Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 57 min geleden

’10 tot 30 miljoen gulden besparing mogelijk op medicijngebruik’

8 uur 16 min geleden

WILLEMSTAD – Curaçaoënaars slikken wat af, voor 120 miljoen gulden per jaar. Vergeleken met Nederland schrijven artsen het dubbele aantal receptregels per verzekerde voor.

“De gezondheidszorg op Curaçao is te duur”, zegt inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Jan Huurman. “Het kan beter èn goedkoper.”

De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft een lijst met op Curaçao geregistreerde medicijnen online gezet. Bij de helft van deze medicijnen gaat het om originele merkgeneesmiddelen.

“Deze kunnen voor een groot deel vervangen worden door generieke medicijnen. Dat zijn merkloze middelen die net zo effectief, maar veel goedkoper zijn”, zegt Huurman. “In Nederland is negentig procent van alle medicijnen generiek. Op Curaçao geldt dit voor hooguit vijftig procent.”

‘Preventie is het sleutelwoord’

Curaçaoënaars moeten volgens Huurman ook minder medicijnen gaan slikken. ,,Hoog medicijngebruik is een indicatie dat de gezondheidszorg inefficiënt is.” Hij stelt vast dat obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en nieraandoeningen een epidemisch probleem vormen. “Deze aandoeningen kun je voorkomen met goede voeding, voldoende beweging, door niet te roken en matig alcohol te drinken. Preventie is het sleutelwoord. Met medicatie of een operatie los je dit niet op.”

Huurman ziet dat artsen ook teveel labtesten en beeldvormende diagnostiek voorschrijven. “Veel artsen laten een echo, scan of röntgenfoto maken zonder dat er een duidelijke aanwijzing is dat het nodig is. Een vermindering van 30 procent is haalbaar. Dat bespaart de gemeenschap miljoenen.”

‘Sint-Maarten helpen? Ga er op vakantie’

18 juni 2018 - 6:43am

SCHIPHOL/UTRECHT – Wie wil meewerken aan de wederopbouw van Sint-Maarten na orkaan Irma, moet op vakantie naar het eiland of er gaan werken. Dat vinden mensen die dit jaar zelf naar het eiland afreizen.

Sint-Maarten werd vorig jaar zwaar getroffen door orkaan Irma, maar veel is nog niet hersteld. Met het nieuwe orkaanseizoen voor de deur zijn er veel zorgen. Ook de Nationale ombudsman uitte onlangs flinke kritiek op politiek Den Haag voor het uitblijven van actie.

Reizigers op Schiphol, onderweg naar het eiland, trekken zich weinig aan van de situatie. Ze gaan op vakantie naar Sint-Maarten, nemen cadeautjes mee voor familie of willen er zelfs blijven om te werken.

Door Sam Jones

De vooruitzichten zijn alleen nog niet geweldig voor wie het eiland wil steunen met een vakantie. “Momenteel is ongeveer eenderde van de hotels klaar om gasten te ontvangen”, zegt Mia Groote Veldman van ABC Travel, een reisorganisatie gespecialiseerd in het Caribische gebied. De verwachting is dat eind van het jaar vijftig procent van de hotels hersteld is.

‘Men is nog huiverig om te boeken naar Sint-Maarten’ – Mia Groote Veldman (ABC Travel)

Er wordt ook nog niet zo veel gevlogen op Sint-Maarten. “Vanuit Nederland heeft alleen de KLM twee cirkelvluchten op Sint-Maarten in combinatie met Curaçao. Vanuit Frankrijk vliegt Air France twee keer per week naar het eiland”, vertelt Groote Veldman.  TUI gaat nog niet, maar hoopt later dit jaar er weer heen te vliegen. Tickets zijn ook duur, in de praktijk zo’n duizend euro.

Bij ABC Travel merken ze dat ook veel mensen de kat nog uit de boom kijken. “Men is nog huiverig om te boeken naar Sint-Maarten”, zegt Groote Veldman. “De afgelopen maanden kregen we zo af en toe een aanvraag binnen. Maar het is nog niet veel.”

Agent die 12-jarige doodreed: ‘Ik kon het ongeluk niet vermijden’

17 juni 2018 - 9:59pm

ORANJESTAD – Een agent achter het stuur met teveel alcohol op, getinte ramen en na het dodelijke ongeluk een politieonderzoek vol fouten. Toch blijft de verdachte agent erbij dat zij de twaalfjarige Zinnia Croes die de weg oprende, niet had kunnen ontwijken.

Verdachte Jadira V. verscheen donderdag eindelijk voor de rechter na een lange lijdensweg voor de ouders van de tiener voor gerechtigheid. Het Openbaar Ministerie durfde een vervolging van de agent eerst niet aan want het politieonderzoek stikte van de fouten. De ouders dwongen uiteindelijk vervolging via de rechter af.

Taakstraf
Meer dan drie jaar nadat Zinnia dood werd gereden, hoort V. een taakstraf van 240 uur, een verplichte cursus en een rijontzegging van twee jaar tegen zich eisen. Voor dood door schuld, rijden onder invloed en andere verkeersovertredingen. Ze had haar aandacht niet genoeg op de weg en ook onvoldoende zicht doordat de autoruiten te donker waren getint. Dat mag niet op Aruba.

Teveel alcohol op

Zinnia Croes – foto: Fundacion Zinnia

Haar advocaat vindt dat de ramen geen rol spelen. Hij wil vrijspraak en blijft erop hameren dat V. het meisje niet had kunnen ontwijken. Ook niet met alcohol op. Bovendien had zijn cliënt na de eerste blaastest, waaruit bleek dat ze twee keer zoveel alcohol in haar bloed had dan mag, om een tegenonderzoek gevraagd. Die kreeg zij niet omdat er geen onderzoekskit voorradig zou zijn. Maar in de rechtbank zegt de officier dat die er wel waren, maar toen bij een ander departement lagen.

Uiteindelijk moest het Nederlands Forensisch Instituut eraan te pas komen. En die concludeerde dat de agent naar alle waarschijnlijkheid inderdaad ver over de limiet had gedronken.

Aan het einde van de zitting mag de agent nog wat zeggen. Ze heeft spijt. “Maar ik kon het ongeluk niet vermijden.”

