon bij mijn moeder”, zegt een baliemedewerker op de luchthaven. “Natuurlijk zou ik graag op mezelf wonen. Maar de huur is niet op te brengen, en een huis kopen, daar kun je alleen maar van dromen.”

Geen hypotheekgarantie
Bonaire kent tot nu toe geen hypotheekgarantie. Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella liet in 2015 weten dat de mogelijkheden voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op de BES-eilanden waren verkend. De introductie van de NHG werd aangekondigd voor de eerste helft van 2016, maar bijna twee jaar later is van honderdprocentsfinanciering nog geen sprake. Daar komt dus binnenkort verandering in, maar alleen voor mensen met een vast dienstverband. En voor woningen met een maximale waarde van 225.000 dollar.

Op Bonaire is de hypotheekrente 5,5 procent, ofwel bijna vijf keer hoger dan in Nederland. “Heb je het winnende lot voor me?”, vraagt een man die bij de MCB in Kralendijk geld gepind heeft. “Met mijn inkomen zal ik nooit een huis kunnen kopen. Ik ben 51 jaar en woon bij mijn moeder.” Met de jaren maakt een Bonaireaan meer kans om een huis te erven dan om een nieuw huis te kopen, zegt hij. “Slechts een enkeling verdient voldoende om zijn droomhuis te bouwen.”

‘Vrouwen moeten hun kansen sneller grijpen’

30 november 2018 - 2:03pm

WILLEMSTAD – Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor de vrouw: vrouwen staan op, eisen gelijke behandeling en streven naar hogere posities die ze steeds vaker krijgen. Hoe zit dat op Curaçao en hoe doen Curaçaose zakenvrouwen het in het buitenland? We vroegen het vier vrouwen op het eiland.

Tekst gaat verder na de video:

Door Elisa Koek

Danaë Daal (32) is juriste. Ze werkt voor het Ministerie van Algemene Zaken. Danae begon haar carrière al jong: ze wist wat ze wilde en ging ervoor. Ze werkte een aantal jaar voor de overheid op Sint-Maarten waar ze ook een vrouwelijk voetbalteam opzette. Vorig jaar kwam terug naar Curaçao. In de regio ziet ze veel vrouwen in hoge functies, maar in de rest van de wereld minder.

“Je merkt dan, dat hoe hoger je komt, hoe meer mannen je tegenkomt en je je moet aanpassen aan hen.” Danaë laat zich niet uit het veld staan en zorgt dat duidelijk maakt dat ze de kennis en ervaring heeft die nodig is. “Vooral als jonge vrouw is dat soms moeilijker, je moet jezelf bewijzen.”

Kansen pakken
Volgens Danaë moeten vrouwen ook leren hun kansen te pakken, want mannen doen dat ook. “Als wij een kans krijgen, gaan we aan onszelf twijfelen: kan ik het wel, heb ik de juiste ervaring? Een man doet het gewoon en dat moeten wij ook doen.”

Wat betekent de veroordeling van oud-premier Schotte voor de relatie met Nederland?

28 november 2018 - 11:50am

HILVERSUM – Oud-premier Gerrit Schotte (MFK) is definitief veroordeeld voor onder meer ambtelijke corruptie en het witwassen van geld. Wat betekent zo’n corruptiezaak voor de relatie tussen Curaçao en Nederland? 

Drie jaar celstraf en vijf jaar geen recht om verkozen te worden tot parlementslid. Schotte (44) heeft ‘een enorme smet’ op de reputatie van Curaçao achtergelaten, zegt professor Gert Oostindie (KITLV), die ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek doet naar de Caribische rijksdelen.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/schotte_cassatie_gertoostindie_nederland.mp3 Professor Gert Oostindie over hoe er vanuit Nederland naar de corruptiezaak wordt gekeken

 Download audio

De strafzaak bevestigt volgens Oostindie het idee in Nederland dat de Curaçaose politiek corrupt zou zijn en ‘allerlei dingen niet haaks zijn in de politiek op de eilanden’. “Voor zover mensen in Nederland zich bezighouden met Curaçao”, benadrukt de hoogleraar. De grote Nederlandse dagbladen en journaals hebben kort of nauwelijks aandacht besteed aan de uitspraak van de Hoge Raad.

