kop

Koraalriffen & tropische regenwouden in Nederland.

turtle bonaire
Weelderige koraalriffen en vorstelijke nevelwouden. Met de toetreding van de nieuwe gemeenten Bonaire, St. Eustatius en Saba krijgt Nederland er grootse, majestueuze natuurgebieden bij. Tropisch Koninkrijk brengt deze nieuwe natuur van Nederland in beeld en onderzoekt wat de gevolgen zijn van de veranderende staatkundige verhoudingen voor het natuurbeleid in die gebieden.

De Caraïbische natuur is uniek in de wereld. Door de bestuurlijke veranderingen neemt de Nederlandse biodiversiteit met zo'n tienduizend soorten toe. 200 soorten zijn uniek in de wereld en zo'n honderd soorten worden met uitsterven bedreigd. Hoe beschermen we dit koninkrijk boven en onder water nu deze gebieden deel worden van Nederland?


Bestuurlijke verantwoordelijkheid
Met de toetreding van de nieuwe gemeenten en (nieuwe) onafhankelijke status van Curaçao, Sint-Maarten en Aruba verandert het beleid op de eilanden. Bij de onderhandelingen is veel aandacht besteed aan veiligheid, onderwijs, volksgezondheid en financiën, maar weinig aan het natuur- en milieubeleid. Wat zijn de gevolgen en wat zijn de oplossingen?

Bonaire
In de eerste uitzending komt Bonaire aan bod. Tropisch Koninkrijk ontmoet in de mangrovebossen van het eiland de toegewijde vrijwilligers van de Sea Turtle Conservation Bonaire. Ook wordt het werk van de diverse opzichters van de natuurgebieden boven en onder water in beeld gebracht. De DCNA (Dutch Caribbean Nature Alliance) maakt zich hard voor het natuurbeleid en een goede leefomgeving op de eilanden. In de daaropvolgende afleveringen worden de eilanden Aruba, Curaçao, St. Eustatius, Saba en Sint-Maarten belicht.

Tropisch Koninkrijk wordt vanaf 1 april 2010 wekelijks uitgezonden op Nederland 2 om 19.55 uur.