Actie tegen klimaatgevolgen Sint-Maarten blijft nog steeds uit

17 juni 2018 - 9:04pm

PHILIPSBURG – Een zeespiegelstijging van één tot twee meter aan het einde van deze eeuw. Langere orkaanseizoenen met zwaardere orkanen en periodes van grote droogte. Dat toekomstscenario werd geschetst op het zevende jaarlijkse symposium van de gouverneur op Sint-Maarten.

De luchthaven, de zeehaven, alle stranden, Philipsburg, Simpson Bay en andere laagliggende gebieden verdwijnen binnen twintig tot vijftig jaar onder water. De Lowlands worden afgesneden van Sint-Maarten en gaan een apart eiland vormen.

Meteoroloog Cedric van Meerbeeck berekent dat de temperatuur aan het einde van de eeuw tussen 1 en 5 graden celsius hoger is en 30 tot 98 procent van de tijd het heet zal zijn op het eiland.

Het is allemaal niet nieuw: de Natuurstichting presenteerde dit scenario al in een rapport in 2013. Maar het symposium vestigde de aandacht er nog maar een keer op. Dat is hoognodig, want tot nu toe heeft de politiek geen enkel initiatief genomen om het eiland tegen de klimaatgevolgen te beschermen.

‘Ik geloof dat we in tijdnood komen’

Verschillende sprekers op het symposium alsook de gouverneur Eugene Holiday zelf, geven aan dat nu de tijd is om actie te ondernemen. “Ik geloof dat we in tijdnood komen met het nemen van maatregelen. Door nu actie te ondernemen, kunnen we de boel redden voor toekomstige generaties”, spoort Holiday aan.

Maar wat die actie moet zijn, dan bleef grotendeels onduidelijk. Bankdirecteur Derek Downes kwam als één van de weinigen met een praktisch voorstel: het bouwen van zeeweringen en het verbeteren van drainagesystemen.

Ombudsman uit forse kritiek op Den Haag over wederopbouw Sint-Maarten

15 juni 2018 - 8:02pm

DEN HAAG – De Nationale Ombudsman uit forse kritiek op politiek Den Haag over de wederopbouw van Sint-Maarten. Die komt maar niet op gang en het eiland is ‘onveilig’, stelt ombudsman Reinier van Zutphen.

Volgens de Nationale Ombudsman moet de politiek in Nederland en op Sint-Maarten snel in actie komen om de wederopbouw op gang te krijgen. “Als er nu een kleine orkaan komt met veel regen, dan is het leed niet te overzien”, aldus Van Zutphen na afloop van zijn bezoek aan Sint-Maarten.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/ombudsmanorkaanseizoen.mp3 John Samson sprak de ombudsman vlak voor zijn vertrek van Sint-Maarten

‘Erg onveilig’
De situatie op Sint-Maarten is voor veel inwoners volgens van Zutphen ‘erg onveilig’, omdat veel huizen nog niet in staat zijn om de minste orkanen te weerstaan.

“Iedereen zegt ‘het is heel urgent’, maar ik zie niet dat de urgentie wordt omgezet in handelen”, aldus Van Zutphen. “Ik heb de indruk dat er een of twee projecten goed lopen, maar de andere nog helemaal niet.”

Den Haag verantwoordelijk voor trage wederopbouw
De ombudsman roept politiek Den Haag op om verantwoordelijkheid te nemen, zodat de wederopbouw sneller op gang komt. “Den Haag heeft het geld ter beschikking gesteld en zij moeten ervoor zorgen dat het geld goed gebruikt wordt.”

Ook de Sint-Maartense overheid krijgt forse kritiek van de ombudsman. Die heeft toezeggingen aan burgers gedaan om hun daken te repareren, maar komt die lang niet na, stelt Van Zutphen.

Bezoek aan de Bovenwinden

De ombudsman van Nederland heeft de afgelopen dagen een bezoek uitgebracht aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. De voornaamste reden voor zijn bezoek was om zelf te zien hoe het met de eilanden gaat na de verwoesting van orkaan Irma en Maria in september 2017.

Op Sint-Maarten sprak ombudsman Reinier van Zutphen onder anderen met interim-premier Leona Marlin-Romeo, de voorzitter van het parlement, met verschillende maatschappelijke organisaties en ook zijn collega-ombudsman op Sint-Maarten.

Doodgeslagen broertjes hadden geen schijn van kans

15 juni 2018 - 4:38pm

ORANJESTAD – Gebroken ribben, bekken en andere botbreuken. Brandwonden. En op het laatst zwaar hersenletsel dat tot hun dood leidde. In hun korte leven kenden de driejarige Eugene en vijfjarige Rishandroh bijna alleen geweld, zo blijkt vandaag in de rechtszaal.

15 jaar cel eist het OM tegen stiefvader Gabriel Martin voor het doodslaan van de peuter en kleuter. Peuter Eugene lag maanden begraven in de bosjes van de wijk Savaneta. Onopgemerkt tot zijn grote broer zwaar mishandeld in het ziekenhuis belandde en daar overleed.

De stiefvader vertelt dat Eugene stiekem eten uit de koelkast had gepakt. Hij kwam erachter, ging met de peuter de badkamer in om hem schoon te maken en begon ook te slaan. Eugene sloeg door het geweld met zijn hoofd tegen de wc-pot, bewusteloos. Martin legt hem op bed en de volgende dag is hij dood.

De rechter vraagt of hij de straf verdient die de experts aanraden (celstraf en TBS). “Ik heb hulp nodig. Ik ben bereid om mee te werken. Dit gebeurt niet elke dag, dit is niet normaal”, antwoordt Martin.

“Als de politie kwam, zou hij mij en de kinderen vermoorden”

Het OM vraagt aan moeder Risheila Frans waar zij was. Ze antwoordt via de tolk -hoewel ze goed Nederlands spreekt, net als Martin die in Nederland is geboren- dat ze op werk was. Martin zorgde voor de kinderen, die van hemzelf en die van haar. De biologische vader van de twee gedode broertjes zat vooral in het buitenland, blijkt achteraf. Volgens zijn familie mocht hij zijn kinderen niet zien van de moeder.

Als de moeder Eugene bewusteloos op bed ziet, vraagt zij Martin wat er is gebeurd. Maar die begint haar zo erg te mishandelen dat ook zij gewond op bed belandt en pas de volgende dag wakker wordt.