‘Politiek proces’
De corruptiezaak heeft ook ‘een positief lichtpuntje’, zegt Oostindie. Volgens de hoogleraar toont juist deze zaak dat Curaçao in staat is om corrupte politici aan te kunnen pakken.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/schotte_cassatie_oostindie_politiek_proces.mp3 Professor Gert Oostindie over de relatie tussen Curaçao en Nederland door deze corruptiezaak

 Download audio

“Er zal in Den Haag tevredenheid heersen”, is ook de verwachting van politicoloog Miguel Goede. “Er heerst tegelijkertijd een gevaar in de mate waarin Den Haag te kennen geeft of hoe blij ze zijn met deze zaak, dat ze een beeld oproepen wat ook hier [op Curaçao] wordt gespind, dat het de Nederlandse agenda is.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/schotte_cassatie_goede_politiek-denhaag.mp3 Politicoloog Miguel Goede over de relatie tussen Curaçao en Nederland

 Download audio

Belangrijk signaal, maar wel doorpakken
Schotte en zijn politieke medestanders menen dat de corruptiezaak een politiek gemotiveerd proces is geweest. De Nederlandse politiek zou achter zijn veroordeling zitten, is de overtuiging. Volgens politicoloog Miguel Goede was het belangrijk dat de strafzaak tot aan de Hoge Raad is behandeld om twijfels weg te nemen. “Belangrijk is dat er nu doorgepakt wordt om andere corruptie aan te pakken.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/schotte_cassatie_goede_doorpakken.mp3 Politicoloog Miguel Goede over de impact van deze strafzaak op Curaçao

 Download audio

Schotte nog niet uitgespeeld
Dat oud-premier Schotte voor verschillende misdaden is veroordeeld, wil volgens Goede niet zeggen dat hij definitief van het politiek podium verdwijnt. Hij is over vijf jaar weer verkiesbaar. Het doet denken aan 2003, toen Anthony Godett (FOL) de verkiezingen won, vlak nadat hij op voorwaarden werd vrijgelaten uit de gevangenis.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/schotte_cassatie_goede_de-politieke-toekomst.mp3 Politicoloog Miguel Goede over de politieke toekomst van Schotte

 Download audio

Lerarentekort op Sint-Maarten duurt voort

28 november 2018 - 8:56am

PHILIPSBURG – “Het lerarentekort is een wereldwijd probleem”, vertelt Angela Richards-Huggins, HR manager van de Stichting Voortgezet Onderwijs Bovenwindse Eilanden (SVOBE). Maar op Sint-Maarten is het na orkaan Irma erger geworden.

Tekst gaat verder na de video:

Door Tim van Dijk en Marcia van Oers

“In eerste instantie merkten we niet direct na orkaan Irma dat docenten zich terugtrokken. Maar een jaar later, bij de werving van nieuwe docenten aan het begin van het nieuwe schooljaar, zagen we wel dat meer mensen van gedachten veranderden. Wij denken dat de oorzaak de komst van het nieuwe orkaanseizoen was. Dat men dacht dat het misschien toch niet zo’n verstandige keuze zou zijn.”

“Na de orkaan zijn er een aantal docenten van het eiland gevlucht, maar die zijn allemaal weer teruggekeerd,” aldus Wim de Visser, algemeen directeur van het Milton Peters college en de Sundial School.