Zowel de rechter als het OM blijven haar vragen waarom zij niet ingreep, waarom zij haar kinderen niet beschermde en hulp vroeg. “Als Martin de politie zou zien bij het appartement, dan zou hij mij vermoorden en de kinderen. Dat zei hij.” Ze leefde continue, sinds hun relatie begon in 2014 en zij nog zwanger was van Eugene, in angst.

“Waarom zei je dat het goed ging met de kinderen? Eugene was al dood”

Maar niet iedereen gelooft haar. Het OM pakt haar stevig aan en eist uiteindelijk 4 jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk, omdat zij Martin in staat stelde haar kinderen zwaar te mishandelen en zelfs te doden. Ook de hevig geëmotioneerde familie van de jongetjes gelooft haar niet. De biologische vader Orlando Anastacia kijkt, als hij niet huilt of trillend in elkaar zakt, gefixeerd naar de stiefvader. Een bewaker staat heel dichtbij om in te grijpen.

Een tante mag van de rechter kort iets zeggen. Omdat de zaak zo uitzonderlijk is en grote impact heeft op de Arubaanse samenleving. “Ik hoop dat justitie overwint. Dat u als rechter, die ook kinderen en kleinkinderen heeft, het juiste doet.” Daarna richt ze zich direct tot de moeder: “Kijk mij in mijn gezicht. Oh, je wilt niet. Waarom antwoordde jij toen ik je tegenkwam en vroeg hoe het met de kinderen was, dat het goed met ze ging. Eugene was al dood toen.” De rechter grijpt op dat moment in.

Na het middaguur hoort de familie de eisen. Ze reageren woedend, huilend. “Ik blijf hier niet langer”, schreeuwt de oma van vaderszijde uit. Eerder deze week had de familie in een persconferentie duidelijk laten weten dat zij maximale straffen tegen de stiefvader en de moeder willen. Maar het OM wil daar niet aan, want er zijn ‘twee kanten aan deze zaak’. Beide verdachten blijken zelf een jeugd vol mishandeling te hebben.

Waarom geen hulp
Grote vraag blijft: waar waren de hulpinstanties? Hoe kon de zware mishandeling van de twee broertjes sinds 2014 onopgemerkt blijven? En ook van de moeder, die toen zij zwanger was van Eugene, een mes in haar been kreeg. Stiefvader Martin werd daarvoor tot 6 maanden voorwaardelijk veroordeeld. Maar niemand deed uiteindelijk onderzoek naar de thuissituatie.

Zelfs Rishandroh begreep uiteindelijk dat het thuis niet normaal aan toe ging. Op gegeven moment was hij zo erg geslagen dat hij niet meer kon lopen. Zijn broertje was dood. De kleuter vertelt zijn moeder van de mishandelingen. Maar er gebeurt niets. Uiteindelijk sterft hij ook door de vuistslagen van zijn stiefvader.

Eerste keer TBS-straf op Aruba

Het Openbaar Minister heeft ook TBS geëist tegen stiefvader Martin omdat gedragsdeskundigen de kans op herhaling zeer hoog achten als hij niet wordt behandeld. Omdat hij in het verleden al aangeboden hulp heeft geweigerd, eist het OM behandeling in een gesloten kliniek. Aruba heeft geen TBS-kliniek. Bovendien is het opleggen van TBS pas sinds 2014 mogelijk. Als de rechter de TBS-eis opvolgt, zou dat ook de eerste keer zijn op Aruba.

Bloedbank zoekt donoren om de druk laag te houden

14 juni 2018 - 7:15pm

WILLEMSTAD – Curaçao wil meer bloeddonoren. Er is geen tekort zoals in de regio, zegt de Bloedbank, maar ze wil wel de druk per donor omlaag.

door Roelie van Beek

Daarom is in de week van Wereld Bloeddonor Dag een Donor Drive georganiseerd. De Bloedbank blijft elke dag tot laat open om meer donoren te werven.

Er is dus geen tekort aan bloed, benadrukt directeur Ashley Duits. “Misschien is het bij sommige mensen zo overgekomen. Er is geen paniek. Wat het wel is: na tijden een hele grote actie. Er zijn verschillende eilanden en landen in de regio die niet voldoende bloed hebben. Dus wanneer je daar in het ziekenhuis komt, is het een loterij: is er wel voldoende bloed of niet.”

Minder druk per donor
Maar op Curaçao is die situatie er niet. ‘’We willen ons bestand uitbreiden zodat de druk per donor minder groot wordt. Soms zijn de donoren op vakantie of ziek, dan is het fijn om een grotere groep donoren te hebben.’’ Duits hoopt dat er zo’n 100 nieuwe donoren bij komen door de actie.

Op 16 juni houdt de bloedbank een open dag. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding krijgen om te zien hoe de bloedbank werkt. Trouwe donoren worden die dag gehuldigd.

Maatschappelijke dienstplicht voor alle jongeren in Caribisch Nederland?

14 juni 2018 - 4:24pm

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet wil dat alle jongeren zich zes maanden inzetten voor de maatschappij. Maar hoe Bonaire, Saba en Sint-Eustatius betrokken worden bij dit plan, blijkt de verantwoordelijke staatssecretaris nog niet te weten. 

Jongeren uit alle lagen van de samenleving moeten bij elkaar worden gebracht en ‘iets goeds voor hun naasten’ doen, vindt het kabinet. Wie zich zes maanden lang inzet, bij bijvoorbeeld oudertehuizen, buurtclubs en verenigingen, krijgt later voorrang op sollicitaties bij de overheid.

Caribische gemeenten
De Tweede Kamer heeft vandaag met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) daarover vergaderd die al maanden aan het plan werkt.

Bij de slotvraag van Kamerlid Antje Diertens (D66) hoe de staatssecretaris Bonaire, Saba en Sint-Eustatius bij dit project betrekt, blijkt de staatssecretaris daar nog geen concreet plan voor heeft. “Ik ga volgende week die kant op. Dus ik heb nog een week om daar goed over na te denken.”

Verplicht of niet?
Het idee voor de maatschappelijke diensttijd staat in het regeerakkoord en komt van de christelijke partijen CDA en ChristenUnie. Of de maatschappelijke diensttijd ook echt verplicht wordt, is nog maar de vraag, want dat zien de andere coalitiepartijen VVD en D66 niet zitten.

Maatschappelijke diensttijd
  • Voor jongeren in Europees Nederland vanaf 15 jaar.
  • Mogelijk wordt een variant van het project ook in de bijzondere Caribische gemeenten ingevoerd.
  • Jongeren in Europees Nederland krijgen een vergoeding van maximaal 150 euro per maand.
  • Het is nog onbekend of er een andere vergoeding komt voor jongeren op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.
  • In Europees Nederland krijgen maatschappelijke organisaties, gemeenten en provincies subsidies voor de maatschappelijke diensttijd, mogelijk krijgt de Rijksdienst Caribisch Nederland ook geld hiervoor.
  • Het kabinet wil met deze subsidies ook de verschillende stichtingen helpen om aan meer mankracht te komen.
  • Jongeren krijgen voor hun inzet een certificaat en daarmee voorrang als ze bij de Rijksoverheid solliciteren.
  • Het kabinet wil met het bedrijfsleven afspraken maken, zodat jongeren met het certificaat ook bij de bedrijven voorrang krijgen.

 

400 honden worden deze dagen gesteriliseerd op Curaçao

13 juni 2018 - 11:05pm

WILLEMSTAD – De komende dagen gaan 10 dierenartsen in totaal zo’n 400 honden steriliseren. Dat is een initiatief van de Nederlandse dierenorganisatie House of Animals. 

door Roelie van Beek

Verschillende dierenwelzijnsorganisaties van Curaçao zijn een uniek samenwerkingsverband aangegaan waarbij Nederlandse en lokale dierenartsen zo’n 80 honden per dag steriliseren en castreren. Ze ondersteunen zo de lokale dierenartsen die de grote aanvraag naar gratis sterilisaties niet aankunnen.

Het sterilisatieteam staat onder leiding van dierenarts Piet Hellemans. Hij is bekend van de Nederlandse televisieprogramma’s ‘Beestengeluk’ en ‘Dieren op Spreekuur’.

Strijkplank als operatietafel
“We hebben een hoge target gezet, en willen ook echt een verschil maken”, zegt Hellemans. De dierenartsen werken van 7 uur ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds om zoveel mogelijk honden te kunnen helpen. De actie vraagt wel wat creativiteit van de organisaties, zo worden gedoneerde strijkplanken als operatietafel gebruikt.

Mede-oprichter Rita Holtslag zegt over de actie: “Het is zo mooi om te zien dat meer dan 100 lokale en internationale vrijwilligers zich 5 dagen lang volledig inzetten voor het hetzelfde doel.”

Weer een actie
House of Animals hoopt dat in de toekomst dit initiatief wordt doorgezet. “We hebben een protocol ontwikkeld waardoor het in de toekomst makkelijker wordt voor een organisatie om weer zo’n actie te doen. Ook hopen we dat de overheid zich meer gaat inzetten om deze problematiek tegen te gaan”.

De documentaire ‘Lost in paradise’ over de Curaçaose straathondenproblematiek was al te zien in verschillende Nederlandse bioscopen. Vanavond zal de documentaire te zien zijn op Curaçao met Papiamentstalige ondertiteling.

Dit is de Curaçaose burgemeester, met een leger aan vrijwilligers

11 juni 2018 - 9:29am

LELYSTAD – De Curaçaose Mila Romijn wordt de burgemeester van Zuiderzeewijk genoemd. Met een leger van zeventig vrijwilligers heeft zij veel mensen weten te helpen in de achterstandswijk van Lelystad. Hoe krijgt zij het voor elkaar? 

De Zuiderzeewijk is een buurt die achterloopt op de andere wijken in de gemeente Lelystad. Vanaf het moment dat Mila Romijn daar is gaan wonen, zet ze zich in om de wijk te verbeteren en de mensen te helpen. Meer dan tien verschillende projecten wist zij uit de grond te stampen, samen met vrijwilligers en steun van de overheid, ondernemers en sponsoren.


Een reportage van Sam Jones

Zij is medeverantwoordelijk voor wat nu één van de meest bruisende plekken van de wijk is geworden: Ons Winkeltje. Het is een soort buurthuis waar schoenen, sjaals en kleren worden verkocht. Alles is daar spot goedkoop en haast iedereen die binnenkomt krijgt een warme omhelzing van Romijn.

Er wordt wel goed opgelet dat ‘rijke stinkerds’ niet hun slag komen slaan. “Nee dat kan niet. Ons Winkeltje is bedoeld voor mensen die weinig budget hebben.”

Kinderen
Iets verderop in de wijk is het moestuin-project. Ruim veertig gezinnen uit de omgeving verbouwen hier groente en fruit. De oogst moeten ze met elkaar delen, met een belangrijke reden, volgens Romijn. “Kinderen worden met het moestuin-project bewust gemaakt waar gezonde voeding vandaan komt.”

Al die projecten zijn gebundeld in de stichting met de veelzeggende titel: ‘Met Inzet Lukt Alles’. Kortweg ‘Mila, genoemd naar de initiatiefnemer. “Ik probeer mijn steentje bij te dragen in deze multiculturele wijk”, zegt ze trots. “Ik wil mensen met elkaar verbinden. Ik ben God zo dankbaar dat ik dit mag doen voor mijn medemens.”

Wie is deze vrouw?

Mila Romijn werd ruim zestig jaar geleden geboren op Curaçao in een groot gezin van elf kinderen. Haar ouders overleden toen ze nog jong was. “Dat heeft me toch wel sterk gemaakt”, zegt ze nu. Toen ze achttien was migreerde ze naar Amerika. De afgelopen dertig jaar woont zij in Nederland, waar ze voor haar vrijwilligerswerk een koninklijke onderscheiding kreeg en ook de Nelson Madela Award.

De eenzaamheid slaat toe in december. Wat te doen?
Trots is ze ook op het jaarlijkse ouderproject Winter Wonder Brunch. Een multicultureel festijn – ze noemen het daarom geen Kerstbrunch – in de maand december. Romijn vindt het belangrijk dat ouderen, die zich tegen het eind van het jaar eenzaam voelen, te laten merken dat er aan hun gedacht wordt.