Bij de scholen van Stichting Katholiek Onderwijs St. Maarten (SKOS) vertrokken in totaal 40 mensen, concludeert HR manager Peter Suwijn. “Gelukkig zijn daar 32 mensen weer van teruggekomen. Het gaat niet alleen om Nederlandse leraren, maar ook om leraren uit Sint Maarten of van omringende eilanden of Suriname.” Wel bevestigt hij dat een aantal leraren na het schooljaar, vlak voor het orkaanseizoen van 2018, hun baan opzegden: “Een heleboel mensen zijn net na het schooljaar vertrokken.”

Gevolgen
De gevolgen van een lerarentekort zijn te merken. Voor zowel docenten als leerlingen.
“Het heeft tot gevolg dat docenten meer uren draaien en de vakken soms in minder uren gegeven worden,” vertelt Anke Hoopman. Zij is is docente Nederlands op het Milton Peters college en één van de leraren die besloot te blijven na orkaan Irma. “Ik was pas zes weken op Sint Maarten toen orkaan Irma het eiland trof. Eigenlijk zag ik het nut er niet van in om weer terug naar Nederland te gaan. Ik had net mijn huisje geregeld en ik had m’n baan nog.”

Volgens Wim de Visser merken de leerlingen van het Milton Peters college en de Sundial School niet al te veel van het tekort. “Ze zullen misschien wel zelfstandiger moeten werken. En ze zullen meer nieuwe gezichten zien. Maar er zijn ook nog altijd docenten die kinderen op zaterdagochtend naar school laten komen om ze extra les te geven.”

Het grootste tekort
Vooral aan natuur- en scheikunde-docenten is een groot te kort, stellen zowel Angela Richards-Huggins als Wim de Visser. Wim de Visser: “We hebben in die categorie nu een docent die na twaalf jaar weer terug naar Nederland gaat. Maar dat heeft niets te maken met de gevolgen van orkaan Irma. Dit komt omdat zijn vrouw bepaalde zorg nodig heeft, die op het eiland niet te krijgen is.”

“De vraag naar docenten op het eiland is groot. En wie zich geroepen voelt, mag zeker solliciteren,” vertelt Angela Richards-Huggins. “De Nederlandse taal bemachtigen, is hier een specialisatie.”

Wim de Visser: “Ik ben ook directeur geweest van diverse scholen in Nederland. Als iemand ervaring had opgedaan in het buitenland, hadden ze bij mij altijd een streepje voor. Bovendien krijg je er de kans om jezelf te ontwikkelen.” Anke Hoopman heeft in elk geval geen spijt van haar beslissing om als docent op Sint-Maarten te werken. Voorlopig bevalt het haar goed. “Ik heb absoluut geen plannen om weer terug naar Nederland te gaan.”

Curaçaoënaars reageren op veroordeling Schotte

27 november 2018 - 9:47pm

WILLEMSTAD – De veroordeling van oud-premier Gerrit Schotte voor witwassen en corruptie blijft in stand. Dat oordeelt de Hoge Raad dinsdag. Schotte moet 3 jaar de cel in en hij mag zich 5 jaar niet verkiesbaar stellen.

De reputatie van Gerrit Schotte is op Curaçao omstreden, maar hij heeft ook goede dingen in de ogen van de bevolking gedaan. Wij gingen de straat op, en vroegen de Curaçaoënaar wat zij van de veroordeling vinden:

Door Kim Hendriksen

De opkomst en ondergang van ‘golden boy’ Gerrit Schotte

27 november 2018 - 5:24am

HILVERSUM / WILLEMSTAD – Hij was de eerste Curaçaose premier en tevens de jongste premier die het Nederlands Koninkrijk tot nu toe heeft gehad. Maar toen stond Gerrit Schotte terecht voor corruptie tijdens zijn politieke carrière.

De 44-jarige Schotte is inmiddels verboden om zich de komende vijf jaar verkiesbaar te stellen en heeft een celstraf van drie jaar opgelegd gekregen. Vandaag deed de Hoge Raad in Den Haag definitief uitspraak in de zaak. Hoe is het zover gekomen? Een reconstructie van alle gebeurtenissen die voorafgingen aan deze dag.