Huizen schilderen, in ruil voor een kopje thee
Met het schilderproject probeert ze ook om de verpauperde Zuiderzeewijk er beter uit te laten zien. Vrijwilligers met verschillende achtergronden – een uit Ethiopië, uit Oeganda en Ghana – helpen met plezier. Ze knappen huizen op van mensen die vanwege de economische crisis in de afgelopen jaren hun woning niet kunnen onderhouden.

Van de huiseigenaren wordt verwacht dat ze de schilders voorzien van ‘een broodje en een kopje thee’. “Ons oude buurtje wordt zo weer een beetje mooier”, voegt één van de glimlachende huiseigenaren eraan toe.

Mila Romijns grootste heldendaad? Misschien wel dat ze onlangs een deel van haar eigen baan heeft afgestaan aan een jonge collega die net een kind kreeg. “Je bent niet zo lekker, zeiden sommigen. Maar waarom zou je iemand die het moeilijk heeft niet helpen?”

Meer kans op muggenziektes door situatie in Venezuela

8 juni 2018 - 5:25pm

WILLEMSTAD – Malaria is de laatste jaren in Venezuela vervijfvoudigd. Ook andere muggenziekten verspreiden zich meer. Dit maakt het dichtbij gelegen eiland Curaçao extra kwetsbaar. Entomoloog Gisette Seferina maakt zich vooral flink zorgen over de verspreiding van het VVE-virus.”We zijn hier niet op voorbereid.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/muggenvenezuela.mp3 Entomoloog Gisette Seferina

Vorig jaar waren er naar schatting 406.000 gevallen van malaria in het Venezuela. Terwijl voorheen de ziekte zo goed als uitgeroeid was. Het bestrijden van ongedierte gebeurt sinds de economische en humanitaire crisis niet meer. Over verspreiding van malaria op Curaçao maakt de entomoloog zich geen zorgen. “Malariamuggen komen hier niet voor en ook al zouden ze overkomen, hebben we de omstandigheden niet om ze te houden. Malariamuggen hebben stromend water nodig zoals rivieren of meren.”

Seferina maakt zich wel ernstige zorgen over de verspreiding van het Venezolaanse Equïene Encefalitis, het VVE-virus.

“Zoals de naam al zegt, is dit virus vernoemd naar Venezuela: de ziekte komt dus daar vandaan en heerst over het hele land. Momenteel ook aan de kuststreken.” Informatie over het aantal gevallen van VVE heeft Serina ook niet. “De informatie over epidemieën en ziektes in Venezuela is onduidelijk momenteel. Maar gezien de omstandigheden en de explosie van malaria, ga ik ervan uit dat VVE aanwezig is.” Daarbij is Curaçao niet op voorbereid op een uitbraak van het virus, dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken.

‘Als het virus overkomt uit Venezuela, kan de mug het gemakkelijk overbrengen op mensen’

De Culexmug brengt het virus over. Deze mug kan, in tegenstelling tot de malariamug, wel makkelijk overleven op Curacao. “Die mug is inheems op Curacao”, legt Seferina uit. “Die is dus al op het eiland. Als het virus overkomt uit Venezuela, kan de mug het gemakkelijk overbrengen op mensen.”

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth stelt dat het VVE-virus niet op het eiland is gesignaleerd. “Ik ben geen entomoloog, maar momenteel is er geen sprake van dit virus. Er zijn geen meldingen geweest zo ver bekend.” Minister van gezondheid Suzy Camelia-Romer was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Seferina is de minister wel bezig met maatregelen en voorbereiding op muggenziektes.

Infectieziekte

Vogels en andere gevleugelde, maar ook paarden en ezels kunnen het VVE overbrengen. En groot risico wordt de geplande komst van een hippodrome op Curaçao. Inspecteur van de Gezondheidszorg Jan Huurman reageert: “Ik hoop dat, wanneer dit plan gerealiseerd wordt, de juiste mensen bij elkaar worden gebracht om na te denken hierover.”

Venezolaanse equïene encefalitis (VVE) is een infectieziekte met neurologische verschijnselen zoals hersenvliesontsteking. Normaal gesproken, komt de ziekte vooral voor bij paarden, maar ook de mens is vatbaar voor VVE. Het zorgt bij gezonde mensen voor griepverschijnselen, maar bij zwakkeren kan het leiden tot een coma of zelfs de dood.

Onderzoek wanbeleid haven nodig als voorbeeld voor ‘toekomstige misstanden’

8 juni 2018 - 9:59am

PHILIPSBURG – Wanbeleid en fraude zou de haven van Sint Maarten voor miljoenen hebben gedupeerd. Het Openbaar Ministerie wil een onderzoek via de rechter afdwingen als voorbeeld om ‘toekomstige misstanden sneller te herkennen’.

Het Gemeenschappelijk Hof beslist op 14 juni of het OM de verzochte administratieve enquête naar de bedrijfsvoering mag houden binnen de vennootschappen van Sint Maarten Harbour Holding Company (SMHHC).

Die zijn de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws gekomen vanwege een ondoorzichtige gang van zaken, en een riskant en voor de overheid schadelijk beleid.

Het OM legt de nadruk op een vijftal onderwerpen, die ‘exemplarisch’ zouden zijn voor de bedrijfsvoering van SMHHC. Onder meer het niet handelen volgens de regels voor goed bestuur en de aanbesteding en ontwikkeling van de Causeway-brug. Ook een lening voor de aanschaf van een hijskraan; een geschil tussen SMHHC en een projectontwikkelaar; de daaropvolgende schikking van tenminste 10 miljoen dollar en grootschalige fraude binnen de onderneming moeten onder de loep, zegt het OM.

Het OM vindt het noodzakelijk dat de samenleving van Sint-Maarten een ‘gedetailleerd inzicht’ krijgt in wat er fout is gegaan. “Hierdoor kunnen toekomstige misstanden sneller worden herkend.”

Heel veel fout gegaan
Volgens het OM is er heel veel fout gegaan. Zo staan er bijvoorbeeld geen inkomen tegenover rente en aflossingen op een obligatielening van 50 miljoen dollar en de kosten van onderhoud van de Causeway-brug. Hierdoor neemt de schuldenlast van de groep met bijna een derde toe. Ook bij het verloop van de aanbestedingsprocedure zet het OM vraagtekens. Zo is er geen verklaring waarom het winnende bod van 39,4 miljoen dollar opeens 43,5 miljoen moest gaan kosten.

Belangenconflict
Het OM vraagt zich ook af waarom de haven een lening van ongeveer 2,5 miljoen gulden heeft afgesloten voor de aanschaf van een kraan. Terwijl de haven in 2009 rijk genoeg was en geen lening hoefde aan te gaan. De kredietverstrekker was het in Panama gevestigde bedrijf Octavio.Het OM vindt het onwaarschijnlijk dat toevallig een bestuurder van de Octavio, de broer is van de voorzitter toen van de Raad van Commissarissen van de haven.

Ondanks dit ‘evident belangenconflict’ heeft de voorzitter zich niet teruggetrokken en de resolutie om de lening goed te keuren gewoon ondertekend.

Grootschalige fraude
In het Emerald-onderzoek is het OM een grootschalige fraude met valse fakturen op het spoor gekomen. Voor ten minste zeven miljoen dollar zou zijn gefraudeerd. Het OM heeft het ernstige vermoeden dat bestuursvoorzitter Mark Mingo aan deze fraude heeft meegewerkt.

Mingo en een aantal medeverdachten, waaronder de directeur van een beveiligingsbedrijf en parlementslid Frans Richardson, staan op maandag 11 juni terecht op verdenking van fraude.

 

Geen steun voor PVV-wet om criminele Arubanen, Curaçaoënaars en Sint-Maartenaren terug te sturen

7 juni 2018 - 10:18am

DEN HAAG – Het plan van de PVV om criminele Arubanen, Curaçaoënaars en Sint-Maartenaren terug te sturen naar de eilanden, maakt weinig kans. De PVV had op steun gerekend van het CDA en de VVD, maar krijgt die niet. 

Beide coalitiepartijen erkennen het beeld wat de PVV schets over ‘de hoge criminaliteit onder Antillianen in Nederland’, maar vinden dit wetsvoorstel ‘niet haalbaar’ en ‘onuitvoerbaar’.

‘Niet serieus’
Verschillende partijen in de Tweede Kamer ergeren zich eraan dat de PVV ‘niet serieus’ ingaat op de forse kritiek van de Raad van State. Die stelt onder meer dat het plan haar doel voorbij schiet en in strijd is met de wet, omdat het onderscheid maakt tussen Nederlanders.

De wet Terugzending Criminele Antillianen

De drie autonome eilanden hebben zelf een wet die eisen stelt aan alle Europese Nederlanders die op het eiland willen wonen. Ook Nederland moet eisen kunnen stellen aan Caribische Nederlanders, vindt de PVV.

Het wetsvoorstel houdt in dat alle Arubanen, Curaçaoënaars en Sint-Maartenaren direct teruggestuurd worden als ze in Nederland veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf, taakstraf of jeugddetentie. De wet geldt voor jong en oud en geldt ook als iemand bijvoorbeeld één dag gevangenisstraf heeft gekregen.

Afspraken maken met Aruba, Curaçao en Sint-Maarten
De partijen CDA, SP, PvdA en SGP zien op dit moment meer kans om afspraken te maken met de regeringen van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. In een Rijkswet zou dan in één klap alle vestigingseisen voor alle delen van het Koninkrijk komen.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) wil duidelijkheid van de Nederlandse regering of Aruba, Sint-Maarten en Curaçao mogelijk een beleid voeren om jongeren ‘die geen toekomst hebben of niet te handhaven zijn op een vliegtuig naar Nederland te zetten’. “Daar hebben we geen wetten voor nodig, maar politieke afspraken.”

Debat nog niet klaar
De behandeling van het initiatiefwetsvoorstel is nog niet voorbij. Indieners Sietse Fritsma en Machiel de Graaf (PVV) zullen op een later moment mogen ingaan op alle vragen die vandaag in de Tweede Kamer zijn gesteld.

Tijdens dit tweede debat zal ook blijken of de PVV bereid is om het wetsvoorstel – om criminele Caribische Nederlanders terug te sturen – aan te passen. Een wetsvoorstel van de VVD om vestigingseisen te stellen, haalde in 2016 geen meerderheid.

Een delegatie parlementariërs uit Aruba zijn woensdag persoonlijk aanwezig om het debat in de Tweede Kamer te volgen – foto: Tweede Kamer

Zelfde eis van 26 jaar cel voor Nini Fonseca, ‘makelaar’ van moord op Wiels

6 juni 2018 - 8:00pm

WILLEMSTAD – Het  Openbaar Ministerie heeft opnieuw 26 jaar cel geëist tegen Burney ‘Nini’ Fonseca. Vorig jaar was hij veroordeeld tot 25 jaar cel.

Volgens justitie is hij de ‘makelaar’ van de moord op parlementariër Helmin Wiels. Het hoger beroep in deze zaak Magnus/Maximus dient deze dagen. En het OM zegt meer bewijs te hebben. Maar de verdediging is het daar niet mee eens.

Advocaat Marije Vaders die Fonsenca verdedigt

Elvis ‘Monster’ Kuwas was overgebracht van Nederland naar Curaçao, om zo te kunnen getuigen in het beroep van Fonseca. Ondanks zijn veroordeling voor de moord op Wiels, blijft hij zijn onschuld volhouden. Maar opvallend nu is dat hij meerdere keren op vragen antwoordt dat hij het zich niet meer zo goed kan herinneren.

De onzekerheid en twijfel in zijn antwoorden, leidde tot ergernis bij het Hof.  En toen advocaat Vaders hem vragen stelde, beweerde Kuwas dat hij deze al had beantwoord en niet begreep waarom de advocaat hem ‘stommiteiten’ vroeg. Vaders zegt achteraf dat Kuwas een ‘heleboel nieuwe verklaringen heeft afgelegd en heeft veranderd’.

‘Je moet hier komen zodat ik je gezicht in elkaar kan slaan’

Fonseca zweeg vooral.  Behalve toen hij Kuwas vroeg of deze hem thuis bij Pretu had gezien. En of hij Kuwas geld had gegeven om Wiels te vermoorden. Dit veroorzaakte zichtbaar meer ergernis bij Kuwas die zei: “Je had in deze zaal moeten zijn om je gezicht te laten zien. Je moet hier komen zodat ik je gezicht in elkaar kan slaan.”