Juni 2010: Onenigheid

Schotte dient zijn ontslag in bij de inmiddels 47-jaar oude sociaaldemocratische partij MAN. Tegenover de lokale media verklaart Schotte dat ‘de partij het niet eens is met de veranderingen die hij wil doorvoeren’. Zijn zetel in de eilandsraad neemt hij mee. Er zijn aanwijzingen dat Schotte inmiddels al een nieuwe partij heeft opgericht, maar als een reporter daarnaar vraagt ontkent hij. ⇓ Juli 2010: Eigen partij

Amper enkele weken voor de verkiezingen richt Schotte samen met horeca-ondernemer Rudney Garmes de partij Movementu Futuro Kòrsou (MFK) op.  De partij gebruikt in de campagne de kleur wit, die puurheid en transparantie moet vertegenwoordigen. Vooral jongeren en Curaçaoënaars in achterstandswijken voelen zich aangetrokken tot de partij. ⇓ Augustus 2010: Onverwachte coalitie

MFK blijkt een serieuze concurrent te zijn voor de gevestigde orde en wordt tweede in de verkiezingen met 5 van de 21 zetels. Op nummer 1 staat PAR. Maar er komt een einde aan PAR’s jarenlange leiderspositie als Schotte een coalitie vormt met zijn oude partij MAN en de progressieve anti-Nederlandse partij Pueblo Soberano van Helmin Wiels. ⇓ 10 oktober 2010: Premierschap

De vlag van de Nederlandse Antillen wordt in bijzijn van koning Willem-Alexander begraven en Curacao gaat een nieuw tijdperk in als onafhankelijk land binnen het Nederlands Koninkrijk. Schotte wordt de eerste Curaçaose premier en tevens de jongste in het Nederlands Koninkrijk.

Gerrit Schotte beëdigd als eerste premier van Curaçao Archiefbeeld: Caribisch Netwerk

⇓ 28 oktober 2010: Conflict met veiligheidsdienst

Schotte frustreert de screening van ministers en raakt in conflict met de Veiligheidsdienst van Curacao (VDC). Die beschuldigt – op basis van getapt telefoonverkeer – een medewerker van lekken van gevoelige informatie aan George Jamaloodin, op dat moment minister van Financiën namens MFK. Maar in plaats van de medewerker stelt Schotte, tegen het vonnis van de rechter, het VDC-hoofd zelf op non-actief. ⇓ 20 september 2011: Informatie-roof

Na herhaalde pogingen van Schotte om toegang te krijgen tot geheime informatie van de veiligheidsdienst wordt er op 20 september een inval gedaan. Onder dwang van twee, door Schotte aangestelde VDC-managers, wordt de dienst gedwongen om geheime informatie over te dragen aan een team van onbekende Colombiaanse mannen. Een jaar later verklaart de advocaat van de veiligheidsdienst tegenover de media dat de dienst ‘zoveel belastende informatie in bezit had dat zij ernstig bezorgd was dat de premier zelf belastende informatie weg zou halen’. ⇓ Zomer 2011: Tromp gate en Commissie-Rosenmöller

Schotte en de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, Emsley Tromp, raken verstrikt in een groot conflict. Schotte en Tromp beschuldigen elkaar in het openbaar van corruptie. Dit loopt zo hoog op, dat in augustus 2011 per Koninklijk Besluit een onderzoekscommissie in het leven wordt geroepen die de beschuldigingen moet onderzoeken: de Commissie-Rosenmöller onder leiding van oud-Groenlinksleider Paul Rosenmöller. ⇓ September 2011: Rapport commissie-Rosenmöller blijft liggen

De commissie-Rosenmöller dringt aan op een commissie van wijzen die de integriteit van de ministers Curaçao moet onderzoeken, als het moet afgedwongen via een Koninklijk Besluit van Den Haag. Schotte verwerpt het rapport. De commissie van wijzen komt er niet. ⇓ September 2012: Schotte sluit zich op in het regeringsgebouw