Rechter Hubben eiste uiteindelijk van Kuwas dat hij duidelijker was in zijn antwoorden. Maar Kuwas antwoordde dat hij niet gaat herhalen, want alle vragen heeft hij al eerder beantwoord.

Meer bewijs

Advocaat-generaal Leomar Angela (rechts) die opnieuw 26 jaar eiste – foto: Ramón Yung

Het OM zegt nu meer bewijs te hebben tegen Fonseca. Zoals van getuigen Michael Leslie, Cijntje, de partner van de getuige en ook sms-berichten die zijn gevonden op de telefoon van Fonseca waarbij hij communiceert met oud-minister Jorge Jamaloodin. Deze laatste wordt verdacht één van de opdrachtgevers voor de moord op Wiels te zijn. Hij zit nog steeds in Venezuela en is nog niet uitgeleverd.

Nieuwe windturbines van Urirama naar Vader Piet

6 juni 2018 - 6:26pm

ORANJESTAD – Het nieuwe windpark bij Urirama gaat definitief niet door, maar de exploitant laat het daarbij niet zitten. In onderhandeling met de regering probeert deze nu extra windmolens in het bestaande windpark bij Vader Piet voor elkaar te krijgen.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/hutting.mp3 Ariën Rasmijn in gesprek met exploitant Henk Hutting

Afgelopen vrijdag besloot de ministerraad om de hindervergunning voor het omstreden windpark van acht molens in te trekken. Omwonenden protesteren al sinds het vorige kabinet van AVP het tweede windpark aankondigde. Zij waren vooral bang voor hun gezondheid en geluidsoverlast. Ook waren er zorgen voor verstoring van het bekende bedevaartsoord, Kapel Alto Vista. Deze kapel is ook een populaire toeristenpleister.

Aantal nieuwe windmolens
In 2014 gaf de regering toen de vergunning af en sloot ook een leveringscontract met exploitant Hutting. Door diezelfde overeenkomst kan Hutting nu nog aan tafel met de huidige regering, ook al is het tweede windpark van de baan. Het doel is meer windturbines aan te leggen bij het windpark Vader Piet in San Nicolas. Hutting’s bedrijf legde ook dat windpark aan in 2008. Toen deed hij al zaken met de regering onder MEP. Deze partij zit nu weer in de regering.

Afnemer van de windenergie, is het nationale energiebedrijf WEB. Die doet op dit moment onderzoek naar hoeveel extra windturbines erbij kunnen. “Zij zeggen tussen de zes en acht, maar het kunnen er ook tien worden”, aldus Hutting.

Opinie: ‘Tula en Carpata zijn helden van alle Nederlanders’

6 juni 2018 - 1:00pm
Naeem Juliana (28) vertrok op zijn zeventiende van Sint-Maarten naar Nederland om daar te gaan studeren. Inmiddels is hij arts en psychiater in opleiding. Op Caribisch Netwerk lees je zijn ervaringen als Antilliaanse young professional in Nederland.

Op 2 oktober 1795 wordt op Curaçao een slavenopstand neergeslagen. De leider van de rebellie, Tula, wordt vastgebonden. Met een ijzeren staf wordt op al zijn ledematen geslagen totdat alle daarin aanwezige botten zijn verbrijzeld. Daarna wordt zijn gezicht verbrand en zijn hoofd afgehakt. Carpata, de secondant van de rebellenleider, kijkt toe terwijl hij weet dat hem hetzelfde lot wacht.

Tijdens de voorgaande dagen werden talloze in opstand gekomen slaven de dood in gejaagd door het leger en een burgermilitie. Een laatste enclave van de slaven werd omsingeld. Waterputten werden gedempt en als de putten hiervoor te diep waren, werden ze door het leger verziekt met dode honden. Zoveel mogelijk in verzet gekomen slaven moesten dood, opdat niet alleen de rebellie zelf maar ook elke triomfantelijke herinnering eraan uitgewist zou worden.

‘Als we onze geschiedenis niet kennen, kennen we onszelf niet’

Fast forward naar 2018. Vooraanstaande Nederlandse politici werpen zich op als vaandeldragers van het nationaal historisch bewustzijn. Begin dit jaar schreef VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff op Facebook: “Als we onze geschiedenis niet kennen, kennen we onszelf niet. Dan blijft er alleen een identiteitsloze leegte over.” En vorige week deed CDA-leider Sybrand Buma in de Volkskrant ook een duit in het zakje; “laten we de gedeelde historie benadrukken” en “dit land heeft een verhaal nodig”. Een gedeelde historie, een gezamenlijk verhaal en zelfkennis door kennis van de geschiedenis. Ik zal niet tegenspreken dat dat goede voornemens zijn.

‘Toch bekruipt me een unheimlich gevoel bij het lezen van de oproepen van beide heren’

En toch bekruipt me een unheimlich gevoel bij het lezen van de oproepen van beide heren. Alsof er lippendienst wordt bewezen aan het belang van geschiedenis maar beide pleidooien ondertussen juist een incompleet historisch bewustzijn beschermen. Een historisch bewustzijn dat steeds voor dezelfde problematische helden alle ruimte opeist terwijl veel grotere helden in vergetelheid gedrukt blijven. Het is in deze context ironisch dat Klaas Dijkhoff zegt in verzet te komen tegen het uitwissen van de geschiedenis, omdat hij dat met uitspraken als deze juist in de hand werkt: “..iedereen leefde in z’n eigen tijd, met de opvattingen die toen dominant waren. Ook als we nu niet kunnen begrijpen waarom dat toen zo was, is het onverstandig om makkelijk te oordelen.”

Tula en Carpata zijn niet alleen helden van Curaçaoënaars, maar van alle Nederlanders

Met de luie assertie dat wandaden uit het verleden simpelweg gezien moeten worden als onderdeel van de historische context gaat Dijkhof voorbij aan de helden die toen al streden tegen die wandaden. Helden die voor deze strijd in het geval van Tula en Carpata de hoogste prijs betaalden. Buma heeft gelijk wanneer hij zegt dat dit land een verhaal nodig heeft. Maar dan wel een eerlijk verhaal. Een verhaal over een land dat zich op de hoogste idealen liet voorstaan maar ondertussen een deel van haar onderdanen als beesten verhandelde en afslachtte.

Dat is geen reden om die hoge idealen van de hand te doen. Wel is het reden om in te zien dat Tula en Carpata niet alleen helden zijn van Curaçaoënaars maar van alle Nederlanders. Want met hun bereidheid te sterven voor de vrijheid waarvoor ze onwaardig werden geacht, deden ze ons een groot plezier. Ze hielpen belangrijke Nederlandse waarden als vrijheid en gelijkheid op weg naar hun echte verwezenlijking. Want wat waren die idealen waard zolang ze nog niet voor iedereen golden?

Broers vermoorde Helmin Wiels geloven niet meer in gerechtigheid: ‘de groten zijn veilig binnen’

5 juni 2018 - 11:42pm

WILLEMSTAD – Werner Wiels en Aubert Wiels hebben forse kritiek op de wijze waarop het OM onderzoek heeft gedaan naar de moord op hun broer, de parlementariër Helmin Wiels. Vandaag, donderdag en vrijdag dient het hoger beroep tegen een aantal verdachten.

Werner Wiels noemt het hele onderzoek ‘beneden alle peil’. Hij zegt dat het onderzoek goed begon en vooruitging, maar op een gegeven moment liep het vast tegen bepaalde ‘machtige figuren uit de samenleving die deel uitmaken van het establishment’. Zij hebben meegeholpen met de financiering van de moord, maar konden blijkbaar niet worden aangepakt, beweert hij.

Daarom gelooft Werner niet meer in een oplossing van de moord, alleen een ‘wonder’ kan dat nog.  “Veel van wat er gebeurd is, is een afspiegeling van onze samenleving. We hebben het niet meer voor het zeggen op Curaçao, de Nederlanders zijn de baas. Zij beslissen welke zaak wél en welke zaak niet doorgaat. Er is nepotisme.” Hij zegt dat het doel van het OM is om de huidige regering van ‘jaknikkers’ te steunen.

‘Helmin is niet de eerste noch de laatste die ze hebben laten ombrengen’

Aubert Wiels gelooft ook dat er te weinig is getrokken aan de zaak. “Nu zoeken ze naar een mogelijkheid om de zaak te sluiten. Omdat er hooggeplaatste en machtige personen in de samenleving zijn betrokken. Daarom kunnen ze niet aangepakt worden en zullen ze naar alle waarschijnlijkheid nooit gestraft worden.”

Degene die volgens hem nu worden berecht, zijn ‘kleine daders’ ingehuurd door de ‘groten’ met kapitaal. Die ‘groten’, die opdracht hebben gegeven voor de moord, zitten ‘veilig thuis’, zegt Aubert. “Helmin Wiels is niet de eerste noch de laatste die deze groep heeft laten ombrengen. Ze zullen doorgaan met moorden zolang hun geld of hun positie in de gemeenschap bedreigd wordt.”

Ziekenhuis voor 20 miljoen in het krijt bij gepensioneerden

5 juni 2018 - 9:57am

WILLEMSTAD – Gepensioneerde werknemers van het Sint Elisabeth Hospitaal zijn een handtekeningenactie begonnen voor uitbetaling van achterstallig pensioen. “Het gaat om 20.4 miljoen gulden”, zegt Felix Pinedo, initiatiefnemer van actiegroep ‘Commissie van Zes’.

door Roelie van Beek

Het merendeel van de ongeveer 1.100 rechthebbenden wacht al meerdere jaren op compensatie van de pensioenuitkering. Enkele gepensioneerden zijn inmiddels overleden. Voor Pinedo is, na acht jaar wachten, de maat vol. “Dat geld komt ons toe, het is gedurende jaren onterecht op onze salarissen ingehouden. Ondanks gesprekken, brieven en aanmaningen komt het Sehos maar niet over de brug.”

Het ziekenhuis houdt nog steeds teveel in op het salaris van werknemers, aldus de Commissie van Zes, die alle personeelsleden oproept om hun handtekening te zetten. Tal van verpleegkundigen hebben vandaag gehoor gegeven aan de oproep. De meesten wlllen niet gefilmd worden. “Wij zijn bang onze baan te verliezen”, zo legt één van hen uit.

Geen financiële controle
Op de vraag waarom voor een handtekeningenactie is gekozen, antwoordt Pinedo: “Als gepensioneerden kunnen wij niet staken.” Mirrles Sparen, lid van de Commissie van Zes, haalt samen met hem handtekeningen op. “Wij zullen de lijst aan de directie van het ziekenhuis aanbieden, en er namens de ondertekenaars op aandringen dat zij hun geld terugkrijgen.”

Gepensioneerde van het ziekenhuis zet een handtekening – foto: Roelie van Beek

De actiegroep geniet niet alleen de steun van de Vereniging van Gepensioneerden van het Sint Elisabeth Hospitaal, maar ook van de zorgvakbond CBV (Curaçaose Bond van Werknemers in Verplegende en Verzorgende Instellingen). Pinedo is oud-bestuurslid van de zorgbond en goed ingevoerd in het arbeidsrecht en de geschiedenis van het ziekenhuis. |

“In het verleden sprong, na een harde stakingsactie van de CBV, de Maduro & Curiel’s Bank bij met een lening van 10 miljoen gulden. De bank stelde als voorwaarde dat een commissie, bestaande uit wijlen Lionel Capriles, Charles Gomes Casseres, Daphne Kibbelaar en mijn persoon het financiële beleid van het ziekenhuis zou controleren. Er is maar één vergadering belegd. Voor de rest is er niets van gekomen doordat het bestuur van het Sehos, toen de buit eenmaal binnen was, de zaak torpedeerde.”

‘In feite kun je spreken van diefstal’

Pinedo bleef de Raad van Bestuur van het ziekenhuis aanschrijven en aanspreken. “Telkens kreeg ik hetzelfde antwoord: We zijn er mee bezig.” Hij zwijgt even. Dan, boos: “In feite kun je spreken van diefstal. Het ziekenhuis betaalt exorbitante honoraria aan adviseurs, maar wil niet praten over de schulden aan rechthebbende personeelsleden en gepensioneerden.”

De medewerkers die vandaag hun handtekening zetten, beamen dit. “Ze moeten ons salaris goed berekenen. Daar hebben we recht op.”