Amper een jaar later eindigt het premierschap voor Schotte, nadat twee parlementariërs hun steun aan zijn coalitie intrekken. Op 2 augustus dient hij zijn ontslag in. De oppositie wil dat de nu demissionaire premier Schotte snel opstapt en plaats maakt voor een interim-kabinet. Op 29 september wordt het interim-kabinet beëdigd door de waarnemend gouverneur, maar Schotte gaat niet weg zonder slag of stoot. Hij en zijn ministers sluiten zich op in het regeringsgebouw Fort Amsterdam in Willemstad en zeggen dat ze daar blijven tot de uitgeschreven verkiezingen van 19 oktober 2012. Het duurt uiteindelijk niet langer dan een dag voordat Schotte en zijn ministers het regeringsgebouw verlaten en de sleutels inleveren. ⇓ Oktober 2012: Verkiezingen

Niet de partij van Schotte, maar zijn coalitiepartij Pueblo Soberano van Helmin Wiels is bij de parlementsverkiezingen de grootste partij van 2012 de grootste geworden. Toch heeft Schotte nog veel steun van het volk en volgt als tweede partij. Uiteindelijk komt, nadat de coalitie-onderhandelingen stuk lopen, de partij van Schotte niet in de coalitie van dit nieuwe kabinet. ⇓ Mei 2013: Moord

Na de aankondiging over ‘het openbaar maken van fraude en belastingontduiking in de gokwereld’ wordt Pueblo Soberano-politicus, Helmin Wiels, op klaarlichte dag doodgeschoten op een strand. Verklaringen van verdachten wijzen algauw naar ex-minister van Financiën, George Jamaloodin uit de partij van Schotte. Ook gokbaas en partijsponsor Robbie dos Santos wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de moord. Beiden worden in juli 2014 gearresteerd.

Helmin Wiels, afgedekt na de moord op het strand van Marie Pampoen. Archiefbeeld: Caribisch Netwerk

⇓ December 2013: Inval

Justitie op Curaçao doet een inval in de woning van Schotte en het partijkantoor van de MFK, zijn partij. Aanleiding van deze huiszoekingen is een strafrechtelijk onderzoek naar een verdenking van witwassen van geld en valsheid in geschrifte. Dit onderzoek is gestart in opdracht van de Procureur-generaal na een tweetal aangiften die in 2012 werden gedaan. Ook zou de ex-premier geld hebben ontvangen van Francesco Corallo, die betrokken is bij de Siciliaanse maffia. ⇓ Februari 2016: Zaak Babel tegen Schotte begint

De zaak en het onderzoek naar Schotte krijgt de naam Babel en begint in februari 2016. Een eventuele veroordeling maakt het voortzetten van zijn politieke ambities lastig. Het Openbaar Ministerie verdenkt Schotte ervan een grote som geld te hebben aangenomen van casinomagnaat Francesco Corallo, in ruil voor gevoelige overheidsinformatie en invloed bij de benoeming van bepaalde personen in topfuncties. Ambtelijke omkoperij, zo luidt de formele aanklacht.

Gerrit Schotte en Cicely van der Dijs komen aan bij de rechtszaal. Archiefbeeld: Dick Drayer

⇓ Maart 2016: Veroordeling

Schotte wordt door de rechter veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke celstraf en vijf jaar ontzetting uit het passieve kiesrecht. “Opvallend dat de rechter de hele eis van het OM heeft overgenomen. De opdracht was duidelijk: Schotte moest weg”, zo zegt de oud-premier direct na het vonnis.

Cicely Van der Dijs (links) en Gerrit Schotte Schotte laten direct na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan. Archiefbeeld: Anneke Polak

⇓ Maart 2016: Schotte blijft in het parlement

MFK-leider Gerrit Schotte is niet onder de indruk van de veroordeling, hij blijft aan als Statenlid. “Ze mogen de wet veranderen”, laat hij weten. Tot die tijd blijft de grootste oppositieleider gewoon zitten. ⇓ September 2016: Opnieuw verkiezingen

Gerrit Schotte doet ondanks zijn veroordeling met zijn partij mee met de verkiezingen. Zijn partij wordt de op een na grootste, met vier zetels. De winnaar van de verkiezingen, de partij MAN, gaat niet in zee met de MFK. ⇓ Februari 2017: Nieuwe poging om macht te grijpen

In februari 2017 valt het Curaçaose kabinet, geleid door de partij MAN, al. In maart wordt een interim-kabinet beëdigd, onder leiding van Schotte’s partij MFK (de grootste oppositiepartij), die de taak krijgt de verkiezingen van 28 april 2017 voor te bereiden. MFK-lid Gilmar Pisas wordt de tijdelijke premier, want Schotte kan door zijn veroordeling en strafblad geen plaats nemen in het kabinet. Achter de schermen wordt het interim-kabinet sterk beïnvloed door Schotte en het kabinet-Pisas probeert de verkiezingen te stoppen. Op dat moment bemoeit Den Haag zich ermee en dwingt per Koninklijk Besluit af dat de verkiezingen doorgaan. ⇓ April 2017: Verkiezingen

Tijdens deze tweede verkiezingen binnen een half jaar gaat de MFK met een zetel vooruit, maar is de derde grootste partij. De winnaar van deze verkiezingen is de partij PAR, een partij die ver van de MFK afstaat. Schotte weet dat hij geen serieuze kans heeft bij de coalitie-onderhandelingen en zegt vlak na de uitslag dat hij blij is dat zijn partij een zetel vooruit is gegaan en tevreden is met de vertegenwoordiging van de MFK in het parlement.


Gerrit Schotte (MFK) in gesprek met Eva Vloon ⇓ Augustus 2018: ‘Ontnemingszaak’

Begin augustus eist het OM op Curaçao via een ‘ontnemingszaak’ dat Schotte 1.844.190 Antilliaanse gulden (bijna 1 miljoen euro) moet betalen als boetedoening voor onrechtmatig verkregen geld. Als Schotte niet of niet op tijd betaalt, moet de cel in. Die uitspraak in een zogeheten ‘ontnemingszaak’ ligt in het verlengde van de zaak-Babel. Schotte is ook in deze zaak in hoger beroep gegaan. ⇓ 27 November 2018: Uitspraak Hoge Raad

Heeft justitie haar onderzoek in de zaak Schotte op de juiste manier gedaan? De Hoge Raad in Den Haag vindt van wel en verwerpt de cassatie. De veroordelingen zijn hiermee definitief. Schotte moet de cel in, en de grootste oppositiepartij MFK van Curaçao moet op zoek naar een nieuwe fractieleider.

‘Door kolonisatie móét ik dealen met het Sinterklaasfeest op Bonaire’

26 november 2018 - 6:50am

KRALENDIJK- René Clemencia vindt het Sinterklaasfeest ‘racistisch’, ‘aanstootgevend’ en ‘kwetsend’. De 33-jarige vader viert het kinderfeest niet met zijn twee kinderen en vrouw. Door de kolonisatie van de Antillen door Nederland móét hij dealen met dit feest, zegt hij.

“Zwarte Piet wordt afgebeeld als iemand die dom is, die alleen maar opdrachten en bevelen kan opvolgen en niet voor zichzelf kan denken”, zegt Clemencia. Dit is afkomstig uit het boek van Jan Schenkman, “Sint Nikolaas en zijn knecht”, uit 1850. Hij vindt het kwalijk dat tot op heden de link met Zwarte Piet en mensen met een donkere huidskleur gelegd wordt.

Tekst gaat verder na de video:

Door Ronald A. Muyden

Volgens Clemencia is hij zelf niet gekwetst hierdoor, maar kent voldoende vrienden en familieleden die hier wel mee geconfronteerd is. “Vrienden die gepest werden met Zwarte Piet en de vraag kregen of zij ‘kunstjes’ wilden doen’.

René Clemencia met shirt zwarte piet is racistisch aan. Foto: René Clemencia

Zwarte Pietendiscussie en de lokale politiek
De Goedheiligman komt aan wal bij de naar de Bonairiaanse nautische kapitein vernoemde kade; Waf Juan Francisco “Chicu” Mercelina. Desgevraagd merkt Sinterklaas op dat de Zwarte Pietendiscussie in Nederland aan politiek Den Haag is om verder over te debatteren. “Zolang de kinderen de komst van Sinterklaas op Bonaire accepteren, zal de Sint naar Bonaire komen”, antwoord de Sint met een kruismijter op.

Volgens cultuurgedeputeerde Edsel Cecilia heeft hij niet veel signalen opgevat dat er op het eiland een Zwarte Pietendiscussie is. “Zelf heb ik het in mijn toespraken over Pietjes.” De lokale bewindsman heeft nog geen beleid hierover bedacht, bagatelliseert de mogelijke sentimenten niet en vindt het belangrijk om als overheid erover na te denken wat hieraan gedaan kan worden: “In Nederland hebben ze regenboogpieten. We gaan kijken wat we in de toekomst kunnen doen.”

Geen roetveegpieten, maar zwarter dan zwart
De Pieten waren uitsluitend zwart geschminkt, zonder of met minimale rode gestifte lippen, met of zonder een kroespruik. Enkele jaren terug speelde wel de Zwarte Pietendiscussie op het eiland. De ayudantenan (helpers) kregen een kleurrijke toet, waarvan nu niks meer van over is.

Normaal is de Bonairiaanse Burgervader of zijn waarnemend aanwezig bij het ontvangst van Sint-Nicolaas. Dit keer waren ze allebei er niet. Waarnemend Gezaghebber Curvin George laat weten dat dit in een Bestuurscollege overleg afgesproken was. Alleen de cultuurgedeputeerde zou dit jaar de lokale overheid vertegenwoordigen. Gezaghebber Edison Rijna was tot 24 november met werkbezoek in Nederland.

Moeder Lucy met dochter bij Sint en Pietenparade op Bonaire. Foto: Ronald A. Muyden

Een meisje met een wit Sint T-shirt aan zwaait naast haar moeder naar de passerende stoet van de Sint en Zwarte Pieten die in een toeristentrein en verschillende golfauto’s zitten. Ze heeft genoten van de parade die gepaard ging met trommelende Pieten en acrobatische kunstjes. Moeder Lucy zegt dat de op school gemaakte papierenschoen goed van pas komt vandaag.

Cadeautjes met de Kerstman
In huize Clemencia komen de cadeautjes ook. Maar dan met de Kerstman.

Vaak scheiding en schoolproblemen in gemengde gezinnen

25 november 2018 - 4:38pm

WILLEMSTAD – Schoolresultaten kunnen tegenvallen en veel spanningen in de familie zijn vaak voorkomende problemen in gemengde gezinnen. Door deze onderwerpen bespreek – én behandelbaar te maken kunnen scheidingen voorkomen worden.

Sociaal werkster en jongerencoach Hayley Reinita heeft tijdens een seminar voor gemengde gezinnen,verschillende tactieken behandeld om spanningen in huis te voorkomen of te verminderen.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/hayledulce.mp3 Hayley Reinita in gesprek met Dulce Koopman

Hayley Reinita legt uit dat het vinden van een goede balans tussen de verschillende relaties essentieel is. Het betreft onder andere de band en communicatie tussen de biologische ouder met zijn of haar partner, tussen de biologische ouders met hun kinderen en de relatie met de ex van de huidige partner. Het is een ingewikkeld proces, welke vereist dat er geleidelijk aan gewerkt wordt,volgens Renita.